View Full Version : UAD-1 - napokon limiter!!! (i rasprava o masteringu)
SandRob
03-09-2004, 12:07 AM
http://www.uaudio.com/-works/images/products/software/limiter-main.jpg
The Universal Audio Precision Limiter is a single-band, look-ahead brick-wall limiter made primarily for use with program material. The very easy to use Precision Limiter achieves 100% attack within a 1.5ms look-ahead window, which prevents clipping and guarantees zero overshoot performance. Both the attack and release curves are optimized for professional mastering, which minimizes aliasing.
The Precision Limiter is a colorless, transparent mastering limiter-no upsampling is used, nor does the Precision Limiter pass audio through any filters - audio remains untouched unless the compressor is working, in which case, only gain is affected.
The Precision Limiter also features comprehensive, high-resolution metering and conforms to Bob Katz's "K-system" metering specs. This metering allows the user to see what is happening to audio with a great deal of accuracy, with simultaneous RMS and Peak metering and adjustable Peak Hold; the plug-in can also be bypassed and used strictly as a high-resolution meter.
Other features include options for a user-adjustable Release or intelligent Auto Release, which allows for fast recovery--minimizing distortion and pumping. The unique Contour Mode switch offers two different methods to tailor the attack shape and can affect overall "presentation" or perception of how "up front" a track feels. Switching the Contour Mode can be useful on minimal and/or acoustic program material, yielding a more subtle touch.
Ovo je do jaja!
:)
Steta sto nemam UADa!!!
Jel ima ko za poklonit mi UADa da si kupim ovaj limiter?
:wink:
Jadran
03-09-2004, 04:04 AM
:lol: :lol: :lol:
Probao..... I dalje mislim da je Timeworks....neprevazidjen...do sada.....po mom skromnom misljenju ....
SandRob
28-01-2005, 11:14 AM
Probao..... I dalje mislim da je Timeworks....neprevazidjen...do sada.....po mom skromnom misljenju ....
timeworks mastering compresor je moja stara jubav. :)
ima ga i u pulsarovoj verziji. :)
Neverovatno je da sam morao uciti amere koji su se zabili u glupi L2 i nikako im nije jasno zasto im mumlaju bassovi
SandRob
28-01-2005, 12:34 PM
Neverovatno je da sam morao uciti amere koji su se zabili u glupi L2 i nikako im nije jasno zasto im mumlaju bassovi
he, he... nisu samo basovi u pitanju. doduse timeworks ce prije pocet distorzirat ali dok radi, radi fenomenalno.
l2 podnosi vecu kompresiju, ali pri njon sjebe i baseve i narocito visoke, pa koja korist od tega.
ovaj uadov limiter je po meni najblizi timeworksu. i on ce prije pocet distorzirat od l2 ili elephanta, ali je puno pregledniji i ima vise mogucnosti... mislin cak da san to vec negdi napisa. :?
danas sam probao demo ovoga (i dr.ru je bio tu da potvrdi :D )......neverovatno dobro radi!
idekius
04-02-2005, 06:03 PM
A sta mislite o Voxengo Elephant 2 Limiteru?
dobar je, ali ovo je razlika nebo-zemlja (bez preterivanja)...
SandRob
04-02-2005, 07:28 PM
elephant ima zanimljiv algoritam koji posebno tretira visoke i niske frekfencije, pa zbog toga moze podnit veliko limitiranje bez da pocme distorzirat ali svejedno to zna zvucat prilicno neprirodno. medjutin kad je mix dobar i kad ti u masteringu odradis dobro stvar komresorom, za limiter ti ostaje nekoliko decibela koje ce najbolje sabit timeworks mastering compressor ili ovaj uadov (ko ima).
bdv. ovo mu je komercijalni naziv 'timeworks mastering compressor', inace radi se o tipicnom i jako dobrom brickwall limiteru.
idekius
05-02-2005, 02:22 AM
Probao sam veceras timeworks mastering compressor i pozdravio se sa L3... (a nisam amer :-) )
Max, Sandro i ostali, koji native visekanalni mastering kompresor preporucujete?
STUDIOTON
05-02-2005, 06:31 AM
Probao sam veceras timeworks mastering compressor i pozdravio se sa L3... (a nisam amer :-) )
Max, Sandro i ostali, koji native visekanalni mastering kompresor preporucujete?
Pa naravno , Timeworks je zakon za native ..
Ja imam instalaciju millenium paketa time works gde dolazi ovaj limiter,4080L i kompresor i sl .. Ima li mozda novije verzije ili su to zadnje
P.S. Ove verzije koje ja koristim su bas stare :roll: Mislim super one rade ali rekoh da nema neka novija :roll:
SandRob
05-02-2005, 08:15 AM
mislis na multiband comp? pa ja neznan. ja ih vrrrlo rijetko koristin, a kad mi bas treba napravim ga sam od uadovih kompresora i obicno koristin samo 2 benda.
recimo. s nekim eq-om ili jos bolje sa onim wavesovim multibandom podlis frekfencije ali iskjucis njegov kompresor, a onda na svaku lagu stavis kompresor koji ti najbolje radi. :roll:
Mislim da to u uslovima u kojima miradimo nije dobro...ako je potreban multiband....bolje se vratite na miks i ispravite ono sto pravi problem.....
