PDA

View Full Version : KAKO SNIMITI KLAVIR?

ANITA
01-10-2004, 08:07 PM
Neki od vas su vec upoznati sa mojom potragom odgovarajuceg sample-a klavira... ali ona jos nije zavrsila sa mojim potpunim zadovoljstvom... stoga se odlucih experimentirati sa snimanjem klavira svog uzivo. Znam da ce snimka mozda biti manje savrsena nego presavrseni samplovi.. ali ****ga kad stvaaarno to nije to i nije i gotovo.

Kako imam digitalni klavir, yamahu Clavinovu 17o clp zvuk je saaavrsen, ne samo njegovi samplovi (koji da - jesu samplovi ALI samplirani u ne znam koliko ali puno dinamickih layera).. vec njegov IAFC... znaci zvucnici naprijed i iza i mali mikrofon koji hvata zvuk klavira da bi ga opet prosirio i sve to doprinosi zvuku da je nevjerojatno stimulirajuce svirati.....
Ono sto zelim reci da sam vec snimanje probala pa sam naisla na problem - snima se i moj udarac po tipkama... sto mi ne odgovara.. ali kako je digitalni mogu na njega snimiti pa pustiti pa sam taj problem rijesila. Ali sad me zanima
1) GDJE postaviti mikrofon? Imam samo jedan mic (RODE NTV) i samo jedno mono predpojacalo (TL-AUDIO vp-5051).

2) Da li je NUUUZNO da snimam sa milijun mikrofona (i koliko), odnosno dal da onda posudim ih jos pa to sve nasnimim (prostornost ne zelim snimati vec samo njegov zvuk). Koliko ce ona igrati uloga u razlici opreme... itd.

3) Da li da ga snimim tako uzivo + direktno jos prikljucim u karticu (ima sve zive ulaze i izlaze.. na klaviru) i snimim s njegovim samplovima.. tako da dobijem i njegov vani i unutra zvuk (koji nije isti... kad slusam na slusalice nalikuje ovim sa samplova samo puno bolji i ostriji.. a uzivo je vani predivno...)

Evo, stvarno nemam pojma o snimanju klavira, a sad mi je to bitno. Imam jos 10-tak dana da predam svoje solo pijanisticke pjesme koje moraju zvucati savrseno i rekli su "preferably real piano"......

Please, help!!!

Eon
01-10-2004, 08:19 PM
Ja ti predlazem da ga snimis na kablove, ja bi ga snimio tako iz prostog razloga a to je da u principu ne znas kako postaviti mikrofon. E sada postoji kompormis gubljenja onog predivnog spoljnjeg zvuka ako snimis kablovima ali neka to neko drugi bolje pojasni.

Postavka mikrofona na digitalni klavir mi je jedina moguca na zvucnike i to sa isprobavanjem u nekoj promerenoj daljini, stavi gate da ti se ne cuje udarac prstiju

ridge
01-10-2004, 10:31 PM
Ja sam imao malo iskustava sa snimanjem klavira, prvo nikako ne stavljaj GATE jel ces mnogo izgubiti pogotovu ako imas neke tise deonice i u fadeout-u. Kad snimas klavir definitivno je mnogo bolje imati bar dva mikrofona i to ista kondezatora kojie je najbolje postaviti na jedno 20-40 cm od otvora na klaviru. Sad kod tebe su zvucnici i nisam najbolje skapirao jel su ovi nazad skroz nazad il okrenuti na gore al posto ih ukupno ima cetri znaci bar dva mikrofona ti trebaju da bi uhvatila sve a verovatno bi profitirala sa dva para mikrofona. Ako budes nasla dva stavis jedan na sredini izmedju zvucnika sad sama odredi kolka bi bila razdaljina, i tako isto i napred.U ovom slucaju bi verovatno prosla i dva razlicita mikrofona posto i tako nece tu biti neke posebne stereo slike.Ako nadjes 4 komada tj dva para jedan par ispred jednih zvucnika a drugi iza i to bi verovatno bilo najbolje.

Sad ako ipak ostanes na tome sto imas verovatno bi najbolje bilo staviti mikrofon iznad same klavinove tako da probas da uhvatis sve i ako ti to ona omogucava istovremeno snimiti i kroz kabl i preko mikrofona pa onda to spojiti kasnije u mix-u il snimiti iz dva tri cetri puta prvi put kroz kabl drugi i svaki naredni ispred svakog zvucnika i na kraju negde u sobi zbog atmosfere. Sad ne znam kako sviras al za ovu zadnju ideju bi verovatno trebala da sviras ko robot :D. Isto ti puno i zavisi od toga gde ti je klavir u mix-u dal je solo il nije. Malo je zeznuto s jednim mikrofonom i napraviti dobru stereo sliku.

