PDA

View Full Version : PopunjavanjEQ rupa

Igor
14-09-2004, 10:13 AM
Zdravo drugari... Voleo bi da me neko nauci o osnovama EQ notchinga, ili vec kako se to zove...
Par puta o na tu temu se cavrljalo ovde, ali me zanimaju specificne tehnike, odnosno, da li one uopste postoje ili postoji univerzalan princip resavanja poklapanja frekvencija. Za koliko decibela spustiti pronadjenu uljez frekvenciju? Kako prepoznati i pronaci uljeza? Koliiki da bude Q faktor...
Znam da sam ovde neko ko samo postavlja pitanja i retko daje odgovore, ali svako neznanje je u pocetku isto.

Igor
15-09-2004, 08:23 AM
Zaobilazite me kao tursko groblje. Jel to zato sto nisam platio clanarinu?

SandRob
15-09-2004, 08:35 AM
malo pogledaj po forumu. to je na vise mista objasnjeno. :wink:

Vai
16-09-2004, 01:14 AM
Kada cujes da ti se neka frekvencija ubacila i da pisti sve vreme, i naravno ako ti smeta (uglavnom su visoke frekvencije, oko 5-10 kHz a razlozi su razliciti, uglavnom se stvaraju ako imas lose kablove), da bi je "skinuo" prvo moras sluhom da odredis u kom se opsegu otprilike nalazi, hajde da predpostavimo (dajem ti samo primer) da se nalazi izmedju 5-10 kHz, znaci koristis "Mid-Hi" deo EQ-a (U nekim EQ-ima opseg od 5-10 kHz moze da bude i "Hi", sve zavisi od EQ-a koji koristis).

Prvo namestis faktor Q i Gain na maksimum (Q na maksimum jer hocemo da nadjemo bas tu specificnu frekvenciju i Gain na maksimum jer hocemo da nadjemo gde zvuci najjace).
Sada sa "Frequency" pretrazis ceo opseg od 1-10 kHz (ovo je samo primer za neki specificni EQ), i u trenutku kada cujes tu frekvenciju da zvuci bas jako (najjace) okrenes Gain na minimum i tako je "ubijes".

Poz.

Igor
16-09-2004, 01:50 PM
Hvala, hvala, hvala...

SumAnuT
26-09-2004, 03:21 AM
a jel moze za popunjavanje eq rupa da sluzhi maximajzer? jel on za to sluzhi inache?

SandRob
26-09-2004, 06:36 AM
'maximajzer' nije nista. to je trgovacki naziv za 'nesto'... ali bi se moglo rec, ako je u pitanju 'sonic maximajzer', da on sluzi za 'popunjavanje eq rupa' ;)