View Full Version : HOR
STUDIOTON
05-07-2004, 01:54 PM
Prosle nedelje sam imao snimanje hora na koncertu koje je bilo uspesno ..
Nosio sam svu neophodnu opremu .. sreca je bila sto je sala bila delimicno gluva (NOVA) i nije vracala zvuk stoga sam i imao malih da kazem neizbeznih problema oko snimanja ..
Koristio sam EMU1820 muzicku kartu koristeci 4 IN kanala od toga 2 IN sa EMU-ovim preamp pojacalima + Ultra gain pro MIC 2200 za ostala dva kondezatora ..
U pitanju su bili sledeci mikrofoni:
RODE NT 1000(Sredina hora)
RODE NT1A(Desna strana hora)
BEHRINGER B1(Leva strana hora)
BEHRINGER B5 (klavir)
Postojali su mali tehnicki problemi pri montiranju tipa pogresno povezivanje kablova u brzini itd.. :oops:
Projekat sam spremao u studiju koji je sa malim izmenama prilagodjen trenutnoj situaciji ...
Kod mene u studiju je radjena detaljna obrada signala ,mix,mestering itd,,
Za usnimavanje koristio sam CUBASE SX 2.2.033 a u obradi sledece programe: Soundforge 7.0 , Adobe Audition 1.0 , Mastering WAVES , IR1 effects itd ,Timeworks ..
Kompozicije sam zbog velikog trajanja kratio tako da znate kada cujete da je nesto iseceno :-))
Linkovi za download
www.studioton.co.yu/hor/Kosovo.zip
www.studioton.co.yu/hor/Gaudeamus.zip
Voleo bih da cujem vase misljenje oko ovoga ?
Nije lose, mogao bi malo da "rasiris" hor...ovako je sav u sredini...
meni se svidja i po jacini i po stereu, jedino malo reverbacija mi negde kratka na kosovu a negde kao da je duza. Dobar je stereo raspored. I kao da mi je malo mutno, e sada malo pojasni kako si, sta si radio u masteru??
Ovo za mutno mozda tripujem
Gaedamus mi je nakako cistiji, mozda mi se stvarno cini. Hmmm aj jos jednom. Jeste cistiji je gaedamus i nekako prezentniji.
Sta si radio :?
arados
06-07-2004, 12:04 AM
Kao da horu fali basova - glasova, ne freq
SandRob
06-07-2004, 12:20 AM
a jesi pokusa snimit zbor sa dva mikrofona umisto sa 3, koristeci neku od stereo tehnika?
STUDIOTON
06-07-2004, 09:40 PM
meni se svidja i po jacini i po stereu, jedino malo reverbacija mi negde kratka na kosovu a negde kao da je duza
To je zato sto je kompozicija dugacka pa sam sekao i spajao delove da bi ste culi sve dinamicke delove koje sam izabrao .. znaci dobra je reverbacija a to sto cujes je seceno odnosno cela kompozicija je mnogoo duza .. Pravilo je bilo da hor peva 20% nize od maximalne dinamike i 20% vise od minimalne dinamike kako bi snimak ispao sto kvalitetniji znaci kada je dinamika velika bez pikova a kada je mala da sve lepo izadje ..
I kao da mi je malo mutno
Ne bih se slozio .. svaka je kompozicija iste produkcije i istih frekvencija .. Imao sam problema sa mojim monitorima tipa odlicno slusanje koje ustvari nije dobro zna Pure o cemu pricam medjutim sve sam to sredio i monitori odlicno rade .. posto nisam bio siguran u njih jer je ovo ipak veliki projekat radi sigurnosti sve je ponovo preslusano na Tannoy system 800 i potpuno je isto odnosno tehnicki korektno kako bi rekao moj prijatelj Oggy :lol:
Kao da horu fali basova - glasova, ne freq
HOru nije dodat bass jer po meni nije bilo potrebe , samo bih pokvario efekat koji sam dobio direktnim usnimkom .. kada je audio u pitanju postujem pravilo da je najbolja produkcija kvalitet samog usnimka .. ako se dobro usnimi potrebne su male nijanse za finalni efekat a kada se lose usnimi onda su muke i nezadovoljavajuci rezultat .. Sobzirom da nismo imali mogucnosti da vracamo hor nekoliko puta radi eventualnog boljeg usnimka mislim da je dobro ispalo ..
a jesi pokusa snimit zbor sa dva mikrofona umisto sa 3, koristeci neku od stereo tehnika?
Znam da je pravilo snimati hor sa dva mic-a ali ponekad se ne treba pridrzavati pravila .. ovo je bio ogromni hor i to sa solistom .. treci mikrofon je postavljen namerno i ispostavilo se je to bila prava odluka u ovom slucaju..
arados
06-07-2004, 11:57 PM
Ivane, nije to do tebe, nego, usput - samom horu fali fundamenta ------->
odn. basa.
Ti si snimio sta si imao za snimiti.