Ja sam snimao neki Jazz i klaviru sam jednostavno dodelio jednu stranu a bubnju i basu drugu a vokal i trubu sam strpao u sredinu i to je radilo odlicno al za neke druge stvari mislim da bi mi falio bar jos jedan mikrofon za klavirom.

Ako bi nasla recimo dva ista mozda ne bi bilo lose napraviti dva snimka prvi sa mikrofonima kocentrisanom na prednjim zvucnicima a drugi na zadnjim.

I jos mozda ideja ako nadjes dva mikrofona a nemozes napraviti dva savrsena TAKE-a da stavis mikrofone u visini glave svaki sa po jedne strane koso usmerena prema dirkama a ako se cak i cuju dirke nema veze ako nije bas preglasno to cemu dati zivi smek sto moze da bude sasvim ok.

Eto valjda sam ti dao neku ideju, i za kraj jos jedna stvar koju sam primetio, klavir koji sam snimio je jako lose reagovao na kasnije dodavanje efekata kompresora i sl stvari tako da sam skapirao da je najbolje samo ga sto bolje usnimiti i ostaviti na miru.

Vai
02-10-2004, 01:49 AM
Otprilike isti slucaj sa elektricnom gitarom ili basom, znaci imas pojacalo a ujedno mozes preko linije da snimis. Znaci primeni istu tehinku, L i R snimi direktno linijom u kompjuter, a mikrofon (posto je jedan u pitanju) postavi izmedju zvucnika, daljinu mikrofona neka odluci zvuk koji ce se snimiti. Poigraj se sa pozicijom mikrofona, obavezno neka bude na sredini a za daljinu vidi sama, neka tvoj sluh odluci. Zaboravi na pojacalo posto je mono.
Kada budes snimila klavir imaces znaci tri signala, L, R i mikrofon. Opet, neka sluh odluci sta ce da zvuci jace a sta slabije.
I preporucujem ti isto sto i Ridge, nemoj da procesujes te signale, u pitanju je klavir i treba ti sto prirodniji zvuk da bi dobila taj "real piano" koji ti zahtevaju.
Mikrofon bi mogla, u zavisnosti od "sensitivity", da postavis i na drugo mesto u okviru sale, da ti sluzi za ambijent. U svakom slucaju pokusaj sa sto vise pozicija mikrofona.

Poz.

ANITA
02-10-2004, 01:14 PM
Puno puno vam hvala decki!! :D
Experimentirati ?u i vidjeti.

Za ovo sto me sad traze treba biti SOLO klavir bez ikakve orkestracije... upravo zato je i frka.... lako je nedostatke samplova sakriti unutar orkestra ali solo....

Shot
02-10-2004, 02:54 PM
Ja se u taj poduhvat ne bi upustao.
Ima jedan vrlo jednostavan razlog - trebaju ti dva mikrofona!

Jasno mi je ono sto oni hoce od tebe kad kazu "preferably real piano". Oni hoce fini akusticki zvuk, dobre definicije i fino rasiren u prostoru. Tebi za to treba dobra prostorija, fini odrzavani klavir i par mikrofona kojima je sve skupa ozvuceno. Dva mikrofona su ti tu minimum.

Znas sta bi ti ja savjetovao. Snimi ti lijepo samo line-out iz klavira i to malo provuci kroz impulsni reverb. Dodas mu malo rooma da lijepo zvuci i to im posalji. Onda kad ti oni jave sto se dalje radi, onda se dogovori s njima (kad znas da ces biti placena), pa ulozi malo novaca i odi u studio to sve lijepo snimit. Ima studija koji imaju divne klavire tu u ZG. Ak ce trebat, ja cu ti se raspitat u koji studio da odes i nabavit ti kontakte. Realno, u studiju ti treba max 4 sata posla. A to te moze izaci ne vise od 600-700 kuna. Isplati se uloziti. Ionako u studiju s tim ne moras nista radit nego sve nosis kuci. Ako hoces, ja cu s tobom otici u studio pripazit da sve bude lijepo ozvuceno i kvalitetno snimljeno.

ANITA
02-10-2004, 04:13 PM
Ma, u potpunosti se slazem za ovo, Shot! I hvala na ponudenoj pomoci i svemu!!