Pozdrav
SandRob
05-02-2005, 01:30 PM
Mislim da to u uslovima u kojima miradimo nije dobro...ako je potreban multiband....bolje se vratite na miks i ispravite ono sto pravi problem.....
Pozdrav
ja multiband koristin u masteringu samo kad se nema mogucnosti ponovo mixat, za spasit stvar, a i tad nije potrebno koristit 5 bandova nego 2 tako da se rijesi problem.
To sam i mislio ........ zato i kazem posto je u vecini slucajeva moguca ispravka mixa ......
Javljam ti za dan dva za pretpojacala .....
Pozdrav
Gianfranco
05-02-2005, 03:17 PM
Kompresija pojedninacnih elemenata u mixu i kompresija pojedinacnih bandova u celom mixu su dve totalno razlicite stvari.Prema tome ne vidim kako ,ako se dobro uradi mix,posle maltene nije potrebna multi-band kompresija!
Iako je tacno da ako su elementi vec jako kompresovani u miksu,onda nije moguca agresivna kompresija u masteringu.
Takodje od stila muzike zavisi koliko je potrebno ili nije multi-band kompresije,ali nije moguce generalizovati da ako je dobar mix onda nije potrebna MB kompresija.
Evo objasnjenja ..... multi kompresija komprimuje razlicite frekventne opsege ...jel da ...? E to znaci da se neki delovi vise komprimuju a neki manje ..... e sad to znaci da se zapravo menja frekventna slika ...a kad mi je miks dobro ibalansiran ......ja to ne zelim da se desi .....zato se radije vratim na miks ......Upravo kod razlicitih zanrova muzike ....npr hocu da mi noga i bas sabijaju .....oni nose mnogo snage .....ako koristim multiband ......dobicu vecu snagu ...ali ce mi izaci neke druge frekvencije .... a ja to mozda necu ..... Multiband jeste mocnije oruzje i daje vece mogucnosti ...i neophodan je kad dobijes neciji miks.... za koji mislis da mu treba ovo ili ono ...... ali kad radis svoj ....sustinski je bolje da se vratis u miks i popravis ono sto kvari sliku ....
Pozdrav
Gianfranco
05-02-2005, 04:49 PM
:D
Recimo i da imas dobro izbalanisran mix,mada meni nikada to nije uspelo (u masteringu se pokaze da neke cak mozda i jako male EQ korekcije cine da mix zvuci bolje,iako sam na prvi pogled mislio da ne moze bolje)
Pri multi-band kompresiji je normalno da ces napraviti dizbalans jacine band-ova ako odmah to ne korigujes pojacavajuci svaki band za onoliko koliko se redukuje prilikom kompresije.
Dakle,ako neki band kompresujes automatski mu pojacas gain za onoliko koliko ti se i utisao,tako da nema promena u balansu.
Gianfranco
05-02-2005, 04:53 PM
Bez ljutnje Max,ali ti mi zvucis kao oni koji su radeci multi-band uspeli samo da pogorsaju stvar i kojima samo Waves L3 ili neki drugi Maximizer najbolje zavrsava posao.
SandRob
05-02-2005, 06:43 PM
Bez ljutnje Max,ali ti mi zvucis kao oni koji su radeci multi-band uspeli samo da pogorsaju stvar i kojima samo Waves L3 ili neki drugi Maximizer najbolje zavrsava posao.
pa ja (bez ljutnje :wink:) spadan u takve, samo sto ne koristin samo limiter nego i kompresor i eq.
meni multiband lipo sve izravna i na peakmetrima i ostalima analiserima to izgleda super, ali uvik mi zvuci nekako ravno. :oops:
ja volin kad kompresor malo 'napumpa', kad snimci da malo groove-a, a multiband mi nikad ne zazvuci kako treba.
naravno, ja nisan strucnjak za mastering.
mozda nebi bilo lose da neko ko snjin vlada, da nas malo pouci kako snjin dobit zadovoljavajuci rezultat?! :?
SandRob
05-02-2005, 06:48 PM
Recimo i da imas dobro izbalanisran mix,mada meni nikada to nije uspelo (u masteringu se pokaze da neke cak mozda i jako male EQ korekcije cine da mix zvuci bolje,iako sam na prvi pogled mislio da ne moze bolje)
Pri multi-band kompresiji je normalno da ces napraviti dizbalans jacine band-ova ako odmah to ne korigujes pojacavajuci svaki band za onoliko koliko se redukuje prilikom kompresije.