I to vrlo dobro.
ridge
07-07-2004, 12:15 AM
Ko je dovraga pisao ovu muziku?????
Mislim na moje kosovo naravno.
STUDIOTON
07-07-2004, 06:00 AM
Ivane, nije to do tebe, nego, usput - samom horu fali fundamenta ------->
odn. basa.
Ti si snimio sta si imao za snimiti.
I to vrlo dobro.
Razmumem , hvala svima na komentarima
Mislim na moje kosovo naravno.
Muziku je pisao Budimir Gajic .. Sto ne svidja ti se!?
Pa i meni se cini da stereo ne dolazi do izrazaja.
Ocekivao sam da hor grune i da "oduva", ali to se nije desilo.
Mogao si reverb drugacije da uradis, i da njime poboljsas stereo sliku.
U stvari mozda sliku kvari cela kompozicija, koja mi se ne svidja, ali to nije zamerka na tvoj racun. :oops:
STUDIOTON
07-07-2004, 10:43 AM
Ocekivao sam da hor grune i da "oduva", ali to se nije desilo
Moj posao je bio tehnicke prirode :lol:
U stvari mozda sliku kvari cela kompozicija, koja mi se ne svidja
Pazi,tu nema sta da ti se svidi ili ne svidi , moze se samo reci ne svidja mi se kako je to odredjeni hor izveo .. ovo su vrhunske kompozicije velikih majstora koje traju vekovima i na to treba gledati sa neke druge strane .. Znaci ovo su kompozicije pisane za hor i u njima se ogleda necije majstorstvo iz davnina i sadasnjice,u ovim kompozicijama je ustvari harmonska nauka.. to nisu komercijalne kompozicije vec prave umetnicke , poslusajte samo tu harmoniju ili pogledajte partiture , to je nesto fantasticno ..
Ne bih se slozio .. svaka je kompozicija iste produkcije i istih frekvencija .. Imao sam problema sa mojim monitorima tipa odlicno slusanje koje ustvari nije dobro zna Pure o cemu pricam medjutim sve sam to sredio i monitori odlicno rade .. posto nisam bio siguran u njih jer je ovo ipak veliki projekat radi sigurnosti sve je ponovo preslusano na Tannoy system 800 i potpuno je isto odnosno tehnicki korektno kako bi rekao moj prijatelj Oggy
Moguce je iako i meni dalje zvuci tako. Sta je sa monitoringom??
U stvari mozda sliku kvari cela kompozicija, koja mi se ne svidja
Pazi,tu nema sta da ti se svidi ili ne svidi , moze se samo reci ne svidja mi se kako je to odredjeni hor izveo .. ovo su vrhunske kompozicije velikih majstora koje traju vekovima i na to treba gledati sa neke druge strane .. Znaci ovo su kompozicije pisane za hor i u njima se ogleda necije majstorstvo iz davnina i sadasnjice,u ovim kompozicijama je ustvari harmonska nauka.. to nisu komercijalne kompozicije vec prave umetnicke , poslusajte samo tu harmoniju ili pogledajte partiture , to je nesto fantasticno ..
Pa ne mozes da tvrdis da su sve klasicne kompozicije savrsene i svima moraju da se svidjaju... :shock:
ne moraju da se svidjaju svima ali o savrsenstvu ja ne bi puno samo da kazem da vreme postojanja samih kompozicija u svetu je dokaz da poseduju izuzetan kvalitet
STUDIOTON
07-07-2004, 12:44 PM
Pa ne mozes da tvrdis da su sve klasicne kompozicije savrsene i svima moraju da se svidjaju...
Jesu savrsene NE KAZEM VEC ZNAM!! a ne moraju se svideti svima jer se ni meni ne svidjaju (retko sta da mi se svidi):wink: .. Da bi se nekome svidela ta visevekovna muzika mora je razumeti.. ja je bar za sve ovo vreme nisam razumeo , ja to ne slusam niti sam slusao vec sam ucio o tome i analizirao .. i zato kazem to nije komercijala to je muzicko savrsenstvo!
ridge
07-07-2004, 12:53 PM
Ne ne svidja mi se, i daleko je to od savrsenstva al kad sam ukucao doticnog kompozitora u google stvar je odmah bila mnogo jasnija, manje vise mi se odmah ucinilo da je tako nesto u pitanju.
Al necemo o tome jer nije tema.
STUDIOTON
07-07-2004, 01:10 PM
Ne ne svidja mi se, i daleko je to od savrsenstva al kad sam ukucao doticnog kompozitora u google stvar je odmah bila mnogo jasnija, manje vise mi se odmah ucinilo da je tako nesto u pitanju.
Al necemo o tome jer nije tema.
Ne nisam mislio na pesmu Kosovo jer je to pesma zabavnog karaktera ..
SLazem se da ovo nije bila tema i da ne moramo da raspravljamo o tome
ridge
07-07-2004, 03:40 PM
Mislim na MOJE KOSOVO naravno.
kad moram sam sebe da citiram :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.