PDA

View Full Version : ELETTROFORMATI mastering studio MILANO

ANTISHA
29-04-2004, 11:30 AM
Upravo sam dobio masterizirane snimke novog albuma bre?kovi? brothersa ?to bi trebao iza? na HR tr?i?tu uskoro. Usporedio sam vlastite uradke s onim ?ta su mi oni napravili.ZAKLJU?AK: :shock: :shock:
Nakon 20 godina u glazbi, obe?avam da ?u otvorit piljarnicu i imat ?u najjeftiniji kupus i banane na ovim prostorima!!
Mislim da je sve jasno ?ta sam htio re?i! :cry: :cry: :cry:

http://www.presspool.it/default.cfm?ID=751

a popis tehnike bez nekoliko TAJNIH spravica (cca: 1,000,000 EURA)
http://www.presspool.it/default.cfm?ID=879

Eon
29-04-2004, 05:31 PM
pa jel toliko dobro??

ANITA
29-04-2004, 07:04 PM
Upravo sam dobio masterizirane snimke novog albuma bre?kovi? brothersa ?to bi trebao iza? na HR tr?i?tu uskoro. Usporedio sam vlastite uradke s onim ?ta su mi oni napravili.ZAKLJU?AK: :shock: :shock:
Nakon 20 godina u glazbi, obe?avam da ?u otvorit piljarnicu i imat ?u najjeftiniji kupus i banane na ovim prostorima!!
Mislim da je sve jasno ?ta sam htio re?i! :cry: :cry: :cry:

http://www.presspool.it/default.cfm?ID=751

a popis tehnike bez nekoliko TAJNIH spravica (cca: 1,000,000 EURA)
http://www.presspool.it/default.cfm?ID=879

Cekaj, da li sam dobro razumjela... Tvoje snimke tvoje glazbe sad zvuce znatno bolje, a kojima su oni radili mastering?

A stvarno inace, kolika je cijena producenata..... zna li tko? Jer cesto se kaze SELF PRODUCTION = NO PRODUCTION. A da ne govorim o produktivnosti, ako sve zelimo sami ustvari na kraju napravimo manje materijala, a ionako ne napravimo savrsen proizvod.

ANTISHA
29-04-2004, 07:38 PM
Ve? nekoliko puta se iz studija u kojem radim slalo pjesme u Milano. Svaki put je bilo kompletno odu?evljenje. Ovaj put sam posebno ?okiran, jer sam cijeli materijal radio sam, tj. produkciju, aran?mane itd. pa znam sve u detalj koje su razlike.
Uglavnom Talijani su mi rekli da manje tro?im vremena u studiju a vi?e u prirodi!!! Mislili su na to da slobodno mogu mix napravit grublje, tj neki probni mix - to im je dovoljno!
Znam da mislite da sam lud i oni skupa samnom, al i ja ne mislim bolje.
Dovoljan je podatak da su mi u jednoj pjesmi promjenili snare, tako da ga uop?e ne prepoznajem u pozitivnom smislu. I TO IZ STEREA!!!!!!!!!
:shock: :shock: ?ak sam im poslao neke svoje verzije masteringa i to na 0, oni su uredno iz toga napravili svoj na -0.2 s tim da im se RMS kre?e od -10 do -6 na momente. Dinamika je ostala nepromijenjena, bas ide i do 22 Hz i to tako fin i konkretan. O visokima da i ne govorimo.
Izme?u ostalog tu se ?alju snimke iz cijelog svijeta. Rade 2 ma?ka jedan doktor a drugi magistar, nisam uspio vidit ?ega, al dovoljna je garancija. Nije valjda poljoprivrede!
I kona?no: cijene su znanstveno popularne: od 400 -600 eura po materijalu. Isplate se do zadnjeg eura, vjerujte mi! :D :D :D

ANITA
29-04-2004, 09:55 PM
Uh.... bas si me inspirirao i na neki nacin opustio ovim informacijama. Znaci, potreban je "samo" novac da se sveukupno dobije savrsen produkt. Ali cekaj, sto znaci 600 E po materijalu? Materijal kao album ili kao jedna pjesma?!! I da li se mozes raspitati rade li mastering orkestralnoj glazbi?

Inace, ima li itko u Hr koga zaista cijenis po kvaliteti masteringa?

Hvala ti,
Anita

Shot
30-04-2004, 02:49 AM
Ufff...

Sad si me stvarno raspalio Antisha!
Ajde pliz napisi koja je procedura za kontaktiranje njih. Bilo kakva iskustva sto se tice dogovaranja posla, cekanja da bude masterirano i cijena.

