PDA

View Full Version : Terca

Akyboy`
19-10-2004, 02:41 AM
Dali postoju neki VSTi ili bilo sta drugo da moze da pravi terce u cubase?

Nasao sam par komada ali nije mi bas to to :)

Hvala

ProkDu
19-10-2004, 06:34 AM
Aj sad, ko zna dobar VST harmonizer.
:roll:
?ek, ?ek.

Melodyne !!! :roll:

bumbar
19-10-2004, 09:08 AM
Ja koristim MELODYNE 2.0 za terce imogu ti reci da je najbolji program za to koji sam koristio! Jos mozes raditi Audio edit npr:vocala,Git itd,mjenjati tempo loop-ovima, te jos sto sta!

Strasan program,za svaku preporuku!
A da, imas skinuti na Internetu i Video file(oko200mb jest puno al....) koji ti potpuno objasni kako ces ga koristiti!(KazaA,Emule,eDonky)

Pozdrav! :wave:

Ad Fines
19-10-2004, 09:16 AM
Imam ja taj video.Dobio sam ga na standu gdje je bila zajebancija oko melodyne-a.
Nema meni sto se tice terci i ostalog viseglasja,do pravog zivog pjevanja.
Upocetku sam kemijao sa svim i svacim.
Al sto se tice malodyne-a,s njim ces to odradit odlicno.Stvarno je super.

STUDIOTON
19-10-2004, 09:16 AM
Definitivno Melodyne ..

Ali moras znati dobro da rukujes sa njime jer terce moras pisati ..

Nema nista automatski :wink:

STUDIOTON
19-10-2004, 09:22 AM
Imam ja taj video.Dobio sam ga na standu gdje je bila zajebancija oko melodyne-a.

Uskoro cu postati vlasnik TC Helicon Quintet , inace sprava koja peva sta jos kazes :wink: toliko verno i zivo da ne mozes prepoznati da je masina u pitanju ..

Zasto vise ne uzivo .. pa zato sto sam do sada tako radio i sebi produzavao rok zavrsetka pesama , pa zato sto ne znaju svi da pevaju terce a i oni koji znaju i njih moras editovati i cistiti , zato sto niko vise nece da peva nista za dzabe , zato sto ne mozes da naplatis snimanje pratecih vokala , svoju gazu dobijes a ako hoces placati ljude dodatno to ide iz tvog dzepa ..

Dakle umajuci sve ovo u obzir mislim da uopste nije puno izdvojiti par stotina eura i kupiti masinu koja ce vise nego verno zameniti sve pratece vokale koji su se snimali uzivo , dobiti i na vremenu i u novcu ..

Softwarska simulacija dobrog kvaliteta ne postoji

Ad Fines
19-10-2004, 09:56 AM
Meni za sad nije nikakav problem.Sto se tice muskih back vokala,to pjevam sam ili mi to pjevaju decki iz banda,a zenske pratece mi pjeva zena,njena setra i moja setricna.
PA kad snimam vokale recimo zenske,njih tri pred mikrofon,record,pan left....pa duplex! Razlika je samo sto je ovdje pan right.I to mozda ponovim jos koji puta,Ja uzivam snimajuci i slusajuci njih a one obozavaju pjevat,a pare ih ne zanimaju.

nESbo
19-10-2004, 10:23 AM
Blago tebi kad imas tako zanimljivu ekipu! :wink:

STUDIOTON
19-10-2004, 11:01 AM
Meni za sad nije nikakav problem.Sto se tice muskih back vokala,to pjevam sam ili mi to pjevaju decki iz banda,a zenske pratece mi pjeva zena,njena setra i moja setricna.
PA kad snimam vokale recimo zenske,njih tri pred mikrofon,record,pan left....pa duplex! Razlika je samo sto je ovdje pan right.I to mozda ponovim jos koji puta,Ja uzivam snimajuci i slusajuci njih a one obozavaju pjevat,a pare ih ne zanimaju.

Ah ti ukljucio celu porodicu , kada zatreba mozda ubacis i komsiju :lol: :lol:

Kod mene je druga prica , svi rade da zarade i naravno iz ljubavi ali pre svega da zarade .. Recimo momak u kojeg se kunem i uvek mi peva pratece kada god ga pozovem bez nadoknade , ali zato sam mu upravo zavrsio pesmu sve komplet , eto da mu se oduzim :wink:

bumbar
19-10-2004, 12:45 PM

Blago tebi prijatelju, i ja imam zenu,ali koja ne da ne zna pjevat' ,nego cak i kad prica,prica u falshu i distonira. Cupka nogom kad gleda neke klipove na TV tako aritmicno da bi joj i sami Dave Weckl pozavidio na takvoj samokontroli i razdvojenosti.

Uhhhhhhhhhhhhh! Zeznuto je bit' sam sa sobom! :oops:

ProkDu
19-10-2004, 02:47 PM
Cupka nogom kad gleda neke klipove na TV tako aritmicno da bi joj i sami Dave Weckl pozavidio na takvoj samokontroli i razdvojenosti.

ha ha ha :rotfl: :rotfl: :rotfl: :hyper:

Akyboy`
19-10-2004, 04:49 PM
A kazite mi za Terce u sviranju ... dali ima ista ... ?

Znaci ono odsviras recimo primu (ne znam bas teoretski da vam objasnim:) ) a na drugom kanalu ti vec odsvirana terca ? ili slicno ?:)

Ako postoji

Hvala

cevap
19-10-2004, 07:16 PM
Aky , to ti ba ljudi rade sa USER skalama na sintu!

Akyboy`
19-10-2004, 07:19 PM
Ma netreba meni za live... meni treba za snimanje...

Ne znam dali sam te dobro razumeo... ?

:)

Anonymous
19-10-2004, 07:42 PM
Ima i to, chorder midi plugin u cubaseu, samo moras sam da uradis intervale za drugi glas a mozes i treci i cetvrti i... Neko je to vec radio, cini mi se da sam to negde video, al se ne secam vise gde, potrazi po netu. A sta ce ti to, sto to lepo ne odsviras, mnogo je bolje i prirodnije.

Akyboy`
19-10-2004, 07:46 PM
Ma nekad nemogu da ga odsviram kako treba :)
A nekad me i mrzi :)

Ma vidaljo sam ja pluginove za to ali ne znam kako se zovu :(

Anonymous
19-10-2004, 07:49 PM
pa kazem ti CHORDER midi plugin u cubaseu

ANITA
19-10-2004, 08:04 PM
A kazite mi za Terce u sviranju ... dali ima ista ... ?

