View Full Version : "Filosofsko" pitanje
Pa kaze:
Jednom kada ste snimili signale (ili ste ih dobili vec snimljene) i na redu je miks, u pitanju je pesma gde ima vokala, bubnjeva, bas, gitara itd. ... pitanje je sledece ... Kako pocinjete sa miksom, krenete prvo sa bazom (bubnjevi, bas itd.) ili prvo glas i preko njega miksujete ostale signale :?:
Zanima me naravno i zasto miksujete na taj nacin, dakle koji je razlog.
Poz.
SandRob
17-08-2004, 07:55 AM
:shock: u jebate! zanimjivo pitanje. 8)
ja volin ugrubo glas obojat prvo bez icega, ali onda kad iden mixat ostavim glas na kraju i tad ga ... iako mi se sad cini da ima logike mixat sve prema njemu.... iako... ipak ne... kompresor na glasu, kolicinu jeke, eq ipak treba stavit ovisno o svemu drugemu :?
uf... da si mi mislit :oops: :?
ipak mislin da je logicno glas ostavit za kraj. :roll:
To zavisi od vise faktora.
Najpre, o kakvoj muzici je rec?
Ako je rec o nekoj baladi, ima smisla krenuti od glasa.
Ako pesma ima groove, naravno da ces krenuti od ritma.
U svakom slucaju, kreces sa trakom koja nosi pesmu, a u vecini slucaja to je ritam, slozices se.
Onda ides redom, bas, pa gitara, synth, glas, i na kraju lanca ostavljas synth efekte, ako ih ima u pesmi.
Drugi bitan razlog za ovakav redosled je da ne bi ugusio vokal. A to bi se desilo da krenes kontra redosledom, jer bi dobro isproduciran glas bio pregazen svim ostalim trakama.
Jos jednom kazem, ako pesma ima drugi feeling, jasno je da ces krenuti od glasa.
Pedja
17-08-2004, 11:30 AM
U svakom slucaju, kreces sa trakom koja nosi pesmu, a u vecini slucaja to je ritam, slozices se.
Bas to :wink: ....i kao sto kazu "kuca se od temelja gradi" to pravilo vazi i za muziku, samo sto je u ovom slucaju osnova svega ritam.
Postoje i izuzetci kad je glas "glavni" u pesmi :wink:
dr.Ru
17-08-2004, 11:53 AM
Koliko je produkcija zanimljiva, govori i to sto u principu nema pravila u mixu. Da ih ima, onda bi svaka pesma licila na onu drugu. Ja ipak, volim da se igram sa odnosima, polozajem u lancu, kao i prvenstvu u mixu. Zavisi sta zelis da dobijes.
Ono sto ja u grubo mogu da kazem je svoj nacin rada: prvo temelji, i to redom bubanj, bas, gitare, sintovi, glas...... pa onda ukrasi. Pa onda ispocetka: samo odnos bubanj - glas, pa ispocetka: gitara - bas..... bas - bubanj,.... glas - sintovi.........
ridge
17-08-2004, 02:10 PM
Ja nekako najvise volim da radim uporedo sve malo cacnem ovo malo ono, tako imam stalno celu sliku sta se dogadja.
Mozda volim da krenem od onog sto mi se najvise svidi kako je odsvirano ispalo.
arados
17-08-2004, 10:45 PM
Dobra je fora i naciniti par mixeva - jedan pocevsi od vokala, a drugi ili treci ili vec koji od fundamenta(drum, bas...)
Krecem od ritam instrumenata 99% pa onda se prebacujem na bass liniju i itd. Kasnije stavljam efekte i na kraju kompresija i ostali dinamicki filtri.
Inace ovo sve traje tako da se pesma prelazi od 5 do 10 puta u proseku i sminka se gde god se stigne!
Ad Fines
19-08-2004, 11:39 PM
Krecem od ritam instrumenata 99% pa onda se prebacujem na bass liniju i itd. Kasnije stavljam efekte i na kraju kompresija i ostali dinamicki filtri.
I moj nacin je slican tvome.Nekako mi je tako u pocetku bilo lakse doc do prolaznog mixa,i ostalo mi je u navici do dan danas.Necu uskoro mjenjat tehniku jer ovako mi ide,dok ide. :wink:
Eone,
Kada si rekao da tek na kraju radis kompresiju i primenjujes razne dinamicke flitrove ... mislio si kompresija, gate, expandor itd. na master miks (masterizacija) ? ili na svaki signal pojedinacno?
Ujedno sam zaboravio da u glavnoj poruci pitam i da li radite dva miksa, pre-miks i glavni miks ... recimo u pre-miksu primenjujete EQ, kompresore, gate-ove, efekte itd. i naravno prvi miks, a u glavnom miksu se "igrate" sa automatizacijom?