Dakle,ako neki band kompresujes automatski mu pojacas gain za onoliko koliko ti se i utisao,tako da nema promena u balansu.
slazen se da se u masteringu dosta toga 'pokaze', ali ako ti se pokazalo (kako kazes) da mix nije izbalansiran, zar nije najlogicnije ponovo smiksat?!
Gianfranco
05-02-2005, 07:17 PM
"slazen se da se u masteringu dosta toga 'pokaze', ali ako ti se pokazalo (kako kazes) da mix nije izbalansiran, zar nije najlogicnije ponovo smiksat?!"
Najcesce mi se desava da su potrebne male korekcije do +-3 dB sa malim Q-om,sto je sasvim normalno za mastering.
Da Sandro,moguca je varijanta da se vratis ponovo u mix i sredis neke stvari,ali to ni svetski producenti ne rade.Kada se uradi mix,normalno je da u masteringu koristis eq sa "dozvoljenih" 6 dB promene.Sve vise od toga je znak da postoji problem u mix-u.
Jedan poznati svetski inzenjer je u masteringu stavio + 6 dB na 135 Hz sa Q=1.2 (low-shelf),a nije nista menjao u mix-u.(Sam je cak prethodno uradio mix!) Zasto? Da li je mix bio los? Da li ga je mrzelo da se vraca u mix?
U odgovoru na ovo pitanje,krije se sustina masteringa.
SandRob
05-02-2005, 07:44 PM
da. sigurno ne postoji jedno jedino - idelano rjesenje i carobna formula, ali isto tako jedan poznati, sto vise najpoznatiji mastering enginer je reka da multiband koristi samo kad ponovni mix nije moguc i to nikad vise od 2 banda.
Gianfranco
05-02-2005, 08:40 PM
Znam mastering inzenjera koji je radio mastering za Kylie Minogue,kao i sve najbolje mastering inzenjere u Americi,Engleskoj itd... koji su radili mastering najvecim zvezdama danasnjice.
Da li to znaci,na osnovu tvrdnje tog inzenjera kojeg si pomenuo da Mix inzenjeri koji su radili mix-eve ovim zvezdama ne znaju da urade tako dobar mix kao on,pa zato salju snimke mastering inzenjerima ?
Ili ako znaju da urade tako dobar mix da mu multi-band nije potreban,a onda ni eq (pa ako su znali da izbegnu multi-band,onda su znali i da urade izbalansiran mix) onda su nesposobni da roknu kvalitetan limiter,te stoga salju mastering inzenjerima !?
Ja nisam cuo takvu izjavu ali sam cuo izjavu poput ove:
"Kada bi mix bio idealan onda mu ne bi bila potrebna nikakva intervencija u masteringu" (ne bas tim recima,ali ta sustina)
Da li si mislio na tog inzenjera?
SandRob
05-02-2005, 08:53 PM
Znam mastering inzenjera koji je radio mastering za Kylie Minogue,kao i sve najbolje mastering inzenjere u Americi,Engleskoj itd... koji su radili mastering najvecim zvezdama danasnjice.
Da li to znaci,na osnovu tvrdnje tog inzenjera kojeg si pomenuo da Mix inzenjeri koji su radili mix-eve ovim zvezdama ne znaju da urade tako dobar mix kao on,pa zato salju snimke mastering inzenjerima ?
Ili ako znaju da urade tako dobar mix da mu multi-band nije potreban,a onda ni eq (pa ako su znali da izbegnu multi-band,onda su znali i da urade izbalansiran mix) onda su nesposobni da roknu kvalitetan limiter,te stoga salju mastering inzenjerima !?
Ja nisam cuo takvu izjavu ali sam cuo izjavu poput ove:
"Kada bi mix bio idealan onda mu ne bi bila potrebna nikakva intervencija u masteringu" (ne bas tim recima,ali ta sustina)
Da li si mislio na tog inzenjera?
jesan. misli san na bob ketz-a.
ali ne kazen ja tebi da ti nemas pravo. ti ocito znas kako dobit ono sto zelis u masteringu, a ja tu nisan toliko spretan i zato nastojin napravit sto bolji mix.
max je lipo reka: 'u uslovima u kojima mi radimo', sto podrazumjeva mogucnost da se sve ponovo smiksa, ali i opremu (mastering se radi u posebnom studiju) i znanje koje vecina nas ima ili bolje receno nema.
ja cu sigurno puno bolje rezultate dobit ako se vratin u mix i po potrebi pojacan kick i stisan hat, nego da to iden napravit u masteringu.
Svasta se tu napisalo ....a ja bio odsutan ..... ja se ne zelim zabavljati stavovima.....ili poslusaj ....ili radi po svome.......
