View Full Version : ISPLATIVOST PRO TOOLSA?
dlukace
30-06-2004, 09:25 AM
?ao svima! zanima me ?to ljudi misle o kori?tenju(isplativost naravno)pro toolsa u njihovim studijima.ja mislim da cubase ili logic + wavelab ili soundforge mogu dati dobre rezultate ?to se kvalitete zvuka ti?e.u budu?nosti (skoroj) ?u mo?da dobiti nekakvu ostav?tinu pa pitam da li je isplativo da kupujem takav sistem-recimo pro tools le? trenutno radim na cubase vst 32+terratec 24/96 ewx+hardware...platforma je pc 4 1,7 mhz 1 gb rambus unaprijed hvala!
Color
30-06-2004, 10:14 AM
Pro tools je editor kao i svaki drugi.. Cubase SX , Nuendo , Wave Lab itd.. Kvalitet zvuka zavisi samo od A/D konvertera koji koristis. 90% profesionalnih studia ga koristi zato sto rade na Mekintosima a digidesign je Protools napravio za ovu platformu. I naravno sto digidesign pravi odlican A/D konverter (digi001,digi002,192....)koji ti je neophodan za normalan rad Protoolsa! Druga stvar koja je donedavno igrala veliku ulogu u izbora softwarea je mogucnost citanja OMF fajlova. Naime ako radis zvuk za filmove,iz montaze obicno dobijes OMF fajl koji sadrzi sve zvukove i dijaloge (+TimeCode) koje je montazer u toku montaze "stavio" na sliku.. Donedavno je samo Protools umeo raditi sa tim fajlovima.Sada i Cubase SX i Nuendo umeju da ih citaju. Osim toga firma digidesign nudi jako dobre externe controlere ("mixetu") npr.Control24 itd koji su nazalost EXTRA skupi...
Licno sto se mene tice moras dobro razmisliti za sta zelis koristiti studio (film ili muzika) Ako si baziran na film-definitivno Protools. U vecini studia se materijal samo priprema za mix a konacan mix se radi u studiima koji imaju licencu od DolbyDigital u kojima se u 90% slucajeva koristi Protools! Znaci kompatibilnost medju studijima mora biti 100% ! Ako uzimas Protools , preporucio bih ti Mac platformu na kojoj Protoolsi rade perfektno! Na poslu i u skoli radim na Protools a kuci u Cubase Sx na PC... Stvar navike. Konacni rezultati su isti! Naravno digidesign nudi i najednostavniji model A/D konvertera "MBox" (2 analog inputs and outputs. 24-bit stereo S/PDIF digital I/O. 2 analog TRS inserts. Headphone output with dedicated volume control. 0-latency monitoring. 100% USB powered) za nekih 500eu (ako se varam nek me neko ispravi) sa kojim dobijes Protools LE.
milos
30-06-2004, 10:56 AM
Kad sve to saberes Pro Tools sistemi ne vrede toliko posto sada na trzistu postoje kartice(Emu) koje imaju iste konvertore kao i pro tools hd sistemi a kostaju 10 i vise puta jevtinije.
Starter*
30-06-2004, 12:19 PM
Jedino se postavlja pitanje da li toolsi imaju iste konvertore kao i emu... :D hahaah nisam mogao da odolim...
Ad Fines
30-06-2004, 12:31 PM
Jedino se postavlja pitanje da li toolsi imaju iste konvertore kao i emu... :D hahaah nisam mogao da odolim...
Jel ovo neka sala o konverterima? :shock:
dr.Ru
30-06-2004, 12:44 PM
Pro Tools je izuzetan sistem. Verovatno ti Purator moze reci o njemu jer ima Digi002 sa PT. Softverski, danas nema razlike u koriscenju sistema, jer PT je poceo da podrzava VST, sto ranije nije bilo moguce. NJegova politika je okrenuta RTAS standardu.
Dakle, isplativost se gleda hardverski:
Kakav je kvalitet A/D D/A konvertora?
Izuzetna ali ne bez konkurencije:
najbolje konvertore u profesionalnoj DAW studijskoj upotrebi imaju:
RME, DIGI, AARDVARK i MOTU.
zato, ovog puta necu pricati o kvaliteti konvertora, vec o drugoj stvari koja ti moze pomoci:
RME je dobitnik MIPA2004 nagrade. Najjaci model je FireFace 800 i mislim da mu ni jedan sistem ne moze prici. Ima naj drajvere i najstabilniji rad.
DIGI: mana mu je sto su svi modeli All-in-one, dakle sadrze sve potrebno za rad ukljucujuci i mic preamps. Sve komponente su odlicne ali ti suzavaju izbor. Mozda bi hteo Focusrite ili TL Audio micpreamps koji su bolji od digi-jevih..... neki bi ovo okarakterisali kao prednost, ali ja sam sklon da razdvajam komponente i sam pravim DAW izbor
AARDVARK sa jedne strane, vanserijski kvalitet, sa druge najgori drajveri.... losiji od bilo cega na trzistu.... Ne znam, da li je iko uspeo da natera Aardvarka da radi pod AMD platformom... Kod Intela je pitanje kocke da li ce ti proraditi
MOTU je sistem koga bih ja uporedio sa RME ali za Apple Mac platforme. Ako koristis PC.... bezi od MOTU-a i zaboravi na njega. Ako imas Mac, postaces njegov fun, kao sto svi postanu funovi RME kada ga jednom probaju a pritom koriste PC za svoj DAW
@ Color
Gore u tvom postu sam procitao da radis u nekoj skoli i koristish Pro Tools.Koja je to skola?
