View Full Version : SONAR 3.1. - Pitanja i odgovori
Shady
28-08-2004, 05:13 AM
Do sada sam radio u Cakewalk 8.03 i sa prelaskom na Sonara.3 javilo se mnogo nepoznanica na koje ne znam odgovore. Nadam se da ima neko ko bolje poznaje ovaj program, imam neka pitanja u vezi njega pa se nadam da ?e imati koga da me posavjetuje.
Za po?etak interesuje me ovo. Usnimavao sam jednu du?u deonicu gitare, i to ne odjedamput ve? u dijelovima... Sada ti usemplovani par?i?i stoje jedan pored drugog (sa razmakom, tj. medjuprostorom izmedju njih) i ne znam kako da ih nalijepim sve u jednu cjelinu. U Cw 9. sam to radio bez problema, ali ovdje ne umijem.
:wave2:
Shady
29-08-2004, 03:51 AM
Takodjer, zanima me ?ta je zapravo i kako djeluje opcija NON DESTRUCTIVE MIDI EDITING *(koja se nalazi u meniju "OPTION") kao i - za ?to slu?i "LOOP CONSTRUCTION" koji se nalazi u meniju "WIEW", tj. ?to se u njoj mo?e raditi?
ANITA
03-09-2004, 02:53 PM
Do sada sam radio u Cakewalk 8.03 i sa prelaskom na Sonara.3 javilo se mnogo nepoznanica na koje ne znam odgovore. Nadam se da ima neko ko bolje poznaje ovaj program, imam neka pitanja u vezi njega pa se nadam da ?e imati koga da me posavjetuje.
Za po?etak interesuje me ovo. Usnimavao sam jednu du?u deonicu gitare, i to ne odjedamput ve? u dijelovima... Sada ti usemplovani par?i?i stoje jedan pored drugog (sa razmakom, tj. medjuprostorom izmedju njih) i ne znam kako da ih nalijepim sve u jednu cjelinu. U Cw 9. sam to radio bez problema, ali ovdje ne umijem.
:wave2:
Odaberi sve te komadicke i desni klik - odaberi bounce to clips! I to je to. Spojit ce sve u jednu traku.
A i inace ako snimas u neku traku iz druge ili dodatni komadic, onda odaberi opciju, ustvari NE odaberi opciju PASTE AS NEW CLIPS... jer inace uvijek dodu u tim komadicima umjesto da se zalijepe na isto.
Shady
04-09-2004, 04:18 AM
:ike: Tako jednostavno... Vidio sam tu opciju al nisam smio ?a?kati da ?to ne pokvarim. :oops:
http://www.forum.hr/images/smilies/kiss.gif
Shady
04-09-2004, 04:31 AM
Anita,
ovo je za mene jako va?no, ako zna? odgovor.
Naime, uradio sam 1 projekt (pjesmu) koja sadr?i MIDI i AUDIO trake. Na midi trakama sam vukao boje sa raznih VST i DXI aplikacija, kao npr:
- Atmosphere,
- Batery,
- Absynth,
- HQ Orkestral .... itd
Sada trebam te MIDI trake usnimati na audio trake, tj. pretvoriti ih u AUDIO. Medjutim, kad ?elim da to usnimim na audio traku, ne ide! Na primjer, kada pusitim da ide kao solo track.1. na kojem je npr. neka deonica odsvirana na Orkestralu, tada ne?e da se usnimi audio signal iako sam kreirao audio traku i startovao recording. Da li je ovdje problem do pode?avanja mixera od Kartice *(EMU 1820), ili do pode?avanja sonara? Pozdrav.
ANITA
04-09-2004, 01:30 PM
Anita,
ovo je za mene jako va?no, ako zna? odgovor.
Naime, uradio sam 1 projekt (pjesmu) koja sadr?i MIDI i AUDIO trake. Na midi trakama sam vukao boje sa raznih VST i DXI aplikacija, kao npr:
- Atmosphere,
- Batery,
- Absynth,
- HQ Orkestral .... itd
Sada trebam te MIDI trake usnimati na audio trake, tj. pretvoriti ih u AUDIO. Medjutim, kad ?elim da to usnimim na audio traku, ne ide! Na primjer, kada pusitim da ide kao solo track.1. na kojem je npr. neka deonica odsvirana na Orkestralu, tada ne?e da se usnimi audio signal iako sam kreirao audio traku i startovao recording. Da li je ovdje problem do pode?avanja mixera od Kartice *(EMU 1820), ili do pode?avanja sonara? Pozdrav.
