View Full Version : Sta dalje?!
Akyboy`
04-11-2004, 06:58 PM
:?: :!: :?:
ok ... zavrsio sam jednu pesmu (odsvirao) .... sta sada?:) imam neke efekte (neinstalirane)... i to ali pojma nemam sta gde i kako ... mozete li mi ukratko objasniti sta dalje?
Jednostavno zvuci suvo i prazno :)
Hvala StudioTON-u na predlogu :)
Hvala
Instaliras neki VST host program (Cubase, Nuendo, Sonar, Logic)... Posle toga instaliras recimo Waves Direct X i VST pluginove... Importujes trake u taj program i kreces sa radom... ukratko ;)
Sto se tice koriscenja efekata, nikada i ni u kom slucaju nemoj da stedis procesorsku snagu na reverbu! To je najbitniji efekat u studiju, posle njega idu svi ostali.
Ajde reci koju vrstu muzike radis pa malo vise da ti pomognem... ;)
pozdrav!
Akyboy`
05-11-2004, 12:06 AM
Narodnjake uglavnom pomalo i zabavnu
Imam Cubase i zavrsio sam MIDI snimanje recimo imam 10 kanala i na svaki vucem neki od soft samplera ili sta mi vec treba...
Probavao sam onaj reverb sto ima vec u cubase i zvuci ocajno :) nije mi to to ... nekako kad slusam neku gotovu pesmu sto je vec uradjena cujes da ima efekat al ga ne cujes:)
Mozda ne znam kolicinski da ubodem :)
Hvala jos jednom
Evo ovako, ukratko. Probaj recimo Waves - IR1, Renaissance Verb, Timeworks i sl...
Na vokal neka ti ide uvek poseban reverb i to sa predelay-om od nekih npr. 50-60ms... Ovo ce pomoci da se reci cuju jasno i cisto a da opet ima neki odjek. Takodje, mozes uraditi i delay na vokal ali to treba tako uraditi da se ne primecuje. Dakle, da ne smeta a cuje se kad se skoncentrises! :)
Ostalo je sve stvar licnog izbora, ali postoje neka pravila kojih se treba drzati. Recimo za kick, bass i sl. nikad se ne postavlja dug reverb vec neki kratak room, a ne mora ni uopste u principu. Sve zavisi od ukusa. Na kicku valja staviti neki room jer onda kick u mixu zazvuci punije i dublje.
Inace, najcesca greska je kada neko stavi dugacak reverb na sve instrumente i kada se "predozira" sasvim nepotrebno. Svaki instrument mora u mixu da ima jasan prostor u horizontalnoj osi (panorama), vertikalnoj osi (frekvencijski) i po dubini (reverberacija). Dakle, logicno... Kick (noga) ide napred, lead vokal ide napred (zbog toga je ona gore prica sa predelayom), bass napred, ostalo je stvar izbora. To je ono sto se popularno naziva "prezentnost". Naravno, ne valja ni ako stvar zvuci sirovo i nenashminkano. Oslanjaj se iskljucivo na sluh i uporedjuj sto cesce svoj zvuk sa nekim drugim kojem tezis. To je jako bitno za dalju nivelaciju i automatizaciju kanala da bi sve to na kraju moglo kvalitetno da se izmasteruje.
Aj i ovo da kazem za aranzman npr. Opet, najcesca greska koju ljudi prave je "prazan hod" u aranzmanu. Npr. vokal je primaran, instrumenti ga prate i izmedju stihova recimo postoji deo takta koji nastavlja da svira to sto svira potpuno isto kao i kada vokal traje. Tu se obavezno mora popuniti taj "prazan prostor"! Dakle, sitne male improvizacije uvek moraju ici i popuniti to. Da li ce to biti bass, gitara, prelaz na bubnju ili nesto cetvrto, opet tvoj izbor. :) Ili sto ce reci, svaki instrument, efekat mora imati jasnu dramatursku ulogu u celoj prici...
nije da je bas ukratko, al dobro... :)) slobodno pitaj sve sto te zanima. A ako i vec znas sve ovo, pomoci ce drugima nadam se... :))))
pozdrav!
Akyboy`
05-11-2004, 12:58 AM
Ne znam i hvala :)
Upravo trazim one efekte koje si mi nabrojao.
Iskreno do glasa jos nisam dosao ... samo muzika ... (tek se ucim) znaci voleo bi da uradim jedno par pesama onako posteno pa cu onda o glasu da brinem :) Mislim da je to ok? nemogu sve odjednom.