Ali je fora u tome da ove trenutne ponude koje imam su sa zahtjevima za gotov materijal (kao sto najcesce jest sa ljudima vani - to me i **be najvise)! Nema daljnjih dogovora s njima ni nis - savrsen materijal odmah sad -odnosno na rok - ili uzimamo drugog i gotovo (ionako uvijek uzimaju rezervu). Nemilosrdno. Bad. A za sve to imam nesto vise od 10 dana a ne moram ni pricati o tome da te stvari dugo nisam svirala i uf, uf, uf.... bit ce ****eno.

Za snimanje mog cd-a gdje imam predujam i radim sve najsavrsenije i bez rokova u principu... bi definitivno ovako napravila kako kazes.

Sto se ovog tice... mogu li te zamoliti kad zavrsim sa kompozicijskim dijelom da mi pomognes sa savjetima za produkciju? Imam te solo klavir stvari i druge su neke orkestralne (SAD, INTROSPECTIVE OR POIGNANT EMOTIONAL)...

I reci mi kad sam vec tu poznas li i sto mislis o SUAD COKLJAT-u... gledala sam neki filmic njegov (animaciju) za koju je on i Tom Nesto napravio orkestralnu glazbu koja je ok - prosjecna, ali JEBENO (ovdje nema zvjezdica) isproducirana (stoga zvuci mrak odmah). Kad bi imala takvu produkciju (dobro mozda je malo prenabrijano ali ljudi znaju sto rade.. u tome je stvar) .. bilo bi mraak.

ANITA
02-10-2004, 04:21 PM
Shot!!

Ma ja cu posudit jos jedan mikrofon!

Imam prijatelja koji ima RODE NTK (moj je rode NTV) i neko drugo predpojacalo ali ajde.... Sto mislis?

jedino mi sad fali mixercic ili nesto sto mi ionak treba da to sve upiknem jer luna ima samo jedan ulaz. Ali cekaj -ako idem kroz mixer onda to se zvuk provlaci kroz taj mixer (koji necu kupiti neke lude kvalitete).... ili da kupim one nastavke za lunu - jeli to mozda bolje? :roll: Ili RME karticu za drugi komp koji ionako uskoro kupujem...

ridge
03-10-2004, 07:28 PM
Smislio sam kako bi moglo to da se snimi, u stvari jednostavno je.
Odsviras ti sta vec treba na Yamahi i snimis u midi formatu.Znaci bez kvantizovanja i ikakvog sredjivanja. Posle to sto si snimila pustis da svira kroz klavinovu 4-5 puta i svaki put snimis sa razlicite pozicije a posto ce svaki put da svira isto onda dobijes efekat ko da si snimala s 4-5 istih mikrofona. Eventualno pre same kompozicije odsviras jednu notu da bi znala gde je pocetak snimka da bi lakse uklopila kasnije snimke.

ANITA
03-10-2004, 09:17 PM
Smislio sam kako bi moglo to da se snimi, u stvari jednostavno je.
Odsviras ti sta vec treba na Yamahi i snimis u midi formatu.Znaci bez kvantizovanja i ikakvog sredjivanja. Posle to sto si snimila pustis da svira kroz klavinovu 4-5 puta i svaki put snimis sa razlicite pozicije a posto ce svaki put da svira isto onda dobijes efekat ko da si snimala s 4-5 istih mikrofona. Eventualno pre same kompozicije odsviras jednu notu da bi znala gde je pocetak snimka da bi lakse uklopila kasnije snimke.

to je i bila moja prvobitna ideja :) .. ali onda sto sa fazama? da se nesto ne ponisti... bla, bla... ma, probat cu.

ridge
03-10-2004, 10:34 PM
Da vidis zaboravio sam na taj detalj iz prvog posta :D al i da snimas s dva mikrofona opet bi morala da ukljucis inver phase tako da to i nije neki problem.

Shady
04-10-2004, 02:26 AM
Draga Anita,
mislim da ti mu?i? sebe, pa ?u probati da pomognem. Koliko ja znam, AKAI je prije nekoliko godina izbacio CD sa SAMO JEDNOM bankom klavira, koja broji nekih 400 Megabajta, i to bi tebi moglo biti jako interesantno!