Nadam se da zu zadovoljan svojim rezultatima i da su tvoji klijenti zadovoljni ....kroz dugogodisnje iskustvo i puno postova......naravno da koristim multiband kad su tudji snimci u pitanju ..... onda je to super ....ali kad radim moj miks ....ne pada mi na pamet da mu na taj nacin oduzimam dah .....vratim se u mix i poboljsam stvari .....
A Kajli mi zvuci ....ko ....levom nogom .....ali su pesme super.......
Pozdrav
p.s. uporedi neki album Mishell Ndegeocelo ili Dzihana i Kamiena .....sa Kajli .....u stvari nemoj ni da ih uporedjujes
Gianfranco
07-02-2005, 06:21 AM
Ne mora uopste da se oduzme dah multi-bandom.
I nije dobro da neko sam sebi radi mastering,bas iz tog razloga ,jer je previse u tome,plasi se svake promene itd...
Imam iskustva u tome i cesto mi se desavalo da isto tako mislim:"Ovaj mix mi zvuci sjajno samo sa EQ-om i Maximizerom"
Kasnije pustim strane stvari i fali tacno to - Multi-band!
Ujedno on mi dosta pomaze da dostignem RMS oko -9 (naravno uz maximizer) a da wave opet izgleda tako kao da ima jos prostora za limiting,tj da ga nisam ugusio.
Ma sve dok tvoja stvar moze da se umixuje izmedju dve strane pesme slicnog zanra i zvuci isto po kvalitetu,jacini itd... to je OK.
Do tada bolja oprema,bolji mix-evi,...
SandRob
07-02-2005, 08:32 AM
pa ne mora samo eq i limiter. moze eq, obicni comp i limiter?!
ili eq, m-s compresor i limiter?!
e a koliko vam mix izadje RMS-a u proseku, znaci bez mastera?
Gianfranco
Cekaj nisu mi jasne tvoje poruke ?
I nije dobro da neko sam sebi radi mastering,bas iz tog razloga ,jer je previse u tome,plasi se svake promene itd...
To je kao da mi kazes 2 x 2 = 4 .... i nije mi jasno sta zelis da postignes ....?
Dah na -9...... uhhhhh .....svaka cast ....
Osvrni se na svoje zadnje 4 poruke ....ti zapravo pricas o EQ a ne o kompresoru ...
Ne l3 je uzasan jer menja zvuk ......koristim Timeworks limiter
Sve o cemu ti pricas su EQ i limiteri ...u tvom postu nisam video da koristis termin kompresije ( i da stvarno mislis na to ).....
Ako hoces da udjemo dublje u pojam multibenda i da iznesemo iskustva i znanje ajde da otvorimo temu za to ...pa me nece mrzeti da pisem .... ovako malo nema smisla ....
Kao da vise zelis da nekome pokazes da znas ....nego da pravimo konstruktivnu polemiku....
Bez problema mogu da kazem da moji miksevi zvuce bolje od Kajli ..... O aranzmanima mozemo da polemisemo ....kao i o pesmama.....
Tako da mi Kajlini postovi i ostalo .....hhhmmmmmm......ali ajde svako ima svoj ukus .....
Pozdrav
uuuuuhhhhhh.sad sam tek skapirao kako se koristi citat....pa sam se zeznuo ......ovo su moje reci ......... :oops:
Pedja
07-02-2005, 02:49 PM
uuuuuhhhhhh.sad sam tek skapirao kako se koristi citat....pa sam se zeznuo ......ovo su moje reci ......... :oops:
Prepravi samo gresku u citatu da ne bude zabune :wink:
hehehehe.....to jos nisam skapirao ........ prva recenica je citat ostalo je moje ...... a i Ideikus je poceo jako slicno pitanje ....mada sa mnogo pozitivnijim stavom ... pa predlazem da predjemo u produkcijsku sobu ..... da nastavimo
Pozdrav
Pedja
07-02-2005, 03:21 PM
hehehehe.....to jos nisam skapirao ........ prva recenica je citat ostalo je moje ...... a i Ideikus je poceo jako slicno pitanje ....mada sa mnogo pozitivnijim stavom ... pa predlazem da predjemo u produkcijsku sobu ..... da nastavimo
Pozdrav
Cekaj :? ...nisam shvatio :oops: ....pa nisam valjda delovao negativno :oops: ....samo htedoh da pomognem :( i to pozitivno............... :oops: :oops:
Opet zabuna.....ne ti nego Franco .......procitaj postove malo unazad .....sve je ok ....oppoooossshhhteno .....
Pedja
07-02-2005, 03:29 PM
:wink: ....eto i moje greske.....preskocio sam nesto :oops:
Gianfranco
07-02-2005, 04:47 PM
Ne Max,ja pricam o kompresiji.
