View Full Version : Efekti na instrumentima.Sta,Gdje,Kad i Koliko???
U ovoj igri sam tek nekih 6-7 mjeseci,i do sad se sve svodilo na neka istrazivanja...itd.Naime,mene zanimaju neki standardi kad su u pitanju efekti(compresija,hall,delay...itd),na koje instrumente se sta dodaje,znaci mene interesuju neke osnove farbanja.Muzika koju preferiram je pop-rock,fazon Georgieva,Dragojevica..itd.Znam da to zavisi od ukusa ali moraju postojati neki standardi. Npr:Sta ide na bas nogu,sta na dobos,sta na fus,sta na klavir,bas gitaru...itd. Hoce li neko imati zivaca da mi ovo pojasni....???? :shock:
Moja konfiguracija:PC Atlon 2500+
Ram 1Gb
Sound:M-Audio Delta 24/96
Monitori:Dynaudio BM5
Mixer: mali Eurorack Behringer
Od programa koristim SX Cubase 20.1,Nuendo,Wawelab i mnostvo VST instrumenata i semplova(naoruzao sam se sa svim i svacim)
Unaprijed zahvalan!!! :P
Ad Fines
18-08-2004, 11:16 PM
Nema ti tu nekakvog pravila i standarda.U nekom pravilu najcesci su kompresori sa kojima se nije za zajebavat.Ako se pretjera ili se dogodi nesto trece,napravis losije nego prije njega.
Pokusiraj,trazi....igraj se frekvencijama......trazi instrumentima i vokalima mjesto u pjesmi i ne pretjeruj sa efektima.U vecini slucajeva oni su ti koji sakriju losije.Nije bas tako al ponekad je!!
Neznam ti ja ovdje puno al ono sto znam jos mi se nije dogodilo da sam na isti sample dobosa uvijek stavljao iste efekte.Pjesma ce sam trazit ono sta joj treba,a ti si taj koji to mora osjetit!
Pa dajte ljudi,zapelo mi je kod bubnja.Radim sa Batery-em najvise. Sta da uradim da mi bas noga bude ok,dobos fus itd.....
Pa posalji malo tracka pa da cujemo i onda iskomentarisemo, ovako je sve napamet!!
Nocni
20-08-2004, 02:03 AM
Koliko vas je 'prohodalo' tj naucilo osnove samo citajuci razne tutorijale, a koliko je to savladalo gledajuci uzivo iskusnije kolege?
Imam dojam, da od silne sume ne uspjevam nikako vidjeti jedno jedino drvo. :) San mi je da mogu napraviti aranzman, za neku mrsavu dvojku nista vise.
U blizini nemam nikoga od koga bih mogao 'pokupiti' te osnove, bude prigoda ali jako kratkih. Upravo zbog tih super kratkih druzenja sa ljudima, koji znaju posao, namjeravam poceti praviti listu pitanja, koja bi pokrila upravo te osnove gdje zapinjem, a da ne izmorim suvisnim pitanjima covjeka koga pitam .
Mozda nije toliko blesava ideja, koju sam vec jednom rekao, o otvaranju dodatne podteme na forumu 'for dummies'. a obzirom da je odgovaranje na takva pitanja cesto mukotrpno, vi iskusniji bi mogli odredjivati moderatora koji bi 'po kazni' odgovarao. samo jos nemam ideje kako bi pronalazili tog 'krivca' medju sobom. :)
lijepi pozdravi,
nocni
Ja sve nejasnoce resavam starim dobrim nacinom :
1. citanje knjiga
2. internet
3. isprobavanje
gricko
13-09-2004, 12:42 AM
Kakvu bi mi literaturu preporucili za ovo o cemu govori ova tema - produkcija i tehnike? Nesto odakle mogu stvarno da naucim sta se desi kad uradim ovo, kad bi trebalo ono, sta ce biti ako uradim ovo itd...
Znaci ako nemam pojma kako radi recimo kompresor i sl.
SumAnuT
13-09-2004, 02:20 AM
David Gibson - The Art of Mixing ... ja sam iz ovoga dosta nauchio ... nadji negde pdf format ako mozesh odshtampaj pa sedi prochitaj ...
ako te bash kompresor interesuje kazhe da dok ne znash kako da radish sa njima sve ih drzhish na 4:1 i tresholdu oko 40 ... pa kad budesh duzhe vreme radio on kazhe da ce ti se samo kasti shta treba gde i koliko ...
SumAnuT
13-09-2004, 02:21 AM
tu imash detaljne opise kako radi kompresor reverb delay flanger phaser kompresor/limiter ... sve ce ti biti mnogo jasnije ako ne znash osnovno ...
gricko
13-09-2004, 08:02 PM
Ima li neko tu knjigu u pdf-u pa da mi posalje ili adresu odakle mogu da je skinem? Neko je na ovom forumu davao adresu ali nisam mogao da skinem nista. :(
SumAnuT
13-09-2004, 10:06 PM
dobijam ja kablovski internet sledece sedmice pa me podseti na pm poslacu ti knjigu ...
gricko
13-09-2004, 11:49 PM
OK. Ima li neko dobar tutorial za Cubase sx?
imam ja rekao sam ti javi se??
gricko
14-09-2004, 03:02 PM
I planiram se javiti. :) Trenutno nisam u BL ali cim mognem javicu ti pa da se nadjemo. Moze?
A dotad pregledam forum jer ima dosta dobrih stvari o kojima ste diskutovali dok me nije bilo.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.