PDA

View Full Version : Rutiranje efekata

Arthur
28-09-2004, 04:39 PM
Da li je moguce u CubaseSX rutirati efekte jedne u druge, kao sto je u Reasonu moguce? Na primer, hocu da output reverba ubodem u input distorzije ili cega god vec pa sve to zajedno u neki flanger/EQ ili bilo sta? Isto mi interesuje kako je moguce cuti SAMO output efekta? Znaci da cujem samo wet signal, bez dry dela iz efekta i bez dry dela iz mixera?
U cemu je razlika izmedju CubaseSX-a i SX2-ke ili SX3-ke? Koliko su bolje ove verzije, i koliko jacu masinu zahtevaju? (podsecam - burton 2500+ i 512MB DDR-a)...

kVu
28-09-2004, 04:44 PM
Prosto... Na logicu samo Bus-u na kome je taj efekat dodelis novi output i eto ti cistog wet signala... Pretpostavljam da je isto ili slicno i sa Cubase-om ;) A za ostalo postoji enviroment (u Cubase-u ne znam kako to ide) i onda virtualnim kablitjima sredis sta hoces. Sve je moguce... :roll:

Eon
28-09-2004, 07:02 PM
Pa jednostavno insertujes efekte jedan u drugi tj. jedan posle drugog. Wet signal je jedino moguc ako efekat to poseduje , mislim da to nije do SX-a.
A mozes i ovo sto kvu rece

Arthur
29-09-2004, 02:26 AM
kvu : Jeb*ga, nije isto tako u Cubaseu, mozes rutirati svaki FX na poseban bus, ali koliko sam ja iskapirao, a detaljno sam cackao i citao help, BUSeve nije moguce dalje rutirati unutar SX-a, vec samo na druge izlaze kartice (meni je BUS1 koji je default, rutiran na KX Out 1 i tako dalje). Sam prozor za Buseve nema opcije da na njih kacih druge efekte itd.
EON: Koliko ja razumem, insert je standardna oznaka za nesto sto je pre-fader, i sredjuje zvuk pre sendova, a ne obrnuto. Cak i kad bi pozeleo da u "prefade-u" insertujem neki efekat, nigde ne pise da inserti u CubaseSXu idu iz jednog u drugi.
Takodje mi je jasno da WET/DRY zavisi od efekta, ali kad bi u nekom efektu stavio taj odnos skroz WET (100%), onda bi, barem u Cubaseu samo wet i dobio. Kapiras? U Reasonu, mogu bez frke (preko split-era) dobiti odvojeno dry, odvojeno wet signal i onda po potrebi mixati.
Ajde MOOLIM vas da mi neko ko detaljno poznaje SX ovo objasni.

kVu
29-09-2004, 03:15 AM
EON: Koliko ja razumem, insert je standardna oznaka za nesto sto je pre-fader, i sredjuje zvuk pre sendova, a ne obrnuto. Cak i kad bi pozeleo da u "prefade-u" insertujem neki efekat, nigde ne pise da inserti u CubaseSXu idu iz jednog u drugi.

Uff.. ajdemo ovako. Dakle, zamislimo jednu veliku mixetu. Na njoj u BUS1 dodelimo reverb i potenciometrom na ostalim kanalima regulisemo doziranje reverba po kanalu. Insert mu dodje naravno kao pre-fader, najgore moguce objasnjeno, kao recimo pedala za gitaru. :)))))) ALI, i kod doziranja efekta dodeljenog na BUS moze se kontrolisati da li ce on da radi kao prefader ili post fader!

Isto mi interesuje kako je moguce cuti SAMO output efekta? Znaci da cujem samo wet signal, bez dry dela iz efekta i bez dry dela iz mixera?

Reci mi ovo. Zar ne postoji slovo S na Busu u Cubase-u, da se sve sto ide u bus cuje wet kao "solo instrument" ??? :shock: To je da "cujes" samo...

A za dodeljivanje distort-a na vec postojeci efekat + neznamtinijastavec, MORA da postoji ta opcija. Ono kako ja mislim da to treba da bude JE da se efekat iz BUS-a npr. baci u aranzman kao instrument i da na njegovom INSERTU dodelis te efekte. Znaci, kao da hoces da automatizujes BUS, samo mu bacis efekte na njegov INSERT. Ako ima neko laksi nacin, neka pomogne. Moja logika je bar ovakva... :roll:

U logicu ta opcija postoji isto kao da si i bilo sta drugo ucitao (audio, midi i sl...), tako da je to onda jedan veliki propust u Cubase-u (ukoliko postoji taj propust)...

mozda bi pure ili dvuckovic mogli bolje da ti pomognu... Ja sam dao sve od sebe. A i da budem najiskreniji, nisam bas najbolje razumeo tvoje pitanje. I za kraj, sve sto moze Reason siguran sam da moze i Cubase/Logic/Sonar i to mogu mnooooooooooogo vise...

p.s. ako nista drugo... probaj sa help-om ili nekim manualom... ili jos bolje, objasni zasto i kakav zvuk zelis ustvari da dobijes pa da ti tako pomognemo...

pozdrav!

