Log in

View Full Version : -= Semplovanje na terenu =-

ProkDu
28-10-2004, 07:06 PM
Kako da izvedem snimanje odn. semplujem zvuke u prirodi i jos na nekim mestima tip-a napustena fabrika, itd. Trebao bi da izvucem opet koliko toliko dobar zvuk.
Razmisljam o:
1. Snimanju na dig. aparat sony p-73 :?
2. Nekom reporterskom kasetofonu sa externim mikrofonom (kojim?) :? :?: :roll:
3. Dovlacenju generatora do mesta koje .... :lol:
4. MP3 player diktafon !!????
5. Predlozite!!!

Eon
28-10-2004, 08:30 PM
Ja imam prijatelja koji ima laptop i voli da putuje sa njim i snima po raznim mestima. Ima externu zvucnu karticu, cini mi se MAYA i neki B1 behringera.

Mikrofon zakuca u karticu i ima neki softverski preamp na kojem malo kompresuje zvuk i dobije dosta dobre rezultate

puRe
28-10-2004, 08:42 PM
Posto sam vec nekoliko puta imao priliku da idem sa Digital Caveom u slicne "ekspedicije" sa razlicitim spravama (laptop i Lexicon Omega, ADAT sa Rode NT4, itd...), evo par stvari koje su mi ostale kao zlatna pravila

1. Ni u jednom slucaju ne nositi karticu koja ide na struju, cak iako idete na mesto koje ima struju

2. Ako mozete, nemojte nositi laptop...uzasno komplikuje stvari, a i ne mozete snimiti nesto "na brzinu" s obzirom da je rukovanje touch padom uzasno pipavo...

3. Dobar mikrofon cuda cini

Najidealnije rezultate dobili smo sa kombinacijom Sony DAT-a i Rode-a NT4 (stereo mikrofon), mada moze i neki drugi mikrofon ako ste spremni da ekvalizujete sve to posle da zvuci pristojno (nije pozeljno)

DAT sam po sebi (u nasem slucaju) nije bio nista specijalan, obican portabl DAT sa mini-jack ulazom za mikrofon..rezultat - fantasticno!

Kao alternativu, DAT mozes zameniti nekim MP3 plejerom koji ima mogucnost snimanja u WAV i ulaz za mikrofon...imaj u vidu da su konvertori koji se ugradjuju u iste cist krsh (u vecini, ako ne i u svim, slucajevima)

Ja imam prijatelja koji ima laptop i voli da putuje sa njim i snima po raznim mestima. Ima externu zvucnu karticu, cini mi se MAYA i neki B1 behringera.

Pa ne deluje mi to bas kompaktno...zavisi koliki je kvalitet potreban, ali tesko da se sa mono mikrofonom moze napraviti nesto uverljivo...

ProkDu
29-10-2004, 12:43 AM
A kako bi isla varijanta DV kamera + externi mikrofon?

Sama DV kamera ima stereo mikrofon, pa mi mozda to moglo posle da se EQ-uje. :roll:

ProkDu
29-10-2004, 12:46 AM
Mikrofon zakuca u karticu i ima neki softverski preamp na kojem malo kompresuje zvuk i dobije dosta dobre rezultate

E, sad to mi nije jasno. Kako soft pre-amp ubaciti odn. ne dozvoliti pikovanja tj. izoblicenja (u varijanti sa laptop-om)?

Eon
29-10-2004, 01:17 PM
Posto sam vec nekoliko puta imao priliku da idem sa Digital Caveom u slicne "ekspedicije" sa razlicitim spravama (laptop i Lexicon Omega, ADAT sa Rode NT4, itd...), evo par stvari koje su mi ostale kao zlatna pravila

1. Ni u jednom slucaju ne nositi karticu koja ide na struju, cak iako idete na mesto koje ima struju

2. Ako mozete, nemojte nositi laptop...uzasno komplikuje stvari, a i ne mozete snimiti nesto "na brzinu" s obzirom da je rukovanje touch padom uzasno pipavo...

3. Dobar mikrofon cuda cini

Najidealnije rezultate dobili smo sa kombinacijom Sony DAT-a i Rode-a NT4 (stereo mikrofon), mada moze i neki drugi mikrofon ako ste spremni da ekvalizujete sve to posle da zvuci pristojno (nije pozeljno)

DAT sam po sebi (u nasem slucaju) nije bio nista specijalan, obican portabl DAT sa mini-jack ulazom za mikrofon..rezultat - fantasticno!