Znaci ono odsviras recimo primu (ne znam bas teoretski da vam objasnim:) ) a na drugom kanalu ti vec odsvirana terca ? ili slicno ?:)

Ako postoji

Hvala

Ako se ne radi o audio pretvorbi u terce.... nego zelis da ti uz jednu midi traku svira druga traka skroz u terci... onda kao prvo moras vidjeti u kojem tonalitetu si i mozes drugu traku napraviti (iskopiras prvu) jednostavno +5 transponirat (5 polutonova) ali dobit ces kaos jer postoje smanjene i uvecane terce kako u kojem tonalitetu i na kojem stupnju...

Definitivno je najbolje da to odsviras ili si raspisi na papir skalu u kojoj radis i pronadi sve terce tonovima koje vec imas i onda kad napravis ovaj +5 na drugoj traci samo ispravi pogresne tonove.

Ili u notnom editoru odmah lijepo upises terce. Izaberes tu traku i novu i upises terce.. Cak ce sve lijepo i zdravo upast ako si programu rekao u kojoj skali radis.. i onda samo u notnom crtovlju u slijedecu prazninu ili crtu.... upises notu (ako je prima c u 3. praznini, onda je terca E u 4. praznini.. a u molovima imas smanjenu tercu ali bi u isto mjesto upisao nego bi program kad bi znao u kojem si tonalitetu odmah to mjesto pretovorio u npr. Eb).

Ali sto ce ti da cijelo vrijeme svira terca? Ma dobro, to nije bitno.

Anonymous
19-10-2004, 08:23 PM
Anita, ima kraci put: CHORDER plug in. To sto ti radis to je u redu ali ima mnogo peske da se ide :D Ovaj chorder se uradi u samo jednoj oktavi i onda vazi za sve ostale a moze da ga upotrebi i za ostale trake gde god mu zatreba.

ANITA
20-10-2004, 08:19 AM
Anita, ima kraci put: CHORDER plug in. To sto ti radis to je u redu ali ima mnogo peske da se ide :D Ovaj chorder se uradi u samo jednoj oktavi i onda vazi za sve ostale a moze da ga upotrebi i za ostale trake gde god mu zatreba.

Odlicno. :D
Ma ja to nikad ni ne radim (da cijela druga traka bude u terci....)... ovo sam smislila kao rjesenje za Akyboy-a. Pa i dobro da ima bolje rjesenje jer s ovim mojim principom bi covjek poludio.

ANITA
20-10-2004, 08:22 AM
Ali cekaj... taj chorder plugin vjerojatno sluzi za "izradu" akorada kao sto mu sam naziv kaze.... znaci radi i tercu i kvintu npr.... a mozes li mu reci i koji obrat akorda i slicno ili on npr. notu koju odsviras tretira kao osnovni ton akorda i radi kvintakorde? Ili sekstakorde ili mozes i to odabrati?

cevap
20-10-2004, 11:44 AM
Ima jedan drugi problem kod terci, probao sam terce uradjene za yamaha TX81Z, spojim ga na DX21 i kad sviram on mi daje tercu, s time da ta "boja" mora biti uradjena u odredjenom tonalitetu. OK, Terce jesu dobre, ali meni opet ne shtima, jer je moje uho naviklo na tercu koja matematichki ne ide tachno sa glavnom melodijom, i u tome i jeste draz ovoga. Meni je takva sintetichka terca RUZNA. Kad je sluchaj sa snimanjem na kompjuteru lichno bih takodje savjetovao da se terca odsvira na dugom kanalu, jer ce mnogo ljepshe zvuchati, nego da je identichna sa glavnim kanalom! To je moje mishljenje. Jeste da treba vishe vremena da se ovo uradi, ali po meni je bolji kvalitet snimka. Ovakva terca zvuci kao da je odsvirana od strane drugog muzicara, jer se razlikuje kako u vremenskom razmaku tako i u pojedinim ukrasima kojih mozda nema u glavnoj melodiji, sve u svemu ljepshe za slushati!

Ad Fines
20-10-2004, 10:26 PM

Uskoro cu postati vlasnik TC Helicon Quintet , inace sprava koja peva sta jos kazes :wink: toliko verno i zivo da ne mozes prepoznati da je masina u pitanju ..

Zasto vise ne uzivo .. pa zato sto sam do sada tako radio i sebi produzavao rok zavrsetka pesama , pa zato sto ne znaju svi da pevaju terce a i oni koji znaju i njih moras editovati i cistiti , zato sto niko vise nece da peva nista za dzabe , zato sto ne mozes da naplatis snimanje pratecih vokala , svoju gazu dobijes a ako hoces placati ljude dodatno to ide iz tvog dzepa ..

Dakle umajuci sve ovo u obzir mislim da uopste nije puno izdvojiti par stotina eura i kupiti masinu koja ce vise nego verno zameniti sve pratece vokale koji su se snimali uzivo , dobiti i na vremenu i u novcu ..

Softwarska simulacija dobrog kvaliteta ne postoji

E to je poso,......

Anonymous
20-10-2004, 10:36 PM
Ali cekaj... taj chorder plugin vjerojatno sluzi za "izradu" akorada kao sto mu sam naziv kaze.... znaci radi i tercu i kvintu npr.... a mozes li mu reci i koji obrat akorda i slicno ili on npr. notu koju odsviras tretira kao osnovni ton akorda i radi kvintakorde? Ili sekstakorde ili mozes i to odabrati?

U chorderu mozes sama da odlucis koji obrt akorda ce on da odsvira, sve je ostavljeno tebi na izbor, da li ce to biti samo terca ili kvinta ili kvarta a moze i nona ili duodecima itd ako radis u full key modusu, a moze i mesano na jedan ton neke lestvice da ti svira njegovu tercu a na sledeci kvartu pa onda na treci septimu (i to malu ako treba :wink: ) pa cak i za dve oktave vise ili tri oktave nize, sta god ti padne na pamet :idea:

arados
20-10-2004, 11:58 PM
[/quote]Uskoro cu postati vlasnik TC Helicon Quintet , inace sprava koja peva sta jos kazes :wink: toliko verno i zivo da ne mozes prepoznati da je masina u pitanju ..

Softwarska simulacija dobrog kvaliteta ne postoji[/quote]

Imam ja TC Helicon WoiceWorks.
Nisam zadovoljan. Bacih 500eura. Sreca pa sam navikao ovako razbacivati lovu :cry:
Kupio spravu, umjesto da otpjevam drugome tercu i stavim u takulin lovu, ja iz takulina izgonim pare. :oops: :oops: :oops:

STUDIOTON
21-10-2004, 08:06 AM

Softwarska simulacija dobrog kvaliteta ne postoji[/quote]

Imam ja TC Helicon WoiceWorks.
Nisam zadovoljan. Bacih 500eura. Sreca pa sam navikao ovako razbacivati lovu :cry:
Kupio spravu, umjesto da otpjevam drugome tercu i stavim u takulin lovu, ja iz takulina izgonim pare. :oops: :oops: :oops:[/quote]

TC Helicon quintet sam cuo i USRAO SAM SE KOLIKO JE DOBAR ..

