PDA

View Full Version : Kako obraditi vokale???????

samplemaniac
09-08-2004, 11:06 PM
Molim vas pomozite mi !Zanima me: kako vi kad snimite vokal vec na hard drive u sequencer,obradite sa effektima taj lead vocal i sa kojima?

naprimjer:

1.eq
2.compressor
.
.
.
.
.

Hvala 100 puta!!!!

kVu
10-08-2004, 04:06 AM
1. deeser ako treba
2. compresor
3. neki warmer
4. eq, osim ako nije dobro snimljen pa nije potreban

pozdrav

samplemaniac
10-08-2004, 09:02 AM
Zaboravio sam kazati,da sam vokal snimio preko behringer b 2 microphona i onda u yamaha aw4416 preamp bez ikakvih compressora i effekata direktno u rme multiface na hard drive.Samo preamp sam koristio od Yamahe i nista drugo!Zato me zanima sta da uradim po vrstnome redu!!!! :D

Igor
12-08-2004, 08:36 PM
Zaboravi pluginove. Skupljaj pare i kupi Behringer Tube Composer T1952. Mogucnosti koje ti pruza zadovoljice te do kraja zivota bar kada je o snimanju glasa rec.

Igor
12-08-2004, 08:57 PM
Ustvari, cekaj malo. Ako ovi na Yamahinom sajtu ne lazu dao si za uredjaj oko 2500 dolara!?! E pa onda ti sigurno imas para za mnogo sofisticiraniju spravu od one koju sam ti preporucio. Ipak, jedno stoji: zaboravi pluginse i problem resi hardverski nekim Composerom ili sl.

STUDIOTON
12-08-2004, 09:43 PM
Ipak, jedno stoji: zaboravi pluginse i problem resi hardverski nekim Composerom ili sl.

Zato tako mislis?

P.S. Nije da se ne slazem vec me interesuje misljenje! ZASTO?

puRe
12-08-2004, 10:27 PM
Ipak, jedno stoji: zaboravi pluginse i problem resi hardverski nekim Composerom ili sl.

Zato tako mislis?

jedan od razloga...
ako recimo imas materijal koji bi klipovao...kada stavis softverski kompresor to je snimljeno sa klipom i nikako se ne moze ispraviti...ako je hardverski on to limituje i snimi se kako treba...

STUDIOTON
12-08-2004, 10:30 PM
Koje jos slicne preldazete od drugih firmi??

*Pure , nemoj molim te samo neke od par hiljada eura .. daj nesto dobro a nizeg cenovnog ranga!!!

puRe
12-08-2004, 10:44 PM
*Pure , nemoj molim te samo neke od par hiljada eura .. daj nesto dobro a nizeg cenovnog ranga!!!

Nisam toliko lud... :D

Od srednjih, Focusrite Voicemaster (moze i Pro)...

SandRob
12-08-2004, 10:46 PM

Zato tako mislis?

jedan od razloga...
ako recimo imas materijal koji bi klipovao...kada stavis softverski kompresor to je snimljeno sa klipom i nikako se ne moze ispraviti...ako je hardverski on to limituje i snimi se kako treba...

to je primjer kad koristit hardware, ali i ja bi voli cut razlog zbog cega 'zaboravit' pluginove?! :shock:

puRe
12-08-2004, 10:48 PM

Zato tako mislis?

jedan od razloga...

to je razlog zasto koristit hardware, ali i ja bi voli cut razlog zbog cega 'zaboravit' pluginove?!

Ja nisam rekao da treba zaboraviti pluginove...tako da ne mogu da odgovorim na to...

SandRob
12-08-2004, 10:49 PM
ma, nisan ni misli tebe pitat, ali tako je ispalo.
ustavri je pitanje upuceno igoru!?

puRe
12-08-2004, 10:53 PM
ma, nisan ni misli tebe pitat, ali tako je ispalo.
ustavri je pitanje upuceno igoru!?

aaaaaaha :D

STUDIOTON
12-08-2004, 11:00 PM

ti ga bese imas :roll:

puRe
12-08-2004, 11:26 PM

da...zato mi je prvi pao na pamet... :D

AVaX
13-08-2004, 07:58 AM
Ustvari, cekaj malo. Ako ovi na Yamahinom sajtu ne lazu dao si za uredjaj oko 2500 dolara!?! E pa onda ti sigurno imas para za mnogo sofisticiraniju spravu od one koju sam ti preporucio. Ipak, jedno stoji: zaboravi pluginse i problem resi hardverski nekim Composerom ili sl.

