View Full Version : SAMLE TANK - Va?i savjeti
Shady
20-08-2004, 03:52 PM
Nabavio sam nedavno ST (na 9 CD-a) i djeluje mi jako komplikovano (milion dugmi?a je na njemu). A engleski mi ne ide ba?. Ina?e, radim u Sonaru 3.1.
Napi?ite pone?to o ovom softveru, ono najosnovnije ?to bih obavezno trebao znati u radu sa ovim softverom. Zanima me kako importujem boju u sekvencer i kako da je editovanjem prilagovim svojim potrebama. Kako da taj napravljeni preset sa?uvam., etc. ?ta smeta S. Tanku, ?ta ne smijem u njemu raditi, ?ta mogu raditi, itd.
Svako po dvije tri re?enice, i eto meni finog uputstva. Hvala svima koji se jave. :beer:
Nocni
20-08-2004, 04:38 PM
Pozdrav Shady,
Sample tank koristim kao vst instrument u nuendu.
pokrenes sample tank, pa onda kliknes u njegovom lijevom donjem kutu na zeljeni midi kanal (dugme postane crveno), zatim kliknes na zeljeni output ako zelis da taj ton imas na posebnom kanalu u mixeru. Nakon toga u centralnom dijelu, gdje su folderi od instrumenata 'bass, brass, drums...' klikas dok ne dodjes do zeljenog instrumenta. Na isti nacin mozes odabrati vise zvukova i dodijeliti im ostale outpute.
Naravno midi traci u nuendu treba dodijeliti odgovarajuci midi kanal, koji si vec upalio u sample tanku, i namjsetiti kao out u 'inspectoru' - sampletank. Kad snimim pjesmu pod 'save' u nuendu, automatski su snimljene i sve farbe, output-i i kanali od sampletanka.
To je manje vise sve sto znam o sampletanku, pa ako sam sto pomogao super.
PC mi nije neki zmaj i cesto primjetim da mi sample tank znatno povecava opterecenost 'vst performance'.
pozdrav
Shady
21-08-2004, 02:51 AM
Hvala
imam nekoliko pitanja u vezi toga. Po?to ja radim u Sonaru 3. i ne poznajem Nuendo, zanima me da li se taj zeleni midi kanal nalazi negde u Nuendu ili ba? na Sample tank ma?ini (ako je na njoj, onda ja ne vidim taj zeleni kanal)
Dalje, gdje je taj Inspektor? Da li u Sample Tanku mogu koristiti vi?e boja (na njemu vidim da ima vi?e kanala) i da one u sekvenceru (npr. Sonaru) budu pozivane na razli?itim trakama i kanalima, ili za svaku traku (i svaku novu boju) moram insertovati sample tank posebno. Ne znam jesam li dobro pitao, jer ST ne poznajem uop?e i ne znam kako on radi. :uhoh: Pozdrav.
Nocni
21-08-2004, 04:17 AM
Hvala
imam nekoliko pitanja u vezi toga. Po?to ja radim u Sonaru 3. i ne poznajem Nuendo, zanima me da li se taj zeleni midi kanal nalazi negde u Nuendu ili ba? na Sample tank ma?ini (ako je na njoj, onda ja ne vidim taj zeleni kanal)
princip je jednostavan, traka koja je u nuendu (valjda i sonaru) na kanalu 1, i koja je povezana kao out na sample tank, ce svirati instrument koji si dodijelio u s. tanku na kanalu 1.
npr, zelim u cubase imati 4 trake i to na midi kanalima u cubase 1, 2, 3 i 4.
na 1 zelim staviti npr bas gitaru
na 2 harmoniku
na 3 akusticnu gitaru
na 4 flautu
sve te zvukove zelim da mi svira samo jedan pokrenuti sample tank, takodjer zelim da svaki od tih zvukova u audio mixeru, imam na posebnim kanalima, radi lakseg mixanja.
radim redom:
stvorim 4 midi trake u nuendu, dodjelim im midi kanale 1-4, a svima kao out 'sample tank vst instrument'.
zatim kliknem na jedno dugme, koje mi otvara sample tank.
u sample tanku tamo di su brojevi od midi kanala, kliknem na broj 1 (pocrveni), i zatim kliknem na out '1/2', nakon toga u folderima idem na bass/...npr soft fingered bass' prvi zvuk gotov, (i dalje smo u sample tanku) dalje radim isto,
kliknem na br 2 u midi sekciji, zatim na 3/4 u out, pa u folderima trazim harmoniku i kliknem na etnic/musette harmonika.
za 3 - acc gitaru odradim isto, out 5/6
za 4 - flautu -//-, out 7/8
ovo znaci da u jednom sample tanku (koliko ja za sad znam), mozes imati cak 16 instrumenata, ali ih mozes raspodijeliti na max 4 stereo out-a u mixeru.