Hvala jos jednom a ako nekom jos nesto pada na pamet korisno neka napise.
Hvala
Akyboy`
05-11-2004, 01:00 AM
Ok nasao sam Waves - IR1 v5.1 :)
e sada kratko pitanje
dali ovaj efekat koristim samo za vokal ili i za sve istrumente?
Za sta god ti zazvuci dobro ;)
Akyboy`
05-11-2004, 01:08 AM
Ok super... taman sam zavrsio verziju 5.1 ... sacu da probam...
Pitanje:
Korisitm SampleTank 2XL kao jedan od soft syntha
E sad me zanima sledece.
Posto on ima 16 kanala i recimo na kanalu 10 mi je bubanj kako sada da dodam externalni efekat samo na taj kanal? dali je to uopste moguce?
Hvala
Aky ako si mislio bash na bubanj,toplo ti preporucujem VST Batteri.Sa njim mozes farbati i manipulisati sa svakom komponentom bubnja posebno,i to sve u jednoj traci.Na bubnju od SampleTank-a ces morati dodavati efekte na cijeli bubanj,sto bas i nije pametno,jer bas,dobos,cinele,timpani zahtijevaju razlicite efekte,a u SampleTank-u to nije moguce razdvojiti.Sto se tice bubnja drzi se Batterija i neces zazaliti.
POZDRAV
SandRob
05-11-2004, 07:28 AM
Aky ako si mislio bash na bubanj,toplo ti preporucujem VST Batteri.Sa njim mozes farbati i manipulisati sa svakom komponentom bubnja posebno,i to sve u jednoj traci.Na bubnju od SampleTank-a ces morati dodavati efekte na cijeli bubanj,sto bas i nije pametno,jer bas,dobos,cinele,timpani zahtijevaju razlicite efekte,a u SampleTank-u to nije moguce razdvojiti.Sto se tice bubnja drzi se Batterija i neces zazaliti.
POZDRAV
kako u sample tanku ne moze razdvojit, kad sample tank ima 8 stereo outputs!?
battery je ok, ali ako zasto nebi koristi i druge samplere ako mu odgovaraju i ima u njima dobar zvuk?!
a sto se reverba tice, nebi o tome koji je efekat najvazniji. sto se mene tice mogu zamislit da radin stvar bez reverba ali bez kompresora tesko bogami. :roll:
u svakon slucaju reverb ti nece nikad 100% dobro zazvucat na vokalu ako prethodno vokal nisi dynamicki sredi.
kad ga dobro obojis eq-om (po potrebi i ukusu) i iskomprimiras onda ce se i reverb uklopit.
inace, ti narodnjaci moraju rasturat, a taj 'nabrijani' sound se postize dinamickin efektima.
Da.Mozes razdvojiti instrument kao jedinku,npr:gitar na jedan kanal,na drugi klavir...itd,ali cini mi se da nemozes bubanj rastaviti na dijelove,nego da cijeli bubanj ide na jedan kanal i kad stavljas reverb na nogu onda imas reverb na svim komponentama.
Da.Mozes razdvojiti instrument kao jedinku,npr:gitar na jedan kanal,na drugi klavir...itd,ali cini mi se da nemozes bubanj rastaviti na dijelove,nego da cijeli bubanj ide na jedan kanal i kad stavljas reverb na nogu onda imas reverb na svim komponentama.
Da ali zato sve rutiras na poseban kanal pa u STXL mozes staviti na svaki kanala reverb, kick , hihat....itd...
tacno tako...
ukljucis istu banku na dva midi kanala i rutiras nezavisno i resen problem
da nije to malo neprakticno?
bolje uzeti battery i resen posao...
ovde pricamo o sampletanku a nije uopste neprakticno, jedino sto zauzmas midi i output kanale, samo dva klika misem
ovde pricamo o sampletanku a nije uopste neprakticno, jedino sto zauzmas midi i output kanale, samo dva klika misem
zar nece onda da zauzme vise rama..........ili ne :oops:
zar nece onda da zauzme vise rama..........ili ne :oops:
ma nece, uostalom probaj i sam. Ja dosta cesto kada mi se neki intrument svidja stavljam ga na dva kanala i podesim eq razlicito itd.