U svakom slucaju mislim da je hardversko resenje bolje nego bilo kakav plug-in. Ne bih da to objasnjavam i da otvaram novu temu, jednostavno je to moj stav, bio pogresan ili ne. E sad, kod nas je ipak finansijska strana ona koja odlucuje zar ne?

diviner
13-08-2004, 09:11 AM
Ne moras da objasnjavas...samo neko je davno rekao se neka tvrdnja ne moze dokazati/osporiti bez argumenata :) !

STUDIOTON
13-08-2004, 09:49 AM

da...zato mi je prvi pao na pamet... :D

Izbor je ipak pao na TLAudio 5051 :D

Eon
13-08-2004, 12:01 PM
Jel neko probao Helicon?

Mnogo jaka sprava, dobio sam demo cd od TC Helicona i bez zezanja bih ga uzeo!!!

AVaX
13-08-2004, 12:10 PM
Ispascu glup, ali mi TL Audio nije bas poznato ime. Barem nije bilo do sada. Ali nakon sto sam malo pogledao o cemu se radi, cini mi se da je izbor dobar. :wink:

zmaj
13-08-2004, 12:33 PM
Jel neko probao Helicon?

Mnogo jaka sprava, dobio sam demo cd od TC Helicona i bez zezanja bih ga uzeo!!!
I ja sam se primio ko mladi majmun kada sam cuo demo,ali najiskrenije,probao sam ga i uopste me nije odusevio.Ne kazem da je los...ali predpostavljam da ima i boljih resenjenja.

Eon
13-08-2004, 12:36 PM
Jel neko probao Helicon?

I ja sam se primio ko mladi majmun kada sam cuo demo,ali najiskrenije,probao sam ga i uopste me nije odusevio.Ne kazem da je los...ali predpostavljam da ima i boljih resenjenja.

npr.... :?:

STUDIOTON
13-08-2004, 01:11 PM
Ispascu glup, ali mi TL Audio nije bas poznato ime. Barem nije bilo do sada

Onda ne znas sta si propustio :lol:

Sada si lupio da si jedva ostao ziv!!! :shock:

zmaj
13-08-2004, 01:20 PM
Veruj mi da nisam :wink: .Jesi li ga ti probao?
Nisam ja ni rekao da je on los...hteo je cale da ga kupi...otisao sam da ga probam i odustao sam,ne znam ni zasto,jednostavno mi se sprava nije dopala.Probaj ga u Artistu,pa sam proceni da li je za tebe ili nije,meni se licno nije svideo...sto ne znaci da tebi nece :) Inace cisto da ne bude zabune - volim sve od TC i ovo sto sam gore ispisao ne znaci da je los(po 100ti put) jednostavno nije ispunio moja ocekivanja...mozda sam mnogo ocekivao :?

STUDIOTON
13-08-2004, 01:28 PM
Veruj mi da nisam :wink: .Jesi li ga ti probao?
Nisam ja ni rekao da je on los...hteo je cale da ga kupi...otisao sam da ga probam i odustao sam,ne znam ni zasto,jednostavno mi se sprava nije dopala.Probaj ga u Artistu,pa sam proceni da li je za tebe ili nije,meni se nije svideo...