Na njihovoj web stranici ima da se cuje i demo kako to radi ..

Sta ti se ne svidja? Da nije problem sa rukovanjem? Sprava moze neverovatne stvari

arados
21-10-2004, 01:18 PM
Pardon 560eura sa footswitchem!
Nije problem u rukovanju, nego ljudi nece takvu pratnju.
Hoce zenski vokal uzivo da vide i j**i ga.

STUDIOTON
21-10-2004, 01:35 PM

Cek jel ti to koristis za svirke ili u studio ..?

Ja je uzimam za rack .. znaci kod mene u studiju

Ad Fines
21-10-2004, 01:35 PM

Da,da!
Pa to je i normalno da hoce ZIVI zenski vokal.
Al ova sprava o kojoj Ivan govori radi odlicno.
Nemam iskustvo al imam kolegu koji radi pomocu njih!

STUDIOTON
21-10-2004, 01:40 PM

Da,da!
Pa to je i normalno da hoce ZIVI zenski vokal.
Al ova sprava o kojoj Ivan govori radi odlicno.
Nemam iskustvo al imam kolegu koji radi pomocu njih!

Da ja govorim o spravi koja ce raditi onako kako joj kazem a zivi zenski vokal ipak treba"isprogramirati" 8) :lol:

Ako nista sprava je savrsena za kalsicne back vokale na vokalimka A,E,I,O,U ... ma .. mnogo toga se moze ..

Akyboy`
21-10-2004, 02:28 PM
Tonski :)

Daj bre javi se na msn :)

Pozdrav

arados
22-10-2004, 09:57 PM
[quote="Ivan
Cek jel ti to koristis za svirke ili u studio ..?

Ja je uzimam za rack .. znaci kod mene u studiju[/quote]

Jebe me u zivoj svirci, jer ne prati doslovno ono sto dobije na MIDI Input.
Prati po nekim svojim kurtonskim principima. Svidja mi se ona Pitch Correction fora i Formant fora. Efekti su svjetski...

A u studiju covjek dodje i pita gdje je zenska: Kad ja uprem prstom u VoiceWorks on kaze 'ajde jebalo te to' daj ti da ja vidim makinju kako pjeva i otpjeva.
Mogao sam pametnije investirati lovu, zato mi je zao.

Anonymous
22-10-2004, 10:26 PM
Ma to ja pricam od pocetka, to je cista zajebancija i nema potrebe za tim. Nista ne moze da zameni onaj Sandrov background. To je za ljude koji nemaju drugi izbor, da ne kazem koji ne mogu da otpevaju taj drugi glas.

STUDIOTON
23-10-2004, 07:02 AM
Ma to ja pricam od pocetka, to je cista zajebancija i nema potrebe za tim. Nista ne moze da zameni onaj Sandrov background. To je za ljude koji nemaju drugi izbor, da ne kazem koji ne mogu da otpevaju taj drugi glas.

pa da .. sve mi cesce ljudi dolaze koji ne znaju da otpevaju ni ono sto treba a ne druge glasove a svi kazu hocemo kao ovo,ono .. e ja onda kazem zao mi je to se dodatno placa ljudima koji ce to otpevati i onda pocne prica kako nemaju dovoljno para i sl . a i meni je kada vec nesto radim bruka da ne odradim kako treba i onda cesto ja placam sve ne novcem vec posle vracam usluge .. ZA mene recimo ova sprava ne voiceworks vec quintet je preporod :wink:

SandRob
23-10-2004, 08:54 AM
nisu ni meni backovi uvik na raspolaganju. cura koja mi pjeva, pjeva svima i vjerojatno je najbolji back u hrvaskon, ali ona zivi u splitu i nece doc na korculu za jednu, dvi pisme, nego ih moram imat baren 7-8.

zato ja polako 'odgajan' svoj back. iman susidu koja ima izvrstan glas. sa njon 'izgubin' vise vrimena ali san na kraju zadovoljan rezultaton.

u slusalice jon stavin svaki glas posebno odsviran na klaviru, a ostale glasove stisan da jon ne smetaju... i tako, lipo, pomalo glas po glas.
najvise radimo radijske reklame i jingleove. te minijaturice su izvrsne za vjezbu.

sad san na radiju, a kad dodjen doma zakacit cu 2 reklame koje smo radili prije par dana, da cujete kako to zvuci. :!:
malo vise truda uvik se isplati! 8)
mene ti helikoni i melodinei ne zanimaju. :roll:

STUDIOTON
23-10-2004, 09:52 AM
mene ti helikoni i melodinei ne zanimaju

Ne znas sta propustas :wink: :lol:

SandRob
23-10-2004, 09:57 AM
ni ti :P

STUDIOTON
23-10-2004, 10:03 AM
ni ti :P

http://www.forum.hr/images/smilies/thumbs.gif

SandRob
23-10-2004, 08:05 PM
evo komad od jedne reklame (370kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/reklama.mp3) sto san snima prin par dana sa zenskon koja nije nikad pjevala u studiju. jedino kod mene, 4-5 puti prije ovoga.
znaci, tootalna pocetnica i amater, ali mislin da se isplati malo vise izgubit vrimena i 'odgojit' dobar back, nego se zajebavat sa tima helikonima.
bitno je da producent zna sto hoce. jednostavnije aranzmane napravim sam, a kad je nesto zahtjevnije ispise mi ih dezutilo. 8)

ako hocete mogu zakacit i osnovni glas pa da ga netko prodje kroz melodine ili helicon, pa da usporedimo :!: :?: :roll:

ProkDu
23-10-2004, 08:45 PM
e, to je super daj da probamo 8)

STUDIOTON
23-10-2004, 08:59 PM
evo komad od jedne reklame (370kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/reklama.mp3) sto san snima prin par dana sa zenskon koja nije nikad pjevala u studiju. jedino kod mene, 4-5 puti prije ovoga.
znaci, tootalna pocetnica i amater, ali mislin da se isplati malo vise izgubit vrimena i 'odgojit' dobar back, nego se zajebavat sa tima helikonima.
bitno je da producent zna sto hoce. jednostavnije aranzmane napravim sam, a kad je nesto zahtjevnije ispise mi ih dezutilo. 8)

ako hocete mogu zakacit i osnovni glas pa da ga netko prodje kroz melodine ili helicon, pa da usporedimo :!: :?: :roll:

Da, razumem sve to .. Ali nekada se treba nesto napraviti hitno i treba biti na brzaka a pored toga te cekaju i druge stvari da radis i onda se nema bas vremena oko rada sa nekim pogotovu ako je amater , na ovome sto sam cuo svaka cast , ja a ni ostali verujem nismo ni sumnjali u tebe jer ti iza sebe imas desetine godina rada i iskustva a to se ne moze zameniti nijednom skolom ..