Glavno sto je mene povuklo ovde u diskusiju je upravo to sto sam video da imas otpor prema multi-band-u,jer nisi dobio zadovoljavajuce rezultate sa njim.To da radis super mixeve to ne znam i verovatno ih radis super.Ali mastering je totalno posebna disciplina i ok je da kazes da nisi profi u tome,narocito jer za to su potrebne ne samo znanje vec i godine iskustva.
Kylie nema nista specijalno dobre mixeve,ali u tome je carolija... sve je prosto,jednostavno,ne preterano kompresovano a opet ima svoju magiju.
Dakle,ne mozes da kazes ako ti se njeni mixevi ne svidjaju da mastering inzenjer nije dobro odradio posao.
Ok,da ne bi pricali vise o Kylie evo pomenucu jos neke zvezde:
Britney Spears,Seal,Michael Jackson,Destiny's Child,Anastacia,Madonna,...
Neki od najpoznatijih studija u svetu uopste ne vrse servis "mastering"!
Ali zato kod nas svi znaju da rade mastering!!!
Ali kao sto Sandro kaze,najvaznije je imati dobar mix!
A naravno pre njega aranzman.
Tek onda stupaju na scenu artisticke alatke u masteringu,gde je mnogo lakse zajebati,nego uraditi pravu stvar.
Sandro ovde radi jako dobre mix-eve i mastering... (cuo sam ono sa Amy Johnson-jako dobro zvuci ).
Kompresor kao obican kompresor se bas i ne koristi u masteringu,bas iz onog razloga zbog kog se koristi multi-band kompresor.
Inace zaboravih da pomenem i multi-band limitiranje...isto korisno.
Max,L3 moze da boji a i ne mora...zavisi kako ga podesis.
Inace video sam da vi ovde ocekujete da sa limiterom sto vise sabijete a da se ne narusi odnos niskih i visokih i prema tome ocenjujete limitere.
Ok,ali ja ne ocekujem toliko od limitera.Vise volim na druge nacine da dobijem veci RMS.
Ne pada mi na pamet da se ovo pretvori u poducavanje masteringa ili takmicenje ko ga bolje radi...
Poenta sva je u tome da je multi-band esencija dobrog masteringa. A znam mnoge ovde koji su radili albume izdate od City Records-a ,dok pri tome stavljaju samo Ultramaximizer verujuci da je to najbolje za njihove mix-eve... Kako kaze jedan od njih : "taj multi-band mi nekako suvise komprimuje!"
P.S. Ono sa RMS=-9 ne vazi za sve pravce u muzici,tako da oni koji ne rade muziku koja se pusta u klubovima ne treba suvise da se uzbudjuju!
A i za klubove cesto -11 bude sasvim ok,zavisi...ne moze da se generalizuje!
Inace,poslusajte Anastacia-Why Do You Lie To Me koja u pojedinim delovima ima RMS= -8 (!) a pri tome ne zvuci "uguseno" ,vec naprotiv...
Sandrob .....molim te izvini ali vise ne znam zasto da ubedjujem nekog u nesto ......
ali Djanfranco ....procitaj moju kritiku na Sandrob ovu pesmu pa ces shvatiti sta tu treba jos da se radi .... ako je to tebi super ....onda uopste ne treba dalje da se raspravljamo .......
Kajli je i te kako komprimovana ....ne limitovana ...KOMPRIMOVANA .....mozda malo i suvise pa zvuci skuceno .....
Nemam otpor ni prema cemu ... i koristim multiband jako cesto .... kad radim tudje pesme ....
RMS u pojedinim delovima ....uradio sam jedan house album ...gde je u najglasnijem delu RMS -7 .....i ne zvuci uguseno ....Aleks Aleksov ume da napravi i -4 ...... Tarkan i jos neki da ne pominjem .....ali ja pricam o RMS cele pesme
Pozdrav
p.s. Ovo postaje besmisleno mnogo teksta a nikome ne koristi .....tako da se ja na ovu temu necu vracati .....ako neko ima neko pitanje Ideikus je poceo slicnu temu u sobi Produkcija i postprodukcija .....
SandRob
07-02-2005, 08:06 PM
Sandrob .....molim te izvini ali vise ne znam zasto da ubedjujem nekog u nesto ......
ali Djanfranco ....procitaj moju kritiku na Sandrob ovu pesmu pa ces shvatiti sta tu treba jos da se radi .... ako je to tebi super ....onda uopste ne treba dalje da se raspravljamo .......
ma stavlja san ja na download i drugu verziju ove pisme i skroz je bi drugi mix, ali iskreno u obe ima dosta nedostatka i mislin da sad znan koji su nedostaci... e sad, ih moran pokusat svest na minimum, u ovon pismi a i ubuduce. :)
ma, komentari od iskusnijih producenata su meni jako vazni, tako da se mogu stalno korigirat, a mislin da dosta brzo ucin. ;)
a inace mi je tvoj pristup jako zanimljiv jer se vidi da puno znas i da se ne zamaras tehnickima pizdarijama, nego (u masteringu) pristupas kreativno i nastojis se maximano ukrcat u film izvodjaca.
takodjer mi je drago sto ti potvrdjues neke stvari i zakjucke do kojih san i ja dosa, vezano za kvalitet pluginova i neke tehnike. 8)
ja odavno ode govorin kako su sonalksisovi efekti odlicni i da je timeworksov limiter odlican. takodjer ja odavno ode govorin da multibandove treba koristit samo u nuzdi. to jesan procita u knjizi bob katza, ali sam i sam dosa do tega zakjucka dosta prije, jer san vidi da sa multibandovima ne dobivan dobre rezultate, odnosno da je puno efektnije popravit mix.
