PDA

View Full Version : Universal Audio LA-610 ili Avalon 737 Preamp?

Gianfranco
14-11-2004, 08:05 AM
Da li neko zna da li su ova dva preamp-a u istoj klasi ili je ipak Avalon bolji ,ako se posmatra samo preamp+compressor bez eq-a?

SandRob
15-11-2004, 12:29 PM
737 je lampas i nije bas 'najcistiji' avalon.

evo ode (http://www.avalondesign.com/737m5.html) imas usporedbe 2 top avalon modela.

bdv: planiran uzet avalona i dvojin izmedju Vt-737sp i AD2022 :?
takodjer mislin uzet i mikrofon, tako da ce i o njemu ovist koji preamp.

Gianfranco
16-11-2004, 06:25 AM
Hvala! Sad ste me podsetili na "pravilo" (ako se dobro secam ),da treba kombinovati svetao preamp sa tamnim mikrofonom i obrnuto...
Mislim da cu ipak uzeti LA-610,pre svega jer je jeftiniji za 450 Eur-a,a ne verujem da je bas tolika razlika u kvalitetu.
Jos treba da odlucim koji mic.
SandRob,video sam da merkas Brauner Phantom C.Vizuelno izgleda jako mocno. Medjutim nasao sam review gde su ocenili da je dobar za muske glasove,ali ne tako i za zenske. A meni treba pre svega za zenske vokale
(dance-trance-house produkcija).Jos ne mogu da se odlucim izmedju AKG 414,Neumann TLM103,AKG Solid Tube,AT 4050,...,Nevaton 416.Evo otvoricu sada novu temu sa mp3 i wav semplovima razlicitih mikrofona i preamp-ova.

Inace,SandRob ovde imas testove 2020 i 737 :

http://www.polyblendstudios.com/micpre.php

SandRob
16-11-2004, 08:51 AM
neman puno iskustva sa mikrofonima i pojacalima, tako da ne mogu puno toga rec. radi san u drugim studijima sa raznim konbinacijama mikrofona i ampova ali to je bilo davno kad o tome nisan vodi puno racuna.
u svomu studiju nikad nisan ima prilike testirat i usporedjivat.

ja vec iman rode ntv mic tl audio vp-5051 preamp i ta konbinacija mi odlicno radi na backovima, vecini zenskih vokala, zadovoljan san kad sniman gitare (ponekad koristin i c3000), harmoniku, cello i sl, ali kod zescih muskih vokala cesto zna bit problem. takodjer, na nekim vokalima mi rode zna malo sjebat sibilante, pa moram koristit deeser i mixu.
zato ja bas trazim 'muski mikrofon'.

da vec neman rode, mislin da bi se odluci za neumann (jos uvik nije iskjucen), ali ovako mi se sad cini da je phantom c (ili valvet - ovisno o ampu) optimalna konbinacija (obzirom i na cijenu).

sto se tice konbinacije mikrofona i preampa, tu cujem da postoje neka pravila, mada u praksi zna bit i drukcije.
kazu da ako je preamp lampas da bi mikrofon treba bit tranzistor i obrnuto.

moj prvi izbor bio je Vt-737sp , medjutin otkad san procita usporedbe Vt-737sp i AD2022, nekako mi se AD2022 cini ko bolji izbor.
prije svega zato sto vec iman lampaski preamp, a drugo zato sto je AD2022 stereo, pa ga mogu koristit za snimanje klapa i stereo tehnike.
u nekoj buducnosti bi voli uzet i jedan mached pair mikrofona, ali ce sve ove investicije morat pricekat, jer doma nesto gradim i opremam neke apartmancice, pa neman love.
zato se nesto intezivno ni ne informiran po tomu pitanju.

bdv: LA-610 u sebi ima la2a kompresor od kojega iman izvrsnu simulaciju u uad-1, tako da se ja necu sigurno odlucit za LA-610.

Gianfranco
16-11-2004, 04:04 PM
I ja uzimam sada UAD-1 pa me zanima da li je moguce da se koriste njegovi kompresori na preampu? Npr. uzmem John Hardy M-1 preamp
ili Vintech X73i (klonirani Neve 1073) koji nemaju kompresor i koristim
1176LN ili LA-2A sa UAD-a?

