View Full Version : Ja ne znam da analiziram POMAGAJTE!!!
Molim vas sve da mi neko objasni kako da koristim analyzer dok radim miks.Ali molim vas recite mi sve.Mislim prvenstveno na softver tj.plug-inse.Ja bih to radio u Cubase SX 2 pa me zanima kako da ga i na kom mjestu u lancu otvorim.Takodje mi dajte listu plug-inova(analyzer) za tu svrhu.Imam ih dosta.
Jos vise vas molim da mi objasnite na sta da obracam paznju pri ovom postupku,Ja jedino znam da bi sve ili ono bar vecina frekvencija trebale biti zastupljene.Dokle sta treba da ide,koje vrijednosti su OK a koje ne tome i sl.Takve me stvari me zanimaju.Dovoljno je meni moje uho ali dok svi koriste analajzer,mora da necemu sluzi.
Jednom rijecju sve! (Sta cu kad ne znam nista)
Unaprijed zahvalan svima
PS:Mozda samo uho i nije bas dovoljno... :roll:
SandRob
20-08-2004, 07:32 PM
zaboravi analisere na neko vrime i osloni se na odmoreno uho.
usporedjuj svoju stvar sa nekom slicnega stila za koju si siguran da je dobro isproducirana.
slusaj omjere instrumenata, kako su panirani u prostoru i sl. i pokusaj se sto vise priblizit.
doc ce i analiseri na red, ali za sad ih zaboravi. :wink:
Nepostoji tu neko pravilo.Osnova je svakako uvo.Spectrum se koristi uglavnom
radi vizuelne kontole,pogotovo prilikom koriscenja EQ,Eq cut-off-a i sl.Na
spectrumu se vide koje frekfencije su prejake,preslabe ali sve opet zavisi
od zvuka koji se zeli postici.Spectrum je prilicno koristan kada se frekfentno
odsecaju pojedinacni instrumenti radi boljeg odnosa sa ostalima.Postoji neko
pravilo po kojem sto ravniji spectrum to bolje ali opet sve to zavisi od instrumenata koji
sviraju,brzine pesme,jacine vokala i sveg ostalog.
Ja sam se ranije iskljucivo oslanjao na njega pa sam dolazio u situacije da primetim
nakon nekog vremena kako mi je neki instrument glasniji a pojacan je samo zato
da bi na spectrumu bilo sto bolje.Sluh je tu jedini merodavan a analyzer je tu da ga
prekontrolise ili pojasni ako nesto nije toliko oslusljivo.
Ono sto je zadivljujuce kod vrhunskih svetskih produkcija(Metallica(analogno),The Prodigy
(digitalno)) je da zvuce tako kako zvuce a kad monitorisete sve to kroz spectrum analyzer
tek onda vidite kakva je ta produkcija!!!Probajte poslusati zadnji Metallicin album,koji
je dosta ljudi ocrnilo vezano za produkciju.Pratite preko nekog kvalitetnijeg Spectruma i
divite se!
Kod takvih produkcija jasno se na spectrumu primeti gustina samog zvuka,ujednacenost
svih frekfencija i naravno tu se iznad svega primeti taj vrhunski mastering.Gotovo da
je ceo frekfenti opseg FLAT,nista nije preglasni ni pretiho a dinamika nije zapostavljena.
Naravno da ne zaboravim fazni analyzer bez kojeg se ne moze ako zelite postici iole
ozbiljniju produkciju.Bez frekfentnog analyzera se mozda i moze ali bez vizuelnog
kontolisanja faza tesko je postici neku mono kompaktibilnost o kojoj svaka ozbiljna
produkcija vodi racuna.
Probao sam gotovo sve postojece softwerske Analyzere ali najbolji je bez konkurencije
Pas Spectrum Analyzer Pro Live i to stara verzija 3.5
Shady
04-10-2004, 02:59 AM
Zna li neko kako se mo?e do?i do ovog SPECTRUM ANALIZERA? :lol:
Takodje, ukoliko neko mo?e da mi objasni kako se ova analiza potencira u "Sound Forge.7"
uzmi wavelab i imas odlican analyzer i sve ostalo za zvuk
Bitch
04-10-2004, 05:13 PM
pa.. wavelab je dobar, ali analyzer.. ne bih rekao... jako spor i ne bas precizan...
Shady
05-10-2004, 12:49 AM
Ajde neka neko da par osnovnih savjeta o analiziranju, pliz. Dajte da malo razvijemo temu, uop?en ije bezna?ajna. :wink:
nESbo
05-10-2004, 10:01 AM
Da, i dajte neki link za neki VST analyser (ako tako nesto postoji :?: :!: ). Mrzi me da exportujem mix, preslusavam, pa onda posle buljim u analyser, cisto da vidim kako mi "izgleda" pesma :!: :D
Pa imas Waves-ov Analiser u kompletu plug-inova.
nESbo
05-10-2004, 11:32 AM
kako da skinem taj paket (gde?)
Ja koristim Waves Musicians Bundle v4.05 a verujem da 5-ica nudi nesto bolje, ne znam.
Ne znam gde se moze skinuti, ali s'obzirom da nije najnovija verzija, sigurno je ima negde...
pa.. wavelab je dobar, ali analyzer.. ne bih rekao... jako spor i ne bas precizan...
kako neprecizan kada imas pod options da namestas do detalja sve funkcije svake monitoring aplikacije, ne verujem da si u pravu.
Bitch
05-10-2004, 02:52 PM
Pa lepo... otvori u Wavelabu nesto, pusti i gledaj analyser, i pored njega otvoris Digicheck Totalyser (naravno treba da imas RME karticu) pa malo gledaj u Wavelabov, malo u Rme-ov analajzer i sve ce ti se samo kaz'ti...
8)
Ako se dobro secam nemas rme nego emu, bani kod nekog ko ima rme pa se uveri...
hmmm meni ovaj vrsi posao ne znam koliko je taj precizniji, verovatno je bolji, ali sam zadovoljan ovim. Provlacim ga kroz pulsar i nemam nikakve latencije pa sam i tu ok zadovoljan, a ima malo i navike da priznam.
Shady
08-10-2004, 05:29 AM
Ja koristim Waves Musicians Bundle v4.05 a verujem da 5-ica nudi nesto bolje, ne znam.
Ja imam neki Wavesov "Diamond Bundle" (v.4.05), ali ne znam je li to razli?ito od ovoga ili je u pitanju ista stvar? :roll:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.