I drugo pitanje bi bilo da li vise volite da miksujete sa monitorima odvrnutim do daske ili neki normalni nivo?
Poz.
SandRob
20-08-2004, 06:41 AM
ja volin u vise faza napravit lagani mix i brzinski mastering :roll:
mixan na prilicno jako (ne prejako), onda volin poslusat na tiho, na druge monitore, mono... najvise volin stvar poslusat sutradan ili za par dana i tad najvise cujem.
'premix' volin ucinit uvecer a glavni mix ujutro.
ja kompresiju i sve efekte stavljam odma. na master obicno ne stavljam nikake efekte (mozda to nije dobro :? ), tako da stovise 'prostora za manevar' iman u masteringu.
krenen od bubnja. svaku udaraljku zbicin u zasebni kanal i sve skupa u grupu. posli bubnja iden na bass. njemu volin srezat neke karakteristicne frekfencije da se bolje stapa sa kickom (ali to ovisi o produkciji). najvise gubim vremena na bubnju i basu. tek kad san 100% zadovoljan kako zvuce (sa svim efektima), iden dalje.
znaci, mixan od samog pocetka ;)
ostalo mixam visemanje rutinski (osim ako se ne zajebajen sa nekima filterima, spec. efektima i automatizacijom), po sistemu 'set it and forget it', jerbo mi se od prevelikega slusanja (u toj fazi) umoru usi i gubin kriterije.
deesere, noise reductore, ekcitere, noise gateove i expandere rijetko koristim, a skoro na svaki kanal volin stavit barem malo kompresora i ustipat neku frekfenciju za eq-om (najvise koristin hi pass i u modernijoj produkciji low pass na kicku i bassu).
kad se odlucin za konacni mix. onda opet iden slusat bubanj, pa dodajem bass, pa neki pad (ako ga ima), onda ac gitare, onda backove, onda ostale instrumente i glas.
na kraju jos dotjeram medjusobne omjere, nesto malo smanjin, nesto pojacan. jos malo promislin kako cu namistit panorame...
u toj fazi ucinin probni mix i mastering i nakon toga ispravljam greske i radim automatizaciju. onda ponovo mixan, masteriziran i ostavim do sutra ujutro, kad obicno napravim onaj zadnji mix i mastering.
u svim fazama mixa nastojin povremeno (ako nisan previse nestrpljiv) malo odmorit usi.
inace mi, u mixu, 90% kolicinski posla uzima 10% vrimena, a onih 10% fineca i glanc mi uzme 300% vrimena ;)
ako radim album stalno stvar usporedjujem sa ostalim pjesmama na ploci da mi zvuk bude 'kompaktibilan'. narocito vodin racuna o jacini i boji vokala u svim pjesmama i kolicini jeke na vokalu. :)
bdv:multiband kompresore nikad ne koristin :roll:
arados
20-08-2004, 07:57 AM
Jel' im nisi vican ili?
Sandro, imas puno faza u mixu :lol:
Eone,
Kada si rekao da tek na kraju radis kompresiju i primenjujes razne dinamicke flitrove ... mislio si kompresija, gate, expandor itd. na master miks (masterizacija) ? ili na svaki signal pojedinacno?
Ujedno sam zaboravio da u glavnoj poruci pitam i da li radite dva miksa, pre-miks i glavni miks ... recimo u pre-miksu primenjujete EQ, kompresore, gate-ove, efekte itd. i naravno prvi miks, a u glavnom miksu se "igrate" sa automatizacijom?
I drugo pitanje bi bilo da li vise volite da miksujete sa monitorima odvrnutim do daske ili neki normalni nivo?
Poz.
Na svaki signal pojedinacno iz prostog razloga a to je da se signal menja pri kompresiji i kada radis mix a odradis kompresiju pre samog ujednacavanja volume-a mozes vrlo lagano zeznuti mix.
Za monitore u radu imam jednu radnu snagu a cesto menjam pojacavanja zbog cujnosti visokih pri niskoj snazi pojacavanja i kompletnog mixa pri visokoj snazi pojacavanja. Radna snaga mi je otprilike na sredini
Eone, ne znam da li sam te dobro razumeo ... znaci ti prvo uradis miks i tek onda radis kompresiju, ok, dotle smo se razumeli, ali posle toga kazes da ako izvrsis kompresiju, menjas zvuk (naravno) i tako mozes da zeznes miks ... ali kako da ga zeznes ako ga uopste ne radis :?:
Aj sad da se objasnim:
Ono sto ja radim je prvo EQ (ako treba), kompresija i obavezno "cistim" bas bubanj i dobos sa gate-om (mada je ovo "obavezno" relativna stvar, kad snimam jazz muziku uglavnom ostavljam i bas bubanj i dobos "prljav" zbog boljeg ambijenta) i tek onda radim miks kada znam da vise necu menjati zvuk sa nekim dinamickim procesorom ... i naravno posle miksa primenjujem efekte.