Hvala na uvazavanju i shvatanju ....... zao mi je sto sam morao kao jedinu komparativnu tacku da upotrebim tvoj miks.... jer tu ima i te kako puno kvalitetnih stvari .... ali mi je drago da si to pozitivno shvatio .....jer zlo nisam ni mislio .....
Pozdrav
SandRob
07-02-2005, 08:17 PM
Hvala na uvazavanju i shvatanju ....... zao mi je sto sam morao kao jedinu komparativnu tacku da upotrebim tvoj miks.... jer tu ima i te kako puno kvalitetnih stvari .... ali mi je drago da si to pozitivno shvatio .....jer zlo nisam ni mislio .....
Pozdrav
ma ne brini. ja volin kad me pohvalu i kad recu 'super', ali jos vise volin kad mi neko ko je bolji rece 'to, to i to... '8)
Problem je sto bi ja do sad postavio nekoliko primera miksova...ali je problem sto su sve to materijali koji ce za par meseci biti na plocama ....pa mi izvodjaci ne daju .......kad izadju albumi i kad se zastite prava....onda ce mi valjda dati da stavim bar delove na forum ....
Pozdrav
Gianfranco
07-02-2005, 08:45 PM
Uvek moze bolje,ali Sandrov mix i mastering zvuci dobro za nase uslove.
Ja imam neku verziju od pre nekoliko meseci kada sam prvi put dosao na ovaj forum.
Dalje popravljenje nekih detalja,nece uticati na to da li ce pesma da bude hit ili ne.
Sad je to vec zamena teze ....i to ne zvuci dobro .....to zvuci dobro za demo ...... izuzimajuci vokal .....
Komercijalni snimak je druga kategorija ......
I upravo pokusavam da prebrodim take stvari i ubedjenja kao ......za nase uslove.....radi pa nece biti za nase uslove ....
A da li ce biti hit ili ne to vec manje zavisi od produkcije ......to je vec druga tema
Pozdrav
Pedja
07-02-2005, 11:13 PM
I upravo pokusavam da prebrodim take stvari i ubedjenja kao ......za nase uslove.....radi pa nece biti za nase uslove ....
E to je ono pravo sto se ceni :wink:
ANITA
10-02-2005, 12:52 AM
Pratim ovu vasu zanimljivu temu....
SVe sto je MAX uocio u Sandrovom mixu je nesto sto je stvarno ocigledno!! :o
DRuga stvar! Nije tesko imati jaaako dobar mix kad se koriste gotovi loopovi gitara i bubnja! GDje ces bolje od toga?!
Znaci, komentare bazirati na SAndrovom mixu! Onda mozete slobodno komentirati produkciju i sound sampla VIRTUALNOG GUITARISTE ili STYLUS ritmova npr.! Znaci govorim o gotovim loopovima koje je covjek nabacio! Oprosti mi Boze (i Sandro) ali kako to moze zvucati pretjerano lose produkcijski? Vec uzeti sample seta bubnjeva i sam ga odsvirati je druga prica.
Ipak, moram reci i drugu stranu koja nema veze s temom. Ta pjesma ima zanimljivu vibru i groove i to je ono sto je dobro. Lako bi mogla biti hit!! :!: Ono sto je odlicno :!: je AMY JO! Ono sto je lose je da pjesma nema niti refren, niti suvislih rijeci... ali to vec nije tema. Da pjesmu nije otpjevala Amy.... sav taj mix bi bio vrlo hladan i sterilan.
Nadam se da se Sandro ne ljuti i divim se nj. hrabrosti da prima kritike, pa evo ja sam se malo nadovezala ako je to ok. Jasno mi je da ga nase kritike ne povreduju jer ta pjesma ne sadrzi toliko "njega" pa onda evo niti nije bad. Bar se nadam. :D
Jos jedan naglasak!
