Log in

View Full Version : Napokon sam kupio klavijature, jel moze mala pomoc za poceta

nixylive
17-09-2004, 12:40 AM
Pozdrav.

Kupio sam Evolution MK-461C i Audiophille 24/94 zvucnu karticu. Sve ukupno 420?. Valjda nisam preplatio, mislim taman kolko treba :D

Moja odusevljenja necu opisivati :D jer jos nije vreme za njih. Naime imam malih problema oko svega ovoga, znate ono, sve novo pa ne umem da se snadjem.

Dakle. Za pocetak kako da povezem klavijaturu sa Cubase i da mogu iz Cubase-a da izvlacim instrumente i da sviram i to da snimim recimo, mada mi je najvaznije za pocetak da sviram nesto.

Zvucna kartica nema onaj obicni izlaz za kompjuterske zvucnike vec izlaz za cinceve. Kako ja sad to da napravim da bocnem ove moje obicne zvucnike. Rece mi covek da nosim nekom ko zna da to prespoji. Zar vec nema gotovih prespojnika. Ako ne onda moram da kupim neke zvucnike uz koji idu cincevi kao izlaz, mislim ono sto se ubada pozadi na zvucnu karticu. Instalirao sam audiophile, ali posto nisam povezao zvucnike na izlaz jos ivek se sluzim starom integrisanom karticom pa imam kasnjenje kad sviram. E da. Dobio sma neki cudan program uz evolution, neki njegov tamo default program, ima sound bank i sl. uglavnom boje kao na decjim sintesajzerima i cas radi cas nece. Ja iskljucim klavijature tj. samo ih ugasim i posle nece dok ne restartujem kompjuter nece da rade vise. A sad pa nece nista. Dzabe ja tipkam i sl. Mozda sam nesto oko podesavanja kartice zeznuo. Da ne zaboravim da kazem da sam vezao preko usb-a, a ne preko midi-ja jer zamislite uz klavijature ne idi midi kabl.

Uf. Ja vas udavi. Izvinjavam se, ali sta da radim kad ne umem jednostavnije da objasnim. Ipak je ovo za mene nova oblast. Vremenom cu da savladam to, ali mi je za pocetak potrebna mala pomoc. Takodje ako ima neki tutorijali negde na netu ili neka knjiga preporucite.

Pozdrav i unapred hvala svima.

nixylive
17-09-2004, 11:23 PM
Ima li neke pomoci. Bas mi se svira, a sad sam nesto zeznuo pa nikako da se cuje nesto.

Pozdrav.

milos
18-09-2004, 01:58 PM
Falim te Boze -konacno si nesto uzeo :D
Pa mogu ti reci da si mene pitao-ja bih ti to nabavio za 320 EUR :D
Kakvi su tvoji utisci?

nixylive
18-09-2004, 06:59 PM
Hm. Pa jos uvek nemam neke posebne utiske jer zvucnu karticu jos nisam aktivirao da radi tj. jesam je aktivirao, ali dzabe kad mi za izlaz trebaju cincevi, a ne obicni oni ubadaci tako da u ponedeljak idem do prodavnice da nadjem nesto da to prespojim.

Za sad sam uspeo da se snadjem sa Fruity Loops-om. Mogu da povucem boje i da sviram, mada jos uvek nisam zadovoljan. Podesio sam u Cbase-u sve kako pise u knjizi cak sam se cuo i sa Ivanom, ali i dalje ne radi. Treba negde u Devices Manager da se podesi. Ja sam sve pretrazio, ali nista mi ne deluje kao logicno objasnjenje da trebam da podesim jer mu sve dodje isto. Hm. Videcu, ako nista ne napravim do ponedeljka da zovem nekog muzickog servisera da mi to sredi jer mi se bas svira.

Sto se tice cene ne podevaj me molim te :lol: ionako sam sad pao u veliki trosak, ode cela ustedjevina. A gde si to mogo da nadjes za 320?. Nesto polovno ili novo.