Za Sonar nikad nisam cuo, tako da ti nista u vezi njega ne mogu reci.
Pozdrav
Shady
22-08-2004, 05:06 AM
Odli?no, sad si ba? super objasnio, hvala ti puno no?ni (ina?e i ja sam no?ni, nisi samo ti). :beer:
Za rad sa Tankovim zvukovima, u sekvenceru, ova uputa je dovoljno, ali jedino ostaje da upoznam mogu?nosti editiranja gotovih zvukova koje nudi S.Tank, kako bih ih prilagodio svom radu...
Recimo, zanima me koliko kvalitetan editor ima sample tank? Mo?e li se naprimjer dodavati EQ po svakom importovanom instrumentu, kao i diley, ima li oscilatora kakvih itd... Pozdrav
Nemoj nikada koristiti efekte instrumenta kojeg koristis jer nisu kvalitetni. To uvek uradi nezavisno tj. koristi namenske individualne efekte
Nemoj nikada koristiti efekte instrumenta kojeg koristis jer nisu kvalitetni. To uvek uradi nezavisno tj. koristi namenske individualne efekte
Gresis, u slucaju Sampletanka efekti su odlicni...vecina je bazirana na T-Racksu i Amplitubeu...
...ali sam ipak za efekte koji su namenjeni svojoj svrsi. Koristio sam i Sampletankove ali mi se iskreno ne svidjaju, mozda je predrasuda ko zna :roll:
...ali sam ipak za efekte koji su namenjeni svojoj svrsi. Koristio sam i Sampletankove ali mi se iskreno ne svidjaju, mozda je predrasuda ko zna :roll:
Ma slazem se u potpunosti, pa i ja sam to pricao :D
Nego cisto kazem da se ne trebaju potpuno odbaciti ovi iz Sampletanka posto nisu losi...
ps:
Pricam o dvojci, da ne bude zabune...
Nego cisto kazem da se ne trebaju potpuno odbaciti ovi iz Sampletanka posto nisu losi...
...slazem se i ja.... 8)
Shady
23-08-2004, 02:51 AM
Mo?ete li mi objasniti ove stvari.
kako se npr. dodaje Chorus efekat na Bas gitaru, i kako biram izmedju vi?e vrsta tog efekta (chorusa), zatim, kada odaberem jedan od njih, kako ga mogu doraditi i na koncu sa?uvati kao preset.
Isto pitanje je za Reverb, npr. na nekom solo instrumentu, kao i za Delay, uz dodatak: kako da editujem ja?inu, brzinu i du?inu (broj) ponavljanja.
I jo?: gdje u Sample tanku vidim listu ponudjenih efekata koji se mogu dodavati na boje.
:da:
Mo?ete li mi objasniti ove stvari.
kako se npr. dodaje Chorus efekat na Bas gitaru, i kako biram izmedju vi?e vrsta tog efekta (chorusa), zatim, kada odaberem jedan od njih, kako ga mogu doraditi i na koncu sa?uvati kao preset.
Isto pitanje je za Reverb, npr. na nekom solo instrumentu, kao i za Delay, uz dodatak: kako da editujem ja?inu, brzinu i du?inu (broj) ponavljanja.
I jo?: gdje u Sample tanku vidim listu ponudjenih efekata koji se mogu dodavati na boje.
:da:
Pa imas desno onih 6 slotova u koje mozes ubacivati efekte...kliknes i on ti ponudi razlicite efekte...
Shady
26-08-2004, 04:14 AM
Ok, idemo dalje...
?ta trebam isklju?iti na Sample Tanku da mi farbe ne odzvanjaju? Negdje na njemu je uklju?ena neka opcija pa ton ne?e da se u?topa, iako je u sekvenceru ton upisan kao kratak, nego zvu?i dugo, sve dok sam ne utihne; kao npr. kao kad se okine prazna ?ica na gitari i onda traje minut. To mi je tako jo? od instalacije i to se javlja na svim ST-ovim bojama. Dakle, ?ta da isklju?im? :roll:
Nocni
26-08-2004, 02:32 PM
Da nisi nesto 'cackao' prije nego sto si ga poceo koristiti?
Nakon instalacije s. tank bi trebao raditi ok.
Sto ga ne isprobas u Nuendu?
Ad Fines
27-08-2004, 09:58 AM
Pogledaj SUSTAIN.
Vjerovatno si ga rucno ukljucio i tako ostane.
Shady
28-08-2004, 04:55 AM
A gdje se nalazi to dugme? :oops:
A gdje se nalazi to dugme? :oops:
Levo od klavijature...pise HOLD cini mi se...
Shady
30-08-2004, 02:49 AM
Nije do toga, i dalje mi ton odzvanja. Mo?el mi neko re?i gdje se obavljaju glavna pode?avaja za ST. (ono... odabir portova i sl.) :oops:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.