PDA

View Full Version : Kojim mikrofonom snimiti violinu?

MusicGirl
09-06-2004, 03:41 PM
Interesuje me koji mikrofon je pogodan za ozvucavanje violine i kako se mikrofon u ovom slucaju postavlja?

ridge
09-06-2004, 05:22 PM
http://music.calarts.edu/~chung/gear/ ovde imas par zanimljivih saveta

SandRob
09-06-2004, 08:02 PM
http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=833

http://www.saecollege.de/reference_material/

Color
25-06-2004, 02:24 PM
Zavisi od vise stvari! Snimas je u studiju ili u koncertnoj dvorani? Snimas sa ostalim instrumentima ili solo?
Ako snimas npr kvartet,kvintet,orkestar bilo kojeg tipa u prostoru sa normalnim akusticnim uslovima (sala) najbolje je koristiti dva mikrofona istog tipa npr Neumann u87 itd..(AB stereofonija) Ako zelis naknadno violinu doradjivati dobro je ozvuciti i posebno. Ako snimas violinu u studiu (na playback) mozes koristiti isti mikrofon. Postavlja se 30-50cm od rezonantnog otvora ako zelis "blizi" utisak. Sto dalje imas mikrofon , vise prostora dobijas u snimku! Je to kao dry/wet opcija na dig procesorima.
U svim varijantama najnesrecnije resenje je koristiti dinamicki mikrofon!!!

perosc
28-10-2007, 07:02 PM
Za violinu nije skup a nije los AKG C1000

kVu
29-10-2007, 01:01 AM
Interesuje me koji mikrofon je pogodan za ozvucavanje violine i kako se mikrofon u ovom slucaju postavlja?

sa nekim lampaskim tesko da mozes da pogresis... a postavljas i pomeras dok ti se ne svidi zvuk.. otprilike kao i gitara, samo sto nema 12-i prag :da:

Rasta
31-10-2007, 08:01 AM
Budget verzija - Oktava MK012
Performance verzija - Neumann KM 184

Klarinetista
31-10-2007, 08:55 PM
sa nekim lampaskim tesko da mozes da pogresis... a postavljas i pomeras dok ti se ne svidi zvuk.. otprilike kao i gitara, samo sto nema 12-i prag :da:
Najbolje dosad sto sam imao prilike da cujem je upravo Carvin TUBE - ima na nekoliko snimaka na novom albumu Tijane Milosevic (ostalo je snimano verovali ili ne ELEKTRICNOM violinom:banghead: :banghead: :banghead: - glupi grci...c.c.c.)

Xproducer
24-11-2007, 04:29 AM
sennheiser MD 421 (white).....svetlih tonova,mnogo konkretnji saund

stvoren za violina.

Krimos
14-12-2007, 11:27 AM
podpisujem sennheiser

Arthur
14-12-2007, 01:31 PM
neumann km84 (184)
AKG C-451

xcirey
14-12-2007, 11:48 PM
ja radim sa akg c 411
+shure sm 81

to je moja kombinacija........

eh da mi hoce ta oktava vise doci do ruku pa da poslusam to cudo volio bi vise nego pare hehehehe pozz rasta!

Rasta
15-12-2007, 09:27 AM
ja radim sa akg c 411
+shure sm 81

to je moja kombinacija........

eh da mi hoce ta oktava vise doci do ruku pa da poslusam to cudo volio bi vise nego pare hehehehe pozz rasta!

Eh, imao si priliku :-) Dooobro je bilo ono sto sto si napravio...

Malo OT, nije mi jasno zasto si se zalio na raspored faza na onom razglasicu? Jasno mi je to na velikom razglasu, ali u onakvom prostoru, gdje zvuk s bine pridonosi s preko 20%... Ja znam ponekad pobacati kutije sve u krug, da ne bih ubio ljude u prvom redu s jakim razglasom. Pogotovo u lose akusticnim prostorima postignem bolji odnos izmedju reflektiranog i direktnog zvuka. Takodjer, sto se tice EQ-a na monitoringu, na vece svirke obicno donesem EQ, ali nitko to jos nije trazio, ni Scott Henderson, niti Jojo Mayer, niti Victor Bailey... Obicno imam u manjim prostorima drugaciji pristup nego u velikim dvoranama.

Puno pozdrava, bas je bila odlicna svirka i strasno mi je zao sto me pokosio umor, pa da nismo malo zarakijali na shanku... No, bit ce prilike :-).

Boki_R
12-01-2008, 01:00 PM
Najboljim raspolozivim koji je linearan u visokim spektrima kako bi pokupio sto vise od boje instrumenta. Obavezan Lo-Cut