Znam da je to i mene mucilo, dok nisam dobro postavila scope od lune (znaci u kartici), ali isto tako i u sonaru. Mogu kasnije pogledati pa ti konkretno reci sto gdje treba, ali samo je ustvari bitno da iste postavke stavis tamo i tu (ne da ti u sonaru npr ostane 16bit a u mixeru od kartice 24bit jer onda ne ide). Pogledat cu poslije.
Shady
19-09-2004, 03:07 AM
Va?i Anita.
I da dodam jo? jedno pitanje. Da li neko zna kako se u SONARU 3. radi faderovanje? (A ko sam pogodio naziv opcije). :roll: To je ono, npr. da mijenja? volume na nekoj traci tokom pjesme, i da onda "uslika?" uradjene promjene, tako da slede?i put kad pusti? fajl da ide, da kliza? volumea na doti?noj traci sam mijenja svoje polo?aje.
to se zove automatizacija fadera :)
Shady
19-09-2004, 11:28 PM
Ok, hvala. :oops: Prema tome ima li neko voljan da mi pomogne oko automatizacije fadera u Sonaru 3? Zanima me koje se sve promjene, osim volumea po kanalima, mogu automatizirati u Sonaru, i ?ta treba podesiti (uklju?iti) da bi Sonar pamtio te promjene?
Hajde mi malo pomozite... Par osnovnih savjeta, makar... :angel:
ANITA
19-09-2004, 11:45 PM
Pa sve controlere mozes lijepo nacrtati u piano roll-u. Dolje nize ti je popis parametara... odaberi volume i crtaj kako zelis. Expression... sustain pedalu... i sve ostalo sto ima (ima sve kontrolere.... naravno za nacrtati lijepo)...
Jesi na to mislio?
ANITA
19-09-2004, 11:49 PM
Znaci, ono dolje lijevo.
Imas 3 reda za odabrati , za volumen konkretno odaberi slijedece
1. CONTROL
2. VOLUME (CC 7)
3. ZA KOJI KANAL
I onda gore nades alat za crtanje, hoces li olovku ili ravnu crtu ili sto vec pa tako lijepo nacrtas.... sto ti treba...
Kad nacrtas jedan, u istoj traci odaberi drugi kontroler i crtaj do mile volje sve sto zelis... panning da plese lijevo desno ako treba... expression za crescendo ili diminuendo npr. strings (a ne volumen u tom slucaju), modulation - umjesto rada s mod wheelom... itd...
Ja sad mozda pricam nesto sto ti vec znas.. ali dobro... nema veze
STUDIOTON
20-09-2004, 12:00 AM
vidis u cubase-u bi to uradio bez crtanja i ne znam ni ja cega jos ..
Shady, predji na cubase :wink: :lol:
ANITA
20-09-2004, 12:56 AM
Tko bi htio to bez crtanja?!!!
Kako se radi automatizacija u cubase-u npr. expression-a ako ne crtanjem?
Jer ustvari ovo sto sam ja pisala nije automatizacija vec jednostavne promjene nekog midi kontrolera unutar trake... Ali opisi nam kako se radi automatizacija jer me to zanima... npr. volumena. Moze?
STUDIOTON
20-09-2004, 01:01 AM
Tko bi htio to bez crtanja?!!!
Kako se radi automatizacija u cubase-u npr. expression-a ako ne crtanjem?
Jer ustvari ovo sto sam ja pisala nije automatizacija vec jednostavne promjene nekog midi kontrolera unutar trake... Ali opisi nam kako se radi automatizacija jer me to zanima... npr. volumena. Moze?
Pa vidis ako hoces fizicki menjati onda udjes u mixer i videces SLOVO R(Read automatization) i slovo W(write automatization) , kliknes na slovo W i pustis traku .. onda samo menjas sta god hoces ne samo volume i kada se zavrsi iskljucis W i selektujes R i pustis ponovo traku .. videces da se sve usnimilo sa promenama koje si vrsila u W .. znaci ako si dizala ili spustala klizac on ce se sam pomerati u R znaci onako kako si fizicki pomerala ..
A postoji posebna funkcija bas FADE IN/OUT , ja sam na to mislio ..
ANITA
20-09-2004, 01:04 AM
Super, thanks. Bas sam to htijela znati.
:D
Ali za preciznije stvari.. jos uvijek se drzim crtanja.. (i u sonaru i cubase-u, u mnogocemu im je princip rada jednak, samo sto cubase ima vise mogucnosti, a sonar je meni jednostavniji za koristenje jer mi je prvi... i nesto bolji editor za note ima sonar.. ali ionako notni editor treba uzeti sibelius ili finale... )
Shady
20-09-2004, 04:37 AM
E ovako. Ono ?to si ti, Anita, opisala, sve znam (ipak ti hvala) :) Upravo sam mislio na ovaj posao kojeg je opisao Ivan (i tebi hvala, Ivane). Znam da to ?to si opisao za Cubase siguno radi i Sonar, jer sam sli?ne poslove, koje si opisao, radio jo? dok sam koristio Cakewalk 3. Ali Sonar ima skroz druga?iji sistem od tada?njeg Cakewalka pa ne mogu da nadjem ?to trebam podesiti da bi radio ovo ?to si opisao za Cubase. Sonar 3 ima "Arm for Automation" i "Automation Snapshoot" opcije, one se nalaze u svakoj traci posebice, na skupnoj "Konzoli" (Menu/Wiew/Console) ali ne mogu na?i sva pode?avanja da bih mogao usnimiti promjene na nekom kliza?u. :oops:
STUDIOTON
20-09-2004, 07:17 AM
E ovako. Ono ?to si ti, Anita, opisala, sve znam (ipak ti hvala) :) Upravo sam mislio na ovaj posao kojeg je opisao Ivan (i tebi hvala, Ivane). Znam da to ?to si opisao za Cubase siguno radi i Sonar, jer sam sli?ne poslove, koje si opisao, radio jo? dok sam koristio Cakewalk 3. Ali Sonar ima skroz druga?iji sistem od tada?njeg Cakewalka pa ne mogu da nadjem ?to trebam podesiti da bi radio ovo ?to si opisao za Cubase. Sonar 3 ima "Arm for Automation" i "Automation Snapshoot" opcije, one se nalaze u svakoj traci posebice, na skupnoj "Konzoli" (Menu/Wiew/Console) ali ne mogu na?i sva pode?avanja da bih mogao usnimiti promjene na nekom kliza?u. :oops:
Ja bih umesto sto cekas novu verziju sonara odmah presao na cubase i da si tako uradio do sada bi vecinu opcija snao da koristis .. Ne razumem te zasto sebi pravis nepotrebne muke jer skoro niko ne koristi sonara kao primaran sequencer .. I ako Anita koristi Sonar ona ga koristi na neki drugi nacin ali sam siguran da Anita koristi i Cubase i da ga poznaje onoliko koliko joj je potrebno ..
Na ovom forumu mozes pitati sta god zelis o upotrebi cubase-a i ja i svi ostali bi ti lepo postupno napisali sta treba da radis i jednostavno ne bi imao nikakvih problema a posle par meseci bi rekao sebi: " Zasto ovo pre nisam uradio " ... ali veruj mi da bi tako bilo ..
Shady
21-09-2004, 10:48 AM
Ivane,
kao ?to i sam zna?, dosta me vrijeme goni i zato ne mogu tek tako ukinuti Sonara i biti korisnik Cubasea, sve dok ga bolje ne upoznam, tj. dovoljno da bi u njemu mogao raditi projekte. Cubase je ?itava svemirska stanica i totalno se razlikuje od Cakewalkovog sistema u kojem sam navikao. Gledam ga svaki dan pomalo, ali jako je te?ko kada radi? sam. :)
Anita,
ima? li ideju kako bih mogao midi trake pretvoriti/usnimiti u audio? :roll:
ANITA
21-09-2004, 01:13 PM
Ivane,
kao ?to i sam zna?, dosta me vrijeme goni i zato ne mogu tek tako ukinuti Sonara i biti korisnik Cubasea, sve dok ga bolje ne upoznam, tj. dovoljno da bi u njemu mogao raditi projekte. Cubase je ?itava svemirska stanica i totalno se razlikuje od Cakewalkovog sistema u kojem sam navikao. Gledam ga svaki dan pomalo, ali jako je te?ko kada radi? sam. :)
Anita,
ima? li ideju kako bih mogao midi trake pretvoriti/usnimiti u audio? :roll:
Odaberes midi traku, pa onda FILE/EXPORT/AUDIO i tamo odaberes opcije koje zelis (16 bit ili 24 itd..) i to je to.
Drugi nacin je bas snimiti tu traku. Otvoris audio traku, stisnes record i pustis samo ono sto zelis snimiti i snimas. To je to.
Anonymous
21-09-2004, 10:44 PM
Ja bih umesto sto cekas novu verziju sonara odmah presao na cubase i da si tako uradio do sada bi vecinu opcija snao da koristis .. Ne razumem te zasto sebi pravis nepotrebne muke jer skoro niko ne koristi sonara kao primaran sequencer ...
Ne slusaj ti njega Shady, on hoce na zlo da te natera. Naj*bo si sa Cubaseom :lol: Nego drzi se Sonara, slusaj ti mene, ako te ne zgazi tramvaj pljuni me :D
Dosta zajebancije, nego taj Sonar 4 nece ni biti tako los, cini mi se nimalo losiji od Cuabasea ili Logica. Imao sam priliku da probam Beta verziju Sonar 4 Producera. I ... doooobro :!: Imas tu i freeze za efekte i instrumente pa onda mozes Loop Slices da editujes po jacini, panorami i pitchu, tu je i MPEX za time stretching pa export u WMA Pro formatu, pa surround 5.1, a da ne pominjem onaj Lexicon Pantheon hal koji je sad i surround a ni Sonitus kompresor a necu ni cenu od 950 jevreja. Nije to bas bez veze. Ma moraces da sacekas malo, pa probaj sam.
STUDIOTON
21-09-2004, 10:49 PM
Ja bih umesto sto cekas novu verziju sonara odmah presao na cubase i da si tako uradio do sada bi vecinu opcija snao da koristis .. Ne razumem te zasto sebi pravis nepotrebne muke jer skoro niko ne koristi sonara kao primaran sequencer ...
Ne slusaj ti njega Shady, on hoce na zlo da te natera. Naj*bo si sa Cubaseom :lol: Nego drzi se Sonara, slusaj ti mene, ako te ne zgazi tramvaj pljuni me :D
Dosta zajebancije, nego taj Sonar 4 nece ni biti tako los, cini mi se nimalo losiji od Cuabasea ili Logica. Imao sam priliku da probam Beta verziju Sonar 4 Producera. I ... doooobro :!: Imas tu i freeze za efekte i instrumente pa onda mozes Loop Slices da editujes po jacini, panorami i pitchu, tu je i MPEX za time stretching pa export u WMA Pro formatu, pa surround 5.1, a da ne pominjem onaj Lexicon Pantheon hal koji je sad i surround a ni Sonitus kompresor a necu ni cenu od 950 jevreja. Nije to bas bez veze. Ma moraces da sacekas malo, pa probaj sam.
Kakav bre sonar .. ljudi , nemojte se saliti , Tonalino je staromodan tip , nekada se zanese :wink: :D
Anonymous
21-09-2004, 11:06 PM
...i to uvek u krivini pa kad zezne od zid sve mu se prividjaju oni tvoji coveculjci :banghead:
STUDIOTON
21-09-2004, 11:09 PM
...i to uvek u krivini pa kad zezne od zid sve mu se prividjaju oni tvoji coveculjci :banghead:
:rotfl: :rotfl: :beer:
a bas sam tragao za nekim drugim avatorom i nasao .. ali cuo sam da bi vam taj jos vise isao na zivce ,, jos uvek sam u potrazi :lol: :D
Anonymous
21-09-2004, 11:16 PM
Nemoj kumim te Bogom, ne zavijaj mi majku u crno :cry: :cry: :cry:
Shady
22-09-2004, 02:23 AM
Anita,
hvala puno za Mixdown savjet. (kad nadje? vremena pogledaj malo ovaj topic od po?etka, ima jo? pitanja koja me interesiraju...).
Tonalino,
hvala na uputama, i ja jedva ?ekam pojavu Sonara4 (naravo u "na?oj" verziji). :D
Ivo,
b? mi je ?ao ?to ne poznaje? i Sonar kao Cubase SX, shvatio bi da su to jako sli?ni peogrami. Ne osporavam tvoje tvrdnje o Cubaseu kao najboljem sekvenceru, jer ja ga ne poznajem. Medjutim, Sonar je sigurno odli?an program... Bar za mene, koji sam cijeli ?ivot radio sa Cakewalkom.
Pozdrav.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.