Arthur
29-09-2004, 04:41 AM
Prvo, HVALA TI mnoogo... stvarno cenim kad neko ima dobru volju :)
Da zamisljam veliku mixetu ne moram, svaki dan radim na jednoj takvoj, i zato i imam tako glupa pitanja - jer radim u skoro skroz klasicnom studiju sa auxima, outbordom, patch poljem i slanjima i povratcima na posebne kanale mixera.

Na Cubaseovim busevima (VST outputs), nema solo dugmeta. I dalje neznam kako da BUSeve ubacim u master mix. OVi Cubaseovi busevi sluze izgleda samo kao outputi, mogu bilo sta da posaljem u njih, al njih nigde. Takodje, njima kao takvima ne mogu dodeliti nikakve efekte. Cak, koliko sam ja barem uspeo da nadjem, na BUS-stripovima nema nikakvih pre/post izbora. Help sam izlistao koliko sam zivaca imao, pa sam ipak resio da pitam Vas, forumashe.
Dakle, hoce li se neki posveceni Cubaseovac ukljuciti u kVuovo i moje naglabanje o gustoj magli?

Eon
29-09-2004, 09:13 AM
ovo je kod pulsara jednostavno , napravi fx chanel i rutiraj bilo koji kanal u njega i to bi trebalo biti to ako se ne varam. A imas kada otvoris mixer dugmence na svakom kanalu za pre/post fader

alen
29-09-2004, 10:23 AM
Vezano za Wet-Dry:

Recimo na kanalu 1 je vokal.
Dodas fx Chanell neki reverb.
otvoris kanal 1 na kom je vokal i doziras slanje na send(fx channel)
u ovom slucaju reverb.
Ako u mixeru ukljucis solo na fx kanalu cuces i wet i dry signal.
Medjutim,na kanalu jedan gde si dozirao send postoji dugme pre fader,
iznad naziva senda.Otkacis njega i smanjis kanal jedan skroz
cime dobijas samo wet signal.

alen
29-09-2004, 10:30 AM
Dalje rutiranje buseva u Cubase mozes postici samo ako
ti kartica to dozvoljava.Ja recimo buseve saljem na pulsarov
mixer odakle ih preko asio 1,2,3,4,5...n vracam nazad u
Cubase.
Na Live,Audigu kartici ne mozes to postici jer ne podrzavaju
multi asio.

Shot
29-09-2004, 10:59 AM
Prvise sma zivcan trenutno da bi koncentrirano citao sve prethodne threadove, al koliko mi se cini svi ste se spetljali!

U Cubase SX-u stvoris novi FX track (isto ono sto u Logicu zovu Bus)
- Na njega stavis neki efekt i namjestis mu parametre (wet izlaz i te stvari)
- Na kanalu s kojeg ces slati signal namjestis send i kolicinu koja se salje.
- Odmah do Send On/Off gumba na mikseru se nalazi gumb (default: iskljucen) koji se zove Pre Fader - njega upali!
- Spusti glavni volume tog kanala. Bez obzira sto je volume spusten, signal ide preko senda u FX Channel i u tvoj efekt
- Sad odi u mikseru pogledaj Insertove na tom FX Channelu. Tamo ti je na prvom mjestu taj neki efekt koji si stavio (recimo reverb) i ispod je jos 7 praznih slotova za druge efekte. Sad samo puni te slotove s efektima koje hoces stvavljati (distorzije i ostalo).

voila!
:D

alen
29-09-2004, 12:21 PM
Tako je,to sam i ja rekao.Malo je zapetljana prica oko ovog
problema ali sam skontao sta covek pita.
Problem sa cubase-om,ako je to uopste problem(nekome mozda to treba)
sto ne dozvoljava send na send sto na pravim mixerima mozes
izvesti(Neki od sendova vratis na mixer kao poseban kanal pa njega bojis
opet nekim drugim sendom).U cubase to ne moze.Cak i ako ga vratis na nacin
koji sam gore spomenuo,preko asio in-a kao neki in kanal opet na njemu nemas
varijantu send-a.Na Fx kanalu mozes dodavati efekte ali samo kao inserte pa
unutar samih efekata,ako to dozvoljavaju,dozirati kolicinu samog efekta.
Rutiranje buseva unutar cubase nije moguce sto mu je svakako mana.Mozes eventualno
taj bus renderovati u audio pa dalje raditi sa njim sta hoces.

Eon
29-09-2004, 01:15 PM
Prvise sma zivcan trenutno da bi koncentrirano citao sve prethodne threadove, al koliko mi se cini svi ste se spetljali!