Ipak bar ja bih mogao isto ovako napravit u melodyne a opet tvrdim da bih ovako napravio da imam TC Helicon :wink: i to za veoma kratko vreme , u tome je stvar .. Kada se sve lepo plati i kada je ozbiljan i veliki projekat naravno da ce se sto manje upotrebljavati vestacke stvari ali SandRob veruj mi da je to doslo do te mere da se jednostavno ne moze prepoznati da je masina u pitanju :roll:

SandRob
23-10-2004, 09:47 PM
da, razumin... samo si se malo privari u procjeni moga iskustva.
muzikon se bavin odavno. sviran, ali sa produkcijon san poce krajem 2000. godine, kad san uze prvi pc i pulsara. iste godine, a mozda i slijedece mi je shot prvi put objasni sto je limiter. sad mozes znat koliko je bilo moje iskustvo. ;)
nesto san prije toga radi sa atarijem, ali nista ozbiljno.

nego, evo glavni glas od reklame (wav - 1.2mb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/glas.wav), bas me zanima sto se moze dobit sa melodyne i heliconon.

pazi, nista ne tvrdin... iako ti opet neko mora otpjevat kvalitetno osnovni glas. :? a kad ti vec otpjeva osnovni, izgubis jos malo vrimena i snimis backove. ne virujen bas ni da sa tim 'masinama' sve ide expresno. :?

ANITA
24-10-2004, 12:41 AM
Ma ja stvarno nekako sumnjam da te sprave mogu napraviti dobru stvar (poslusah reklamu - Tanja je napredovala!! Bravo Sandro! Dobar si ucitelj.).... Dajte stvarno da netko proba!!!! Jako me zanima.

Ali, Sandricu, za "odgojiti" dobar back treba imati ipak vise vremena (i slobode :wink: )....

Ja sam pokusala od DIVA glasova promijeniti samo 1 ton odnosno cak poluton (bio je mol ja sam htijela u dur jer mi onako dionica nije odgovarala u pjesmi) i nije to bas zvucalo prirodno. Tome sam posvetila par minuta u Antares Auto Tune (znam da nije za to... ali ljudi POLUTON razlike!!!).

Ovo me jako zanima jer bi mi pomoglo za takve stvari. Ali softwarski princip (preporucate Melodyn?!!) jer ja ne bi kupovala hardwer za to.

I koji software preporucate za time stretch... ?

Pedja
24-10-2004, 12:58 AM
Ma ja stvarno nekako sumnjam da te sprave mogu napraviti dobru stvar
i ja....ipak pravi glas je pravi glas, a ovo u reklami je super :wink:

ProkDu
24-10-2004, 04:27 AM
gde da upload-ujem "2glas" iz melodyne-a?

STUDIOTON
24-10-2004, 07:44 AM
Ja jos uveki nemam Helicon-a ali sigurno da cu poslati primer kako on to radi kada dobijem ..

U melodyne mozes promeniti koliko hoces .. moze cak i za oktavu ali tada vec gubi smisao i prirodnu boju .. po mom iskustvu moze se ici najvise do kvarte a i kvinte a i tada je rizik od izoblicenja .. dakle za tercu moze bez problema da ostane fino ..

Program kao program je bar meni veoma jednostavan iako se mnogi nisu snasli i odustali ..

U njemu nema sta ne mozes .. moze sve .. od dizanja tonova glasa pa do najsitnijih detalja , blagih glisanda , peglanja , neprimetnih upada , jacine pojedinacnih wave delova (jer ih rastavlja u delove vokala koje prepozna kao posebne i tako mozes manipulisati svakim tonom posebno koji je otpevan mada ponekad zalepi i vise sve zavisi od samog uzdaha jer program tada odvaja , kada registruje pauzu u vokalu ...)

Eon
24-10-2004, 08:03 AM
Ko Melodyne?!?!?! daaaaa

I ne samo to nego za svaki poseban sempl pravi poseban algoritam tako da se za svaki glas dobijaju drugaciji rezultati kako ne bi sve zvucalo kopmpjuterski, polutonove i terce resava bez problema, 2 glas se ubacuje na drugi kanal i onda se igras, snimis sve u koji format hoces i odes na brijanje

ANITA
24-10-2004, 02:09 PM
Znaci tako.

Idem ga odmah potraziti! :D

SandRob
24-10-2004, 04:47 PM
bivsi veleoposlanik hrvaske nobilo je isa u skolu sa jednin mojin poznanikon koji mi je prica kakav je ovaj bio u skoli. kad bi mu profesor matematike da zadatak ovaj je 2 ure prica o njemu, ali ga nije zna rijesit. he, he... politicar. :wink:
pustimo price, da cujemo te sprave. i necu samo drugi glas nego zbor smiksan u prostoru. ;)

ma ove dane san radi jos neke zanimljive backove. zanimljive bas zato sto su sve pjevali amateri. 4 osobe koje nikad u zivotu nisu bili u studiju.
ne znan koliko ima smisla to uploadat.
ako nekoga zanima mogu?! to je 'zbor' sa muskim i zenskim glasovima.
tu bi isto bilo zanimljivo cut masine?! :roll:

@ prokdu: mos zviznut meni na emajl a ja cu stavit na download. :idea:

SandRob
24-10-2004, 05:36 PM
evo jos jedan zadatak za melodine i helicon:

1. isproducirano sve (mp3 - 230kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/sve.mp3)
2. isproduciran zbor (mp3 - 340kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/zbor.mp3)
3. goli glas (wav - 840kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/glas.wav)

napominjen da ovo nije profesionalna pjevacica, nego meni susida sto stoji 50 metara od mene. :roll:

eto, mozete isproducirat samo zbor ili napravit neki remix, dodat bubanj, neki aranzman i sto van sune, ali me prvenstveno zanima sto ce uradit helicon i melodine. :!: :?:

ProkDu
24-10-2004, 05:57 PM
upravo sam ti poslao na e-mail (sa tvog homepage-a).