Stvarno si mi dao misliti! Taman pocinjem radit nesto sto mi je stvarno bitno da bude vrhunski napravljeno. Radit cu u studiju za koji imam najbolje misljenje sto se mixa tice ali istovremeno mastering kod njih je osrednji. Imam varijantu da zagnjavim eventualno izdavace plate mastering, znaci opcija mi je vrlo realna, tako da pliiiiz napisi sto vise informacija.

I svakako napisi adresu, brojeve telefona i kontakt osobu!!!

:)

Eon
30-04-2004, 08:53 AM
Da to je sve zanimljivo i delikatno ali kako znati do koje crte dogurati mix da bi ti ga oni preradili u onu varijantu ili da preformulisem....ako im posaljes mix kako biti siguran da ce se tebi to sve svideti s obzirom da menjaju i boju instrumenata

ANTISHA
30-04-2004, 08:54 AM
Uh.... bas si me inspirirao i na neki nacin opustio ovim informacijama. Znaci, potreban je "samo" novac da se sveukupno dobije savrsen produkt. Ali cekaj, sto znaci 600 E po materijalu? Materijal kao album ili kao jedna pjesma?!! I da li se mozes raspitati rade li mastering orkestralnoj glazbi?

Hvala ti,
Anita
Oni rade mastering za sve i sva?ta. Cijena je za kompletan materijal, valjda se pretpostavlja 10-ak kompozicija, a mo?da i nije uvjet. Cijene su one koje ja dobijem, sad jeli to rezultanta ?este suradnje ne bih znao. Vlasnik studija s njima kontaktira ve? 7-8 godina, ja nisam osobno razgovarao. Al sve to nema veze, ljudi su u stanju napravit vrhunski. ?uje se ona dimenzija u snimci, da ju je dotakla neka ruka svjetskog studija i to je neupitno
?to se ti?e masteringa u hrvata, puno nas tu ne?to pomalo "?a?ka" ali sve iz hobija, avanturistike itd. Nemamo odgovaraju?i hardver ni softver, znanje se temelji isklju?ivo na iskustvu itd.
Nabavimo nekakve tutorijale, ali nitko nije lud poklonit svoj ?ivot u pdf formatu za 30 eura na netu, ?to se ti?e svjetskih mastering enginiera. Sve se da pro?itat u teoriji, ali se jo? nije pojavio netko da re?e kako postavit recimo limiter, kompresor i eq u to?an odnos i redoslijed.
A glede novca valjda i sama zna? da :
znanje + novac = ?ivot i ni jedno bez drugoga ne ?tima, pogotovo na zapadu.

ANTISHA
30-04-2004, 08:57 AM
Ufff...

Sad si me stvarno raspalio Antisha!
Ajde pliz napisi koja je procedura za kontaktiranje njih. Bilo kakva iskustva sto se tice dogovaranja posla, cekanja da bude masterirano i cijena.

Stvarno si mi dao misliti! Taman pocinjem radit nesto sto mi je stvarno bitno da bude vrhunski napravljeno. Radit cu u studiju za koji imam najbolje misljenje sto se mixa tice ali istovremeno mastering kod njih je osrednji. Imam varijantu da zagnjavim eventualno izdavace plate mastering, znaci opcija mi je vrlo realna, tako da pliiiiz napisi sto vise informacija.

I svakako napisi adresu, brojeve telefona i kontakt osobu!!!

:)
ELETTROFORMATI
Glingani Nino, via Ricciarelli 31 Milano t 02/40071246
ako bude problema u kontaktu ponovo se javi.
Cijene: 400-600 eura. Naprave relativno brzo,ali nema pravila. Ovisno koliko su zatrpani poslom.

ANTISHA
30-04-2004, 09:02 AM
Da to je sve zanimljivo i delikatno ali kako znati do koje crte dogurati mix da bi ti ga oni preradili u onu varijantu ili da preformulisem....ako im posaljes mix kako biti siguran da ce se tebi to sve svideti s obzirom da menjaju i boju instrumenata

Stvarno se mo?e? opustit glede toga, to su prekaljeni ma?ci koji razumiju glazbu, pogotovo pop - talijani oni su ga doveli do savr?enstva.
Mo?e im se tokom slanja i napisat nekakav podsjetnik, ako ba? treba.
Mix mo?e biti neobavezuju?e glasan. Ne sad ba? da se ne ?uje ali bez pretjerivanja. Tj, najbolje je mo?da bez ikakvog pumpanja. Mada imaju oni za sve rje?enje. Imaju jedan limiter od 7000 eura, pa ih ne?e ba? iznenadit ni?ta.
Uglavnom ponavljam: vi?e vremena u prirodi, manje u studiju. Tako su napisali kad su poslali nazad.

Shot
30-04-2004, 12:58 PM
Super!
Hvala!