Ja taj CD na ?alost nemam, ali ako sam dobro ?uo od nekih kolega, na njemu se nalazi samo jedna farba klavira, ali tako ?to je u vrhunskim uslovima svaka dirka klavira (crna i bijela) usemplovana posebno! Prema tome, ne?to manje od 80 semplova je u toj farbi a svaki sempl je dug koliko ina?e traje ton klavira. Zna?i, tonovi nisu skra?eni pa lupovani na karakteristi?nim mjestima (radi release-a), nego je svaki ton potpuno PRIRODAN i traje (BEZ LUPOVANJA!) onoliko dugo koliko ina?e na klaviru traju tonovi. Za ovu svrhu odabran je, koliko znam neki klavir na kraljevskoj akademiji u Londonu za koga se ka?e da je jedan od najboljih na svijetu, i sa njega su usemlovani svi zvukovi.

S nabavkom tog CD-a mogla bi datu banku pozvati u bilo kom sempleru, od haliona do kontakta. Nadam se da te ovo zanima, i ukoliko da, onda mogu se potruditi da nekako pronadjem taj CD za tebe i po?aljem ti. Puno sre?e.

diviner
04-10-2004, 02:59 AM
Draga Anita posjeduje sve moguce i nemoguce visegigabajtne verzije klavira, i dobro zna o cemu govori (mogu reci da je potpuno razumijem, jer gotivim "zivu stvar"...medjutim cesto smo prinudjeni da "zivu stvar" imitiramo, jer je jednostavno ne mozemo priustiti)! AKAI semplovi su jednostavno zastarjeli (ne kazem i da nisu dalje korisni, jednostavno ih gazi vrijeme)!

Vama dvoma (Anita, Shot) svaka cast na "raspisivanju" ideja...svaki put kada nesto procitam od vas, shvatim koliko malo znam!

Shady
04-10-2004, 04:41 AM
Draga Anita posjeduje sve moguce i nemoguce visegigabajtne verzije klavira, i dobro zna o cemu govori (mogu reci da je potpuno razumijem, jer gotivim "zivu stvar"...medjutim cesto smo prinudjeni da "zivu stvar" imitiramo, jer je jednostavno ne mozemo priustiti)! AKAI semplovi su jednostavno zastarjeli (ne kazem i da nisu dalje korisni, jednostavno ih gazi vrijeme)! Vama dvoma (Anita, Shot) svaka cast na "raspisivanju" ideja...svaki put kada nesto procitam od vas, shvatim koliko malo znam!

Pa, nisam znao da ona sve to ima (?ak i te "nemogu?e" verzije), jer nedavno je pitala da joj se preporu?i neki dobar softverski klavir. U svakom slu?aju, ja ti se izvinjavam ?to sam joj rekao "draga Anita". http://www.monitor.hr/smilies/mig.gif

SandRob
04-10-2004, 09:22 AM
nisan nikad snima klavir ali pretpostavjan da je to jos konpliciranije od snimanja bubnja.
jedan put san pita jednega prijateja sto uci produkciju u engleskoj, kako se uzvucava klavir, a on me je pita. koji klavir?! koja je vrsta muzike!? ko svira?! sto svira?! koji je aranzman!? u kojemu prostoru je taj klavir?!
postavi mi je jos milijun podpitanja, prije nego sto je poce crtat shemu di i kako postavit mikrofone. mislin da je u njegovon verziji bilo 6 ili 7 mikrofona i znan da je jedan u obliku polukugle bi na podu, ispod klavira.

pretpostavjan da su gigini i drugi klaviri (mogu bit i hardwarevski ko klavinova) snimjeni na taj nacin i da su to najbolje semplirani klaviri koji su nan na raspolaganju. oni su, u pravilu, panirani livo-desno od baseva do visokih i to iz perspektive klaviriste.

sa jednim mikrofonom - pogotovo iz jednog zvucnika tu panoramu i sirinu je nemoguce dobit i po meni je jedini nacin ono sto shot govori.
'pravi studio, pravi klavir, pravi mikrofoni, pravi snimatelj i pravi svirac'

druga alternativa (po meni) je sempler ali to nikad ne moze bit ko pravi klavir, jer klavir 'dise'.
na sempleru kad udaramo jednu notu istom snagom ona je uvik ista. svaki udarac se cuje jednako, dok se kod pravega klavira vibracije postepeno prenose na ostale zice, rezonantnu kutiju... a da ne govorin sto se dogadja kad se svira.

puRe
04-10-2004, 09:35 AM
dok se kod pravega klavira vibracije postepeno prenose na ostale zice, rezonantnu kutiju... a da ne govorin sto se dogadja kad se svira.

