View Full Version : otimaci, pardon, izdavaci...
gorjan
02-05-2004, 02:44 AM
Ovo je zaista goruca tema za mene.Naime, zavrsio sam moje kapitalno delo :D i posto bih zeleo da te moje pesme cuje jos neko osim mene i mojih vec napacenih drugara dolazimo do najveceg zla ovog naseg posla ? izdavackih kuca.Ove moje pesme bi najlakse svrstao u pop rok, onako grubo receno. E sad me interesuje imate li informacije sta se desava u PGPu, Goratonu, Bksound, Pink itd.Jesu li uopste zainteresovani da ozbiljno preslusaju necije pesme? Moze li kako bez samofinansiranja i sto je najbitnije, kome se obratiti?
Ako boga znate, pomagajte...
gorjan
02-05-2004, 07:41 PM
Ok, mozda sam lose formulisao pitanje :cry: .Ajmo ovako:znate li nekog ko je napravio posao u skorije vreme sa navedenim institucijama a da naravno nije u pitanju naslednik neke od TV stanica ili slicno? Da li je neko od ljudi sa kojima radite uspeo da nesto napravi sa SVOJIM stvarima.Ima li uopste takvih slucajeva? ...
Uhhhhhhhhhhhh
Evo kao covjek koji je izdao CD ,trenutno za podrucje BiH, a nije dao niti jedan Euro da ga izdaju.!!!!!
Da sam na tvom mjestu prvo bih pustio u javnost Singl pjesmu (bilo bi dobro da se za nju uradi Spot),najavio svoj dolazak putem stampe tipa(Svet,...) i tek kad budes poznatiji u javnosti lakse ce ti biti dalje.
Definitivno za ove kuce koje si naveo si upravu ,niko to nece slusati jer se u takvim kucama stvar rijesava ovako:
Ako si poznat dobijes novac , a ako nisi to zadovoljstvo te kosta BRDO PARA a niko ti ne garantuje nikakav uspjeh.
ZATO NI SLUCAJNO OPCIJA DAVANJA NOVCA!!!! :twisted:
Dok god bude bilo takvih bice nam tesko ostvariti svoja prava.
Sad su oni pametni :ajd sto platis pjesme ,studio.......jos da platis nekome da te izda UHHHHHHHHHHH!!!
OK ako materijal nije dobar (komercijalan) u tom slucaju :oops:
Znam da ovo sve zvuci divno ali ako se mi muzicari ne budemo borili za sebe ,niko nam nece pomoci!
UHHHHHHHHH!!!!!!!!!
SandRob
03-05-2004, 08:48 AM
tesko je sa izdavacima, a jos teze bez njih. oni imaju marketinsku mrezu. ti mozes sam izbacit prvi single, ali je pitanje koliko ce ti tv i radio to vrtit, jer oni imaju ugovore sa izdavacima a masu toga sto dodje sa strane nikad i ne poslusaju.
jedan od dobrih nacina promocije je festival. ako ti pjesma izadje na festivalskom cd-u, onda ce ti lakse bit i progurat spot na tv-u, a lakse ces i zainteresirat nekog izdavaca.
naravno, to mora bit neki "pravi" festival (ako uopce ima takvih).
momu bandu (dezutilo i ja) treba izac druga ploca krajen lita. sad smo izbacili prvi spot, tijekom lita cemo jos jedan i jos jedan kad bude izlazila ploca.
3 spota nam je duzan snimit izdavac i dobit cemo postotak od prodaje.
par spotova cemo snimit i sami.
meni je to ok. najbitnije je da se pjesme vrtu na televiziji, jer su od nje najveci tantijemi a i tv sinkronizira radio postaje. glazbeni urednik na radiju, kad vidi spot, stavi pjesmu na listu i vrti je u programu.
sto se davanja novca tice, izdavacu ni u snu ne daji lovu, jer ce se on tako pokrit i nece imat nikakvega interesa da radi na tvomu materijalu.
o davanju love nekom dobrom festivalu bi promisli.
to je cisto trziste.
festivalu trebaju neki izvodjaci i oni ce njima platit.
nekim izvodjacima treba festival i oni ce njemu platit.
gorjan
03-05-2004, 07:42 PM
Ahhh zavidim obojici na tim izdanjima, priznajem...
ZATO NI SLUCAJNO OPCIJA DAVANJA NOVCA!!!!
