View Full Version : Diter shaper
idekius
09-07-2004, 09:58 PM
Sta znace parametri na njemu? O.K., za bit rezoluciju znam sta je, ali sta je Shaper : HP2, FIR3, FIR9. Dither : RPDF, TPDF, HPDF. Ja te parametre postavljam po sluhu jer mi nije bas jasno sta je to u stvari.
To ti je vrsta samog filtera koji se koristi pri ditheru...e sad nemam pojma koji je najbolji...
idekius
10-07-2004, 12:58 AM
Bilo bi dobro da mi neko pojasni to oko filtera jer se stvarno cuje razlicito...
Nemam ni ja bas pojma sta se desava ali imas objasnjenje u manualu koje dobijes na cd-u uz cw i upravo kazu onako kako ti radis :
Use your ears to determine the appropriate algorithm. Select the function that is the most inconspicuous.
Zanci koristi onako kako i jesi
Bilo bi dobro da mi neko pojasni to oko filtera jer se stvarno cuje razlicito...
Ma vidis da to ni oni ne znaju da objasne :twisted:
Koliko ja shvatam, to je vrsta filtera koji se primenjuje na onaj shum koji dither ubacuje :?
Pedja
10-07-2004, 12:03 PM
Mislim da Sandro zna objasnjenje na ovo pitanje.
Samo jos da dodju on i Anita sa kupanja :D
Saandroooo..... :)
idekius
10-07-2004, 05:19 PM
Sandro verovatno uci od Anite da pliva :D
Pedja
13-07-2004, 11:55 PM
Saaanndrooooo :D :?
idekius
14-07-2004, 02:39 AM
Stvarno... Gde je nestao SAndro????
Sandro pravi si dither shaper, ne znamo gde si kako si i sta znacis :D
pretpostavljam da je sa Anitom i Filipom i malim/om u klimatizovanom apartmanu, komentarisu o gorgonzoli :)
perapera
14-07-2004, 04:58 PM
Da se i ja sitno umesham...
Termini RPDF, TPDF i HPDF odnose se na razlichite vrste Probability Density Function (RPDF - Rectangular Probability Density Function,
TPDF - Triangular PDF...). Kratka definicija PDF je sledeca:
probability density function (abbr. PDF) A mathematical function linking a range of numbers to the probability they will be randomly selected, often drawn as a graph. Common PDFs include ?triangular?, ?rectangular? (named after the shape their graph makes) and ?Gaussian? (with a bell-shaped graph)
Duzhu (i komplikovaniju :)) mozete naci na http://en.wikipedia.org/wiki/Probability_density_function.
Bacite pogled i na http://www.cadenzarecording.com/dither.html, kao i na http://www.earcatching.com/dither/index.htm trebalo bi da nadjete neke korisne informacije vezano za PDF i dither.
Shto se tiche ostalih skracenica, pretpostavljam da se odnose na izbor kola (chipa) koji radi analogno-digitalnu konverziju ili pak metoda po kojima ce odredjeno kolo da radi. Izvesna kolichina korisnih informacija moze se naci na http://httpd.chello.nl/~m.heijligers/DAChtml/Digital%20Theory/n_shape.txt.
Nadam se da ce ovo nekome koristiti... :D
velika hvala za resavanje ove misterije :)
perapera
15-07-2004, 10:49 AM
Drago mi je ako sam nekako pomogao. :)
jesi itekako i slobodno pristupi svakoj diskusiji :)
SandRob
15-07-2004, 01:10 PM
Mislim da Sandro zna objasnjenje na ovo pitanje.
Samo jos da dodju on i Anita sa kupanja :D
Saandroooo..... :)
ma znan vraga crnega :oops:
znan da se dither koristi na kraju masteringa kad se treba konvertirat stvar iz 24 u 16 bitova i sacuvat na disku.
znan da je taj dither nekakav shum koji se dodaje da bi pokri eventulane sitne distorzije (ili sto su vec) koje se mogu cut kod finog propadanja reverba, fade outa i sl. ja koristin onaj appoggeeev, namistin ga kako je po defaultu i uopce ne razmisljan o njemu. :oops:
pazin samo da mi je na limiteru dither iskjucen iako uopce ne cujen razliku, ali eto :roll:
mislin da bi kod klasicne glazbe, zborova, klapa i sl. taj dithering vise treba doc do izrazaja nego u pop produkciji, ali to bi treba neko strucnije objasnit... ja to neznan, a i moran na rucak.
na meniju su sjemenke od sezama kao predjelo, glavno jelo su sjemenke od suncokreta a dezert su sjemenke od lana s mlikon od rizi ;)
prava Anitina kuhinja, ja ne bi ni dana preziveo pored nje :)
Evo mene opet na netu... ljudi sorry sto me nije bilo. Adaptiraju mi stan tako da nema nicega vise tamo pa ni kompa s internetom. No to nije sad bitno... elem...