Nisam probao ali ga koristi prijatelj kome izuzetno verujem i ne samo on vec i drugi izuzetni studijski tehnicari kazu sve hvale za ovu spravu .. I ja ponekad volim da ono sto kupim pored kvaliteta i lepo izgleda ali ne moze uvek tako da bude , valjda gledamo dobre a ne lepe sprave , razumem da ti se nije svidelo ukusi su razliciti samo mi nije jasno kako si mogao da zakljucis o kvalitetu sprave na osnovu trenutnog efekta u radnji dok si je probao!! Ta sprava se ne proba tako vec je potrebno da radis sa njom pa da vidis da li je to zaista ono sto ti treba .. Sve sto sam kupio dok sam kupovao sam radio po necijoj preporuci jer sve to ne mozes da probas na licu mesta u randji i da kazes svidja mi se ili ne .. to je cista glupost .. ja nijednu spravu nisam probao u radnji vec u studiju i to sam u stanju danima da je ne gasim i ispitujem :wink: .. zar ne?

zmaj
13-08-2004, 01:36 PM
Oho....pa ti si neke stvari totalno pogresno ukapirao.
Prvo,nisam ja njen kvalitet ocenio na osnovu izgleda :roll: :lol: To je smesno.
Drugo,to sto je svi hvale moze nesto da znaci a i ne mora.
Repeat:On
Trece,nisam ja rekao da ne valja nego da mi se ne svidja.
Cetvrto:U pravu si da se takve stvari testiraju u studiju a ne u prodavnici...Moj prvi susret sa tom spravom mi se nije dopao(i da bio je prodavnici).
Pozzz i nadam se da shvatate sta hocu da kazem :wink:

STUDIOTON
13-08-2004, 01:45 PM
Oho....pa ti si neke stvari totalno pogresno ukapirao.
Prvo,nisam ja njen kvalitet ocenio na osnovu izgleda :roll: :lol: To je smesno.
Drugo,to sto je svi hvale moze nesto da znaci a i ne mora.
Repeat:On
Trece,nisam ja rekao da ne valja nego da mi se ne svidja.
Cetvrto:U pravu si da se takve stvari testiraju u studiju a ne u prodavnici...Moj prvi susret sa tom spravom mi se nije dopao(i da bio je prodavnici).
Pozzz i nadam se da shvatate sta hocu da kazem :wink:

Ok , razumemo se zmajcino :hyper:

*Sad sam u fazi spremanja na papir sta mi treba od opreme jer sam odlucio da se "prosirim" , sve bih hteo da imam ali ne moze .. :cry: cak se primam da uzmem i neke stvari koje mi uopste ne trebaju jer kazem volim sve da probam i to resim uvece pa se ujutru probudim i odustanem : -)) ovo sada ce mi biti zadnje sto cu kupiti narednih godina (hmm to uvek kazem :oops: )

SandRob
13-08-2004, 03:45 PM
ja iman 2 komada tl audio 5051 za dva rode ntv-a i meni to radi fino.

http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/tl.jpg

puRe
13-08-2004, 04:31 PM

jesi li mogao malo vise da kompresujes te slike :D

meni je trebao citav 1000ti deo sekunde da se ucita ;)

Igor
13-08-2004, 05:11 PM
Zasto hardver a ne softver? E pa evo zasto...
Radim radio drame, odnosno radio kozerije... To je neka vrstu minimalistickog radiofonicog dijaloga u kojima pricam sam sa sobom pa mi je trebao sto bolje usnimljen glas. Dakle, da bude sto cistije, a da ostane prirodan. Na ovom sajtu tim povodom sam nebrojeno puta dosadjivao neuporedivo iskusnijim virtualnim prijateljima i svaki savet merio nekoliko puta. Sta je bolje, a sta je gore nije vecito pitanje ako malo bolje razmislite kako su i zasto nastali pluginovi. I da odmah budem jasan: nisam ja protivnik pluginova, stavise treba ih koristiti, ali samo kad mora. A mora onda kada nemate sprave koje bi zavrsile taj isti posao.
Neko ce se sad verovatno slatko nasmejati i reci ma ovaj nema pojma. Bez namere da demantujem takve komentatore, zelim jos samo da vam objasnim otkud takvo razmisljanje.
Da li ste sebe pitali sta je to VST/DX kompresor? Sta je softverski limiter, ekvilajzer, reverb, dilej... Bilo bi glupo biti bukvalista pa poci od pitanja sta je starije kokoska ili jaje, jer ovde je stvar cista... Hardverski uredjaji su uzor softverskim simulacijama istih. A drugo, i mnogo bitnije...
Recimo snimate glas i treba vam sto bolje usnimljen a to znaci dovoljno dobar da u audio editoru ne morate da ga menjate. Koristim blagu rec MENJATE, jer u sustini rec je o deformaciji koja povlaci citav niz posedica po (bilo kakav) miks.
Ja sam konkretno svoj glas procesuirao sa, verovali ili ne, osam pluginova u SX-ovom insertu, da bi kupovinom pomenutog Behringerovog Tube Composera i pretpojacala Mic 200 iste firme postigao za nijansu bolji efekat (nemojte olako preci preko reci NIJANSA, jer u njima je sustina). Dakle jedna sprava umesto osam pluginova, nije li to zanimljiv argument?

