PDA

View Full Version : FAT32 ili NTFS

Solozabal
19-07-2004, 07:12 PM
Kojeg od ova dva izabrati?

Eon
19-07-2004, 07:37 PM
NTFS zbog podrzavanja veceg fajla, cini mi se 4gb ili 2gb moze podrzati

puRe
19-07-2004, 07:40 PM

NTFS podrzava kolike hoces fajlove (jednom sam imao AVI od 62GB-a)...FAT32 samo do 2GB...

Solozabal
19-07-2004, 07:55 PM

..moze dobro posluziti kod video editiranja, ali mislim da za audio produkciju to i nije toliko bitno kao ni pojacane sigurnosne opcije koje nudi NTFS.. Meni je ipak drazi stari FAT32 kojeg vidi DOS za razliku od NTFS-a pa kad se dogodi kakvo sranje uvijek se mogu oslonit na bootabilnu disketu sa dosovim programima.
Jos nisam cuo za neku vecu prednost NTFS-a, u brzini ili necem bitnijem pa cu se jos malo zadrzati na starijoj varijanti, osim ako me netko ne razuvjeri u suprotno..

Pedja
19-07-2004, 10:32 PM
NTFS je sigurno bolji, a mislim da ti najbolje objasnjenje moze dati Diviner (ako ga ne mrzi da pise po ovoj vrucini :D )

Eon
19-07-2004, 11:09 PM
cini mi se da je NTFS cak i sporiji od FAT-a zbog kompleksnosti ali u detalje bas i ne znam :?: :!:

perapera
20-07-2004, 11:00 AM
Nisi nam rekao koji operativni sistem planiras da koristis, pretpostavljam da se radi o XPu...

U slucaju da ti je particija veca od 32Gb, preporucuje se da izaberes NTFS. Takodje, ukoliko zhelish da pravis fajlove koji su veci od 4Gb, izaberi NTFS.

NTFS ima bolje performanse na vecim diskovima (moze da podrzi diskove velicine 2 terabajta) i definitivno je pouzdaniji, a obezbedjuje i vecu sigurnost podataka.

U slucaju da hoces da imas dual boot sistem, onda bi verovatno bilo zgodno da razmislis da li ce ti biti potrebno da sve particije vidis iz svih operativnih sistema. Ako je tako, onda mozda treba izabrati FAT32, mada postoje i alati koji ti omogucavaju da procitas fajlove sa NTFS diska pod Win98.

ANITA
24-07-2004, 07:03 PM
Kod optimiziranja racunala za audio, preporuca se NTFS (po tascamu). Kao i uvijek, zaboravih argumente... al evo neki linkicici...

http://forum.nuendo.com/forum/Forum1/HTML/008142.html

http://talk.newagtalk.com/forums/ComputerTalk/posts/682.html

SandRob
24-07-2004, 08:36 PM
ako ti je fat32 inspirativan onda ga drzi :idea: :? :roll: :P :drunk:

kVu
25-07-2004, 03:03 AM
NTFS!!! s tim sto bi trebalo da mu skines one gluposti koje je Sandro u nekom topicu vec objasnio tipe "last time aceess stamp" ili tako nesto i jos neka s*anjca i radice savrseno i naravno bolje od fat-a...

Boskovic
02-08-2004, 04:13 AM
Slazem se za FAT32 za swap (zbog velicine particije-1GB) ali ne i za ostalo. Za velike >32GB particije brze radi NTFS (tako kazu) jer na velikim particijama FAT32 pravi ogromnu FAT tabelu za koju treba extra vremena da se pretrazi(narocito ako je veci cluster >16). Mislim da je opcija sve pod NTFS i swap na pocetak (ako moze) sistemske najefikasnije resenje.

Shady
20-08-2004, 04:31 AM
Mo?e li neko objasniti ?ta je SWAP?

Boskovic
20-08-2004, 09:44 AM
To ti je prostor na hdd rezervisan da sluzi kao radna memorija kad zafali pravoga RAMa

Shady
20-08-2004, 03:22 PM
Aha.... strani?na memorija. :oops: Nisam znao taj termin, SWAP.

Da te pitam u vezi toga: Imam 2 x 512 ?ejnteka (Dual), na plo?i MSI 865 PE (Neo2) i sa Intelovim procesorom na 2.4. Ghz. I imam dva diska SATA od 120 Gb povezanih RAID kontroletom, pa mi se to prikazuje kao jedna particija od 240 Gb. Da li ?u pogrije?iti ako u sistemu podesim SWAP memoriju da su i minimum i maximum na 4096 Mb (?to je maksimum koji XP dopu?ta). Ja ionako imam dosta prostora pa ne smeta da tih 4.Gb odvojim za SWAP, ali me zanima da li ?e smetati radu kompjutera ako tako podesim, ili ?e pak bolje raditi.

