View Full Version : Stimanje bubnja?
Moze li ko objasniti ukratko proces stimanja bubnja?
Ima li kakvih stavki na koje treba obratiti paznju?
SandRob
05-11-2004, 10:13 PM
http://www.acousticdrums.com/ad_frames/tuning_free_old.html
dvuckovic
06-11-2004, 03:37 AM
Koji je bubanj?
Arthur
09-11-2004, 01:32 AM
Tamo ne pise u kom se odnosu stimaju gornja i donja koza na jednoj komponenti, niti odnosi visina razlicitih komponenti - tom 1 / tom 2/ floor tom / kick drum. Ono sto pise bi svako ko je ikada svirao bubanj morao znati.
Ovih dana treba da snimam jednog Sonora Force 3001 sa lepim setom chinela (Avedis, K-Custom i sl.)
A evo sta imam i ne dam nikome [/img]http://www.sonormuseum.com/1990/hilite/hilite.html[img]
dvuckovic
09-11-2004, 02:27 AM
Pa, fora i jeste u odnosu gornje i donje plastike...Zavisi kakav stim oces, koliko sustaina...
Sto se tice plastika, u studiju koristi samo jednoslojne(Ambasador, coated i obicni, Diplomat ako oces jazzy bubanj, ili Evans Genera). Izbjegavaj Pinstripe i Emperor, nema sanse da dobijes dobre tomove sa njima, iako ce ti na uvo zvucati deblje od Ambasadora, na snimku su potpuno gluve. Meni svi tomovi zvuce isto sa Pinstripe, zato sto je predebela i uopste se ne cuje rezonanca drveta.
Ako imas vremena, probaj da skines prednju plastiku sa bas bubnja, ni to nije losa fora. Ako imas rampu, obavezno stavi tomove na nju, dobices mnogo definisaniji bas bubanj i veci sustain na tomovima. Probaj da stavis Ambasador Coated i na bas bubanj, istovremeno dobijes lijep sub i topliju tacku.
Kad stimujes tomove, skini ih sa stalaka, stimuj, vrati na stalak, udari palicom, pa ako treba da korigujes, skini, itd. Tomovi bez neke varijante ISA mounta obicno izgube malo sustaina kad ih stavis na stalak.
Kojim mikrofonima si mislio da snimas? Kakva je prostorija?
Bubanj je Sonor Force,mislim 3001(crni boje,ako je po tome prepoznatljiv)),cinele jos ne znam koje ce biti.
Mikrofoni su:kick(akg D112),snare(Shure sm57),Tomovi(3X Shure sm57),
hi-hat(akg C4000B),overhead(2X akg C451B).
Prostorija je skoro totalno akusticki mrtva,gluva soba velicine oko 4X4m.
Muzika je klasican Californijski melodicni punk,tipa Bad Religion.
Zelim postici tackastu nogu sa sto vise atacka-a,kakvu ima vecina punk
bendova.Mislio sam na kick dodati jos jedan Shure sm57 i njime ozvucim
zadnju membranu,gde udara bat.Dobos bih hteo da bude takodje tackast,tipa
zadnjeg albuma Coal Chamber-a(hm,slicno,jer sam cuo da taj dobos kosta 1200$!!!??).
Snimanje pocinjem za nekih 2 nedelje tako da trenutno nisam u mogucnosti da experimentisem,
pa bih hteo da unapred saznam jel taj tackasti punk zvuk bubnja trazi neko posebno
stimovanje jer u svim prethodnim snimanjima nikad nisam uspeo dobiti zeljeno.
Ovo mi je bitan projekat pa bih hteo da ga odradim kako bog zapoveda.
Bitch
09-11-2004, 03:23 PM
...mislim da bi za tackicu bolje bilo da radis sa Shure Beta91 (mislim da tako bese, Piezo majk za nogicu), stavis ga u kick drum i to je to...
Ispravka,Sonor Force 3003.
Gde mogu naci taj mike i koja mu je cena(otprilike)?
dvuckovic
10-11-2004, 02:04 AM
...mislim da bi za tackicu bolje bilo da radis sa Shure Beta91 (mislim da tako bese, Piezo majk za nogicu), stavis ga u kick drum i to je to...
Jok, nije piezo, condeser je. Ok, ali ces sa njim imati SAMO tackicu. Ja ga kombinujem sa Beta 52A, druze se u bas bubnju.