STUDIOTON
13-08-2004, 06:57 PM
jesi li mogao malo vise da kompresujes te slike

meni je trebao citav 1000ti deo sekunde da se ucita

:D meni stoti deo sekunde , merio sam 8) :rotfl:

SandRob
13-08-2004, 07:01 PM
:shock: igore, a koje ce ti to efekte dat behringerov hardwarevski comp :?:

ANITA
16-08-2004, 01:00 AM

Sandro je strasno stedljiv tamo gdje ne treba..... sjetite se mog nosa :cry: .

A i taj njegov TL AUDIO I micovi..... mrak!! A oni Uadovi efekti.... boze, da se smrznes....

Ali, nije li tema bila kako srediti vokal?

puRe
16-08-2004, 01:05 AM
jesi li mogao malo vise da kompresujes te slike

meni je trebao citav 1000ti deo sekunde da se ucita

:D meni stoti deo sekunde , merio sam 8) :rotfl:

mnogo spor taj satelit cim je moj kabl brzi :P

arados
16-08-2004, 01:29 AM
Imate mnogo spore PC makinje.
Moj ove slike nije ni skidao jer ih ima pred sobom 8)
Da se bez potrebe ne zamara

Igor
16-08-2004, 08:08 AM
Sandro, kada zivis u Srbiji 2004. i kada ti je plata 200 evra, kada si podtanar a hoces da ti glas snimljen u toj serpi od prostorije lici na nesto, Behringer Tube conp. priznajem da nije premija, ali vrsi posao. Razumes ti mene?

SandRob
16-08-2004, 08:12 AM

Sandro je strasno stedljiv tamo gdje ne treba..... sjetite se mog nosa :cry: .

A i taj njegov TL AUDIO I micovi..... mrak!! A oni Uadovi efekti.... boze, da se smrznes....

Ali, nije li tema bila kako srediti vokal?

a kako sredit vokal!??!

ja prvo srezem duboke, onda na par mista (ako treba - ovisi o glasu i produkciji) ustipam malo neke 'karakteristicne frekfencije' oko 250hz, stavim uad la2 kompresor i njime komprimiram (do 5db) i dodam malo visokih i aira sa uad pultec pro.
od efekata (ovisno o produkciji) stavim neki lipi reverb (ja koristin tc powercore) ili/i napravim fathering sa kratkin delayom. u zadnje vrime, u modernoj produkciji, volin na glas stavit waves doubler.
inace taj wavesov doubler mi je genijalan i koristin ga maximalno u raznim situacijama. 8)

SandRob
16-08-2004, 08:16 AM
Sandro, kada zivis u Srbiji 2004. i kada ti je plata 200 evra, kada si podtanar a hoces da ti glas snimljen u toj serpi od prostorije lici na nesto, Behringer Tube conp. priznajem da nije premija, ali vrsi posao. Razumes ti mene?

ma ja razumin sto hoces rec, ali kompresor ti inace u snimanju nece dat nikakav 'efekt'. bitno je da glas snimjen sa njime zvuci sto prirodnije. ti ga mozes odma kod snimanja komprimirat, ali ja volin to napravit naknadno, u mixu... iz vise razloga. takodjer ga volin bojat u mixu i kod snimanja ne koristin eq.
ako ti soba nije ok djaba ti i mikrofoni i kompresori i vst pluginovi.