Boskovic
20-08-2004, 07:40 PM
Oko swap fajla se malo lome koplja shta i kako. Bitno je da nije fragmentiran shto se postize time da se odredi dio particije za swap (najbolje ga postaviti na sami pocetak diska) koji je fiksan. Kako se to tacno radi ne znam, mislim da moze sa nekim od progs tipa SpeedDisk i sl. programa za defrag.

Takodje postoji opcija da se swap stavi sam na posebnu particiju veliku koliko i on sam. E sad nisam siguran da ta particija moze da ide kao prva, vec ce prije biti da mora ici iza sistemske.

Mislim da ce kod mene u narednom setupu biti sistemska samo sa XPom i swap na pocetku diska, a svi programi na drugu particiju. Time bi swap treba da bude na najbrzem dijelu diska a i da se izbjegne fragmentacija kojekakvim instalacijama.

Eon
20-08-2004, 07:47 PM
koliko se u proseku prostora ostavlja za SWAP?

puRe
20-08-2004, 07:54 PM
koliko se u proseku prostora ostavlja za SWAP?

MB RAM-a x 1.5

znaci ako imas 1GB RAMa onda 1,5GB page/swap fajla...

Eon
20-08-2004, 07:59 PM
Nabavicu speed disk pa cu da nacinim i ovo delo :)

diviner
20-08-2004, 10:02 PM
Neces uciniti nista spektakularno (na masini koju si uzeo, sam vec podesio 1536MB virtual memory ;) )!

@ Boskovic

Moguce je postaviti 3GB particiju, kao i SWAP na istu (i sistem iza nje)...medjutim, koriscenje SWAP-a nije toliko ucestalo (koristi se samo u prvim fazama rada...kasnije je irelevantan, jer ukoliko imate dovoljno RAM-a, kasnije je sve vec iskesirano), kao i razlika u brzini diska na pocetku (kako bi stojao u ovom slucaju) i negdje na pocetku pomjerenim za koji GB naprijed (cak stavise, zanemarljiva je).

Ja sam se odlucio za manju sistemsku particiju (do 20GB), redovno defragmentisanu, na pocetku diska (windows, projekti, projektni preseti, sitni programi i alatke od prioritetnog znacaja), dok sve ostalo smjestam na druge particije ( VST instrumenti, semplovi, koje se sve nalaze na prvoj polovini 360GB-nog RAID0 niza), zarad sto manje konfuzije. Slicno sam stvar podesio i tebi Eon-e ;) !

Manje je bitno, gdje se nalazi swap fajl unutar 20GBne particije, na pocetku jednog 320GB-nog RAID0 "diska", koliko je bitno da ti ta particija bude redovno defragmentirana!

Eon
21-08-2004, 09:22 AM
Neces uciniti nista spektakularno (na masini koju si uzeo, sam vec podesio 1536MB virtual memory ;) )!

@ Boskovic

Moguce je postaviti 3GB particiju, kao i SWAP na istu (i sistem iza nje)...medjutim, koriscenje SWAP-a nije toliko ucestalo (koristi se samo u prvim fazama rada...kasnije je irelevantan, jer ukoliko imate dovoljno RAM-a, kasnije je sve vec iskesirano), kao i razlika u brzini diska na pocetku (kako bi stojao u ovom slucaju) i negdje na pocetku pomjerenim za koji GB naprijed (cak stavise, zanemarljiva je).

Ja sam se odlucio za manju sistemsku particiju (do 20GB), redovno defragmentisanu, na pocetku diska (windows, projekti, projektni preseti, sitni programi i alatke od prioritetnog znacaja), dok sve ostalo smjestam na druge particije ( VST instrumenti, semplovi, koje se sve nalaze na prvoj polovini 360GB-nog RAID0 niza), zarad sto manje konfuzije. Slicno sam stvar podesio i tebi Eon-e ;) !

Manje je bitno, gdje se nalazi swap fajl unutar 20GBne particije, na pocetku jednog 320GB-nog RAID0 "diska", koliko je bitno da ti ta particija bude redovno defragmentirana!

Znao sam da si i ovde umesao prste :mrgreen: