View Full Version : PLUGIN koji jedan ljudski glas pretvara u nekoliko...
Shady
29-09-2004, 03:32 AM
Da li mi neko mo?e re?i rje?enje za ovo. Jedna cura je otpjevala prate?e vokale. Htio bih njen glas modulirati tako da izgleda kao da pjeva pet ili deset osoba... i da to bude ?to vjernije. Radim u Sonaru-3 i interesuje me koji plug in mi je potreban i kako ga mogu nabaviti? (postoji li neki besplatni plugin za ovo)
Takodje, zanima me neki VOICE TRANSFORMER poput onog na Rolandovom HDD Recorderu VS-1680 ... ukoliko neko ima linkove za besplatne sli?ne pluginove ovom efektu bio bih zahvalan. Ukoliko nema besplatnih, preporu?ite mi najmo?niji komercijalni plugin.
Hvala :)
Hmm... Mislim da za to sluzi Celemony Melodyne...
moze a i ne mora, probaj voice harmony ili tako nekako
Pobaj u Wavesima s onim njihovim Pitch-Ovo-Ono pluginovima...
Klarinetista
29-09-2004, 11:56 AM
Akia DECA BUDDY!!!! To je prava stvar-das mu modo harmoniju, i peva ti sve pratece vokale koje napravi od glavnog vokala.
SandRob
29-09-2004, 08:43 PM
a zasto cura ne otpjeva i backove? zar to nije najlakse i najbolje?
idekius
29-09-2004, 08:54 PM
a zasto cura ne otpjeva i backove? zar to nije najlakse i najbolje?
To se i ja pitam. I sigurno ce da zvuci n puta bolje i prirodnije upravo zbog sitnih nesavrsenosti...
Shady
30-09-2004, 03:51 AM
Lak?e mi je da se jedna dionica jednom otpjeva, a ja onda namjestim da je tu dionicu pjevalo njih deset osoba. Onda zadam da se otpjeva drugi glas na nekom mjestu (recimo terca), i opet namjestim da je i to pjevalo deset osoba.
Jer nemam uslove i mogu zvati dvadeset osoba da mi pjeva u ku?nim uslovima, niti mogu jednu osobu maltretirati da mi dvadeset puta pjeva jednu istu dionicu.
Ovaj sam topic otvorio jer uskoro moram raditi neku zeznutu stvar u kojoj ?e biti potreban bukvalno HOR, za ?to ja NEMAM uslova!
Dakle, NIJE mi potrebno ono ?to je predlo?io Klarinetista! (ne treba mi softver koji mi pravi tercu na otpjevanu melodiju).
Treba mi isklju?ivo Softver koji od jednog otpjevanog glasa simulira kao da je tu istu pjevalo mnogo osoba.
U koliko neko ima takav plug in, molim ga da mi pomogne da dodjemdo njega.
Kvu, ima? li taj Celemony Melodine? Eon i Shoot, dajte malo vi?e detalja, please. :wink: SandRob, ima li pomo?i? :)
idekius
30-09-2004, 04:06 AM
Ja sam skoro snimao jednu pevacicu koja mi je za takve stvari pevala 5 razlicitih intervala i to svih 5 u duplex-u. Dakle ukupno 10 audio traka! Na to posle samo lepo zviznes kompresor, lowcut na nekih otprilike 100 Hz (cak na pratecima slobodno mozes i vise da deljes po EQ), efekt i lepo podesis panorame i to je otprilike to! Brzo, kratko i jednostavno.
Ni jedan Pitch Shifter i sl. nece to da odradi tako... Koristim Creamware Pitch Shifter kada recimo od najnormalnije akusticne gitare zelim zvuk 12 string gitare, ali sto se tice glasa, sve te stvari zvuce prilicno vestacki.
Shady
30-09-2004, 05:15 AM
Ako ti treba ba? dvanaestica a da je ne bi pravio od obi?ne gitare, ima? opasno dobru Music Labovu "Real Guitar".
idekius
30-09-2004, 06:30 AM
Ako ti treba ba? dvanaestica a da je ne bi pravio od obi?ne gitare, ima? opasno dobru Music Labovu "Real Guitar".
Ma imam Real Guitar i koristim ga za brzinske projekte, ali dobar gitarista je ipak dobar gitarista...
Ja imam 12-icu. :P
Sto se tice hora, lepo ti je ideki rekao. Snimi jednu osobu vise puta, podesis lepo panorame i to je prava stvar. Tako sam ja radio i likovi koji su to culi su mislili da je bio hor, a ustvari je jedan lik sve to otpevao... Doduse, lik razbija sa pevanjem, skolovan glas. :)
ANITA
30-09-2004, 08:19 PM
Lak?e mi je da se jedna dionica jednom otpjeva, a ja onda namjestim da je tu dionicu pjevalo njih deset osoba. Onda zadam da se otpjeva drugi glas na nekom mjestu (recimo terca), i opet namjestim da je i to pjevalo deset osoba.
Jer nemam uslove i mogu zvati dvadeset osoba da mi pjeva u ku?nim uslovima, niti mogu jednu osobu maltretirati da mi dvadeset puta pjeva jednu istu dionicu.
Ovaj sam topic otvorio jer uskoro moram raditi neku zeznutu stvar u kojoj ?e biti potreban bukvalno HOR, za ?to ja NEMAM uslova!
Dakle, NIJE mi potrebno ono ?to je predlo?io Klarinetista! (ne treba mi softver koji mi pravi tercu na otpjevanu melodiju).
Treba mi isklju?ivo Softver koji od jednog otpjevanog glasa simulira kao da je tu istu pjevalo mnogo osoba.
U koliko neko ima takav plug in, molim ga da mi pomogne da dodjemdo njega.
Kvu, ima? li taj Celemony Melodine? Eon i Shoot, dajte malo vi?e detalja, please. :wink: SandRob, ima li pomo?i? :)
Mozes posloziti u panorame taj isti glas kao sto kvu kaze.. ali da bi zvucalo kao hor a ne kao isti glas poslagan naokolo.. ne smiju svi krenuti u isto vrijeme.. malo se poigraj s ms kasnjenja i ranjenja i tako se dobije to.
Takav je primjer sa violinama... Moze ti jedan violinist snimiti grupu violina tako da ga snimas nekoliko puta da svira isto a radi tih nesavrsenost ce zvucati sve zajedno kao ensembl violina. Kad bi bilo savrseno istovremeno (odnosno jedan iskopiran u isto vrijeme) ne bi zvucalo kao da ih je vise.
kada bi svi oni svirali u isto vreme stvorila bi se faza na mixu zato stavis blago kasnjenje to ja radim sa stringsima ili violinama isto je
SandRob
30-09-2004, 09:03 PM
sa samo dvoje pjevaca mozes dobit dosta dobre rezultate.
ja san bas prije misec-dva dana snima takvu simulaciju zbora.
poslusaj ovaj mp3 - 164kb (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/pape.mp3)
ovo su pjevali dvoje pjevaca i snimani su na 10 kanala sto znaci da su simulirali zbor od 20 ljudi.
ako nemas dobre pjevace, mozes uduplavat ali ces imat unisono zbor.
svejedno pokusaj glas poslat u stereo grupu i u nju insertiraj waves doubler 4. on ce ti od jednega glasa napravit 4. cak ce ti svaki glas mrrrvicu rastimat tako da dobijes bolji chorus (svejedno ce bit unisono). takodjer ce ti poslozit glasove livo-desno po panorami. ako zelis standardne backove mozes mutirat dry signal (onaj osnovni glas) i dobit ces 4 glasa - 2 livo a 2 desno.
Pedja
30-09-2004, 09:15 PM
@ Shady
Batali programe i programcice za vestacku simulaciju i modulaciju glasa jer kao i sto sam napisao to ce na kraju da ispadne VESTACKI. Sve je to, kao sto kaze Deki, za brzinske projekte.
Najbolji i najbrzi rezultat ces dobiti samo sa pravim glasom tj. vise puta pevane terce itd. itd. itd. TU NEMA NEKE VELIKE MUDROSTI I FILOZOFIJE :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.