Kao alternativu, DAT mozes zameniti nekim MP3 plejerom koji ima mogucnost snimanja u WAV i ulaz za mikrofon...imaj u vidu da su konvertori koji se ugradjuju u iste cist krsh (u vecini, ako ne i u svim, slucajevima)

Pa ne deluje mi to bas kompaktno...zavisi koliki je kvalitet potreban, ali tesko da se sa mono mikrofonom moze napraviti nesto uverljivo...

da da u pravu si ovo pod 1. struja se trosi kao luda

vise je to amaterski on radio ali u pravu si pure u principu jeste bezveze

@prokdu
Pa jednostavno ubodes mikrofon i na tom kanalu insertujes compresor, limiter bilo sta sto nece dozvoliti peakove i snimas

puRe
29-10-2004, 01:45 PM
da da u pravu si ovo pod 1. struja se trosi kao luda

:?

jel ovo bio sarkazam ili sta...mislio sam na to da je veoma komplikovano naterati bilo koga da ti da struju....znam samo kako je proslo kada smo pitali crkvu da nam da razvodnik ;)

softverski preamp nece spreciti klipovanje nikako s obzirom da bi u tom slucaju klipovalo kod samog preampa pa tek onda islo u softverski kompresor koji nikako ne moze to ispraviti...

idealna varijanta je da imas neki VU metar na samoj kartici ili spravi na koju snimas, tako barem mozes podesiti gain da ne klipuje (eto jos jedan razlog zasto je DAT dobar, sve je to u njemu)...

Eon
29-10-2004, 02:35 PM
ma kakav bre sarkazam, mislio sam na baterije od laptopa ali ostalo mi struja od tvog posta :wink:

Vai
29-10-2004, 09:59 PM
Ako mozes da nabavis Nagru veruj mi da ces da izvuces najbolji zvuk ... ali nabaviti Nagru je tesko, barem je meni bilo.

Poz.

ProkDu
29-10-2004, 10:09 PM
Ako mozes da nabavis Nagru veruj mi da ces da izvuces najbolji zvuk ... ali nabaviti Nagru je tesko, barem je meni bilo.

Poz.

Sta je to Nagra? :?: :roll:

puRe
29-10-2004, 11:30 PM

Poz.

Sta je to Nagra? :?: :roll:

prvi put sam sada cuo za to, ali evo google mi je objasnio nekako...

http://www.nagraaudio.com/pro/index.php

vec vidim da nije jeftino ;)

Vai
29-10-2004, 11:30 PM
Nagra je uredjaj za snimanje zvuka, i koristi se za snimanje direktnog zvuka na filmovima. Pojavio se jos 50-tih godina proslog veka, naravno tada je koristio traku od 1/4 inca, medjutim 92 godine su izbacili digitalnu Nagru, i jedan je od najkoriscenijih uredjaja za snimanje direktnog zvuka (dijalozi). Verujem da je Nagra veoma skup uredjaj, i posto je napravljen samo za profesionalnu upotrebu, mozda ce ti biti malo teze da ga nadjes. Potrazi preko google-a neke tehnicke infromacije ako te zanimaju ... ovo je samo bio odgovor na pitanje "Sta je to Nagra".

Evo nasao sam i jednu slicicu Nagre, da imas predstavu o cemu se radi.

http://www.jannemecek.net/files/Nagra.jpg

Poz.

ProkDu
30-10-2004, 12:47 AM
Ma ne sumnjam da je sprava dobra, samo to je za mene SF !!! :shock:

vlado
06-03-2005, 08:14 AM
Taman htjedoh da ti kazem da uzmes Nagru kad ono vi vec o Nagri. Imas da iznajmis Nagru cag i digitalnu. Mislim da je 100eur dnevno. To je to i nista ne moze da je zamjeni. Jos kad zakacis neku mikrofoncinu...

lesha
06-03-2005, 01:39 PM
a moze i minidisc....

Color
06-03-2005, 02:06 PM
Sve zavisi od toga kakve zvukove ces snimati. Kao recording uredjaj bih ti preporucio isto NAGRU ili bilo koji prenosni DAT recorder... Napr. FOSTEX PD4 (dobar jer ima u sebi ugradjen fantom koji ce ti biti neophodan za bilo koji kvalitetniji kondenzatorski mikrofon). Ako vec nemas uradjaj sa ugradjenim fantomom moraces koristiti neki electret microfon koji se napaja baterijom. Electret mikrofoni su nekvalitetniji od kondenzatorskih (naravno i jeftiniji), imaju malo "metalniji zvuk" ali se mogu postici odlicni rezultati...

Ako zelis snimati prirodu, izaberi mikrofon sa sto sirom karakteristikom (kruznom), tako ces dobiti "najkompletniju zvucnu sliku"... Ako zelis snimiti konkretan neki zvuk (napr. ptica koja cvrkuce u prirodi a zelis u snimku vise ptice nago okolnog suma) uzmi mikrofon sa sto uzom karakteristikom i naravno pticu ces morati "ciljati".. Ako ces snimati zvukove jaceg intenziteta (avion, explozija, razni udarci -uglavnom zvukovi perkusnog karaktera) obavezno ponesi dinamicki mikrofon.

Sto se tice recordera, bilo bi dobro da ima u sebi ugradjen limiter, zbog nekih pikova (u prirodi ces tesko uticati na pojavu nekog zvuka zbog kojeg nebi zeleo da imas "sprzen" snimak). Ako snimas prirodu nemoj koristiti Mini Disc recordere. Kod zvukova slabog intenziteta se najvise oseti ATRAC sistem. Isto vazi i za snimanje muzike, najgora moguca varijanta je snimati klavir na MD (naravno kad je dinamika sviranja velika, nemislim na sviranje-udaranje)
:wink:

Stereo mikrofon bih ti preporucio samo u slucaju da snimas atmosfere prirode, grada, parka, fabrika, opsta atmosfera trznog centra itd....