Color
30-06-2004, 01:18 PM
@ Color
Gore u tvom postu sam procitao da radis u nekoj skoli i koristish Pro Tools.Koja je to skola?
Studiram u Pragu FAMU - filmska i tv skola - katedra Zvuka iliti Sound Design-a. Radi se iskljucivo sa ProToolsem, studiranje je vecinom bazirano na film.
gorjan
30-06-2004, 04:07 PM
RME je dobitnik MIPA2004 nagrade. Najjaci model je FireFace 800 i mislim da mu ni jedan sistem ne moze prici. Ima naj drajvere i najstabilniji rad.
DIGI: mana mu je sto su svi modeli All-in-one
Zar nije i Fireface 800 takodje All-in-one?
dr.Ru
30-06-2004, 04:40 PM
Zar nije i Fireface 800 takodje All-in-one?
Jeste, ali RME je mislio ovako:
primenicu svu svoju najbolju tehnologiju na sistem FireFace 800. On ce imati najbolje algoritme Hammerfall HDSP sistema i savrsene A/D D/A konvertore kao i RME OctaMic preamps.
Kupcu dajem da bira hoce li ga koristiti kao all-in-one za notebook ILI kao core DAW sistema sa dodatnim hardware. Cena mu omogucuje to.
.......... Ipak, RME kupcu nije dao da bira, jer i jedna i druga kategorija kupca ce ga izabrati za svoje potrebe.
Digi je preskup za ovakvu vrstu alternative i kupac koji ga kupi sa nasim skromnim platama se odlucuje da mu bude all-in-one.
Nemojte me pogresno shvatiti: ja jesam naklonjen RME.... ali odbiti DIGI-ja je samo teorijska rasprava. Mislim da nema coveka koji ne bi bio zadovoljan DIGI-jem u radu
gorjan
30-06-2004, 05:40 PM
Jeste, ali RME je mislio ovako:
primenicu svu svoju najbolju tehnologiju na sistem FireFace 800. On ce imati najbolje algoritme Hammerfall HDSP sistema i savrsene A/D D/A konvertore kao i RME OctaMic preamps.
Kupcu dajem da bira hoce li ga koristiti kao all-in-one za notebook ILI kao core DAW sistema sa dodatnim hardware. Cena mu omogucuje to.
.......... Ipak, RME kupcu nije dao da bira, jer i jedna i druga kategorija kupca ce ga izabrati za svoje potrebe.
Digi je preskup za ovakvu vrstu alternative i kupac koji ga kupi sa nasim skromnim platama se odlucuje da mu bude all-in-one.
Nemojte me pogresno shvatiti: ja jesam naklonjen RME.... ali odbiti DIGI-ja je samo teorijska rasprava. Mislim da nema coveka koji ne bi bio zadovoljan DIGI-jem u radu
To su sve vrhunske sprave, to mi je jasno. Ako sam te dobro shvatio hoces da kazes da cenovno RME dozvoljava da kupis Fireface 800 ali da ti ostane love koju mozes da ulozis u dodatne komponente, tipa drugo predpojacalo ili sl.?
Ali koliko ja vidim, Fireface ce da kosta oko 1400$ a tu se negde vrti i ona Digi002 rack varijanta(mozda je cak i jeftinija) A mozda se u tom opsegu novca vec moze razmisljati i o Apogee rosetti 200. Koliko vidim tu moze da se dokupi firewire prosirenje sa drajverima. To bi kostalo oko 2200$, dva kanala i bez mikrofonskog pretpojacala, al to je vrh, zar ne? Hocu da kazem ako imas 1400$ ako treba ukradi jos 800 i resi tu muku za sva vremena...mozda je i to neka logika. Ali stoji i to da je Fireface izuzetno zgodna spravica
arados
01-07-2004, 12:14 AM
Jucer sam u Mostaru kod jednog prijatelja cuo Digi002 Platformu + Mac G4 +
Yamaha NS10 + preko Technics classA linijskog pojacala
Zvuci fenomenalno
Ovo svoje bih najradije izbacio napolje , polio petrolejom i zapalio
Ima i onaj Controler
I ima ljudi moji ZVUK
Ima i onaj Controler
I ima ljudi moji ZVUK
eeeee...to vam ja pricam :D
purator
ponosni vlasnik Digi002 ;)
arados
01-07-2004, 12:54 AM
Sto kaze Cane : Bio sam svugde i radio sam svasta!