Obratite paznju na svoje POZITIVNE PREDRASUDE! Ponekad su nerealne. :wink:
SandRob
10-02-2005, 09:33 AM
naravno da je lakse stavit gitaru iz virtualnega gitariste nego je odsvirat, ali zbog toga ce stvar zvucat losije a ne bolje. :!: :?:
a da ne govorin koliko je meni teze izmiksat 'virtualnega' da zvuci 'kako tako', nego kad mi gitarista to odere popravo. 8)
ako bi se amy odlucila snimat kod mene, onda bi s njon dosa i njen gitarista s kojin cu puno lakse izac na kraj nego sa ovin virtualnin. :?
bdv: i ja san gitarista, pa svejedno kad sniman zoven profesionalce iz splita, koji donesu i svoju opremu. virtualca (moj prijatej mico vujovic ga zove 'gitarista sto ne pije kafu' ;)) koristin za demo ili za jingleove a cesto odsviran i sam, ako nije nesto vazno. :)
sto se tice ostalih instrumenata u ovoj stvari, sve je odsvirano. bass je pravi (warvick - petozicani), a za bubanj nije koristen gotov loop, nego san ga ja napravi.
sad, je li bolje snimit pravi bubanj ili sam radit ritam, to je stvar shvacanja. ne programiraju se loopovi uvik da bi bilo lakse i jeftinije, nego zato da bi bilo bolje - jer tako zahtjeva odredjena produkcija. dapace, ako trebas zvuk pravog bunja mislin da je puno lakse snimit dobrega bubnjara, nego trazit i slagat jebene loopove. :wink:
e sad, treba li pjesma refren ili ne... neznan... ona ustvari ima neki refren (b fraza), a o nekoj 'c frazi' (sto kaze max) dalo bi se razmislit. :? :roll:
amy je ovo solidno otpjevala, a tekst je izmisljala u hodu. imala je samo refren kad je usla u komoru, a ostalo je smisljala na licu mista, tako da je svaki put kad bi vracali neku frazu pjevala drugi text. :shock: :roll: 8)
text nan uopce nije bi vazan u ovoj fazi. vazniji nam je bio nacin na koji ce rec, nego sto ce rec, jerbo...
ovo je samo demo snimak (napravljen u jedan dan) koji je posluzi svrsi i jos uvik sluzi a ovi vasi komentari su mi itekako itekako vazni.
hvala svima. :)
ANITA
10-02-2005, 02:38 PM
Ma nista se ti ne brini jer pjesma ima nesto stoga su sve ovo ostalo trivijalne gluposti.
Sto se tice virtualnog gitariste - bolje bi zvucala sama expresivnost zivog gitariste, no za sam mix ovako odmah dobijes cistocu i zvuk koji ti evo, skoro svi hvale!
A sto ce gitarist odsvirati? Ovo sto je odvirao gitarist koji ne pije kavu? Ak nesto drugo odsvira... to ce biti skroz druga stvar, a ak odsvira isto.... :D Eh, ne znam.
Iskreno, sto se refrena tice! Ako pjesma bude ovako kratka kao sto je, onda je ok i sa ovakvom strukturom.
Sto se bubnja tice.... ti znas da ja imam bubnjara doma..... i nazalost ti su mu bubnjevi upali u "uho" iste sekunde kad smo prvi put culi pjesmu.
Samo nemoj da tekst ostane ovako besmislen. :? Vidi se da ga je smisljala u hodu jer je kupila razne stihove iz svojih starih tekstova (sto sam otkrila kad sam malo prolistala onu njenu knjizicu od proslog albuma). Toliko o mastovitosti.
No, tu se isto radilo o pozitivnoj predrasudi jer je ona Amy Jo pa VAU, odmah je smislila svoj tekst... a tekst je za ku...... osim samog naslova pjesme.
Ok. Drago mi je Sandro da tako zrelo i hrabro primas kritike kako sumnjam da bi ja mogla. Svaka cast. Ima srce ratnika i oklop gladijatora. 8) Gdje si kupio? :wink:
SandRob
10-02-2005, 05:48 PM
ma nisan ja ni misli da ce se komentirat aranzman ili text. zanima me je prvenstveno mastering, ali jasno mi je da se to ne moze gledat van konteksta. :)
ok, kad smo vec toliko usli u stvar, da recen par rici kako je nastala. kad san je pisa u glavi mi je pjeva glas od macy gray i tad san bi jako pod uticajen njene prljave produkcije. stvar vjerojatno jos nebi ni snima, jer nisan ima text pa san je skoro bi i zaboravi. onda me jednu vecer zva prijatelj da je dosla amy i da in je dosadno u gradu, da bi se dosli u mene malo zajebavat. dosli su tu vecer i prvo mislili da ce snimat neku stvar od moga prijateja, ali amy ni bila zainteresirana, pa san jon ja odsvira ovu stvar. rekla je da je kul i da idemo snimit. onda su oni dvoje posli kupit viski za sebe i djus za mene, a ja san u medjuvremenu programira bubanj i harmonije. to je trajalo oko po ure.