STUDIOTON
24-10-2004, 06:47 PM
Evo jednog od primera kako zvuci ..

http://www.tc-helicon.tc/Files/helicon_files/VoiceWorks_Audio/15.MP3

Eon
24-10-2004, 06:50 PM
Sandro, sutra cu ti na mail poslati neke demoe od helicona sto ja imam na cd-u a ovo moram procackati malo sto si ti poslao u melodine-u

SandRob
24-10-2004, 07:32 PM

evo ga dvoglas sa melodineom (mp3 - 325kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/dvoglas.mp3)

SandRob
24-10-2004, 07:38 PM

lipa pisma. :mrgreen:

neznan zasto, ali sad mi pada na pamet ona scena iz 'davitelj protiv davitelja' kad oni inspektor rece 'izvanredan djus!! gde ste ga kupiili?!' a onda udje u ormar umisto da izaje kroz vrata. :lol:

Pedja
24-10-2004, 08:14 PM

lipa pisma. :mrgreen:

neznan zasto, ali sad mi pada na pamet ona scena iz 'davitelj protiv davitelja' kad oni inspektor rece 'izvanredan djus!! gde ste ga kupiili?!' a onda udje u ormar umisto da izaje kroz vrata. :lol:
:rotfl:

Pedja
24-10-2004, 08:32 PM

evo ga dvoglas sa melodineom (mp3 - 325kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/dvoglas.mp3)
oseti se da je ovo ipak vestacki

Zid
26-10-2004, 08:29 AM
Melodyne je kralj i stvarno odradi posao za male pare.Poslusao sam ove reklamice i volio bih pustiti to nekom laiku,tj obicnom slusaocu da vidim hoce li primjetiti razliku izmedju prirodnog glasa i glasa uradjenog sa ovim mocnim spravicama.Mi svi kao tezimo da sve to bude sto prirodnije a danasnji aranzmani mi sve vise lice na muziku iz video igrica i izgleda da sto je pjesma vise izoblicena to je bolja.Sve su to nijanse i nema velike razlike.Razlika je samo u novcu.

Eon
26-10-2004, 09:16 AM

Pedja ne padaj na Sandrove zamke

edit : poslacu sandru danas one glasove odradjene od strane mene u melodine-u pa nek on okaci

SandRob
26-10-2004, 09:18 AM

1. isproducirano sve (mp3 - 230kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/sve.mp3)
2. isproduciran zbor (mp3 - 340kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/zbor.mp3)
3. goli glas (wav - 840kb) (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/glas.wav)

napominjen da ovo nije profesionalna pjevacica, nego meni susida sto stoji 50 metara od mene. :roll:

eto, mozete isproducirat samo zbor ili napravit neki remix, dodat bubanj, neki aranzman i sto van sune, ali me prvenstveno zanima sto ce uradit helicon i melodine. :!: :?:

@ zid: sve imas ode. skini 'goli glas' i sa melodineom napravi zbor. :)
pustimo price, da cujemo rezultate, ali ne njihove demo snimke nego kucnu radinost :!: :?: :roll:

bdv: ovaj demo od helicona zvuci dosta dobro, samo ne znan dobije li se uz helicona i ovaj pjevac!? :P ja bi radije pjevacicu, ako moze. e, onda bi spravu nekomu pokloni, a zeni bi da da mi otpjeva glas po glas. :twisted:

Eon
26-10-2004, 09:20 AM

@ zid: sve imas ode. skini 'goli glas' i sa melodineom napravi zbor. :)
pustimo price, da cujemo rezultate, ali ne njihove demo snimke nego kucnu radinost :!: :?: :roll:

bdv: ovaj demo od helicona zvuci dosta dobro, samo ne znan dobije li se uz helicona i ovaj pjevac!? :P ja bi radije pjevacicu, ako moze. e, onda bi spravu nekomu pokloni, a zeni bi da da mi otpjeva glas po glas. :twisted:

pa svi bi mi pevacice koje dobro znaju da koriste mikrofon :twisted:

SandRob
26-10-2004, 09:22 AM

edit : poslacu sandru danas one glasove odradjene od strane mene u melodine-u pa nek on okaci:mrgreen:

Zid
26-10-2004, 01:01 PM
Eeeee i ja bih rado pjevacicu... :rotfl:

Pedja
26-10-2004, 04:50 PM

edit : poslacu sandru danas one glasove odradjene od strane mene u melodine-u pa nek on okaci:mrgreen:
:lol:

cekamo sa nestrpljenjem nove glasove :D

SandRob
26-10-2004, 06:43 PM
'danas' je sve do 24.00 :roll:

Eon
26-10-2004, 07:35 PM
jos malo

SandRob
26-10-2004, 07:41 PM
hm, zar to sa tim spravama nije 'brzi nacin' :P :angel:

Eon
26-10-2004, 08:55 PM

poslao sam ti

SandRob
26-10-2004, 10:29 PM

poslao sam ti

:shock: a sto si mi posla?! jeli ovo (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/pada%20kisa.mp3)?! :shock:
da nije mozda neka greska u pitanju?! ja san ocekiva da ces napravit zbor u melodineu, a ovo nije ni drugi glas nego unisono?! :?

Eon
26-10-2004, 10:52 PM
cekaj mozda ja to ne znam da uradim kako treba, reci mi osnovu za zbor?

koliko glasova itd...??

doduse na brzinu sam i radio, ajde javi

EDIT: E tek sada vidim da sam ti poslao pogresan fajl, poslacu ti sutra ujutro ovaj da ne palim sada druge racunare

Shot
27-10-2004, 01:23 AM
EDIT: E tek sada vidim da sam ti poslao pogresan fajl, poslacu ti sutra ujutro ovaj da ne palim sada druge racunare

Koja spika!! :roll: :lol: :roll:

ANITA
27-10-2004, 01:45 AM

Da osjeti?! :roll: Pa jasno se cuje da nesto ne valja, da se tonovi povlace, zazuje neprirodno.... Mislim da nema veze laik ne laik - svako s normalnim sluhom ce cuti da ovdje nesto ne stima. Mozda nece znati opisati u cemu je problem, ali ce CUT.

Mozda se to moze sa dugotrajnijom zaje******* sredit... ali ovo ne zvuci dobro.

Doduse, ni ova pjevacica nije bas neki primjer za igranje pa jos cudnije zvuci u melodyn-u... ne znam.....

Eon
27-10-2004, 09:03 AM

Koja spika!! :roll: :lol: :roll:

e jebi ga sada nemojte provocirati bezveze, ja iskreno govorim, nemam razloga za zajebanciju.

Uradio sam dva fajla jedan sa efektima a drugi dvoglas i nazvao ih u razlici jednog slova "h", bez provokacija...