Dither je jako tihi random noise. Sluzi za to da zavara konvertere kad pretvaraju neke jako tihe zvukove koji su na donjem pragu konvertera. Na primjer, ako rep od reverba pada u tisinu onda e na njegovom kraju digitalni podatak vec isprekidan. Vidi ovo:
xxxxxxx o xxxx o xxx o xxoxx o x o x oooo x oooooo x oooooo
To je recimo kraj reverba di mali x-evi predstavljaju nekakav signal koji se biljezi (iznad praga konverzije je - unutar 16 bita) a nule su mjesta gdje nema signala. U praksi zapravo tamo di je nula (ako se pretvara iz analognog signala ili iz digitalnog koji je na vecoj bit-dubini - recimo 24 bita) ima signala ali je on pretih tako da ga konverter zanemaruje. E sad kad stavimo dither noise, on ce se matematicki zbrojit s vrijednostima signala i "poglasnit" ce sve toliko da ce nule ipak biti "vidljive" u konverziji. Znaci postat ce nekakvi podaci (ako uzmemo da je x nekakav podatak a nula ne-podatak ili praznina). Time kraj tog nekog reverba zvuci bolje, mekse, jer nije isprekidan.
U praksi kako to izgleda pogledajte u Sound Forge-u. On dobro prikazuje waveform pa se sve lijepo vidi. Uzmite bilo kakav zvuk na 24 bita (ili vise), dodajte 10 sekundi tisine (insert silence) na kraj i lupite po tome svemu nekakav dugacki reverb. Sad vertikalno zumirajte (Shift + strelica gore) i gledajte kraj. Nadjite na kraju gdje se gubi signal u tisini. Tamo jos dodatno horizontalno zumirajte (strelica gore na tastaturi) i promatrajte. Vidi se kako malo ima signala malo nema. Sad cijeli fajl bez dithera prebacite u 16 bitni i pogledajte isti taj kraj. Malo su ekstremnije te oscilacije u gubitku signala. Istu stvar napravite s ditherom i provjerite taj kraj - izgleda bolje! I primjetit cete da digitalna tisina (onaj dio di nikad nije bilo signala jer ste s insert silence dodali pun k** tisine na kraj do koje reverb nije dospio) vise nije ravna crta (nula) nego ima nekog signala al se jedva cuje. To je dither noise!
E sad ako uzmemo da u svojoj osnovi taj dither noise ima karakteristiku bijelog suma, znaci ima cijeli spektar frekvencija jednakog intenziteta, mozemo reci da je njegova frekvencijska karakteristika ravna (linearna). Tu freq. karakteristiku se moze oblikovati s nekakvim eqilizerom (iliti filterom). Time dobivamo da dither vise zahvaca neke frekvencije od drugih u konverziji. To je taj noise shaping! Noise shaping je zapravo frekvencijska krivulja dither noise-a! Te freq. krivulje su smisljali neki jako pametni ljudi izracunavajuci kako ljudsko uho reagira da bi znali koje frekve mogu poglasnit a da se jos uvijek ne primjeti a koje moraju stisati da ih uho ne biljezi. Ima puno razlicitih metoda a kazu da je jedna od najefikasnijih za akusticnu glazbu POW-RAY metoda.
Isto tako, u Steinbergovim programima koristi se licencirani dither od firme Apogee koji ima jos jedan stos - autoblack. Autoblack je fora da se dither sam iskljuci kada skuzi da je totalna tisina. To je za krajeve stvari kad reverb istece i onda ne zelimo da se skuzi sum u pozadini (sam dither).
Ako vas vise zanima, najbolje objasnjenje dithera je u (naravno) Bob Katzu! Ko nema knjigu nek si ju kupi jer je to biblija! Tamo ima sve dijagrame i krivulje tih noise shapinga i blablabla...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.