U Cubase SX-u stvoris novi FX track (isto ono sto u Logicu zovu Bus)
- Na njega stavis neki efekt i namjestis mu parametre (wet izlaz i te stvari)
- Na kanalu s kojeg ces slati signal namjestis send i kolicinu koja se salje.
- Odmah do Send On/Off gumba na mikseru se nalazi gumb (default: iskljucen) koji se zove Pre Fader - njega upali!
- Spusti glavni volume tog kanala. Bez obzira sto je volume spusten, signal ide preko senda u FX Channel i u tvoj efekt
- Sad odi u mikseru pogledaj Insertove na tom FX Channelu. Tamo ti je na prvom mjestu taj neki efekt koji si stavio (recimo reverb) i ispod je jos 7 praznih slotova za druge efekte. Sad samo puni te slotove s efektima koje hoces stvavljati (distorzije i ostalo).

voila!
:D

smiri zivce i procitaj sta smo rakli pa ces skontati da je to to :)

SandRob
29-09-2004, 03:34 PM
i ja san zivcan :taz: i niman vrimena procitat sve sto ste napisali, ali zar se nebi moglo reverb insertirat u grupu (tako bi grupa postala fx kanal) umisto u standardni fx kanal, a onda iz kanala send poslat u tu grupu sa inseriranim reverbom, a iz grupe send poslat u drugi fx kanal.

:oops: jesan li stogo sjeba. :?

Eon
29-09-2004, 04:22 PM
verovatno moze, nisam probao ali zasto komplikovati kada imas FX kanal i resis problem

alen
29-09-2004, 05:17 PM
:shock: :shock: :shock:
Bez starca nema udarca! :wink:
To je to,evo probao sam ovo sto Sandrob kaze i funkcionise.
Svaka cast!!

SandRob
29-09-2004, 08:53 PM
ako grupu koristis ko fx kanal, mozes je routhat di hoces a mozes i slusat solo wet signal bez da prebacujes send isprid spustenog fadera. :roll:

Eon
29-09-2004, 10:58 PM
hmmm da o tome nisam razmisljao jer to sve radim u pulsaru ali iskombinovacu i ovde

Arthur
30-09-2004, 03:13 AM
ja sam pomalo izgubio nit u ionako konfuznoj temi :oops:
Dakle, uspeo sam da napravim grupu i da joj u insertu zadam neki efekat, i on se uspesno kombinuje sa onim koji je na sendu grupe. Ako posaljem obican kanal u grupu, i udarim solo na grupi, ondak mi on pali solo na i na kanalu i na grupi (!) sto direktno znaci da ako mi je smanjen fader na kanalu, onda nista ne cujem na grupi. Na sendovima nisam nasao solo. Jedini boljitak je da sam uspeo (slusajuci vase savete), dobiti samo wet kad je bilo koji send u pre-fadeu a kanal spusten. Ovo je sasvim dovoljno, mada me nervira sto ti sendovi ne idu u poseban kanal, a bogami se mogu mutirati samo gasenjem istog. I da, problem je sto u onoj postavci rutiranja gde mi je efekat 1 u insertu a efekat2 u sendu, ja opet ne mogu cuti ukupan njihov zbir kao wet, jer ako spustim fader grupe, nemam zvuka sa inserta pa samim tim ne salje nista u svoj send.
Dakle, dal su ove mane ispravljene u narednim verzijama Cubase SX-a i zasto bi te verzije vredelo nabavljati ? ? Ili dolazim do tuznog zakljucka da je to ocigledno u svim ostalim platformama lepse reseno pa moram da napustim Cubase, za koji sam se zestoko zapalio zadnjih par meseci, a rastao slusajuci od starijih kako samo je samo Cubase ozbiljna platforma.

SandRob
30-09-2004, 07:50 AM
je. imas pravo. kad stavis solo na grupi upali se i solo na kanalu sa kojega saljes send. :?
hm, a zasto ti treba slusat samo wet?
ako treba wet u mixu onda insertiraj reverb u insert i stavi wet na 100%, e onda to sendaj u drugi efekt ili drugi efekt samo insertiraj u seriju posli prvega.

bdv: sa pulsarom se moze ovo odlicno rijesit. posaljes send u neki bus i dalje u pulsarov mixer kojega koristis za misat efekte kako ti sune. 8)

Arthur
02-10-2004, 04:27 AM
Ma ok, ja sam samo naviko na analogiju i da slusam sta efekat TACNO radi, i na patch bay...
Znaci, kljucno pitanje - efekti koji su u insertu, jesu redno vezani? Znaci slot br.1 id u slot br.2 i tako redom? Meni zvuci logicno, al samo da proverim...

NEMAM PULSARA! :(

Eon
02-10-2004, 09:35 AM
jesu , jesu jer ono sto izlazi iz inserta 1 ulazi u 2 itd. TO je definitivno :) , zato sam te i pitao vec nesto u pocetku zaboravio sam sta :roll: 8)