Zauzimanje rama je isto kao i kada stavis dva razlicita instrumenta na po dva kanala i to sa efektom na oba
SandRob
05-11-2004, 11:15 AM
da nije to malo neprakticno?
bolje uzeti battery i resen posao...
kako ce uzet battery kad on ima zeljeni zvuk u sampletanku?!
osim toga, sto bi bilo neprakticno?! zar je problem u drum editoru namistit port, midi kanal i out notu - za to treba 4 sekunde (sad san stopa ;))
ma, sad cu nacet jednu skroz drugu temu, ali po meni je cili koncept vst-a pogresan.
jebate lek, ucitas battery u nuendo i on ti bez ikakega ustrucavanja zbici 32 jebena kanala. ucitas jos kontak a on ti ih doda jos toliko.
e, sad ih treba jedan po jedan sakrivat sto je za popizdit neprakticno.
zar nebi bilo logicno da vst instrumenti nemaju ni jedan vst output, nego da ti lipo kreiras mixer po potrebi.
recimo, napravis kanal 'kick' i podjes u battery, kliknes na cell di je taj kick i odaberes mu output 'kick'. onda, recimo, kreiras kanal 'bass' i podjes u kontakt, i naistis mu output 'bass' i tako za sve instrumente. ja cak te kanale nebi ni boja u drugu boju, nego bi ih stavi da budu ravnopravni audio kanalima, samo sto bi jos imali butun 'edit' koji bi te baca u instrument.
to bi po meni bi najoptimalniji nacin, a ne da imas milijun kanali u nuendu a da ih ne koristis ni 500 000 ;)
to je jedna stvar, a ima ih jos milijun koje bi ja minja i stvarno mi nije jasno kako steinberg nemoze napravit program za muzicare, a ne za matematicare i alkemicare. :evil:
jebate, onaj 'logical editor' je jos u atariju bi srce cubasea i rad bez njega je bi nezamisliv, a sad, ja mislin da 0.1% korisnika zaista koristi 'logical editor'. :evil:
automatizacija. u vst32 je bila jedna automatizacija i radila je bespijekorno.
sad imas 5 jebenih vrsta automatizacije, a ja ne mogu nac jednu koja bi me zadovoljila. jebes crtanje. nisan ja leonardo davinci. zar nebi bilo logicno pustit stvar i mixat? ok, to radi, ali kad se nesto pogrijesi, pa se hoce selektivno popravljat, onda pocmu pizdarije i nikad neznas kad ce fader skocit u osmemu taktu, zbog nekog 'pointa' u sezdesetiosmom!? :evil:
drum traka. sto nije moga ostat ko sto je bila u vst32 ili atariju?! jebate, ne mogu zamislit da u radu minjas 'output note' a da se svaki put kad prominis notu ne cuje zvuk. meni je to zaaa popizdit... a da ne govorin sto su digli ona cetiri velocitija po svakoj noti koja su se minjala sa shift, ctrl i alt. :evil:
onda delay na svakoj noti u drum editoru. jebate, ako imas neku kabasu koja ima attack na polovici samplea. zar nebi bilo logocno na taj instrument stavit nekoliko milisekundi 'ranjenja', nego svaki put crtat notu malo ispred dobe?!? :evil:
pokusajte kopirat markere?! stisne 'alt' uhvatis ga, preneses, pustis i sto... %!!! ne funkcionira. :evil:
onda ono lipjenje partova?! mozda ja to neznan napravit ali jaj jos nisan uspi slipit vise partova jednin klikom, negom to svaki put radin 'pjesice'. :evil:
onda kad imas recimo 6 backova jedan ispod drugoga i 2 nisu 'slijepjena' a cetiri jesu. e, sad oznacis svih 6 traka i napravis double klick, sto se dogodi... ona dva neslipjena se otvore u posebnim editorima a oni slipjeni se otvore u zajednickom editoru, lipo jedan ispod drugoga. :evil:
kopiranje automatizacije?! moguce, ali za popizdit neprakticno. :evil:
moga bi jos nabrojit masu ovakvih gluposti, ali bolje se ne zivcirat :? :roll:
jos me najvise jebe, kad se kurcu sa novima 'svemirskim' verzijama, a nisu u stanju najosnovnije stvari napravit kako treba. :evil:
Dobro u pravu si Sandroza te pizdarije ali shvati da su globalno gledano citav program rasporedili na najmanje moguce jedinice atomski posmatrano.
Znaci sve bukvalno sto radis mozes uzasno da razdelis na pojedinacne gluposti, tako automatizaciju i output-ove itd.
U pravu si za output-ove, tu se izgubi mali milion sati dok ti sve to rutiras i na kraju zaboravis sta si hteo da uradis...