SandRob
16-11-2004, 05:14 PM
I ja uzimam sada UAD-1 pa me zanima da li je moguce da se koriste njegovi kompresori na preampu? Npr. uzmem John Hardy M-1 preamp
ili Vintech X73i (klonirani Neve 1073) koji nemaju kompresor i koristim
1176LN ili LA-2A sa UAD-a?

mislin da uadove i powercoreove pluginove ne mozes koristit tako, osim u monitoringu, ali i to je upitno radi latencije. :?

bdv. creamwareove pluginove mozes koristit isto ko hardware. mozes odma u nuendo snimat sa kompresorom, distorzijom i sl. a mozes procesirani zvuk poslat samo u monitore, a snimat cisti dry signal. mozes i konbinirat. recimo, snimas gitaru za distorzijom i delayem. onda snimas distorzirani zvuk a delay ne snimas - njega stavis samo u monitoring i sl.
creamware je mirakul. sve kod njega radi realtime, bez obzira kolika je asio latencija. 8)

clusterchord
17-11-2004, 06:58 AM
Prvo i osnovno to uopce nisu preampi iste klase. Avalon je High End tube preamp, jedan od boljih a ipak dostupnijih modela - kod njega cijev neznaci odmah i distorziju , vec jednostavno cist savrsen Class A zvuk, samo sto koristi cijevi (uz nesto 'magicne' kolorizacije). zato je vrlo popularan. Odlican na vokalima , i zenskim i muskim. Odlican DI input za bass i gitaru. EQ mu je superioran. Slaba tocka je njegov kompresor, dovoljno dobar za lagan rad - bilo koji veci gain reduction , postaje gumast, sa presporim attackom i releaseom.

LA-610 - sadrzi M-610 Tube preamp. Nije high end, ali odmah ispod. Ovo pojacalo se cesto koristi za DI - za gitare , bass , klavijature, i za SM57 i sl. mikrofone koji idu na git. pojacala, te za muske rock vokale. Tamno, masno, ima muda - sve ono sto 'mali Ivica' misli da tube pretpojacalo treba da ima. moze distorzirati. limitiran EQ. Manji Headroom. O kompresoru se jos nezna u praksi nista (jer je to pola od LA-2A), ali pretpostavljam da je bolji od onog na 737. Drugim rijecima - ovo nije pojacalo 'siroke' upotrebe, vec za specificni sound. Nikako ne bih preporucio kao jedino pretpojacalo u studiju, vec moze biti jedna od 'boja'..

TL Audio nije u razredu Avalona i UA. Naravno, za neke stvari radi fenomenalno.

Sad ste me podsetili na "pravilo" (ako se dobro secam ),da treba kombinovati svetao preamp sa tamnim mikrofonom i obrnuto...
To je recimo najsigurnije ako imas jedan mic i jedno pretpoj. ali opcenito govoreci, nije sasvim tocno - jedino pravilo je - kad ti dodje pjevac ili svirac, probas sve sto imas i snimas s onim sto ti zvuci najbolje ili je u smjeru produkcije i tona koji zelis. tako da u praksi nema ogranicenja: svijetlo u svijetlo, tamno u svijetlo, tube mic u tube pre i tako dalje. vazan je samo dobar zvuk u kontekstu miksa.

Gianfranco
17-11-2004, 11:11 PM
Kako sada stoje stvari uzecu John Hardy M-1 preamp i AKG Solid Tube.
To je taj sound sto mi najcesce treba:

http://www.thelisteningsessions.com/mp3/1/TLS-Track-25-Session-1.mp3

Neumann TLM 103 po mojoj proceni daje cistiji sound,veoma prezentan,ali meni treba za nijansu topliji sa naglasenim mid-range-om.
Mislim da kada bih imao TLM 103,koristio bih ga za back vocale.

Moram jos da uporedim AKG C 414 i Solid Tube,jer vidim da AKG C 414 ima odlicne kritike a i izasao je AKG C 414 B-XL II sa poboljsanim karakteristikama.

kVu
17-11-2004, 11:22 PM
Kako hoces. Iskreno, meni bi SolidTube bio poslednji izbor od svih tih modela. :)