@Anita
pa normalno da ne moze kao pravi glas da odradi ali meni je odgovarajuce samo kad bi jos znao kako rutirati iz melodinea kanale moglo bi puno bolje

SandRob
27-10-2004, 02:44 PM
kad bi jos znao kako rutirati iz melodinea kanale moglo bi puno bolje

ja ne koristin melodine, ali san bas sinoc sa shoton razgovara o toj spravici.

dakle, postupak je slijedeci, ako se dobro sjecan:

u folderu od melodinea bi treba bit jedan file melodine bridge.dll kojega se samo pribaci u default vstplugins folder.
e, onda se otvori prvo nuendo, pa melodine. onda te melodine pita kako hoces sinkronizirat melodine sa nuendom i ti odaberes melodyne bridge (jos nudi rewire) i onda se u insert audio kanala, kojega se hoce tretirat melodineom, insertira taj melodine bridge i u njemu se asocira na kanal u melodineu. ako san dobro zapanti, moze se tako istovremeno 8 melodine bridgeova insertirat za 8 kanala u melodineu. i sve radi 'realtime' i moze se normalno mixat ili selektivno renderezirat ko wav u nuendu.

nadan se da je to to, a ako nesto nisan dobro reka, neka me se ispravi i dopuni. :roll:

bdv: eone, dobi san tvoj 'zbor', ali neznan koliko ima smisla ga stavit na download? mozda je bolje da se jos svi malo poigramo sa melodineom da vidimo sto stvarno moze (ako moze), jer dosadasnji rezultati nisu bas nesto?! :?

Eon
27-10-2004, 03:15 PM
hvala Sandro!!!

Nije nista to sto sam uradio iskreno. Mislio sam da sada kada dodjem na forum bice kritika koliko hoces ali sam se pripremio za to jer je melodine jak program u kojem se sve ono sto sam ja uradio moze bar 70 % bolje uraditi zasto?

Primetio si verovatno da u njemu imas play algoritam u kojima moze do atoma da menjas sve u glasu pa i kolicinu vibrata, visinu note jacinu glasa, dvoglas, troglas itd, ijos neke stvari za koje ne znam ni cemu sluze.

Pazi ja nisam neki vokalista, mozda sam 5 puta radio neke vokale jer se ne bavim takvim pravcem muzike ali mi se to svidja.

Evo sada gledam u melodinu pod play algoritam imas Edit amplitude svakog glasa ili tona koji je proizveden iz ljudskih usta, pitch, time,

Pa pod Edit definition je ludnica, sve otpevano ti prikaze po notama, moze se sve poslati u midi, imas sensivity separation itd. da sada ne gnjavim.

Jebote pa garantujem da se moze uraditi odlican back kada ibi sedeo citav dan i zajebavao se.
Ne kazem da je otpevano otpevano ali ako nemas resurse onda dobro dodje.

STUDIOTON
27-10-2004, 04:36 PM
SA melodyne-om se moze mnogo uraditi .. praviti terce i viseglasje i to ali ga ja za to ne koristim .. Upravo zbog zajebancije oko obrade novih vokala iz njega da bi se dobilo sto manje izoblicenja jer opet to je softwer i u tome najbolji jer ne postoji slicna konkurencija ..

E poceli smo oko TC Helicon-a iza kojeg stojim a ne Melodyne-a .. Ono sto se moze uraditi sa helicon-om je 90% verno zivom pevanju .. veliki znalac moze osetiti da je to masina a kada se sve ukomponuje u aranzman nista se ne primecuje ..

Evo jucer radih pesmu u kojoj treba mnogo vokala i to sve prateci i radio sam sa covekom celi dan da bih na kraju koliko sam bio zadovoljan sve pobrisao , pocupao sebi kosu i legao da spavam .. Dakle ja ovde pricam o pravi koja ne gresi(kao sto mogu pevaci) i koja je 100% precizna u pevanju koje isprogramiras .. evo jos uvek cekam spravu da stigne a cim se pojavi postavljam deo pesme u kojoj cu koristiti pa iz prve ruke da cujete ..
Na sajtu TC-a mozete popuniti podatke i na kucnu adresu potpuno besplatno salju demonstracioni CD u kojem su obradjene 10 melodija sa svim mogucnostima sprave .. za neverovatnih 5 dana ja sam to dobio i poslusao i to je ono sto sam mislio da jeste ..

Dakle preporucujem idite i narucite CD ..

http://www.riksmusic.com/tc_electronics/pics/helicon/quintet-lrg.jpg

Nocni
27-10-2004, 05:08 PM
Na tom CD-u su lijepo prikazali u tih 10 pjesama mogucnosti, samo me cudi odabir 'pjevaca' koji pjevaju osnovni glas pomalo falsh. Mozda je to pjevanje moderno, ili ja imam fals uho :).

STUDIOTON
27-10-2004, 05:16 PM
Na tom CD-u su lijepo prikazali u tih 10 pjesama mogucnosti, samo me cudi odabir 'pjevaca' koji pjevaju osnovni glas pomalo falsh. Mozda je to pjevanje moderno, ili ja imam fals uho :).

hahah .. pa ako imas taj CD zar nisi slusao do kraja .. primeri su namerno falsh a posle je prikazano kako izgleda kada glas u rela time-u obradi helicon :lol:

Dakle prvi primeri su kako je kada je lose a odmah posle kako zvuci kada se naprave sve korekcije pomocu sprave ..

P.S. Obrati paznju

Nocni
27-10-2004, 05:31 PM
Priznajem nisam do kraja poslusao skoro niti jednu pjesmu. Znaci oni su namjerno odabrali takve pjevace. Evo idem ponovo preslusati, na popravni :).

Eon
27-10-2004, 07:38 PM
cekaj ja imam cd na kojemu je 12 pesama od voiceworks-a i quinteta u kombinaciji

STUDIOTON
27-10-2004, 11:59 PM
cekaj ja imam cd na kojemu je 12 pesama od voiceworks-a i quinteta u kombinaciji

Da ali ta dva wave-a su samo price .. a 10 pesama na delu :wink:

Eon
28-10-2004, 09:46 AM
onda je to to. nije lose, helicon je prava stvar i valja ga imati, uradi puno onoga sto se ne moze ili se moze sa puno posla

SandRob
28-10-2004, 03:02 PM
ne znan koliko ste radili sa profesionalnin backovima ali ode je neka norma 20min do pola sata po pjesmi. znaci za jedno popodne se komodno snima jedan materijal od 10 - 12 stvari. i to ne bilo kako nego sa backovima na 8 ili 10 kanala, a ponekad i duplo vise ako je takav aranzman. dakle, i te price o brzini mislin da padaju u vodu, jer ipak treba otpjevat onaj osnovni glas... osim ako sprava sama i ne pjeva i ne konponira. ;) i ako je neka vokaliza. netko mora pjevat: 'uuuuu', 'ooooo', oli 'mmmmmmmmmm'. :?:

ja zaista ne virujen da se takve sprave mogu ozbiljno upotrebljavat u studiju, osim za neki specjalni efekt sa glasovima.
ajde, za gaze ok, ali u studiju!?

