View Full Version : Stvaranje MATRICE ?
Ajde da vidimo kako se rade matrice tj kako tko radi matrice i koja iskustva ima
Naime jedan ja?i studio ima sistem da midi instrument samplira (ili Synth) na "suho"(bez eff) te ga konvertira u wav i kao takav tek onda farba i obra?uje.Dakle svaki instrument i drum kojemu posebno stvara kik , snare , HH..itd.Tako rade i to dobro zvu?i !? I to sve rade u Hallionu sa Akai-evim samplima (ve?ina).
Ja sve instrumente u Cubaseu sampliram dodaje synte itd. ?ak i ne?to uzmem i od Reasona. A drum radim u Battery po kanalima i odmah na "licu mjesta" sve obradim ovisi ?ta treba (Comp. EQ rev. delay...itd). To sve kada sam zadovoljan donekle sa zvukom ali da mi slika bude dobra po panorami konvertiram u wav 24 bit. Onda to sve polakiram u Wavelabu maximiziram EQ ako treba prije Maxima vrlo malo Compressora i kad samzadovoljan FINE render sa UV22 HR u 16 bit te u Wav (normalno podesit na 16 bit).
Slika matrice mi je dosta dobra... tj ni?ta revolucionarno lo?ija od dalekoo boljeg studija
od mojeg.
Kakva su va?a iskustva ...? Kako vi radite ? Kojim postupkom ?Znam da ve? o tome bilo rije?i ali sad su mi oni malo poljuljali mozak...! :?: :?: :idea:
SandRob
27-09-2004, 10:02 PM
sto su to 'matrice'?!
Nocni
27-09-2004, 11:16 PM
Preradjivanje midi pjesama?
sto su to 'matrice'?!
Oprostite ba? sam krele! Dakle prerada midi filea. Stvori? zami?ljenu melodiju u midi-ju(ili ve? stvorenu)Svaki instrumenat svoj midi zapis i drum naravno i onda daljni postupak sampliranja i instrumenata(Vst).
Kad se to izmiksa i uredi te renderira u wave ja mislim da se ta muzi?ka podloga zove matrica..mo?da i grije?im :oops: :oops:
Na to ide vocal..?!! :roll: :shock: :? Jo? sam slinavac pa neke stvari me
udaraju u....
Da ne laprdam te velike "face" koje ?e na RTL TV raditi muziku za sapunicu ka?u da kad rade te "matrice" ilti podlogu kad ju stvore u midi zapisu , svaki instrumernt posebno renderiraju u wave te ga onda obradjuju. Ja obratno sve midi zapise odmah obradim tj, sampliram ili dodam Vst instrument(nije bitno) pa onda to sve zajedno renderiram u wave.I tako dobijem "matricu" ili muzi?ku podlogu na koji snimam vocal.
Oni to rade isto samo u obrnutom .E pa sad dali je to u redu ili ja ne?to brkam u pojmovima.. :oops: :oops: :oops: :oops:
sto su to 'matrice'?!
Saqmo malo dal ti to mene zeka? SandRob sad sam malo pro?a?kao forum pa nisam ni?ta fulao u ree?i "matrica" evo jedan txti? iz foruma..
Prilikom snimanja vokala mikrofon mi uhvati i zvuk iz slusalica. Kad je pauza u pevanju, cuje se u pozadini zvuk iz slusalica(matrica).
Postoji li nacin da se to izbegne i kako?
Kada sam pokusavao da smanjim jacinu u slusalicama onda to nije odgovaralo pevacima. Da li postoji neka caka za to?
ja kombinujem midi i wav, ne prebacujem midi u wav. tj. VST instrumente ne friziram
SandRob
28-09-2004, 12:17 PM
sto su to 'matrice'?!
Saqmo malo dal ti to mene zeka? SandRob sad sam malo pro?a?kao forum pa nisam ni?ta fulao u ree?i "matrica" evo jedan txti? iz foruma..
Prilikom snimanja vokala mikrofon mi uhvati i zvuk iz slusalica. Kad je pauza u pevanju, cuje se u pozadini zvuk iz slusalica(matrica).
Postoji li nacin da se to izbegne i kako?