Sta da povezem u devices manager da mi rade vst instrumenti. Znaci preko drugog programa sve radi, sviram, alli u Cubase nece. Mada isto je tako bilo i sa Fruity Loops-om dok nisam podesio ulaz. Znaci samo da podesim i mora da radi. Ima li neko ideju sta bi to moglo da bude.

milos
18-09-2004, 07:35 PM
Sto se tice cene ne podevaj me molim te :lol: ionako sam sad pao u veliki trosak, ode cela ustedjevina. A gde si to mogo da nadjes za 320?. Nesto polovno ili novo.

Sta da povezem u devices manager da mi rade vst instrumenti. Znaci preko drugog programa sve radi, sviram, alli u Cubase nece. Mada isto je tako bilo i sa Fruity Loops-om dok nisam podesio ulaz. Znaci samo da podesim i mora da radi. Ima li neko ideju sta bi to moglo da bude.
Ma novo novcato,iz Nemacke.235 EUR evolution + 90 EUR Audiophile.
Ako koristis xp ,ne bi ni trebao da instaliras drajvere za evolutiona zato sto se ponasa kao plug n' play device na xp-u.Ako si ga vec svirao,znaci da si dobro podesio-jel si vec dosada cackao po meniju od evolutiona(verovatno usb device u device manageru).Nisam ni mislio da mi kazes utiske o kartici vec o evolutionu.

milos
18-09-2004, 07:41 PM

Ma novo novcato,iz Nemacke.235 EUR evolution + 90 EUR Audiophile.Pa i sam znas da je mk 461c u sky 240 EUR a ja sam ti rekao da je Audiophile pojeftinio(znas ono kad sam ti pricao za emu 0404 pa sam spomenuo pojeftinjenje Audiophila).Ma nema veze,ali ipak 100 EUR nije za baciti

nixylive
18-09-2004, 08:09 PM
Ma jeste, ali na sajtu m-audio je audiophile jos uvek oko 200?.

Evolution. Pa za sad nije lose. Mislim, velike dirke :lol: fala bogu da mi se vise prsti ne saplicu. jes da mi je sa dmalo nezgodno, ali navici cu se vremenom.

Cackao sam vec podesavanja. Ma sve po onoj knjizi. Lepo uputstvo, ali najverovatnije imam problemna ili sa vst instrumentima mada sumnjam ili sa podesavanjem ulaza i izlaza u Cubase-u. Sta li bi to moglo da bude. Hoces da te ja pozovem telefonom pa da mi tako objasnis. Ako mzoe posalji mi na pm broj fiksni pa da te zovem.

Pedja
18-09-2004, 10:40 PM
Kad pokrenes Cubase i otvoris neki MIDI kanal videces jedno dugmence sa ikonicom zvucnika(monitor)..........ukljuci ga i tada bi trebalo da ti "zasvira" masina :wink:

puRe
19-09-2004, 12:08 AM

Pa to ti je retail price tj. najveca moguca cena koja postoji za odredjeni proizvod...

ps:
nije Device Manager nego Device Setup u Cubase-u

nixylive
19-09-2004, 12:39 AM
Zaboravio sam da kazem sledece. Pre nego sto sam poceo da brckam po Cubase-u sa podesavanjima, sviram ja po klavijaturi, ne cujem zvuk, ali vidim skakanje volumetra. Mada cak i kad pomerim pitch bend ili modulation on skoci, ali kad pritisnem dirku onda malo vise, tako da nisam bio siguran da li se tada proizvodio zvuk koji ja nisam cuo ili su to neki sumovi.

Pedjo pokusacu ovo da uradim pa cu da javim da lis e ista cuje, samo da otpakujem klavijature :lol:

nixylive
19-09-2004, 01:04 AM

Pa to ti je retail price tj. najveca moguca cena koja postoji za odredjeni proizvod...

ps:
nije Device Manager nego Device Setup u Cubase-u

Hoces da kazes da sam stvarno mogo jeftinije da nadjem. Sto mi to neko ranije nije reko :evil:

nixylive
19-09-2004, 01:34 AM
Evo ga radi.

Fora je bila sto je moralo da bude ukljuceno to sto si reko Pedjo, zvucnik ili bar ono record dugme.

