View Full Version : pravljenje VST instrumenata
nixylive
26-09-2004, 02:31 PM
Kako da sam napravim vst instrument, da recimo snimim neki zvuk iz prirode ili moj glas, pa da ga posle ubacim kao instrument da moze da se svira. To sam inace video u filmu Chain reaction (Lancana reakcija) sa Kijanu Rivsom :wink:
Zanima me ovo jer hocu da malo "muljam" svoj glas kroz komp.
Pozdrav.
SandRob
26-09-2004, 02:41 PM
pa za to sluzi sampler.
snimi glas i ucitaj ga u bilo koji sampler. :wink:
nixylive
26-09-2004, 02:51 PM
Bacio sam pogled na naslove u Cubase knjizi, ali posto nisam nasao nesto sto bi zvucalo kao opis kako se ovo radi, evo da pitam, kako to da uradim. Kratko uputstvo ako moze.
idekius
26-09-2004, 03:00 PM
Bacio sam pogled na naslove u Cubase knjizi, ali posto nisam nasao nesto sto bi zvucalo kao opis kako se ovo radi, evo da pitam, kako to da uradim. Kratko uputstvo ako moze.
Ne mlati praznu slamu, imas preca posla :-)
1. ucitas neki VST sempler
2. mapiras sempl
3. sviras
Anonymous
26-09-2004, 03:03 PM
Kako da sam napravim vst instrument, da recimo snimim neki zvuk iz prirode ili moj glas, pa da ga posle ubacim kao instrument da moze da se svira. To sam inace video u filmu Chain reaction (Lancana reakcija) sa Kijanu Rivsom :wink:
Zanima me ovo jer hocu da malo "muljam" svoj glas kroz komp.
Pozdrav.
Ima to ima, ne mlati on praznu slamu :idea: za kreativce, pune ruke posla. Malo sam se kacio sa tim i ... nije to lose :!:
http://www.synthedit.com/
:rotfl: :mrgreen:
nixylive
26-09-2004, 03:15 PM
Ne vidim zasto bi to bila prazna slama. Mozda nadjem nesto u slami :lol:
Meni je to bas fino. Zamisli da bez mnogo buke improvizujes zvuk kao da skaces komsiji na glavu, mislim lupas mu u radjator, zidove i sl. a za sva to koristis jedan sempl ili da napravis vanzemaljski glas za neku melodiju i sl.
Evo skidam ovaj synthedit. Valjda cu se snaci.
Znaci snimim glas, jel moze audio, pa ga ucitam u Cubase i sviram. Ali dal ce moci audio jer ja nemam MIDI glas :lol:
Anonymous
26-09-2004, 03:19 PM
Ma moze. Kad napravis tu svoju zajebanciju to se ponasa kao bilo koji VST instrument.
nixylive
26-09-2004, 03:38 PM
Mislis audio snimak moze da se ponasa kao vst. Jos mi samo reci kako da ga importujem kao vst u Cubase i probacu pa sta bude.
Hvala za pomoc.
To se ne importuje kao vst vec ucitas sampler i onda pravis novi instrument sa tvojim zvukovima (wav-ovima jelte)... Ja sam pravim svoje exs24 instrumente u Logicu po onome kako meni odgovara, ali se ne zajebavam sa menjanjem key note-a, ne vidim svrhu. Ok je to ako hoces da napravis neki lood zvook za film ili efekat, ali ovako jokz...
pozz
Nocni
26-09-2004, 09:23 PM
ja cu ti pokusat objasniti laicki.
Vst instrument - sampler, svira samplove. Snimis te zvukove (samplove) dok mlatis komsiju, prebacis ih u .wav format.
Nisam probao, ali vjerujem da to mozes bez problema u halionu (sampler),
Mapiranje - Samplu dodjeljujes zeljeni raspon tipki na klavijaturi koje ce ga svirati.
Recimo da imas 3 wav sampla.
1. sample komsijin 'jao jao', ucitas na C1, razvuces ga misom do F1. Taj sample ce od C1 do F1 imati razlicit pitch (visinu) dok sviras klavijaturu.
2. na G1 - A1 stavis komsijin sample 'upomooooc'
3. zadnji sample koji si snimio netom prije nego ti se smracilo pred ocima - zvuk tave kojom te je komsijina zena opalila po glavi 'tresss' stavis na H1 - C2. :shock: :D
Boskovic
27-09-2004, 05:10 AM
Za te zajebancije sa vokalom ima dobrih zeza u Reaktoru
idekius
27-09-2004, 05:50 AM
ja cu ti pokusat objasniti laicki.