Kada sam pokusavao da smanjim jacinu u slusalicama onda to nije odgovaralo pevacima. Da li postoji neka caka za to?
ma znan ja sto je matrica, samo mi ovaj tvoj postupak nije bas jasan, pa nisan siguran za sto sluze te tvoje 'matrice' i sto ustvari zelis dobit?!
ta 'matrica' koja se cuje u slusalicama uglavnom bude nezavrsena. obicno bude bubanj, bas i prilicno pojacane harmonije koje pjevaca 'drze' u harmoniji.
kad pjevac otpjeva ta harmonija (patos) se moze skroz stisat ili izbrisat. onda se nadosnimavaju ostali instrumenti.
onda se sve moze remixat, cak se i bubanj moze skroz prominit i svi instrumenti, jedino je bitno da se postuje tempo, metrika i harmonije.
e, onda, kad je sve snimjleno sve se zajedno mixa i vst instrumente nije potrebno renderizirat, osim ako nemas dovoljno procesorske snage za mix.
dakle, nema 'stvaranja matrice' u smislu kako ti govoris.
jedino sto se obicno radi je da se, nakon mixa mutira glavni vokal (moze i verzija bez backova i sl) e, onda se takva matrica masterizira tako da se provuce kroz eq, kompresor, limiter i jos kroz neke spravice ovisno o potrebi i ukusu. i to je onda 'gotova matrica'.
dakle, ako zelis isproducirat neku pjesmu za vokalima i zivim instrumentima, onda je tvoj postupak pogresan. :?
Cini mi se da sam stvarno nerazuman i sam kad pocnem citati sta sam napisao nista ne razumijem.
Ovako ja radim:
prvo ideju odsviram na kljavi (u midi)i to mi je kao neki smjer za stvaranje pjesme.
Krenem na to da stvorim drum (opet midi) prvo baza pa onda ostali elementi tj udaraljke itd...Pa bas gitaru.
Zatim stvorim tepih ilti patos isto u midiju
Nato nasnimim gitare ?ive ( wav )
Ako treba dodam jos koji instrument opet kao midi zapis.
To sve slo?im Qvantiziram itd itd.
E sad na midi zapise dodajem: Vst-e i instrumente
npr. Drum sa Battery
Patos uzmem koji Vst sint
Bas Trilogy , Itd cak i Znam i Virtual guitaristu negdje (gde pa?e) upotrijebiti.
To sve obradim naravno ?to treba sa EQ Comp raznim Eff.Podesim panoramu i(svakoj midi traci ilti instrumentu posebno) Volume itd
Kad sam zadovoljan onda one sve midi (sad instrumenti) i wav sve Exportotam u wav. Dakle dobijem patos jedne pjesme (ili gotovu matricu, koju jos malo i obradim u Wavelabu..ako treba)
Sad tu gotovu matricu (ali ju ne izmasteriram 100% ) otvorim u
Nuendu i snimam glavni voc , back vocale itd..
To je moj postupak.
A kao sto rekoh taj "profi" studio radi tako da napr. izradi drum u midiju(za neku stvar) onda ju samplira (Halion) i odmah onako suhu bez eff renderira u wav. I tako redom bas ..pad ..strings..itd
I onda sve te trake sad u wav-u otvara u Nuendu i krene nadosnimavati Gitare pa Vokalee..!
Sad me zanima ako sam imalo "jasniji" dali je to dobar postupak i dali je moj potpuno kriv. :idea: :idea: :?: :?: :!:
ok ti je postupak, samo mi nije jasno zasto sve prvo prebacis u wav pa onda snimas vokale na to, sta ako je potrebna promena u aranzmanu ili nesto slicno onda moras da se vracas nazad?
Nocni
28-09-2004, 08:48 PM
A kao sto rekoh taj "profi" studio radi tako da napr. izradi drum u midiju(za neku stvar) onda ju samplira (Halion)
nije mi jasno sta tu imaju samplirati?
mozda urade bubanj na brzinu u nekom GM midi bubnju, pa onda umjesto njega stave neki drum set u Halion?
Samplirati bubanj, znaci da npr. zivi bubnjar udara po drum elementima a ti snimas samplove mikrofonom pojedinacno, obradis i napravis drum set.
Ili su oni nesto tu zapetljali ili ih ti nisi razumio. sampliranje tog prvog midi? radnog bubnja nema smisla, vec njegova zamjena sa kvalitetnijim bubnjem koji se sastoji od samplova, valjda je to 'sampliranje' na koje si mislio?
pozdrav
Verovatno semlirati u smislu ubacivanja semplova u Hallion
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.