S ovim sam skroz saglasan!(iskreno, nemam sta da im dam i da hocu :( )
Meni se cini da je to sve naopako.Umesto da izdavaci porade na tome da prodaju ljudima neciji album, oni se trude da uzmu neku sitnu lovu od samih autora.Em sto time eliminisu kvalitetne autore koji skoro redovno nemaju da plate, em sto guse trziste, em sto je najgore i sami zaradjuju mnogo manje no sto bi mogli da zarade.Ma to su nepismeni tipovi bez imalo smisla za biznis, bar ja tako mislim... Ne znam sta se desava u drzavnim firmama al je cinjenica da izglad i spika novog direktora PGPa ne obecava.Al ko zna.Ja bi njima trazio samo da mi rezu ploce, nista cd :D vinil forever!. Piratima bi poklonio ono sto ce ionako sami da uzmu.
naravno, to mora bit neki "pravi" festival (ako uopce ima takvih).
To je dobar nacin al u zagradi si dao i odgovor.Drugar i ja smo se prosle godine veoma opekli sa zrenjaninskim festivalom.Pesma je izasla na cd-u al smo bili tako grubo gurnuti po strani da je to sramota.I ako ikad i odlucim da je vreme da pocnem sa Stones marketingom, tu pricu ima da guram na sve strane, a imam i punu dokumentaciju...
Pa nesto razmisljam i o alternativnom marketingu, tipa internet prezentacija+free mp3 ili tako nesto. Al kako god okrenes uvek se naleti na tvrdjavu zvanu TV i onda dolazi kesiranje za spot itditd
eh, odo da zovem drugara da se napijemo, ovo je zaista pravi momenat u mom zivotu da postanem alkoholicar...
Citat:ovo je zaista pravi momenat u mom zivotu da postanem alkoholicar...
Ma nije sve tako crno!
Sandro je u pravu kad kaze da je ,,tesko sa izdavacima, a jos teze bez njih,, al sta se moze zivot je takav.
Ja sam imao ludu srecu da sam na PINK BiH usao sto se kaze na velika vrata i jos vecu srecu sto u BL ima nas par koji nesto radimo na planu muzike.
Znam da je doci na TV trnovit put ali bez nje nista, stoga bih ja da sam na tvom mjestu prvo pokusao zavrsiti vise lokalnih TV stanica jer na njima nemas takvu blokadu kao npr. PINK,BK.. na njima je dovoljno da neko poznaje tonca,muz.urednika.... i kaze par lijepih rijeci i to je to!
gorjan
04-05-2004, 11:45 AM
Ma to je samo malo pesnicko-literarnog nadahnuca tipa vino, zene itd, znas da to uvek pali. Vi banjalucani ste opasno solidarni, moracu nekako da se infiltriram medju vas... :wink:
Svaka cast za pinak, a jesli li i izdao za njih tj sityrecords ili je neka druga varijanta?
Da ne baksuziram ,ali nikad blize nisam bio Citirecords-u.
Ako se desi Rumski ce sigurno medju prvima saznati,al hajde da sacekamo!!
Pozdrav
Da ne baksuziram ,ali nikad blize nisam bio Citirecords-u.
Ako se desi Rumski ce sigurno medju prvima saznati,al hajde da sacekamo!!
Pozdrav
bice ako da Bog
Iz tvojih usta u bozije usi! :beer:
Iz tvojih usta u bozije usi! :beer:
hehe :wink:
gorjan
05-05-2004, 03:13 PM
Posto vidim da ste u toku dogadjaja, znate li sta se desava u Goratonu...
SandRob
05-05-2004, 06:28 PM
'bolje izdati plocu nego prijatelja'
ko je to bio?
poslednja igra leptira ili...?
kraguj
28-06-2004, 11:15 PM
Goraton zeli da bude crnogorski City Records. Striktna shund komercijala. Medjutim, koga oni odaberu, kao Bojana Marovica sto su, oko toga se i te kako trude, ukljucujuci i finansiranje produkcije i izdavanja. Medjutim, oni osluskuju mahom festivalsku publiku, a nisu spremni da rizikuju. Postoji primer pevacice Andrijane Bozovic, koja je ucestvovala na brojnim festivalima, nagradjivana u Hrvatskoj, snimala skupe spotove i nista! Goraton joj trazi 30000 eura samo za izdavanje vec isproduciranog materijala. Kada su pocinjali, izdavali su sve i svasta pa su valjda finansijski pucali, ali onda se pojavio Georgiev sa prvim albumom pa su se izvukli...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.