Vst instrument - sampler, svira samplove. Snimis te zvukove (samplove) dok mlatis komsiju, prebacis ih u .wav format.
Nisam probao, ali vjerujem da to mozes bez problema u halionu (sampler),
Mapiranje - Samplu dodjeljujes zeljeni raspon tipki na klavijaturi koje ce ga svirati.
Recimo da imas 3 wav sampla.
1. sample komsijin 'jao jao', ucitas na C1, razvuces ga misom do F1. Taj sample ce od C1 do F1 imati razlicit pitch (visinu) dok sviras klavijaturu.
2. na G1 - A1 stavis komsijin sample 'upomooooc'
3. zadnji sample koji si snimio netom prije nego ti se smracilo pred ocima - zvuk tave kojom te je komsijina zena opalila po glavi 'tresss' stavis na H1 - C2. :shock: :D
Aman covece, pa kakve ti to dobrosusedske odnose imas sa komsilukom? :shock:
Nocni
27-09-2004, 08:14 AM
Meni je to bas fino. Zamisli da bez mnogo buke improvizujes zvuk kao da skaces komsiji na glavu, mislim lupas mu u radjator, zidove i sl. a za sva to koristis jedan sempl ili da napravis vanzemaljski glas za neku melodiju i sl.
nixylive je izrazio zelju da bi zelio 'samplirati' komsiju :).
nixylive
03-11-2004, 06:35 PM
nixylive je izrazio zelju da bi zelio 'samplirati' komsiju :).
Nixylive bi mozda mogao da napravi kako ga komsija psuje pa da ga posle tuzi kako ga napada :lol:
Salim se. Nisam jos proucio Cubase knjigu, ali kad budem to uradio nastavicemo ovu temu jer me ovo dosta zanima. Doduse zbog ovoga sam i toliko zeleo midi klavijature. Secam se kad sam gledao film Chain reaction sa Keanu Reevesom, kad on dobije neki zvuk u laboratoriji i onda preko mikrofona smnimi trenutak zvuka i posle svira preko klavijatura. Od tad sam se zagrejao za tu ideju :D
nESbo
04-11-2004, 08:09 AM
Po naslovu teme meni se cini da ti hoces da isprogramiras svoj VST :?:
Za to ces morati da naucis neki od programskih jezika (ako vec ne poznajes neki) i da pocnes da programiras. :wink:
Ja odlicno poznajem Delphi i DLL programiranje, tako da imam u planu da pocnem da pisem VST. Ako neko zna neku knjigu iz koje bih mogao da naucim osnovni algoritam VST efekata i instrumenata, bio bih mu zahvalan ako mi preporuci!
I da, ako je mozda jos neko zainteresovan, mozda mozemo zajedno da napravimo neki vst :wink:
Ja se izvinjavam ako sam otisao u off topic ali naslov mi govori da je to ono o cemu pisem. :oops:
POZ!
nixylive
04-11-2004, 03:21 PM
Ok, ja sam mislio samo na neko jednostavnije pravljenje vst-a, tipa, snimim zvuk iz prirode i sviram ga. Za ovo sto ti hoces je vec potrebno znanje, za koje treba vremena :) To bih mozda mogao tek kasnije da radim kad se usavrsim. Inace, samo napred, Nesbo.
Ok, ja sam mislio samo na neko jednostavnije pravljenje vst-a, tipa, snimim zvuk iz prirode i sviram ga. Za ovo sto ti hoces je vec potrebno znanje, za koje treba vremena :) To bih mozda mogao tek kasnije da radim kad se usavrsim. Inace, samo napred, Nesbo.
ma to o cemu ti pricas nije programiranje VST-a vec uzmes gotov VST i ucitas u njega sempl komsije...
ma to o cemu ti pricas nije programiranje VST-a vec uzmes gotov VST i ucitas u njega sempl komsije...
To se zove sampling bre iliti pravljenje svojih banki... :))))
nixylive
05-11-2004, 08:21 AM
E bas to.
Znaci to je lako. Samo snimim audio sempl i onda ga pustim kroz sempler i sviram, ako sam dobro shvatio.
E bas to.
Znaci to je lako. Samo snimim audio sempl i onda ga pustim kroz sempler i sviram, ako sam dobro shvatio.
u jeee koliki topic zbog semplinga :)
E bas to.
1. ucitas neki VST sempler
2. mapiras sempl
3. sviras
nixylive
05-11-2004, 10:37 AM
Hvala. Pokusacu. Nadam se da cu uspeti.
nESbo
08-11-2004, 08:51 AM
E bas to.
u jeee koliki topic zbog semplinga :)
HAHA! :lol:
Samo sam ja bio ozbiljan za programiranje! :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.