Stvar kod masteringa je da tu tri faktora igraju nevjerovatnu ulogu - akustika studija, oprema i iskustvo. Oni to sve imaju!
Nije niti za ocekivati da kod nas moze postojati neki kvalitetan mastering studio jer se projekti rade s limitiranim budgetom. Pa ko bi onda ulagao u sastavljanje mastering opreme koja kosta po komadu minimum $5k a kod nas se rade albumi s najvise 5000 eura za cijeli album. U nas je to neisplativo. Kad bi se albumi vise prodavali, radili bi se i s vecim budgetom. Onda bi se inzistiralo i na nekoj kvaliteti da se pojedini album istakne od drugih. Dok toga nema, nema mi masteringa u nas.
A i s iskustvom smo labavi. Kakvih sam sve mikseva cuo na hrvatskim radio valovima... Boze oprosti!

ANITA
30-04-2004, 02:55 PM

Hvala ti,
Anita
Oni rade mastering za sve i sva?ta. Cijena je za kompletan materijal, valjda se pretpostavlja 10-ak kompozicija, a mo?da i nije uvjet. Cijene su one koje ja dobijem, sad jeli to rezultanta ?este suradnje ne bih znao. Vlasnik studija s njima kontaktira ve? 7-8 godina, ja nisam osobno razgovarao. Al sve to nema veze, ljudi su u stanju napravit vrhunski. ?uje se ona dimenzija u snimci, da ju je dotakla neka ruka svjetskog studija i to je neupitno
?to se ti?e masteringa u hrvata, puno nas tu ne?to pomalo "?a?ka" ali sve iz hobija, avanturistike itd. Nemamo odgovaraju?i hardver ni softver, znanje se temelji isklju?ivo na iskustvu itd.
Nabavimo nekakve tutorijale, ali nitko nije lud poklonit svoj ?ivot u pdf formatu za 30 eura na netu, ?to se ti?e svjetskih mastering enginiera. Sve se da pro?itat u teoriji, ali se jo? nije pojavio netko da re?e kako postavit recimo limiter, kompresor i eq u to?an odnos i redoslijed.
A glede novca valjda i sama zna? da :
znanje + novac = ?ivot i ni jedno bez drugoga ne ?tima, pogotovo na zapadu.

Vau!! Pa cijena nije strasno visoka, cak ustvari izgleda i preniska, ali doduse valjda oni toliko dobro obavljaju svoj posao da odmah znaju sto treba i to naprave brzo. Ja sam se pribojavala da nije po pjesmi 600 E, to bi mi vec bilo malo too much.

Huh... kako se dobro osjecam. :P Ja cu jednostavno skladati i orkestrirati i tu stati i raditi dalje na drugim stvarima i vise umjesto da se zadrzavam, gubim vrijeme.... u svojoj nestrucnosti produciranja ionako. :D Puno, puno ti hvala. Ja sam nekako pogresno mislila da su mi ove cijene nedostupne (kao sto rekoh poput 6000 E za album)..... ali sad kad znam, hm, hm..... odlicno!

Shot
ako si tu, samo da znas da je skinuto ono, ali mi je ovaj tjedan ludnica pa jel moze da se dogovorimo za onaj poslije? Ako ti je hitno, reci, pa cemo nesto valjda smisliti.

ANTISHA
30-04-2004, 06:29 PM
Super!
Hvala!

Stvar kod masteringa je da tu tri faktora igraju nevjerovatnu ulogu - akustika studija, oprema i iskustvo. Oni to sve imaju!
Nije niti za ocekivati da kod nas moze postojati neki kvalitetan mastering studio jer se projekti rade s limitiranim budgetom. Pa ko bi onda ulagao u sastavljanje mastering opreme koja kosta po komadu minimum $5k a kod nas se rade albumi s najvise 5000 eura za cijeli album. U nas je to neisplativo. Kad bi se albumi vise prodavali, radili bi se i s vecim budgetom. Onda bi se inzistiralo i na nekoj kvaliteti da se pojedini album istakne od drugih. Dok toga nema, nema mi masteringa u nas.
A i s iskustvom smo labavi. Kakvih sam sve mikseva cuo na hrvatskim radio valovima... Boze oprosti!
Fali ti samo na kraju to?ka i to je to!!!
Mada mislim da je i mentalni sklop pokvaren. I kad se ima novaca, ljudi se izgube u prioritetima, a gdje je tu glazba??!!