Mislim da ce ti najveci problem biti ipak to sto ti je soba mala i gluva, tesko ces dobiti zdrav bubanj, bice premali...i onda ces probati da sredis to efektom, a to ne moze...
Koliko sam ja slusao Green Day(a to nije mnogo), nije mi zvucalo da je bubanj toliko "mali"...ne znam, mozda lupetam
dvuckovic
10-11-2004, 02:16 AM
Bubanj je Sonor Force,mislim 3001(crni boje,ako je po tome prepoznatljiv)),cinele jos ne znam koje ce biti.
Mikrofoni su:kick(akg D112),snare(Shure sm57),Tomovi(3X Shure sm57),
hi-hat(akg C4000B),overhead(2X akg C451B).
Prostorija je skoro totalno akusticki mrtva,gluva soba velicine oko 4X4m.
Muzika je klasican Californijski melodicni punk,tipa Bad Religion.
Zelim postici tackastu nogu sa sto vise atacka-a,kakvu ima vecina punk
bendova.Mislio sam na kick dodati jos jedan Shure sm57 i njime ozvucim
zadnju membranu,gde udara bat.Dobos bih hteo da bude takodje tackast,tipa
zadnjeg albuma Coal Chamber-a(hm,slicno,jer sam cuo da taj dobos kosta 1200$!!!??).
Snimanje pocinjem za nekih 2 nedelje tako da trenutno nisam u mogucnosti da experimentisem,
pa bih hteo da unapred saznam jel taj tackasti punk zvuk bubnja trazi neko posebno
stimovanje jer u svim prethodnim snimanjima nikad nisam uspeo dobiti zeljeno.
Ovo mi je bitan projekat pa bih hteo da ga odradim kako bog zapoveda.
Sugestija:
Ako imas jos 2 komada 451, stavi jedan odozdo na dobos, a drugi na hat. Zajebi C4000, nece da valja. Jesi li ogranicen brojem kanala?
dvuckovic
10-11-2004, 02:19 AM
Jok, nije piezo, condeser je. Ok, ali ces sa njim imati SAMO tackicu. Ja ga kombinujem sa Beta 52A, druze se u bas bubnju.
Mislim da ce ti najveci problem biti ipak to sto ti je soba mala i gluva, tesko ces dobiti zdrav bubanj, bice premali...i onda ces probati da sredis to efektom, a to ne moze...
Koliko sam ja slusao Green Day(a to nije mnogo), nije mi zvucalo da je bubanj toliko "mali"...ne znam, mozda lupetam
Greskom sam rekao Green Day. Bad religion sam jos manje slusao :)
Ako hoces tackasti zvuk,fora ti je u cekicu na bas bubnju...Ako u startu budes dobio jasan,precizan kick mnogo ce ti biti lakse da ga malo doradis posle...
Koja je caka sa cekicem?
Probao sam staviti na hi-hat,umesto C400B neki ruski :roll: kondenzatorac i zadivio se zvukom!!
Probacu izbunariti negde te Shureve,nadam se da cu dobiti to sto zelim.
Malo sam se frustrirao,jer sam kontaktirao par likova koje su radili
neke snimke na kojima sam cuo takvu nogu,misleci da je usnimljena
tako ali svi do jednog su nogu TRIGEROVALI nekim semplovima,tako
da ne znam hocu li uspeti to dobiti mikrofonom.
Trigeruj slobodno. Ja sam jedan PUNK band, koji je inace sniman u odlicnom studiju, samo nesto bila s*ebana kablaza pokusavao sve i svasta. Dobili smo manje vise ok mix (poredili smo sa Lagwagoon i Foo Fighters), ali nije imalo mooda, sve je izlazilo iz svacega bookvalno. Samo editing sam radio dva meseca (za 10 pesama !!!!)... Ne mogu pluginovi da isprave los snimak pa da ebe rak raka... Na kraju, cik pogodi, lik narezao sve projekte i otisao kod drugog lika da odradi zamenu/obradu/trigger/stavec jer sam ja naravno puk'o sa zivcima... :roll:
A ti imas inace zesci za*eb sa malom prostorijom. Tesko ces to napraviti da zvuci kako treba... Sve u svemu, kad odradis sve to kako odradis, kad dodje na red mixanje, ne zaboravi da je u toj muzici dobra kompresija keva!
