View Full Version : Yamaha NS10
Koja je razlika izmedju kutija NS10m studio
i NS10s?
Nabavio sam jedan primerak prvospomenutih .
iskreno da ti kazem...ja sam mislio da je to isto...
Cestitam!
Hvala.
Stvarno legendaran zvuk.Odlicne za vokale,gitare i sve ostalo
sto svira u srednjem opsegu(odlicno za te novce).
Inace idalno su se uklopile uz BM6 koji nemaju tako definisan srednji opseg.
hmmmm...ja vise vidim desetke kao apokalipsa zvucnike :D
sta na njima zvuci dobro, to je fenomenalno...
Pedja
10-08-2004, 12:47 AM
hmmmm...ja vise vidim desetke kao apokalipsa zvucnike :D
sta na njima zvuci dobro, to je fenomenalno...
Nisam ih slusao ali je tacno tako - kad na njima uradis mix i zazvuci dobro to je onda prava stvar :wink:
@alen
koliko kosta par NS10m?
i de ima da se nadje? i sa koje pojacalo da se upare ?
dacko
10-08-2004, 09:36 AM
Ja sam puno trazio NS10, ali naravno, kao i svi sto znate, ne proizvode se... Eventualno bi ih kupio polovne, ako bi neko prodao... :roll:
Pedja
10-08-2004, 04:22 PM
Ja sam puno trazio NS10, ali naravno, kao i svi sto znate, ne proizvode se... Eventualno bi ih kupio polovne, ako bi neko prodao... :roll:
Cekaj :roll: ....NS10 se ne proizvode vise ali se zato NS10m i s proizvode....ili gresim :?
Ne znam dali bi mi verovali da je drugar slucajno
naleteo na te kutije i da su placene oko 100E?!?!
Uzete su od devojke koja je te kutije slusala kao hi-fi
i ocigledno nije znala sta ima.Ocuvane su kao nove.
Cista sreca,imajuci u vidu da te kutije trazim skoro 3 godine.
Inace,ns10 u svim verzijama se ne proizvode,mislim od '98 godine,
fipke
11-08-2004, 11:33 AM
Misim da nije bas od '98 vec '00....ali ko i da je bitno sad..
Originalne ns10 kutije su imale prenaglasene visoke, zato su ljudi cesto lepili mekan papir (salvete?) na visokotonce. to je bila cesta slika u studijima sirom sveta tokom 80ih. Onda su to popravili u 10m seriji...
ridge
11-08-2004, 04:38 PM
Ne one su savrsene za rad a uzasne za slusanje to je valjda svima jasno.
Ne znam dal ljudi znaju kako su ovi zvucnici postali monitori uopste al eto ispricacu ja.Znaci set ovih zvucnika je isao uz neku liniju iz prehistoriskog vremena za bezveze pare, i neki vrli producent ih je cuo i svidele su mu se pa je probao da radi na njima.Sad kako je mix ispao odlican pogotovu kad je sve to pustio na pravom ozvucenju kao i u "disko klubu" rece sebi HM pa ovo i nije tako lose.Od jednog do drugog stvar se rascula i postados ta linija trazena roba.Ljudi u Yamahi rekose u u u daj da napravimo to kao monitore i da naplatimo malo vise i tako nastadose NS10-tke.Znaci nisu one za slusanje dobre posto su bas i visoki u raspadu vec za rad jer ako na njima ima basa on rastura na svemu ostalom ITD
Tako mi je bar Baba ispricala!
ANITA
13-08-2004, 01:04 AM
Ne one su savrsene za rad a uzasne za slusanje to je valjda svima jasno.