Da mi je netko pricao, vjerojatno bih ga odjeb'o
Ali na svoje u?tipke(u?i) sam se uvjerio da je ono vjerojatno kapak.
kako li im tek zvuci onaj mix24
prije nego sam nabavljao opremu, trazio sam od Mishe Vucenovica da
mi napravi jednu ponudu sa mix24 sistemom. Tada je bila oko 6500-7000e
Ovaj kaze da ga je Digi002 izasla oko 2600-2800e
arados
01-07-2004, 12:55 AM
I da iskren budem ZAVIDIM VAM!
A ko ne zavidi, pure moram cuti kako to zvuci, zanima me opasno. Inace digi ima svoju cenu sa razlogom i u to sam uveren, i opet vazi ona koliko para toliko muzike
Mda... Samo sto pure nikako da doceka BM6-ice da cuje tu ludnicu kako valja i dolikuje... ;)
dr.Ru
01-07-2004, 11:09 AM
sta da vam kazem:
digi002 zvuci fenomenalno. Imao sam prilike da ga dobro slusam (hvala puRe :!: :D ) Kada kazem da je RME moj izbor, ovo mislim cisto subjektivno i u tom pravcu gradim svoj DAW.
Kada bih imao digi002, bio bih presrecan ali bi ga ostavio za all-in-one.
RME- isao bih na varijantu FireFace 800 + TL Audio C-1
za gorjana: u pravu si
sta da vam kazem:
digi002 zvuci fenomenalno. Imao sam prilike da ga dobro slusam (hvala puRe :!: :D ) Kada kazem da je RME moj izbor, ovo mislim cisto subjektivno i u tom pravcu gradim svoj DAW.
Kada bih imao digi002, bio bih presrecan ali bi ga ostavio za all-in-one.
RME- isao bih na varijantu FireFace 800 + TL Audio C-1
za gorjana: u pravu si
Ru, sta si uradio sa DAW-om, jesi li uzeo racunar, karticu, monitore ...??
dr.Ru
01-07-2004, 11:38 AM
Ru, sta si uradio sa DAW-om, jesi li uzeo racunar, karticu, monitore ...??
ne jos, jer sam sve rasprodao da bih posle vojske kupio novo i drugo. Imam spisak mog izbora, ali moracu postepeno da kupujem jer mi se od cena vrti u glavi :( :oops:
za DAW je zaduzen DAW majstor Diviner
RME Hammerfall HDSP 9632
RME FireFace 800
TC PowerCore FireWire
TL Audio C-1 Dual Valve Compressor & Mic Preamps
Rode K2 + Shure SM 57
Adam P22a
Korg SP 300
Clavia Nord Lead 3
vec ne mogu svega da se na brzinu setim, ali ovo neka bude glavno
-----------------
klikni na sliku:
http://www.rme-audio.com/images/titles_e/ff800.gif (http://www.rme-audio.com/english/firewire/ff800.htm)
Korg SP 300
ccc...a ni da kazes ko ti je to preporucio :D
Uuuuuu... je*ozovno... :twisted: svaka cast na izboru !
dr.Ru
01-07-2004, 11:52 AM
Korg SP 300
Master puRe..... i ne samo SP 300........ :D :!:
Korg SP 300
Master puRe..... i ne samo SP 300........ :D :!:
A sta sam jos rekao?
Da nisu Adami :)
prejako
Adam ,ako mislite na monitore sam cuo u Artistu i mnogo su dobri, kaze lik da ih je maksuz u Londonu uzeo zbog kvaliteta koji u odnosu cena/kvalitet prevazilaze mnog emackije i maudije i itd.
kaze lik da ih je maksuz u Londonu uzeo zbog kvaliteta koji u odnosu cena/kvalitet prevazilaze mnog emackije i maudije i itd.
samo cu citirati...
"M-Audio je kesa"
Od M-Audija je SVE bolje... ;)))))))))))))
jebem li vam sveca vaseg :D
kada smo se svi napalili na 10/10 onda je maudio bio najbolji a sada ne valja :)
Ma 10/10 je vrhunska kartica... Zvucnici i mikrofoni su kese (misim daj promeni ovu titulu pure u bar "kreten" ili sl...) osim Groove Tubes-a koji i nije bas M-Audio... :roll:
arados
01-07-2004, 01:57 PM
?ini mi se da polagano - ali sigurno dolazimo po ko zna koji put do
generalnog zaklju?ka:
KOL'KO PARA - TOL'KO MUZIKE
Tako je sa Mac G5, tako je kad pogledamo spisak Rumskog,
tako je kad pogledamo kvalitetan mic (Neuman 87 - nezamjenjiv),
ma sve i gotovo.
Ko to sebi priu?ti - ima ubojito naoruzanje
Zar nije tako?
ridge
01-07-2004, 06:15 PM
M-audio mikrofoni i nisu tolko losi ,nisu bas neumann al ok su.
arados
01-07-2004, 07:26 PM
Nemam ga ni ja, ali bih volio da ga se dokopam, i to onog starijeg
U mene je inace RoDE NTV - valve
dr.Ru
01-07-2004, 08:56 PM
Ljudi, Rode K2 jednostavno ubija..... Bolje od ovog nisam cuo, svega mi..... :idea: :!:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.