Meni je sve ovo napravljeno u smislu da se pocetnik lako ufura ali na komplikovan nacin.Kako...? Pa lepo, shvatice sta je sta ali ce vremenom negde zastati i stati i pitati se alooo koliko ovoga ima.
Moglo se ovo i jednostavnije restiti je ono sto zelim da kazem, tvoji predlozi su i vise nego na mestu, posalji ih steinbergu mozda te i zaposle
:)
SandRob
05-11-2004, 12:10 PM
Meni je sve ovo napravljeno u smislu da se pocetnik lako ufura ali na komplikovan nacin.Kako...?
mozda ce ovo zvucat grubo sto cu sad rec, ali mislin da je uzrok ovakvoga pristupa upravo to sto u 90% slucajeva steinbergove programe koriste amateri koji ocite, pizdarije i probleme ne vidu ko takve. i sve je cool. 'i sve je super i sve je za 5'.
onda svi popizdu od srice kad steinberg rece da ce se moc hardware insertirat u insert, a 80% njih ni nema hardware, a i oni koji ga imaju nikad nece ni koristit tu funkciju, je imaju drugu alternativu, ili jer nemaju... neznan... muzicku karticu sa dovoljno ulaza i izlaza. :wink:
Meni je sve ovo napravljeno u smislu da se pocetnik lako ufura ali na komplikovan nacin.Kako...?
mozda ce ovo zvucat grubo sto cu sad rec, ali mislin da je uzrok ovakvoga pristupa upravo to sto u 90% slucajeva steinbergove programe koriste amateri koji ocite, pizdarije i probleme ne vidu ko takve. i sve je cool. 'i sve je super i sve je za 5'.
onda svi popizdu od srice kad steinberg rece da ce se moc hardware insertirat u insert, a 80% njih ni nema hardware, a i oni koji ga imaju nikad nece ni koristit tu funkciju, je imaju drugu alternativu, ili jer nemaju... neznan... muzicku karticu sa dovoljno ulaza i izlaza. :wink:
to sve ide u prilog steinbergu koji bi trebao da se okrene potrebama gradjanstva koji ga koriste...tj. mazanje ociju jer ocito da vise nemaju ideja
Po meni bi se ako se vec sire u nebesa trebali poigrati i sa live nastupom koristenja ovog programa. Kao sto i ti mislis 90 % korisnika ne koristi ovaj program na pravi nacin a to je ni 75% njegovog pristupa razlicitim funkcijama.
Pre neki dan me zvao lik koji kaze da mu dajem casove cubase-a, reko pa sto to kada imas manual i mozes sve sam skontati. Medjutim kroz razgovor sam skontao da covek ni ne zna sta je sekvencer.
E o takvim likovima govorim!!!! On ce nauciti vrlo brzo sve ali ce tesko kada uci u pravu srz programa.
Akyboy`
05-11-2004, 01:28 PM
Hvala hvala ...
ima sjajnih ideja i odgovora , predloga , meni je to sve novo s obzirom da sam novajlija a pomalo i tesko kad vidim kako vi to olako pricate:)
blago vama .....
E, a igrao sam se sa sampletank outputs ali nikako ne mogu da provalim kako da uradim ono sto mi je ustvai trebalo ... nesto neradim dobro ...
Dali moze jedno malo detaljnije objasnjenje samo na tu temu ?
Hvala jos jednom
Hvala hvala ...
ima sjajnih ideja i odgovora , predloga , meni je to sve novo s obzirom da sam novajlija a pomalo i tesko kad vidim kako vi to olako pricate:)
blago vama .....
E, a igrao sam se sa sampletank outputs ali nikako ne mogu da provalim kako da uradim ono sto mi je ustvai trebalo ... nesto neradim dobro ...
Dali moze jedno malo detaljnije objasnjenje samo na tu temu ?
Hvala jos jednom
znaci ubacis instrument ili banku u midi(sampletank) i odes u nuendov/cubase-ov mixer i rutiras taj kanal na stereo output, pre toga u nuendu/ pod devices/vst connections otvoris koliko god imas konekcija bilo stereo bilo mono(po svom izboru) Kako ih pod connections otvoris tako ce ti se u nuendovom mixeru one i pojaviti.
Taj zvuk odlazi u mixer kartice kojeg ces rutirati preko asia na fizicke izlaze gde god zelis.