Ne znam dal ljudi znaju kako su ovi zvucnici postali monitori uopste al eto ispricacu ja.Znaci set ovih zvucnika je isao uz neku liniju iz prehistoriskog vremena za bezveze pare, i neki vrli producent ih je cuo i svidele su mu se pa je probao da radi na njima.Sad kako je mix ispao odlican pogotovu kad je sve to pustio na pravom ozvucenju kao i u "disko klubu" rece sebi HM pa ovo i nije tako lose.Od jednog do drugog stvar se rascula i postados ta linija trazena roba.Ljudi u Yamahi rekose u u u daj da napravimo to kao monitore i da naplatimo malo vise i tako nastadose NS10-tke.Znaci nisu one za slusanje dobre posto su bas i visoki u raspadu vec za rad jer ako na njima ima basa on rastura na svemu ostalom ITD
Tako mi je bar Baba ispricala!
A good monitor does not artificially exaggerate frequencies. You do not want a speaker that sounds like a "disco smile". That's where the bass and the treble are boosted and the mids are cut. They call it a "smile" because that's how it looks on a graphic equalizer. Lots of people really like that sound. If you like that sound, mix up a nice smile for your monitors. Then it might actually translate on other systems. But if you speakers make that automatically, you mix will be shown lacking in bass and high transients. Using that principle was the secret behind the Yamaha NS-10s, the most horrible sounding speaker ever made. On an NS10 there was no bass, no high end, just screeching awful sounding peaky mids. People who referenced on them had to boost the bass massively and cut the mids. The resultant mix? Yep, the disco smile. It made hit after hit and people thought they were magic. If you could make the shrill box sound passable, it would sound great everywhere else.
Cijeli tekst....
http://www.tweakheadz.com/studio_monitors.htm
The explosive popularity of the Yamaha NS-10M speaker system for near- field monitoring in professional sound studios throughout the world has resulted in the development of the NS-10M STUDIO model. The NS-10M SUTDIO maintains the quality and performance of the original NS10M, but has been refined and redesinged specifically for professional applications. To begin with, you can throw away the tissue paper. The high-end output of the NS-10M STUDIO has been modified - on the basis of extensive testing and feedback from the field - for optimum balance in the studio control room.
The NS-10M STUDIO retains the unique sheet-formed white-cone 18cm woofer of the original NS-10M, but employs a redesinged 3.5cm dome tweeter to achieve high-end response that is more suitable for studio use. Optimum woofer/tweeter matching and careful crossover design ensure smooth, natural transition between frequency ranges with minimum phase variation. Frequency response is remarkably flat from 60 Hz right up to 20 kHz, and superior transient response delivers crisp, transparent sound. The exceptionally tight, clean reproduction and precise overall response of this system is a must for accurate sound evaluation and image positioning.
While the original NS-10M was primarily a vertical design, the NS10M STUDIO has been remodeled to facilitate on-console horizontal placement. Overall construction is more rugged to withstand the rigors of nonstop professional use.
SPECS Frequency Range: 60 Hz to 20 kHz Power Capacity: 60 watts(PROGRAM), 120 watts(MAX) Nominal Impedance: 8 ohms Sensitivity: 90 dB SPL(1W, 1m, on axis) Crossover Frequency: 2 kHz(12dB/oct) Enclosure: Real wood, black finish Dimensions(WxHxD): 382 x 215 x 198 mm (15" x 8-1/2" x 7-7/8") Weight: 6 kg (13 lbs. 3 oz.)
Good Points
1. Whatever you mix on these monitors, if you can get it to sound great here, you can be assured it will sound great almost everywhere else. 2. It is pretty much a standard in recording studios. 3. They look very nice. Black lacquered finish will look great in almost any studio. 4. They're affordable. The audio snobs won't like this! 5. Connectors on the rear are idiot-proof. Easy to set up. Easy to use.
Bad Points
1. People like to poke fun of its cardboard woofer (yes, it's made of cardboard), but this woofer has saved many dance music producers over the years. 2. The sound is irritating over the long haul like many monitors. Do not use them for everyday listening. 3. Limited frequency response, especially on the low-end. Avid fans might respond by saying that it only lets you hear frequencies that matter. 4. Some people hate Yamaha because they build everything under the kitchen sink, but don't hold that against these speakers. They're perfect for what they do.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.