u svakon slucaju jedva cekan cut vase rezultate. slobodno me razuvjerite ali ne sa njihovim domeoima nego sa kucnon radinosti ;)

STUDIOTON
28-10-2004, 03:40 PM
ne znan koliko ste radili sa profesionalnin backovima ali ode je neka norma 20min do pola sata po pjesmi. znaci za jedno popodne se komodno snima jedan materijal od 10 - 12 stvari. i to ne bilo kako nego sa backovima na 8 ili 10 kanala, a ponekad i duplo vise ako je takav aranzman. dakle, i te price o brzini mislin da padaju u vodu, jer ipak treba otpjevat onaj osnovni glas... osim ako sprava sama i ne pjeva i ne konponira. ;) i ako je neka vokaliza. netko mora pjevat: 'uuuuu', 'ooooo', oli 'mmmmmmmmmm'. :?:

ja zaista ne virujen da se takve sprave mogu ozbiljno upotrebljavat u studiju, osim za neki specjalni efekt sa glasovima.

u svakon slucaju jedva cekan cut vase rezultate. slobodno me razuvjerite ali ne sa njihovim domeoima nego sa kucnon radinosti ;)

EH bre Sandro , pa zar zaista ne verujes u tehnologiju danasnjice a pogotovu u tako ozbiljnu firmu kao sto je TC Helicon .. Sve sto nudi TC je toliko profi i ozbiljno znas i sam , zasto bi sada bio apsurd sa ovim vokal procesorima .. evo napravio sam jedno poredjenje sa onog prezentativnog diska , evo poslusaj .. Ovo je sto se mene tice upravo ono sto mi treba .. jebi ga nekom pratece peva Marija Mihajlovic , nekom Valentina Vukomanovic a nekom Aleksandra Radovic ... Ja ne mogu naci takve vokale .. prema tome .. :( Cim ga dobijem odmah pravim primere da cujes, ti i svi ostali .. pa ko zna .. mozda ima napravim posao ovde u Srbiji jer koliko vidim mnogi su zainteresovani samo cekaju konkretne primere od nekog koga poznaju kao i kompletne utiske .. jebi ga , tako je bilo i sam EMU kartom .. prvi sam je kupio u Srbiji i kome god sam pomenuo svi se smejali .. a sada .. Svi je kupuju , trenutno je najprodavanija audio karta u Evropi :wink:

BEZ GLASOVA (http://www.studioton.co.yu/helicon/bezglasova.mp3)

SA GLASOVIMA (http://www.studioton.co.yu/helicon/saglasovima.mp3)

Eon
28-10-2004, 08:26 PM

Koliko ja znam demo je najbolji moguci primer jedne sprave koju taj demo predstavlja, znaci ako je u njemu predstavljeno sta ta sprava pruza onda ne treba sumnjati u to. To sto je u demo-u je radio profesionalac ali ne znaci da i ti ne mozes uraditi dosta od toga.

SandRob
29-10-2004, 08:02 AM
ma je, imas pravo. ali u ovemu demou, sto san ja cu, je i pjeva profesionlac koji je bez problema moga otpjevat sve backove, jos brze i bolje od sprave.
ali neka, kad cujen vase rezultate mozda se ugrizen za jezik. :roll:

STUDIOTON
29-10-2004, 08:19 AM
ma je, imas pravo. ali u ovemu demou, sto san ja cu, je i pjeva profesionlac koji je bez problema moga otpjevat sve backove, jos brze i bolje od sprave.
ali neka, kad cujen vase rezultate mozda se ugrizen za jezik. :roll:

JA cu je kupiti pa sta bude .. Nisam tip koji mnogo razmislja kada je oprema u pitanju .. kupujem i provereno ali i ono sto mi sesvidi bez obzira da li je neko ima ili je nema niko .. ako mi se svidi pare na sto :wink:

Nadam se da ces se ugristi za jezik a da ja necu baciti 300 eur :wink:

Zid
15-04-2005, 08:27 AM
Definitivno Melodyne ..

Ali moras znati dobro da rukujes sa njime jer terce moras pisati ..

Nema nista automatski :wink:

Eh ovako....malo stara tema al reko da ne otvaram novu..nastavit cu ovde.
Zamolio bih poznavaoce Melodyne softwera da malo objasne svoj postupak izrade glasovnih intervala...npr..terca..itd....i ako vam nije mrsko,staviti primjer u mp3 formatu.
One fabricke primjere imam,ali bih ipak volio cuti kako bih to odradio neko od nas...i to od glasa one Sandrine ribice.. :wink:

Zid
15-04-2005, 08:29 AM
[quote="SandRob"]evo jos jedan zadatak za melodine i helicon:

Od ovog glasa... :wink:

ANITA
15-04-2005, 10:25 AM
Evo mog primjera...

primjercic 144 Kbs (http://www.geocities.com/filip_zganec/signpostrumski.mp3)

nazalost terca se slabije cuje, ali se cuje... a vise ne mogu doci ponovno do mixa jer ovo je bila samo brza proba (snimak ideje, suhi, bez delaya, verba iceg) i nemam zasebne wavice...
"anything that" je dodatna kvinta, sve ostalo su prima i terca cijelo vrijeme...

Ono sto htjedoh reci je da je vazno nauciti kako ZVUCE intervali! Kao sto je Ivan gore rekao ne mozete isprogramirati terce ili bilo koje druge intervale! Zasto? Pa ako ste upoznati sa izgradnjom ljestvica stvar je jasna! Osim toga postoje smanjene, ciste i povecane terce.... to ce neki programcic sam otkriti? Mogao bi ako mu se moze upisati u kojem je tonalitetu pjesma i onda da koristi dijatonicku matematiku... ?ak i ako to moze, sto se dogada kod promjene tonaliteta, pa makar i na vrlo srodni? Opet krivo.. puuuno vremena i muke... i na kraju opet ovisnost o programu ili spravi umjesto o necem samo nasem...

Ono sto mi nije jasno! Ako mozete platiti nekoga da otpjeva osnovnu melodiju (ili to mozete sami), zasto taj isti ne moze otpjevati i terce? Sigurno nije problem u rasponu glasa, vec u definiciji melodije koju ako ne zna sam/a (a to znaci da nije profi back), morate vi umjesto nje/njega. Ako vam terca ne ide automatski (odnosno upoznati se sa "bojom" tog intervala) cim cujete osnovnu melodiju, onda je potrazite na klaviru, izdefinirajte i dajte backu da pjeva. Ako sami pjevate... vjezbajte uz omiljene pjesme pjevati terce... pa kvinte, pa oktave (to je lako)... pa kvarte za cudan, cudan disonantan suzvuk (ali zasto ga ne dozivjeti)....