kad su se vratili, ja san jon jos malo pjeva melodiju, da jon udje u uho,a ona je na bokun karte napisala refren i krenuli smo snimat. nisan zna da je vadila textove iz prosle ploce, ali san pretpostavi da jon je vecina toga bila u glavi od prije, ali dobro da se sitila. :mrgreen: inace, amy jo je kantautorica i sama sebi pise i muziku i textove, iako jon je muzika vise dodje ko hobi. :) doduse, konponirala je i muziku za seriju 'felicity' (bdv).
kad smo snimili sve glasove (nismo ih ni dovrsili) nasnimili smo jos bass i oni su posli ca. ja san sutradan malo sredi bubanj, doda virtualnega gitaristu i smiksa.
nego da se vratin na bubanj. ko sto san reka, zeli san da produkcija slici na macy gray, pa san pokusa tako slozit i bubanj. znaci nisan hti pravega bubnjara, bitno mi je bilo samo da vozi.
evo ga:
http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/bubanj.gif
ode se vidi da hat nije samo 'ta ta ta'... i da uz njega jos ima cabasa. to sto se to ne cuje, je stvar moga losega mixa i tu max ima pravo. 8)
evo i kako sami bubanj (dio sto je na slici) zvuci: mp3 - 195kb (http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/bubanj.mp3) cuje se da nije pravi, ali ja san ovo i zeli dobit. e sad, sigurno se moze nac druga noga, drugi snare, moze se dodat jos neki sample i provuc ga kroz neki filter, ali to cemo ako se bude snimat popravo. :)
u pravon verziji ce bit puno vise svirke i naravno da ce bit duza. ovo je demo... a mooozda ucinimo neku 'c frazu' iako mislin da nece trebat.
ni arsen dedic nema refren skoro u nijednon stvari, pa su mu isto lipe. ;)
gitare, kad se snimu popravo moze bit samo puno bolje, s time da ce one bit puuuno diskretnije a glavnu ric ce vodit el. klavir. ode san smisa 3 gitare i svih ih provuka kroz doubler i 5 kila delaya. :mrgreen:
ono sto ja mislin da je najzanimljivije u ovon pismi su neobicne harmonije ili bolje receno slijed harmonija i melodija, koja je jednostavna ali takodjer neobicna obziron na akorde... ali ok, to je vec stvar shvacanja, ukusa i opcenito kako ko percipira muziku. :)
ma ima bi ja puno zanimljivijih stvari za pokazat, koje sad radin i koje nisu demo nego popravo, ali nesmin. :)
ANITA
10-02-2005, 06:58 PM
ma ima bi ja puno zanimljivijih stvari za pokazat, koje sad radin i koje nisu demo nego popravo, ali nesmin. :)
8) I ja takoder.
Nego, trebali bi ove neke tekstove prebaciti tamo u promociju pod tvoj demo. Ak moze - admini?!
Sandro, ja takoder svoje pjesme skladam u par sati a onda na njima radim danima na "gustoci"...
Kad dode inpiracija, to je to! Inace nema niceg... Uopce nije pitanje kolicine vremena.
Nemoj se ti nista opravdavat jer je vazno da je pjesma dobra! A mastering cemo svi nauciti polako i biti velike face onda :wink: 8) . Pa cemo se mi praviti pametni na drugim forumima kopirajuci ono sto max kaze.... :wink: :rotfl:
SandRob
10-02-2005, 07:21 PM
ma to sto max kaze uglavnon znan i ja teoretski (naravno ne sve), ali ono sto je bitno su konkretni primjeri i njegovi komentari i iskustva. osim toga, postoju i knjige u kojima sve lipo pise. :roll:
naravno, nije samo max znalac na ovemu forumu. kad san ja pocima, stalno san maltretira shota i redovito mu sla na emajl sve sto san snima, onda bi me on izgadi ko tovara i reka da mi je sve za %. onda bi ja popravi i posla opet, onda bi mi on napravi cilu skriptu sa ilustracijama konkretno sto moran popravit i na koji nacin... i tako malo pomalo covik uci.
eto, ja se nadan da san bi nelos ucenik. :mrgreen:
ANITA
10-02-2005, 07:37 PM
ma to sto max kaze uglavnon znan i ja teoretski (naravno ne sve), ali ono sto je bitno su konkretni primjeri i njegovi komentari i iskustva. osim toga, postoju i knjige u kojima sve lipo pise. :roll:
naravno, nije samo max znalac na ovemu forumu.
Pa naravno da nije samo max znalac na ovom forumu!! Slazem se.
A i to s knjigama sto kazes je potpuna istina. Ja se uvijek latim knjige radije nego da za svaku glupost ovdje idem pitati (kao na pocetku :wink: ). Vise volim sama skuzit, probat, naci.... Uopce nemam potrebe raspravljati o svemu tome kad se sa time jednostavno treba puno "igrati" kad skuzis kako se uopce igra.
citam vas ..... i poxdravljam
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.