Log in

View Full Version : Pomoc za pocetnika -trazi se klavir ...

masa
03-11-2004, 08:03 AM
Nov sam na forumu (pretrazio sam forum , ali nisam nasao ono sto me zanima).
Zelim da na rachunaru pravim instrumentalnu muziku (za moje potrebe). Najvise me interesuje sto kvalitetniji zvuk klavira.
ImamSound Blaster Live karticu i gomilu Sound banki za nju (naravno i midi klavijaturu ). Nisam zadovoljan sa njima.

Cuo sam da "Kontakt" moze da pruzi izvanredan zvuk klavira i ostalih instrumenata. Nabavio sam pre par dana kod ulicnih prodavaca CD - muzicki mix, koji sadrzi i "Kontakt".
Sta mi sve jos treba da bih mogao kod kuce da dobijem kvalitetan klavir iz rachunara?
:?:

milos
03-11-2004, 09:59 AM
PMI Bosendorfer 290 bi trebao da odgovori tvojim potrebama.Dolazi na 1 dvd disk sa NI KOMPAKT user interfejsom.
Inace ,full verzija kontakta dolazi na 4 cd-a(ovo sto ti imas je samo program bez punih banaka semplova :)

dr.Ru
03-11-2004, 10:12 AM
Kontakt je samo sempler: dakle on je nista bez semplova, kao kora od banane... bez banane :D . Zvuk klavira stoga ne zavisi od semplera, vec od sempla kojeg ucitas u njega.
Milos ti je dobro odgovorio, te je njegova preporuka vise nego dobra. Ipak, zvalitetan sempl trazi dosta memorije i dobru soundcard + dobar EQ i kompresor.

Eon
03-11-2004, 01:04 PM
the grand je meni odlican

davormen
03-11-2004, 01:24 PM
the grand je meni odlican
Nakon sto sam probao Galaxy Steinway 5.1, Bosendorfer 290, Old Lady, Steinway B i The Grand, moram priznati da mi se (na moje iznenadjenje) najvise svidja upravo ovaj poslednji (The Grand)... Znaci, slazem se... :D

ANITA
03-11-2004, 01:32 PM
Mislite, Steinberg the GRAND?
Kako je on meni promakao? :roll: I sad ga imam doma na 3 cd-a i ne cita mi ih...

No dobro, naci cu i isprobati. Bas me zanima. :D

masa
03-11-2004, 02:10 PM
Hvala svima na odgovorima.
Posto svi znate finansisku situaciju (legalne kupovina :cry:), da li postoji mogucnost da od nekog od Vas nabavim-prekopiram te CD-ove sa semplovima za "Kontakt" ili nesto drugo od gore nabrojanog softwera
:oops:

kVu
06-11-2004, 04:06 AM
Stvarno je The Grand najbolji sto se tice klavira... Jedino sto lose radi u Logicu, iz'ede mi svu snagu i ram (&%*&^$%*&)...

Aj sad dajte neku preporuku za dobar rock piano. :)

Eon
06-11-2004, 03:01 PM
meni puca nuendo kada malo krenem prckati po grandu :?

zmaj
10-11-2004, 09:26 PM
Stvarno je The Grand najbolji sto se tice klavira... Jedino sto lose radi u Logicu, iz'ede mi svu snagu i ram (&%*&^$%*&)...

Aj sad dajte neku preporuku za dobar rock piano. :)
Rock Piano...mmm
To bi trebalo da bude nesto od onih klavira u Sample Tank-u.To su oni klaviri koji nemaju ne znam koliko layera...nekako "tanki" za neke fraze i brze deonice...Pogledaj u sample tanku,mislim da ces naci to sto trazis.

kVu
10-11-2004, 09:28 PM
Super. Samo jos da nabavim taj Sampletank. ;)

milosjeftic
06-05-2005, 07:55 AM
Old lady za Giga studio .

puRe
06-05-2005, 09:45 AM
Old lady za Giga studio .

Jos jedan glas...

mislim na verziju GigaStudio 3 (sa impulsima)...

OFF
06-05-2005, 11:25 AM
Za samo postavljanje aranzmana, vredi raditi i sa Hypersonic klavirima. Vrlo pristojno zvuce, solidan izbor boja, ne opterecuju previse cpu....