Samo imam veliko kasnjenje. Gde se to podesava. Jel moze da se smanji negde kao npr. u Fruity Loops-u. I gde mogu da nadjem free vst na internetu da skinem neke da menjam malo boje.

ridge
19-09-2004, 06:41 AM
Idi na Devices>Device Setup>VST Multitrack po pogledaj koji su ASIO driveri namesteni, ako nisu stavi M-Audio ASIO drajvere.

nixylive
19-09-2004, 07:39 AM
Za sad jos uvek ne mogu da stavim te drajvere jer mi je jos uvek aktivna integrisana zvucna. Ovu cu da aktiviram tek kad prepovezem zvucnike. Razlikuje se izlaz iz integrisane zvucne i audiophile tako da moram da kupim ili napravim onaj konvertor ili sta vec.

nixylive
19-09-2004, 08:17 AM
Uradio sam ono, ali mislim da ne pomaze. Ima kasnjenja. Bas ometa. Pise da je 11 milisekundi. Tolko je I na Fruity Loops mogo, a ispod pocinje vec da krci. Nego zanima me koliko kasnjenje ima audiohile 24/96. Nadam se da nije 11, vec da je oko 3. Znate li mozda.

nixylive
19-09-2004, 08:36 AM
I da ne zaboravim i ovo. Od svih instrumenata ja imam samo klavir. Uspeo sam i neke bubnjeve i perkusije da izvucem, ali sad nesto nece. Kako uopste ide ta fora sa vst instrumentima. Dal ja po defaultu uz Cubase dobijam nekoliko vst instrumenta ili ne.

nixylive
21-09-2004, 10:25 PM
E ovako. Uz pomoc Ivana (hvala Ivane), sam uspeo da podesim Cubase da napokon ljudski radi. Kupio sam konvertor za zvucnike i audiophile izlaz tako da sad sve radi. Vst instrumenti rade, bas sam se danas uziveo u one pad-ove koji su odlicni.

Nego sad imam par banalnih problema koji su najverovatnije do podesavanja kartice pretpostavljam.

Naime. U winampu ne mogu vise da smanjim i povisim ton na onu trakicu gore pored timer-a. To je valjda volume control ako se ne varam. I ne mogu da cujem midi fajlove u van basco karaoke player. Vidim one notice da sviraju, ali ne cujem zvuk. Sta jos ima tu da se podesava. Bas sam se obradovao, pa me ovo malo iznerviralo. Jel zna neko.

POzdrav i unapred hvala.

puRe
22-09-2004, 09:39 AM
E ovako. Uz pomoc Ivana (hvala Ivane), sam uspeo da podesim Cubase da napokon ljudski radi. Kupio sam konvertor za zvucnike i audiophile izlaz tako da sad sve radi. Vst instrumenti rade, bas sam se danas uziveo u one pad-ove koji su odlicni.

Nego sad imam par banalnih problema koji su najverovatnije do podesavanja kartice pretpostavljam.

Naime. U winampu ne mogu vise da smanjim i povisim ton na onu trakicu gore pored timer-a. To je valjda volume control ako se ne varam. I ne mogu da cujem midi fajlove u van basco karaoke player. Vidim one notice da sviraju, ali ne cujem zvuk. Sta jos ima tu da se podesava. Bas sam se obradovao, pa me ovo malo iznerviralo. Jel zna neko.

POzdrav i unapred hvala.

Winamp:
probaj menjati audio driver u preferences

MIDI player:
namesti mu midi output da ide na Microsoft GS midi mapper (tako nesto)...

nixylive
22-09-2004, 11:21 AM
Hvala na pomoci.

Pronasao sam napokon podesavanja. Jes da volume control u winampu malo ide usporeno, ali bolje ista nego nista.

nixylive
22-09-2004, 02:16 PM
Sve ono sto sam snimao u Cubase-u su MIDI fajlovi. Kako se dobijaju oni profi zvuci kao kod pravih pesama. Jel mi trebaju bolji vst instrumenti od onih koje Cubase ima po defaultu ili nesto drugo.