Jel ti ovo trebalo?!?!? :roll:
Akyboy`
05-11-2004, 03:59 PM
Mislim da je to to ... nekako sam sve isao jedno po jedno kako si mi rekao
Ali ima jedan problem tu ... na vst instrumetima pa kad otvorim to pokaze mi se koje vst koristim?... pa otvorim sampletank i tu dole mi pokaze samo 4 kanala ?
a recimo na 6 mi je bubanj?
Malo mi cudno
SandRob
05-11-2004, 05:22 PM
Mislim da je to to ... nekako sam sve isao jedno po jedno kako si mi rekao
Ali ima jedan problem tu ... na vst instrumetima pa kad otvorim to pokaze mi se koje vst koristim?... pa otvorim sampletank i tu dole mi pokaze samo 4 kanala ?
a recimo na 6 mi je bubanj?
Malo mi cudno
mislin da brkas midi kanale i vst kanale. sample tank je mulitimbralni instrument sto znaci da svira na 16 midi kanala. to ti omogucava da sviras svaki instrument posebno, a vst kanali su audio outputi i sample tank moze otvorit najvise 8 stereo vst outputa.
midi kanal ti se vidi i namista u stupcu 'ch', a vst output u stupcu 'out'.
uglavnom midi kanale ne treba dirat, jer su oni po defaultu poredani od 1 do 16, vst outputove namistas po potrebi.
ako radis bubanj, onda ces u nuendovom mixeru kreirat 'group chanel' i sve pojedinacne komponente bubnja rutat u tu grupni kanal.
nego, koju verziju sample tanka ti koristis? ja govorin o dvici.
Akyboy`
05-11-2004, 11:56 PM
imam 2XL....
ne ide mi od ruke nikako :(((((((
Ok napravim na VST connections jos jedan Stereo Out (Stereo Out 2)
Odem u F3 (mixer) kliknem desnim tastero i odem na Add Track pa na Group channel.. Sada imam Group 1 , na vrhu Group jedan selektujem Stereo Out 2.... ali sad ne znam kako da povezem MIDI kanal 6 sa sampletanka na taj stereo output...
dvuckovic
06-11-2004, 03:25 AM
POZDRAV
kako u sample tanku ne moze razdvojit, kad sample tank ima 8 stereo outputs!?
battery je ok, ali ako zasto nebi koristi i druge samplere ako mu odgovaraju i ima u njima dobar zvuk?!
a sto se reverba tice, nebi o tome koji je efekat najvazniji. sto se mene tice mogu zamislit da radin stvar bez reverba ali bez kompresora tesko bogami. :roll:
u svakon slucaju reverb ti nece nikad 100% dobro zazvucat na vokalu ako prethodno vokal nisi dynamicki sredi.
kad ga dobro obojis eq-om (po potrebi i ukusu) i iskomprimiras onda ce se i reverb uklopit.
inace, ti narodnjaci moraju rasturat, a taj 'nabrijani' sound se postize dinamickin efektima.
Zivio stari!
SandRob
06-11-2004, 08:06 AM
imam 2XL....
ne ide mi od ruke nikako :(((((((
Ok napravim na VST connections jos jedan Stereo Out (Stereo Out 2)
Odem u F3 (mixer) kliknem desnim tastero i odem na Add Track pa na Group channel.. Sada imam Group 1 , na vrhu Group jedan selektujem Stereo Out 2.... ali sad ne znam kako da povezem MIDI kanal 6 sa sampletanka na taj stereo output...
ma nije mi jasno zasto jos jedan stereo out. i di je uopce taj VST connection?
ono sto moras napravit je slijedece:
1. pritisnes f11 i ucitas sample tank
2. u sample tanku ucitas zvuk u prvi kanal
3. add MIDI track (kod mene je to key command - alt+m)
2. na toj traci namistis ch: 1 i out: Sample Tank2
4. sviras/snimas... i to je to
za drugi kanal je postupak isti samo sto onda ucitas zvuk u drugi kanal sample tanka, kreiras novi midi kanal, u njemu stavis ch: 2 i sviras/snimas.
e sad kad ti svira i drugi zvuk, mozes poc u sample tank i u stupcu out, na tom kanalu, namistit 3+4 pa ce ti taj zvuk izlazit na drugi stero out od sample tanka.
bdv: vst output (audio kanal u mixeru di izlazi zvuk) se automatski kreira cim ucitas vst isntrument (sample tank)... znaci, nemas sto ti kreirat nikakve kanale osm midi kanala, a u ovoj fazi zaboravi i group track da te ne buni.