Radije se usmjeriti na to, nego na proucavanje programcica koji ionako nikad nece odraditi posao savrseno! Cak i ako to odradi "ljudski".... to nece biti ta osoba koja je pjevala primu, vec netko drugi... to je mozda i ok... ali .. ma ... sto ja znam.

Jednostavno, mislim da mislite da je to otpjevati veci problem nego sto je pa se zato ovoliko i zaje... a potrebno je samo malo vjezbe. Bilo za vas glas ili pisanje nota backovima. Jednom kad uistinu dozivite taj suzvuk... znat cete ga uvijek, bilo gdje i bilo kad proizvesti (na papiru, programu, glasovno, bilo kako). Vise nista necete pjevati u primi... ;)

Zid
15-04-2005, 11:54 AM
Bravo Anita...meni je ovo odlicno...
Naime,ja sam tanak kad je teorija pjevanja u pitanju...npr.nekad pjevam neki interval i on se odlicno slozi sa osnovnim glasom ali ja neznam sta pjevam i naravno neznam to raspisati..osim terce..nju prepoznajem uvijek i mogu je pjevati i kad ne cujem osnovni glas.
Ima li negdje neki tut.o intervalima i kako raspisati npr.gornju tercu..?
:oops:

cevap
15-04-2005, 03:56 PM
Najbitnije ti je definisati skalu u kojoj se melodija krece. Kada to uradish 50 % posla si odradio. Recimo da se melodija krece u C duru, tonovi su ti C D E F G A H C, i recimo sada da hoces da pjevash gornju tercu, na svakom tonu C u melodiji imat ces kao tercu ton E, na tonu D ton F i tako redom. Ako zelish donju tercu, slichan postupak, samo sto stavish tercu ispod i vozi mishko! :wink:

Kao sto rekoh, ludilo je pjevati tercu a ne znati skalu u kojoj se nalazish. Ima ljudi koji to mogu sluhom nesvjesno raditi, ali ih nema mnogo. Znachi definishi skalu, i rijeshio si problem. Najchesce je pravilo da skala pocinje i zavrshava tonikom, tj. prvim tonom u skali, mada moze biti izuzetaka ali su rijetki.

ANITA
15-04-2005, 06:58 PM
Zid! Kao sto je i cevap demonstrirao... to je sve macji kasalj, a poslije cu ti to opisati pa ces se uvjeriti.. sad moram hitno po banane.... :D

Dushan_S
16-04-2005, 04:03 AM
Naime,ja sam tanak kad je teorija pjevanja u pitanju...npr.nekad pjevam neki interval i on se odlicno slozi sa osnovnim glasom ali ja neznam sta pjevam i naravno neznam to raspisati..osim terce..nju prepoznajem uvijek i mogu je pjevati i kad ne cujem osnovni glas.
:oops:Mojih 50cents: Zavisi i ?ta ho?e?, ako ?eli? pore?ati pozadinske vokale, onda ne mo?e? prosto re?ati vokale po tercama, nego mora? ispratiti harmonije glasovima, tj. definisati prvi drugi i tre?i glas.
?esto je slu?aj da sa nekim melodijama pevanja i ne mo?e? da otpeva? tercu a da zvu?i dobro, jer glavna linija pevanja delom recimo prolazi kroz tre?i glas, pa bi u stvari morao da peva? ?as tercu, a ?as kvartu da bi se slo?io sa harmonijom. :)

Zid
16-04-2005, 07:30 AM
Najbitnije ti je definisati skalu u kojoj se melodija krece. Kada to uradish 50 % posla si odradio. Recimo da se melodija krece u C duru, tonovi su ti C D E F G A H C, i recimo sada da hoces da pjevash gornju tercu, na svakom tonu C u melodiji imat ces kao tercu ton E, na tonu D ton F i tako redom. Ako zelish donju tercu, slichan postupak, samo sto stavish tercu ispod i vozi mishko! :wink:

Kao sto rekoh, ludilo je pjevati tercu a ne znati skalu u kojoj se nalazish. Ima ljudi koji to mogu sluhom nesvjesno raditi, ali ih nema mnogo. Znachi definishi skalu, i rijeshio si problem. Najchesce je pravilo da skala pocinje i zavrshava tonikom, tj. prvim tonom u skali, mada moze biti izuzetaka ali su rijetki.

Da,to za tercu nekako i znam,ali su mi drugi glasovi misterija..
Anita sta od glasova ti imas slozeno u ovom primjeru ili Sandrob u svom primjeru?

Zid
16-04-2005, 07:45 AM
:oops:Mojih 50cents: Zavisi i ?ta ho?e?, ako ?eli? pore?ati pozadinske vokale, onda ne mo?e? prosto re?ati vokale po tercama, nego mora? ispratiti harmonije glasovima, tj. definisati prvi drugi i tre?i glas.
?esto je slu?aj da sa nekim melodijama pevanja i ne mo?e? da otpeva? tercu a da zvu?i dobro, jer glavna linija pevanja delom recimo prolazi kroz tre?i glas, pa bi u stvari morao da peva? ?as tercu, a ?as kvartu da bi se slo?io sa harmonijom. :)

Jasno mi je da se terca nemoze pjevati uvijek i da se ne slaze sa osnovnim glasom kod nekih melodija..i nije sad da se trudim da pod svaku cijenu tu uvalim tercu...Jednostavno me kod nekih melodija vuce na neki drugi glas koji se slaze sa osnovnim...Sta to,u najcescim slucajevima,beckovi pjevaju?

cevap
16-04-2005, 09:59 AM
Prima, kvinta i oktava pashu na svim akordima i u svim tonalitetima. Probaj na ovo da dodash sedmicu malu za septakord ili veliku za maj. Ako nisu narodnjaci (folk, etno) u pitanju, probaj da dodash i devetku, malu ili veliku. U nekim sluchajevima i 5+, u malo naprednijim sluchajevima i 13ke (sesivca preko oktave). Sve je do tvoga uha. Mislim da ti je najbolje da prvo slozis akorde u svakom pojedinom taktu melodije, i kada imash definisan akord (koji je opet uslovljen skalom), onda nije problem naci koje sve tonove mozes koristiti u drugom, trecem ili cetvrtom glasu!

Da bi sve dobro zvuchalo vazno je da svaki akord pravilno razrijeshish u tonove sljedeceg akorda (prva lekcija iz harmonije). Voditi rachuna da se paralelne kvinte i oktave ne deshavaju, mada i ovdje u specijalnim sluchajevima ima izuzetaka, ali se oni ipak vezuju za nestruchnost kompozitora ili ponekada u nekim stilovima muzike, gdje se svjesno ide na ovu verziju.