To se moze resiti koriscenjem impulsa samog klavira...

SandRob
04-10-2004, 09:44 AM
zar, taj inpuls nije layer sa rezonancijon!? njega ima svaki kvalitetno semplirani klavir, ali opet to nije to.

a di je disanje sviraca i skripanje stolice ;)

ANITA
04-10-2004, 10:07 AM
Moja clavinova ima tzv STRING RESONANCE samplove i to je mozda ona najnezamjenjivija stvar... u svemu tome. :) Naravno i 3 razlicite pedale sa svojim samplovima...

Hvala Shady sto se stvarno trudis pomoci. U svakom slucaju to cijenim. I stvar je u tome da bi za vecinu pjesama uzela OLD LADY (thanks Pure) ili Bosendorfer 275 (east west) i mozda neki od grandiosa bosendorfera. Ali kako svaka pjesma ima svoje potrebe, tako i ove solo stvari imaju potrebe za mojim ili akusticnim grand pianom.....
Snaci cu se ja vec nekako.

A skripanje stolice cu semplirati i dodati. :wink:

ANITA
04-10-2004, 10:08 AM
Vama dvoma (Anita, Shot) svaka cast na "raspisivanju" ideja...svaki put kada nesto procitam od vas, shvatim koliko malo znam!

Pa ja nisam rekla nista pametnog vec dugo. :roll:

Shot
05-10-2004, 02:41 AM
Ajme, udavili mi spyware smradovi cijeli sistem pa me nije bilo par dana!
Uf, uf!

Drugi mikrofon? Yes!! Imam ti ja R0DE NT2, al ako mozes NTK posudit radije uzmi njega. Sljedeca stvar je da trebas imati barem priblizna pretpojacala. Bolje sve vuci kroz neki "obicni" mali mikser nego slati jedan mikrofon u lampasko pretpojacalo koje ima kompresor a drugi mikrofon u neki jeftini tranzistorski behringer. To nije toliko kriticno, ali bi svakako trebalo obratiti paznju na pretpojacala.
Uopce ti ni ne treba mikseta za snimit dva mikrofona. Spoji svaki mikrofon u svoje predpojacalo, zatim uzmi izlaze iz svakog pretpojacala i posalji u jedan (vjerovatno custom made) Y kabel. Dva signala dolaze svaki u svoj kanal (lijevi i desni) i preko nebalansirane banane ulaze u Lunu. To je apsolutno izvedivo. Brijem da ti taj kabel Filip napravi u pola sata!

Ova varijanta sa pustanjem istog midi fajla i snimanjem u vise poteza s razlicitim pozicijama mikrofona mi nije toliko simpaticna. Naime, ni midi nije apsolutno precizan. Pitanje je midi clocka u kompjuteru i clocka u clavinovi. Siguran sam da ce doci do mikro-odstupanja jer svaki ce uredjaj prevoditi taj svoj clock. Ne znam puno o ovoj tematici, ali zdrava logika mi kaze da se tu mogu stvoriti minijaturna odstupanja. Samo je pitanje hoce li se to ocitovati u faznim razlikama. Mozda i ne. Nemam pojma. Ali nije ziher rijesenje.

Ja sutra imam popodne termin u studiju i bit cu s gazdom studija koji zna sve zive. Pitat cu ga da mi preporuci di bi se moglo snimiti dobar klavir i eventualno da mi kaze koliko bi to kostalo po njegovoj pretpostavci. Ako nabavim kontakte, javim ti pa ti eventualno razmisli da ulozis u te studijske sate. Razmisli. Ako mislis da ces taj posao dobit na temelju dobrih kompozicija, onda se isplati odmah sad platit studio i kasnije ti se ta lova vrati kad naplatis posao od stranaca. Mislim, ako je samo kvaliteta snimke prepreka do dobivanja posla onda nema smisla riskirat nego treba odmah u studio!

Jednom daaavno sam upoznao Suada Cokljata i cinio mi se vrlo mutan. Ali s obzirom da je to bilo daaavno, i nismo puno komunicirali, ne mogu ti nista reci o njemu. Imao je neki mali studio u mom kvartu (u Slovenskoj ulici, to ti je stanicu dalje od Trga Francuske u smjeru Crnomerca). Studio je zapravo bila spavaca soba nekog obicnog stana. Ali kazem, to je bilo prije otprilike 6-7 godina tako da stvarno ne mogu govoriti nista o njemu. Mozda je tip ok!

diviner
05-10-2004, 03:02 AM
Pa, nisam znao da ona sve to ima (?ak i te "nemogu?e" verzije), jer nedavno je pitala da joj se preporu?i neki dobar softverski klavir. U svakom slu?aju, ja ti se izvinjavam ?to sam joj rekao "draga Anita". http://www.monitor.hr/smilies/mig.gif

Uh...sad vidjeh da sam zaboravio staviti smajlije...samo sam se salio, opusteno ;)! Drago mi je da nastojis pomoci, jer je to jedna od mnogobrojnih vrlina koju ovaj forum sadrzi !