procitaj malo po stranim forumima, legalni koriscnici svakako nisu zadovoljni
SandRob
06-11-2004, 08:50 AM
procitaj malo po stranim forumima, legalni koriscnici svakako nisu zadovoljni
zar ima i takvih... mislin 'legalnih' :mrgreen: ma kako ce bit zadovoljni?! ali ocito da ih steinberg bas puno ne uvazava, nego pici svoju (marketinsku) politiku. :evil:
da se razumimo, programi su im genijalno smisljeni, ali se nakupilo toliko naizgled malih pizdarijica koje starhovito otezavaju rad. ljudi sigurno na to upozoravaju ali oni ne jebu. pa, mogli su malo pomalo unapredjivat software.
sjecan se kad su izlazile verzije cw platformi. onda bi se korisnici raspisali na forumima, cw jw to prati i u kratkom roku bugovi su ispravljeni i program prilagodjen zahtjevima.
ali ne, steinberg je 10 godina 'dotjerava' vst32 i tek u zadnjim updateima doda neke stvari na koje su ljudi ukazivali a radile su jos u onoj atarijevoj verziji. i taman kad su ga lipo skockali umisto da jos dodaju konpezaciju latencije po cilemu routhingu oni izbacuju sx i sad 'jovo nanovo'.
ma to je za popizdit :evil:
bdv: izgleda da novi sx/nuendo nece vise imat ni key editor,nego ces za editirat midi svaki put morat 'rasirit' pogled.
to ce bit straaaahovit napredak. :taz: :banghead:
bdv: izgleda da novi sx/nuendo nece vise imat ni key editor,nego ces za editirat midi svaki put morat 'rasirit' pogled.
ma imace, to je samo dodatna opcija...ako te mrzi da otvaras key editor...
mada, da je steinberg odlucio da ostane na VST32 ne bi prikupio gomilu novih korisnika (mene, na primer ;) )...
SandRob
06-11-2004, 11:44 AM
ma imace, to je samo dodatna opcija...ako te mrzi da otvaras key editor...
mada, da je steinberg odlucio da ostane na VST32 ne bi prikupio gomilu novih korisnika (mene, na primer ;) )...
ok, to je ok... iako, neznan sto je to 'revolucionarno' doni sx?! ta neka poboljsanja u audio domeni mogli su napravit i na vst32?!
zar nije bilo logicno da se je nastavi razvijat vst32 i da je jos doda nuendo, nego ovako da ima i sx i nuendo sto je za 99% korisnika isti %. :?:
jebiga, oni su poboljsali kompaktibilnist tako da su 'ucijenili' korisnike da koriste nove verzije, a masu toga su usrali. :evil:
Akyboy`
06-11-2004, 05:11 PM
Ma ljudi znam ja to :) snimim ja ... nasnimam recimo 10 traka sa sampletankom ... ali moj problem je hocu da apply-am externalne efente na taj midi kanal ili na to sto je odsvirano ?:)
SandRob
06-11-2004, 05:14 PM
Ma ljudi znam ja to :) snimim ja ... nasnimam recimo 10 traka sa sampletankom ... ali moj problem je hocu da apply-am externalne efente na taj midi kanal ili na to sto je odsvirano ?:)
a koje efekte?
Akyboy`
06-11-2004, 05:16 PM
pa recimo Waves.IR1.v5.1 ili bilo sta drugo ...
SandRob
06-11-2004, 05:42 PM
pa recimo Waves.IR1.v5.1 ili bilo sta drugo ...
znaci reverb.
vako:
1. add FX channel track
2. kad se otvori dijalog u prozoru congigutation stavis 'stereo', a u plugin ucitas ir1 i pritisnes ok.
3. kad se otvori ir1 ucitas efekt (impuls) i namistis (po potrebi) parametre (to mozes i naknadno) i pazis da ti je omjer dry/wet na 100%.
5. zatvoris ir1 i podjes u mixer i sa live strane (za sve trake) ili na samom kanalu namistis da se vide sendovi (show all sends)
6. sad kliknes misen na prvi send prozorcic i odabers ir1, ukjucis taj send i pomicanjem onog malog fadera ispod prozorcica 'fx ir1' saljes signal u efekat, efekt ga obradjuje i salje u mix
bdv: sigurno znas engleski?! najbolje je da uzmes manual, tamo ti je sve objasnjeno sa slicicama, na puno bolji nacin nego sto to mi mozemo preko foruma, a ako zapnes, onda pitaj ;)
Akyboy`
06-11-2004, 06:10 PM
mislis manual za sampletank?