Shady
06-05-2005, 04:02 PM
Mislim da nema profesionalca koji bi prigovorio kvaliteti "Edirol Orchestra" pianu.... kao i Plag Sound 01, gdje ima nekoliko klavira od kojih bih posebno izdvojio "Soft piano".

Grand jeste dobar i ima vjerne semplove. Medjutim, problem je taj ?to kod mene on ne totalno ?tima, ne znam za?to. :? Ja recimo odsviram na Grandu Dmol, ali se ?uje neki neartikulirani akord. Ako odsviram neki ton, uvijek mi daje ve?i ili ni?i od toga. Nekad usviram, npr. ton D a na ?timeru provjerim da sam dobio E. Zna li iko o ?emu se tu radi?

milosjeftic
06-05-2005, 05:30 PM
Radio sam sa njim u Sx i nemam bas nikakvih problema . Mozda Sonar pravi problem ?

U vezi svih dosadasnjih preporuka , sve je stvarno dobro . Edirol nisam probao , nisam imao potrebe ( probacu i njega ) . Sta god da nadjes od preporucenog uzmimaj obavezno . Sve su to dobri i prilicno razliciti klaviri . Vredi ih imati .

ANITA
06-05-2005, 07:06 PM
Shady@

ovaj problem zvuci vrlo cudno... Sto se Sonara tice.. meni Sonar 3 uopce ne vidi THE GRAND.. i koristim ga samo kad radim u cubase-u.

Mozda da provjeris neku sitnicu i glupost tipa da ti nije na traci upisana neka transpozicija od +2 (ako kazes da od D dobijes E) ili tako nesto.... ne vidim zasto bi to inace radio.

BTW Shady.. dali ti koristis Sonar 4? Koje su razlike od trojke i sto ima od noviteta?
I ostali - tko radi sa Giga Studiom 3 ozbiljno i uspjesno? Ja jos uvijek imam stari jer si ne smijem priustiti nezgodu na kompu... a znam da GS moze biti ultra-nestabilan...

Thanks

OFF
06-05-2005, 10:56 PM
Ima jedna korisna opcija u Sonaru- UNINSTAL 8) 8)

ANITA
06-05-2005, 11:01 PM
:D

Cubase je daleko napredniji program, to moramo svi priznati!
Ali.. je**ga.. za MIDI orkestracije (nesto kompleksnije...) jednostavno nema toliko opcija koliko Sonar ima (i jednostavnost koristenja, sve pri ruci..za MIDI )
Za drugo.... Sonar ima samo 80% Cubase-a. To je istina.

OFF
06-05-2005, 11:11 PM
Ma salim se, naravno.
NE POSTOJI PROGRAM KOJI TE PRE ILI KASNIJE NECE IZNERVIRATI, MNOGO :banghead: ( kao i zene )
Da ne lutamo mnogo sa teme, mislim da covek treba da radi u onome sto mu najvise odgovara. Svi imamo neke svoje specificne potrebe i zahteve.
Ipak, mislim da svi bez obzira u cemu rade, moraju znati Nuendo, bar na nivou snalazenja, zato sto je definitivno najrasprostranjeniji u nasim home/project studijima

milosjeftic
07-05-2005, 10:12 AM
:D
Ali.. je**ga.. za MIDI orkestracije (nesto kompleksnije...) jednostavno nema toliko opcija koliko Sonar ima (i jednostavnost koristenja, sve pri ruci..za MIDI )

Gresis sto se toga tice . Cubase je najjaci upravo za rad sa midijem ( ja najvise i radim sa midijem ) . Cubase je neprevazidjen za te stvari ( radio sam sa vise razlicitih programa , radio sam i kompleksnije aranzmane - 110 kanala ) . Ako ima nesto sto te zanima , odgovoricu .

P.S.
Postoje 4 odlicne knjige za Cubase , u izdanju Sinkope . Ne znam da li ih ima i u Hrvatskoj .