Ali svako ima svoj stil rada :wink:
SandRob ... covece, napisao si citav "recept" za miks :lol: eh kad bi jos svi mi imali toliko vremena pa da posteno odradimo miks. Da li si ikada slusao svoj master miks i u kolima, discman-u, za eventualnu probu miksa?
Poz.
SandRob
20-08-2004, 09:35 PM
ja san govori o bubnju iz semplera.
zivi bubanj je druga stvar.
pa mozda ovo izgleda komplicirano, ali brzo to ide. ponekad u danu ucinin vise mixeva ako nisu neke zahtjevne stvari.
evo bas stvari koju san mixa prije nekoliko dana u sklopu materija od 10 pjesama. ovaj mix nije zahtjevan i mixa san po 5 pisama na dan i odmah masterizira ;)
inace, ja san dobi tekst na kojega san ucini muziku, aranzman i produkciju.
evo linka za mp3:
http://www.kvartetgorgonzola.com/mp3%20free/Teo%20Brajcic%20-%20Stankovicke%20noci.mp3
komentari su dobrodosli :!: :?: :roll:
Eone, ne znam da li sam te dobro razumeo ... znaci ti prvo uradis miks i tek onda radis kompresiju, ok, dotle smo se razumeli, ali posle toga kazes da ako izvrsis kompresiju, menjas zvuk (naravno) i tako mozes da zeznes miks ... ali kako da ga zeznes ako ga uopste ne radis :?:
Aj sad da se objasnim:
Ono sto ja radim je prvo EQ (ako treba), kompresija i obavezno "cistim" bas bubanj i dobos sa gate-om (mada je ovo "obavezno" relativna stvar, kad snimam jazz muziku uglavnom ostavljam i bas bubanj i dobos "prljav" zbog boljeg ambijenta) i tek onda radim miks kada znam da vise necu menjati zvuk sa nekim dinamickim procesorom ... i naravno posle miksa primenjujem efekte.
Ali svako ima svoj stil rada :wink:
SandRob ... covece, napisao si citav "recept" za miks :lol: eh kad bi jos svi mi imali toliko vremena pa da posteno odradimo miks. Da li si ikada slusao svoj master miks i u kolima, discman-u, za eventualnu probu miksa?
Poz.
Kompresujem na kraju, po postavljanju efekata, volume-a, eq-ova itd.
Zeznuces mix ako stavis kompresor pre nego sto si postavio efekte i eq-ove.
Znaci kompresor ide zadnji u lancu da izregulise glasnoce, ovo je moj stil i mislim da je najpravilniji.
Edit: uvek ali uvek slusam mix u kolima i na liniji ali nikada ali nikada nisam zadovoljan mixom :)
ja volin u vise faza napravit lagani mix i brzinski mastering :roll:
mixan na prilicno jako (ne prejako), onda volin poslusat na tiho, na druge monitore, mono... najvise volin stvar poslusat sutradan ili za par dana i tad najvise cujem.
'premix' volin ucinit uvecer a glavni mix ujutro.
ja kompresiju i sve efekte stavljam odma. na master obicno ne stavljam nikake efekte (mozda to nije dobro :? ), tako da stovise 'prostora za manevar' iman u masteringu.
krenen od bubnja. svaku udaraljku zbicin u zasebni kanal i sve skupa u grupu. posli bubnja iden na bass. njemu volin srezat neke karakteristicne frekfencije da se bolje stapa sa kickom (ali to ovisi o produkciji). najvise gubim vremena na bubnju i basu. tek kad san 100% zadovoljan kako zvuce (sa svim efektima), iden dalje.
znaci, mixan od samog pocetka ;)
ostalo mixam visemanje rutinski (osim ako se ne zajebajen sa nekima filterima, spec. efektima i automatizacijom), po sistemu 'set it and forget it', jerbo mi se od prevelikega slusanja (u toj fazi) umoru usi i gubin kriterije.
deesere, noise reductore, ekcitere, noise gateove i expandere rijetko koristim, a skoro na svaki kanal volin stavit barem malo kompresora i ustipat neku frekfenciju za eq-om (najvise koristin hi pass i u modernijoj produkciji low pass na kicku i bassu).
kad se odlucin za konacni mix. onda opet iden slusat bubanj, pa dodajem bass, pa neki pad (ako ga ima), onda ac gitare, onda backove, onda ostale instrumente i glas.
na kraju jos dotjeram medjusobne omjere, nesto malo smanjin, nesto pojacan. jos malo promislin kako cu namistit panorame...