SandRob
06-11-2004, 09:07 PM
prije svega manual za nuendo ili sx, a i za sampletank.
to ti je uvik najbolji i najbrzi nacin a kad zapnes onda pitas. :)
Nocni
06-11-2004, 10:12 PM
Imam dojam da si zapeo na pocetku, problem je samo shvatiti kud goni nuendo, a kud vst instrumenti. Za sad zaboravi grupnu traku...
Ne znam da li se radi o istoj verziji sample tanka, ali ovdje http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=1712 mozes procitati nesto o povezivanju midi i out kanala u sampletanku.
Za pocetak bih ti preporucio da iz mixera ''F3'' iskljucis onaj dio koji se odnosi na midi kanale, da te ne zbunjuje.
U ovom slucaju sampletanka imas 16 midi kanala a 4 stereo audio outa.
Kad odredis koje ces midi kanale sample tanka goniti na koji audio kanal od ta 4 (to sve odredjujes u sample tanku), ostaje da stavis zeljeni efekat npr kao insert u nuendovom/sx mixeru.
U cubaseovom mixeru klikni na slovo ''e'' u odgovarajucem audio kanalu, otvorit ce ti se prozor. Klikni misem npr u polje ''i1'' sa lijeve strane i odaberi zeljeni efekt. Gotov posao.
Taj isti efekt se osim kao ''insert'' moze dodijeliti ili kao ''send'' (napravis FX traku) sto ima drugih prednosti. Npr zelis koristiti za 4 sampletank audio kanala isti efekt sa istim postavkama, ali u razlicitim kolicinama dry/wet. Time stedis resurse jer nema smisla otvarati toliko jednih te istih efekata sa istim setupom, za svaku traku posebno.
Grupne trake su isto prakticne, jer umjesto da pokreces jedan te isti efekt sa istim setupom i kolicinom, posebno za svaki audio kanal, mozes pokrenuti samo jedan i to na grupnoj traci. tako da razlicitim audio kanalima dodijelis kao output upravo tu grupnu traku u koju je insertiran navedeni efekt samo jednom.
Ako sam sto pomogao super, pokusao sam objasniti onoliko koliko znam. Nadam se da nisam nesto bubnuo. :)
Pozdrav
Akyboy`
07-11-2004, 06:14 AM
To nocni :)
Hvala puno to je bas ono sto sam trazio...
Majstore...
I da se zahvalim drugima koji su odgovarali na moje pitanje , jer bogami dosta sam naucio za ovih par dana :)
Hvala
ANTISHA
07-11-2004, 09:03 AM
?itam malo Sandrove i Puretove postove glede problematike steinberga. Mislim da smo svi mi ogor?eni jer smo u su?tini muzi?ari a ne mena?eri, a oni razmi?ljaju isklju?ivo u ovom drugom obliku.
Nije njih briga za na?e probleme previ?e, cilj je dobit ?to vi?e korisnika ?to manje znaju tj. onih koji su o?arani izgledom softwarea, a profesionalci ?e ionako ostati na njihovim programima, jer mnogi rade i po 20-ak godina na istima (od Atarija pa do danas), jer im se neda uludo tro?it vrijeme na savladavanje informatike, oni se bave glazbom. Sandro i ja smo skupa po?eli pr?kat po cubaseu prije 15-ak godina, mu?e nas isti problemi, ali smo znali ne?to iskombinirat i u Notatoru i Creatoru, a taj je program li?io na ra?unovodstveni: brojevi svugdi a nota nigdi, pa smo isto radili!
Da skratim, milim da u steinbergu dobro znaju?ta rade. Ako rije?e sve probleme odjedaput, mogu zatvoriti firmu i oti? na Ibizu na ?enske. Ovako stalno ne?to mjenjaju, a kad dodju pred zid od konkurencije onda ubace jednu novotariju i sve ostale spizde.
E, ?ta ?e?!? Takav je kapitalizam. Tko misli vi?e koraka odjednom unaprijed taj je u prednosti, a ne mora ?ak bit ni pametan, samo inteligentan!
Nazalost u pravu si Antisha, ja sam student upravo preduzetnickog menadzmenta na cetvrtoj godini i sve je danas podlozno interesu pa cak i muzika.