ANITA
07-05-2005, 10:59 AM
Ma salim se, naravno.
NE POSTOJI PROGRAM KOJI TE PRE ILI KASNIJE NECE IZNERVIRATI, MNOGO :banghead: ( kao i zene )
Da ne lutamo mnogo sa teme, mislim da covek treba da radi u onome sto mu najvise odgovara. Svi imamo neke svoje specificne potrebe i zahteve.
Ipak, mislim da svi bez obzira u cemu rade, moraju znati Nuendo, bar na nivou snalazenja, zato sto je definitivno najrasprostranjeniji u nasim home/project studijima

Upravo tako. :!:

Shady
07-05-2005, 03:55 PM
Off
mislim da je opcija UNINSTALL mnogo prilagodljivije rje?ena u cubaseu... hehe :P

Dobro, ?alu na stranu, ?to se mene ti?e ja se sa tobom sla?em, svako treba da radi u ?emu ?eli. Ja sam, medjutim, totalno deprimiran time ?to sam u zadnjih par mjeseci gledao nekoliko momaka (i to mo?e se re?i dobrih poznavalaca SXa) kako rade u SX-u. Mislim.... to je mu?enje ?ivo. Idu ooookolo, pa okolo, pa ooookolo... Mnogo bre kru?e za najobi?niji potez koji je u sonaru dostupan jednim klikom mi?a ili pritiskom tipke. Prilikom zadnje posjete Ivanu, toliko sam bio deprimiran, da kada sam stigao ku?i od putovanja premoran kao pas, ipak prvo sam deinstalirao Cubase ?vrsto rije?en da ga nikada vi?e ne instaliram.... pa tek onda legao da spavam. ;)

Naravno, dovoljno poznajem SX da bih se uvjerio da SX doista jeste puuuno mo?niji program od Sonara... i vi?e mo?niji, nego ?to je Anita to prikazala! No, konfiguracija SXa je isuvi?e sterilna i u ponekim opcijama veoma nezgrapno (pomalo ?ak glupo) rije?ena. Samo jedan primjer. Recimo to da se u SXu mora brojkama upisivati ?irina polja u kom upisuje? naziv trake. Glupo do bola, jer onda mora? stalno iznova dopisivati i redefinirati nove i nove i nove cifre ako ti je stalo do preglednosti...

Taj isti prostor za ime trake u sonaru 4. (pazi sad!) prilagodjava se samim upisivanjem slova u imenu trake! :shock: Kako se slova u naslovu mno?e , tako se traka sama ?iri! Kona?na du?ina ostaje na onoj traci na kojoj je naslov najdu?i. Zar to nije su?ta inteligancija. A ako mi treba du?i prostor za upisivanje imena, samo uhvatim mi?em za ?o?e i ?irim tj. suzim koliko ?elim. Kakve bre crne cifre i upisivanje. 8) Ne?ete mi vjerovati ali ponekad ne znam ni gdje mi je mi?, zaturim ga... jer 95 % posla u sonaru radim putem tastature tipkovnice. :twisted:

I na kraju... Dovoljno bi bilo pogledati samo kako je u Sonaru 4 rije?en "loop editor". Mislim da ?e tako ne?to Cubase imati tek u SX. ver. 37. lol :mrgreen:
---------

Anita
Sonar 3 sam imao kod sebe svega nekoliko dana i odmah nabavio Sonar 4. tako da ti ne mogu re?i koja su pobolj?anja u odnosu na trojku. Sada radim na ver. 4.2. Na www.cakewalk.com postoje indeksirane i sasvim detaljno opisane razlike u odnosu na sonar 3. Vjerujem da ukoliko du?e nisi radila u Sonaru, bi?e? prijatno iznenadnjena napretkom i revolicijom koju donosi. ;)
- ?to se ti?e granda... Problem je u PLUGIN MENAD?ERU koji pretvara VST u DXi. Nakon ?to ga pusti? da sve iskonvertuje, svaki vst mo?e? prilagoditi tako ?to ?e? na onoj zelenoj tabli PLUGIN MENAD?ERA podesiti valjane parametre, koje je firma steinberg upisala takvima da po defaultu ne odgovaraju Sonaru. No, taj default se mo?e promijeniti.

Milo?e.
usporedjivati midi editing u Cubaseu SX2 i Sonaru 4.... nema ?anse, brate. Ukoliko ne poznaje? sonar 4 onda razumijem ako tako misli?. Medjutim, ako bi poznavao Sonar makar onoliko koliko ja poznajem SX sve bi ti bilo jasno. ;) Ne sporim da Cubase eventualno ima vi?e opicija za midi editing, ali ako je robusnost sinonim za SX, onda je sonar je sinonim za pojam - inteligencija!