Pa to sa cekicem je najbolje da sam isprobas,ako si u mogucnosti...nadji nekog bubnjara koji ima dva,tri cekica pa isprobaj...
Zvuk bas bubnja mnogo zavisi od toga da li je u pitanju bash cekic ili kotur(ne mogu se setiti kako se zove),da li je od drveta ili gume ili od ne znam kakvih sve ne presovanih materijala...Ako je u pitanju drveni "kotur" kick ce biti "mutaviji",slabije definisan,a ako je recimo,gumeni cekic u pitanju dobices jak,siguran i tackasti kick...ja sam ti ovo onako laicki objasnio zato sto nisam bubnjar,ali ako te zanima pitacu ortaka koji svira bubanj za vise informacija.
Ma... trazi prostoriju ! ! !.. Evo bas sam danas snimao neki bubanj (doduse, malo na brzaka) sa nekim Studiomasterom 16-kanalnim i to qrcu ne valja. NE MOZES DA VERUJES kolko los prostor ume da skenja snimak... Ok to sve kad pustis na suvo, al sad kad dodje snimanje bass-a, gitare, vokala i sl... Mnogo, ali mnogo lose se odbija zvuk i to sve mikrofoni hvataju, da ne verujes! Cak iako nismo stavljali nijedan overhead... Kad sam odneo kuci da preslusam kako to zvuci na monitorima, odmah sam zvao lika sa kojim sam snimao da mu kazem da odustajem od dalje zajebancije, neka sam odradi taj demo kako hoce. Suvise je to posla, a na kraju nema sanse da ispadne kako valja, makar to znam poucen (ne)prijatnim iskustvom sa vec jednim punk bandom...
poz!
Ja sam zadovoljan zvukom bubnja u toj prostoriji.Nema 'ambijenta'
koji daju stone Room i holivodski hangari ali DRY uzorci pojedinacnih
komponenti bubnja zvuce kao sa sample cd-a.Kasnije se mogu dodati
ambijenti digitalnim efektima.Mislim da je bolje da je prostorija
gluva i ne kvari originalan sound(koji se kasnije moze kriviti)barem kad
je bubanj u pitanju jer je dovoljno glasan, nego da
prozivodi bilo kakav ambijent koji je kasnije nemoguce ukloniti.
Kazem zvuk bubnja u ovoj sobi je odlican ali problem mi je u samom
bubnju,kako dobiti ovo sto mi treba.Raniji snimci su odlicni ali za
neki rock,jazz ali ne za Punk koji treba da radim uskoro.
Probacu sve varijante mikrofona,batova,stimovanja pa cu videti na cemu sam.
Danas sam sklonio AKG C4000b sa Hi-hata i zamenio ga nekim ruskim :roll: kondezatorcem
i ukenjao se od zadovoljstva zvukom.
dvuckovic
13-11-2004, 04:32 AM
Ja sam zadovoljan zvukom bubnja u toj prostoriji.Nema 'ambijenta'
koji daju stone Room i holivodski hangari ali DRY uzorci pojedinacnih
komponenti bubnja zvuce kao sa sample cd-a.Kasnije se mogu dodati
ambijenti digitalnim efektima.Mislim da je bolje da je prostorija
gluva i ne kvari originalan sound(koji se kasnije moze kriviti)barem kad
je bubanj u pitanju jer je dovoljno glasan, nego da
prozivodi bilo kakav ambijent koji je kasnije nemoguce ukloniti.
Kazem zvuk bubnja u ovoj sobi je odlican ali problem mi je u samom
bubnju,kako dobiti ovo sto mi treba.Raniji snimci su odlicni ali za
neki rock,jazz ali ne za Punk koji treba da radim uskoro.
Probacu sve varijante mikrofona,batova,stimovanja pa cu videti na cemu sam.
Danas sam sklonio AKG C4000b sa Hi-hata i zamenio ga nekim ruskim :roll: kondezatorcem
i ukenjao se od zadovoljstva zvukom.
Kao sto rekoh, probaces da sredis to efektima, ali to nece da valja. A rekao sam ti i za C4000....Probaj :)
Bitch
13-11-2004, 07:41 AM
... ja takodje kombinujem 52-ku i 91, samo sam zaboravio da to napisem... al sam konto da je 91 piezo, *ebem li ga, ustvari znam da radi na tranzijente u vazduhu...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.