Steinberg ce praviti sve kako bi privukao jos ljudi ali mora i misliti kako bi to sve izbalansirao sa ljudima koji su strucniji u tome. Izgleda da je sve vise nezadovoljnijih strucnjaka. Sve u svemu Steinberg ce gurati dok ima profita kada se bude prestalo kupovati onda ce menjati politiku ali nazalost u smeru profita a ne u smeru ugadjanja muzicara. Ko zna mozda ih puknu i emocije pa se odreknu love :D
ANTISHA
07-11-2004, 12:21 PM
Nazalost u pravu si Antisha, ja sam student upravo preduzetnickog menadzmenta na cetvrtoj godini i sve je danas podlozno interesu pa cak i muzika.
Steinberg ce praviti sve kako bi privukao jos ljudi ali mora i misliti kako bi to sve izbalansirao sa ljudima koji su strucniji u tome. Izgleda da je sve vise nezadovoljnijih strucnjaka. Sve u svemu Steinberg ce gurati dok ima profita kada se bude prestalo kupovati onda ce menjati politiku ali nazalost u smeru profita a ne u smeru ugadjanja muzicara. Ko zna mozda ih puknu i emocije pa se odreknu love :D
Da se Njemci udru?eni s Amerima odreknu love kao glavnog pokreta?a i simbola naplate znanja i sposobnosti treba se samo strpit 2000-3000 godina. :lol: :lol: :lol:
Akyboy`
07-11-2004, 09:28 PM
:)
Ma svi oni zakeraju ... a opet sta ces moze im se ...
Nego ljudi sta vi koristite od samplova za bubanj ... ja nikako da nadjem nesto da valja ...
Probao sam Battery2 sve setove , sve je to ok kad slusao ovako bez iceg ali kad uklopis u pesmu ocajni su ... bar meni.
@ Akyboy
Ajd' malo reda!
Ako hoces pitat ko sta koristi od samplova, onda otvori novi topic i tamo ce se o tome pricati. Ako vidis da se ovdje raspravlja o temi X onda nemoj upadat ko grom iz vedra neba s temom Y.
Hvala
Akyboy`
08-11-2004, 12:52 AM
Shot,
Sve dok 'moj' post nije zakljucan od strane admina ja imam pravo da pitam i radim sta hocu ovde:)
Prema tamo ... Dabome !
Ok
dakle bubnjevi ... samplovi , Hvala
Ok Aky,mozda nisi zadovoljan sa semplovima koje imas ili ti jednostavno taj stim ne odgovara.Igraj se malo sa opcijama u donjem desnom uglu Batteri-ja.Mozes da mijenjas dubinu i da utices na zvuk svog bubnja.Namjesti panorame(desna strana,iznad kliznog volumen potenciometra).Zamisli bubanj ispred sebe,vjerovatno znas gdje sta stoji,i vrti lijevo desno.Ako ne uspijes postici bolji stim bubnja,naruci sebi par akai cd sa dotjeranim semplovima.I jos samo da napomenem,zbog preglednosti u mixeru Nuenda,odi u opcije Batterija i namjesti sebi koliko zelis out-a,da ti onaj visak ne smeta.
Shot,
Sve dok 'moj' post nije zakljucan od strane admina ja imam pravo da pitam i radim sta hocu ovde:)
Prema tamo ... Dabome !
Ok
dakle bubnjevi ... samplovi , Hvala
Ne mogu "zakljucati" jedan post, ali ga mogu izbrisati ili prosto te upozoriti da ubuduce otvaras novi topic (sto je Shot i rekao)...
Shot svakako nije administrator, ali je moderator jednog dela foruma te se racuna kao deo ekipe koja odrzava ovaj sajt...
Iako je ovaj sajt krajnje 'slobodan' po pitanju raznih stvari ne moze bas ciniti "sta hoces" (samo jedna osoba je banovana sa ovog foruma i to samo zato sto je izvredjao drugog clana najgore sto je mogao)...
Akyboy`
08-11-2004, 02:31 PM
Ok ok sta ste se nakomili na mene:) :oops:
Pa zar sam toliko greh napravio. :roll:
Nekako mi je bilo lakse al aj ako vam smeta . :?
A mislim da nikog nisam uvredio. :?: :wink:
Nocni
08-11-2004, 05:02 PM
Aky otvori ipak novi post sa temom samplova za bubnjeve, tema je interesantna, pa bi u svakom slucaju dobro bilo da vezani postovi budu na okupu.
Pozdrav
Akyboy`
08-11-2004, 11:44 PM
Otvaram ! :)
:twisted:
Svi me napadaju :(
:P
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.