Shady
05-10-2004, 04:50 AM
No problem, ?efe.
(A ja se upla?io da nisam ne?ta zabrljao) :oops:
Pozdrav. :)

ANITA
05-10-2004, 11:44 AM
Drugi mikrofon? Yes!! Imam ti ja R0DE NT2, al ako mozes NTK posudit radije uzmi njega. Sljedeca stvar je da trebas imati barem priblizna pretpojacala. Bolje sve vuci kroz neki "obicni" mali mikser nego slati jedan mikrofon u lampasko pretpojacalo koje ima kompresor a drugi mikrofon u neki jeftini tranzistorski behringer. To nije toliko kriticno, ali bi svakako trebalo obratiti paznju na pretpojacala.
Uopce ti ni ne treba mikseta za snimit dva mikrofona. Spoji svaki mikrofon u svoje predpojacalo, zatim uzmi izlaze iz svakog pretpojacala i posalji u jedan (vjerovatno custom made) Y kabel. Dva signala dolaze svaki u svoj kanal (lijevi i desni) i preko nebalansirane banane ulaze u Lunu. To je apsolutno izvedivo. Brijem da ti taj kabel Filip napravi u pola sata!
Sto se tog tice, ok! Izvrsna ideja. Samo da vidim koje predpojacalo covjek ima.

Ja sutra imam popodne termin u studiju i bit cu s gazdom studija koji zna sve zive. Pitat cu ga da mi preporuci di bi se moglo snimiti dobar klavir i eventualno da mi kaze koliko bi to kostalo po njegovoj pretpostavci. Ako nabavim kontakte, javim ti pa ti eventualno razmisli da ulozis u te studijske sate. Razmisli. Ako mislis da ces taj posao dobit na temelju dobrih kompozicija, onda se isplati odmah sad platit studio i kasnije ti se ta lova vrati kad naplatis posao od stranaca. Mislim, ako je samo kvaliteta snimke prepreka do dobivanja posla onda nema smisla riskirat nego treba odmah u studio!

Ma znam i slazem se s time, ali uh... brinem se jer nisam provjezbala do savrsevstva te stvari ni na svom klaviru (radim na tome, a bas mi neki tip-susjed busi nesto od jutra i poludit cu!! )... I onda cu otici svirati na drugi.. mozda tvrdi od mog... mozda meksi (ne znam sto je gore)... i trebati ce mi vrijeme prilagodbe... a to vrijeme cu morati skupo platiti i onda cu biti pod pritiskom i onda necu dobro svirati jer mi nisu ugradili neke od chipova: -strpljenje, -istrpit nesavrsenosti svoje, tude i tehnicke, -opustenost sviranja pred drugima kao da sam sama, -rad unutar rokova i slicno. Ja sebe u principu ne smatram glazbenikom koliko skladateljem i to upravo iz razloga sto se ne mogu skroz opustiti svirajuci pred drugima....

Ali ipak ti vidi te cijene i pitaj koji su to klaviri. U svakom slucaju ni u ludilu ne pianino!

Ma ustvari nema nikakve frke u svemu ovome koliko premalo vremena i to me jebe. A ovaj i dalje busiii...... :cry: :evil:

Sto se Suada tice, ni ja ne znam kakav je tip ali kako je ono isproducirao - mrak!

ANITA
05-10-2004, 07:52 PM
Ovako - mogu odabrati da posudim znaci jos jedan RODE NTK uz moj NTV, a predpojacalo mogu odabrati da bude od frenda focusrite platinum penta, lampas... isto mono kao moj tl audio vp5051
ILI
od trece osobe posuditi 2-kanalni lampasko (behringer tube ultragain 1953) predpojacalo.

Sto predlazete da odaberem?

ANITA
05-10-2004, 08:03 PM
Stereo Microphone Techniques Explained

http://www.soundonsound.com/sos/1997_articles/feb97/stereomiking.html