u toj fazi ucinin probni mix i mastering i nakon toga ispravljam greske i radim automatizaciju. onda ponovo mixan, masteriziran i ostavim do sutra ujutro, kad obicno napravim onaj zadnji mix i mastering.
u svim fazama mixa nastojin povremeno (ako nisan previse nestrpljiv) malo odmorit usi.
inace mi, u mixu, 90% kolicinski posla uzima 10% vrimena, a onih 10% fineca i glanc mi uzme 300% vrimena ;)
ako radim album stalno stvar usporedjujem sa ostalim pjesmama na ploci da mi zvuk bude 'kompaktibilan'. narocito vodin racuna o jacini i boji vokala u svim pjesmama i kolicini jeke na vokalu. :)
bdv:multiband kompresore nikad ne koristin :roll:
Sandro matori, probaj sa notch-om na nekih 300hz sa kickom i videces da moderniji kick ne mozes dobiti. Istovremeno ga malo pojacaj na 1khz.
ja postavim pokoji flange na master u nekim prelazima ali naravno zavisi od tracka do tracka.
SandRob
21-08-2004, 09:45 AM
ma ovo je gotovi bunjarski loop. 2 takta kroz cilu pismu, bez prelaza i bez ista. jedino san malo stavi jeke na bubanj i mrrrrrvicu kompresora iako nije ni trebalo, ali volin kad mi bubanj prodje kroz uadov fairchild, jer mu da boju. cak nije nuzno ni da dira treshold.
i zeli san dobit sto prirodniji zvuk, zato je i aranzman ovako minimalisticki, da sto vise do izrazaja dolaze glasovi i prirodni instrumenti.
tako da nema nikakih modulacijskih efekata i sl.
inace se igran sa kickon u modernijima produkcijama :wink:
vise sam mislio inace jer nisam ni poslusao stvar a evo skidam je pa cu ti malo iskomentarisati iako mislim da tebi nema sta da se nadoda :)
SandRob,
fina pesma, nema sta 8) jedino sto mi cudno zvuci, sa muzicke strane, to je ritam ove pesme sa ovom melodijom. Ritam je bossa nova, i najverovatnije je to moj sluh koji je vec navikao na klasicnu bossa novu sa klasicnom harmonijom i melodijom bosse ... ali evo vec posle drugog, treceg slusanja sam se i na to navikao :wink:
Mada mi je pesma (po nekom mom ukusu) malo "suva", ali ako si trazio sto prirodniji zvuk kao sto kazes, onda nema nikakvih zamerki.
Fin mix, nema sta, narocito mi se svidjao onaj "jazz touch" na kraju pesme :wink:
Poz.
P.S. Pesma, narocito harmonika me je dosta podsetila na muziku Richarda Galliano-a, francusko-italijanski harmonikas koji se bavi jazz muzikom ... ne znam da li si ikada cuo neke njegove teme?
ali nikada ali nikada nisam zadovoljan mixom :)
Hahahaha :lol:
Nocni
21-08-2004, 11:43 PM
Volim slusati Tea, poslije Tedija Spalata meni najomiljenija boja glasa. Bas odmara. Mozda mi jedino refren malo prenaglo pocne.
Pjesma mi stilski lici sa onom harmonikom, na album Hulia Iglesiasa mislim da se zove 'La Caretera', njega cesto u autu slusam da odmorim od 'muzike' sa gaze. :)
arados
22-08-2004, 08:48 AM
Zasto stedis onu solo gitaru?
I onaj HiHat? na parnu dob mi je otisao pojako.
Kako ono frajer otpiva na 1:52 nesto zabasa..."iz njega dima sad ...
Ma dobro je, klasika...umotas ti to schone
Shady
05-10-2004, 01:18 AM
Zna?i, misam samo ja primjetio mjesto 1:51. :roll:
Kasnije sam saznao da je momak imao na raspolaganju nepuna 2 sahata za otpjevat desetak pjesama, tako da je sve pjevao iz cuga i sa tim obzirom, mogu re?i da je izvrstan pjeva? i da je Sandrob pravi majstor. Zvuk na songu je po mom mi?ljenju jako dobar i JEDINA (naravno dobronamjerna) zamjerka koju bih mogao dati jeste da je sve PRE?ISTO i kompjuterski ta?no, ?to odaje ipak jednu dozu "vje?ta?kog" u krajnjoj liniju. (recimo, ne bi bilo lo?e malo "uprljati" kvantizaciju na nekim djelovima acc. gitare! Recimo, malo ka?njenja ili ?urbe ponegdje... to zna uljep?ati stvar i tu op?u sliku!)
A ta mala neugodnost na 1:51 ili 52 (koja nije ba? ni jedina, ali je svakako najupe?atljivija) mo?e se ispraviti u finalnoj doradi.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.