EDIT: Evo preslusao sam sve primere i mogu reci da Neumann ima ubedljivo najprirodniji zvuk. SolidTube-u je bas bas naglasen midrange, a 414-ica je dosta blizu TLM103 zvuka s tim sto mi se cini kao da malko "neprirodno" zvuce niske frekvencije, mid range je isto malo "izdignut" i ima prijatno "uzvisenje" na visokima (izvinte za glupe izraze)... Opet, vise mi se svidja 414 od SolidTube-a, i to mnooooogo vise. Na SolidTube-u kao da su namerno zadigli srednje da bi lik kad ih kupi i krene da radi reagovao nesto tipa:"WOW, ALA RADI LAMPA". Ne znam kako bi on seo u mix, iskreno. :lol:

clusterchord
18-11-2004, 01:20 AM
Na SolidTube-u kao da su namerno zadigli srednje da bi lik kad ih kupi i krene da radi reagovao nesto tipa:"WOW, ALA RADI LAMPA". Ne znam kako bi on seo u mix, iskreno. :lol:

da , to je problem kod svih relativno jeftinijh tube produkata , bilo da je rijec o mikrofonima ili pretpojacalima - vraski se trude da se cuje 'lampa', dok je kod high end upravo obratno. sve je cisto, a saturacija lampe se cuje tek ako zelis da se cuje tj. kad nafrljis Input preko mjere..

John Hardy je dobar izbor za jedno bazicno, relativno cisto pretpojacalo. nije tube, nije Neve tip, a opet nije ni precisto kao Millenia. Makar, ako mogu preporuciti - kad bih bih morao izabrati jedan mic i jedno pretpojacalo onda bi to bio Great River ME1-NV i SONDELUX U195;

GR je najprodavaniji clone od NEVE1073, samo s jos boljim transformatorom i S/N. Ima siroki raspon upotrebe jer se pomocu input i output potova moze namjestiti od cistog zvuka pa do ful saturacije za tipican NEVE zvuk. Fenomenalan za rok, pop, RnB vokale, Bubanj, DI za klavijature itd.

http://www.greatriverelectronics.com/mp1.html
http://www.mercenary.com/greatrivmp1.html

Sondelux radi moderne verzije starih Neumann i Telefunken mikrofona istih ili boljih performansi. U195 je , ukratko, poboljsani U87i. S time da, rijetko za ovakav vokalni mic, zvuci fantasticno i na gitarskim pojacalima ili na instrumentima poput akusticne gitare , sto svakako povecava njegovu upotrebljivost. Jest nesto skuplji od Solid Tube-a ali..

Review: http://www.atlasproaudio.com/u195lowdown.html

Gianfranco
19-11-2004, 07:36 PM
Clusterchord hvala na savetu! Great River je odlican preamp,zvuci isto kao i John Hardy s tim sto je za nijansu "otvoreniji" i mozda malo neutralniji.
Soundelux U195 izgleda da je takodje sjajan mic,ali ne mogu nista da tvrdim dok ga ne cujem... Narucujem ona 3 CD-a od 3D Audio-a sa testovima mikrofona i pre-amp-ova pa cemo da vidimo...

clusterchord
20-11-2004, 12:08 AM
Clusterchord hvala na savetu! Great River je odlican preamp,zvuci isto kao i John Hardy s tim sto je za nijansu "otvoreniji" i mozda malo neutralniji.
Soundelux U195 izgleda da je takodje sjajan mic,ali ne mogu nista da tvrdim dok ga ne cujem... Narucujem ona 3 CD-a od 3D Audio-a sa testovima mikrofona i pre-amp-ova pa cemo da vidimo...

odlicna ideja. taj Listening session i nije neka referenca, neke stvari su korisne, ali ima i onih koje navode na krive zakljucke, ili barem suprotne vecini iskustava ton-majstora koji ih koriste.

JH je opce poznat kao neutralno pojacalo, negdje u sredini. GR NV moze mu se pribliziti u cistoci kad se namjesti manji Input i jaci Output. Ali njegova prava priroda je karakter i kolorizacija - jaci input , nizi output , gdje se pojavljuju 'pozeljne' nelinearnosti u izlaznom transformatoru od preopterecenja - ta 'magicna' saturacija koju ne mozes postici niti jednim kompresorom. Middle postaju mocni i veliki, a visoki dobiju kao neku finu emulziju. tesko je to opisati. u svakom slucaju Neve 1073 je nadaleko najkoristenije pretpojacalo u povijesti rock/pop glazbe.

fipke
20-11-2004, 10:01 AM
Da li neko zna da li su ova dva preamp-a u istoj klasi ili je ipak Avalon bolji ,ako se posmatra samo preamp+compressor bez eq-a?

Tek sam se sad ukljucio u diskusiju....drugacija su, ko je u nedoumici oko ovih pre-ova moze doci u pink, oba su tu. Licno, UA je za vokale dusu dalo... hehe :) mast curi... :P