Igor
16-08-2004, 10:52 AM
Ne bih se slozio s tobom jer mi uho i rezultat koji sam dobio govore drugacije...
Prvo i prvo i poslednje, nijedam virtualni tube efekat ne moze se meriti sa pravim lampama Tube Composera. OK, sigurno da ima i boljih, ali u uslovima u kojima radim, a to je kljucno, bolje mi ne treba.
Znas i sam da ti ultra dobar mikrofon ne vredi nista ako nemas studio. To ti je kao kada bi porseov motor stavio u ficinu karoseriju, jednostavno ne ide to jedno s drugim.
Treba teziti kucnom studiju, ili nekakvoj simulaciji istog, ali to je najskuplja investicija u celokupnom home-recording lancu i osim u slucaju da u pomoc pritekne ostavstina rodbine u Australiji, takve stvari ostavljaju se za kraj (ako taj kraj ikada i dodje).
Sve je dobro Sandro ako zadovoljava standard zvuka koji odlazi u etar. U mom slucaju kljucno iskustvo bio je susret sa hardverskim noice gateom jer mi je on pomogao da akustiku loseg prostora u kojem snimam glas preobratim u sasvim zadvljavajucu simulaciju studijskog prostora. Lampama sam malo zasiljio tranzijente i limiterom sprecio kliping. Neke od tih stvari mogu se odraditi pravilnom postavkom mikrofona a neke ne.
I na kraju... Ovde je tema snimanje glasa. Trebalo bi napraviti razliku izmedju pevanja i pricanja u mikrofon. Pevanje je, bar se meni tako cini, mnogo zahtevnije. Tu do izrazaja ne dolazi samo boja glasa vec i tehnika pevanja, talenat, osecaj... Kvalitet snimljenog govora, medjutim, zavisi od manje parametara i gotovo uvek iskljucuje upotrebu reverba, delaya i ostalih hardverskih poslastice koje si pomenuo. U radio dramama pomenuti efekti s vremena na vreme nadju svoje mesto, ali to su izuzetci do kojih se najcesce stize u postprodukciji. Za snimanje govora najbitnije je da ne narusis boju glasa i da ono sto se kaze bude jasno, razumljivo.

SandRob
16-08-2004, 11:49 AM
je, ali ako si ti snimi glas sa tube mikrofonom i/ili preampom, zasto ga nebi po potrebi dodatno komprimira nekim softwarevskim kompresorom ili oboja softwarevskim equom!?
zasto uopce koristit hardwarevski gate, kad ce isti posal napravit software!? na kraju krajeva, gate ne 'daje' zvuk nego'oduzima'?!
a i sto bi uopce koristi u radio drami gate?! zar nebi zvucalo prirodnije i 'dramaticnije' ako koristis zvuk sobe!?
mislin, ima tu milijun caka, samo bi poslo previse u dugo...

bdv: moja placa je nesto manja od 200?, ako ce te to utjesit ;)

STUDIOTON
16-08-2004, 12:19 PM
Igore , sve je to tacno i niko ne porice ali je greska ako iskljucujes soft pluginove u radu!!! Najbolje je da kombinujes kako Sandro kaze , probaj i videces .. To sto pravis dobre same usnimke je samo prednost .. tek posle dolazi zaplet .. pluginovi su neophodni ako vec ne posedujes strasnu i skupu hardversku opremu ..

STUDIOTON
16-08-2004, 12:21 PM
bdv: moja placa je nesto manja od 200?, ako ce te to utjesit

Ti od 200 pravis 2000 eura .. :wink: :lol: :lol: :lol:

Igor
17-08-2004, 10:46 AM
Ma OK, naravno da ne treba zaboraviti soft pluginove, i naravno da ih treba kombinovati sa hardverom. Pitanje je samo u kojoj meri i ako su rezultati na kraju identicni onda smo u principu svi u pravu. Neko ce reci da je nasa rasprava pitanje stila, neko drugi da je rec o sudaru snobova i pomodara... Ko ce njima vec ugoditi, nego... To za noice gate... I sam znas Sandro da se glas za radio drame uglavnom snima u gluvim prostorijama pa se onda postprodukcijski dodaje eho, odnosno efekti. U suprotnom kakva bi bila svrha studija? Svako bi mogao u svojoj sobi da snima radio drame? He-he!!!