ANTISHA
30-04-2004, 06:35 PM
Huh... kako se dobro osjecam. Ja cu jednostavno skladati i orkestrirati i tu stati i raditi dalje na drugim stvarima i vise umjesto da se zadrzavam, gubim vrijeme.... u svojoj nestrucnosti produciranja ionako. Puno, puno ti hvala. Ja sam nekako pogresno mislila da su mi ove cijene nedostupne (kao sto rekoh poput 6000 E za album)..... ali sad kad znam, hm, hm..... odlicno!
Ja sam se spasio kad se mogu pouzdat u njih, i kad netko to ima za izfinancirat. Tako?er ra?unam i za svoj instrumentalni CD na njihove ruke. Meni je drago mixat, to mi je posao ve? 10-ak godina, ali uvijek imam preveliku dozu kritike. Ovako sam siguran da ?e me spasit ako sam ne?to generalno s***a!!![/quote]

Eon
30-04-2004, 11:25 PM

Stvarno se mo?e? opustit glede toga, to su prekaljeni ma?ci koji razumiju glazbu, pogotovo pop - talijani oni su ga doveli do savr?enstva.
Mo?e im se tokom slanja i napisat nekakav podsjetnik, ako ba? treba.
Mix mo?e biti neobavezuju?e glasan. Ne sad ba? da se ne ?uje ali bez pretjerivanja. Tj, najbolje je mo?da bez ikakvog pumpanja. Mada imaju oni za sve rje?enje. Imaju jedan limiter od 7000 eura, pa ih ne?e ba? iznenadit ni?ta.
Uglavnom ponavljam: vi?e vremena u prirodi, manje u studiju. Tako su napisali kad su poslali nazad.

Hvala ti...njih cu uzeti u obzir u buducnosti!!!!

arados
01-05-2004, 03:00 AM
Ovako sam siguran da ?e me spasit ako sam ne?to generalno s***a!!!

Lipo ime moje!
kako uopce mozes nesto generalno s****t?
Cime? kako?
Al' si bez usiju?
Talijani su bili kraljevi opere, ali nikad kompozicije upamti!!!

Zato im kuri MASTERING! Nasima zao uloziti novac, pa saljemo snimke
u SLO, IT, D, UK, i gdje sve ne?
POZ svima

ANTISHA
01-05-2004, 10:12 AM
Ovako sam siguran da ?e me spasit ako sam ne?to generalno s***a!!!

Lipo ime moje!
kako uopce mozes nesto generalno s****t?
Cime? kako?
Al' si bez usiju?
Talijani su bili kraljevi opere, ali nikad kompozicije upamti!!!

Zato im kuri MASTERING! Nasima zao uloziti novac, pa saljemo snimke
u SLO, IT, D, UK, i gdje sve ne?
POZ svima
1. NITKO NIJE SAVR?EN
2. Ne bih gu?io forum o povijesti glazbe jer to ovdje nije tematika, a nisam kriv ?to o tome znam previ?e jer sam ipak zavr?io nekakve glazbene ?kole, uklju?uju?i i akademiju. Oni koji su to pro?li znaju o ?emu je rije?.
3. kao da opera nije kompozicija?!!
(ufff,sva?ta ?ovjek mo?e pro?itat!! :wc: )

arados
03-05-2004, 07:04 PM
Dragi moj NESAVR?ENI Antisha koji si mo?da
ipak zavr?io nekakve glazbene ?kole, uklju?uju?i i akademiju.
(ufff,sva?ta :wc: )

Ako vec ?eli? replicirati, poku?aj to izvesti na akademski na?in.
Ka?e? da si zavr?io Akademiju. ?ovjek sa zavr?enom akademijom razlikuje slovo ? i slovo ? u rije?i!!!

citat: Oni koji su to pro?li znaju o ?emu je rije?

Na kraju tvoga kratkoga izlaganja ?ini mi se stoji isto jedan AKADEMSKI izraz "pro?itat".
U starim postovima ima? jos tih AKADEMSKIH izraza - provjeri!

To ?to si mozda zavrsio glazbene ?kole i akademiju, nemoj si umi?ljati da nas jo? takvih nema, ili pak zavr?avaju!!!

?to se moje akademije ti?e mogu se ponositi svojom ocjenom iz predmeta nazvanog: KULTURA IZRA?AVANJA!

To ?to ti svoje snimke ?alje? u ITALIJU na mastering - AFERIM!
Ja svoje ne - i vjerojatno nikad i ne?u!

To ?to su ti Talijani savjetovali da ide? u prirodu - poslusaj ih i zamoljavam te da nu?du ne vr?i? ovdje na Forumu, jer ako ja gu?im forum nekim faktima (jednom jedinom re?enicom), onda ga i ti zagadjuje? pu?tajuci vodu :wc:

Ako misli? da sam se uvrijedio tvojom replikom - isto se vara?.
Niti te znam niti te poznam, ?to ka?u ljudi.

U Splitu sam ?ivio dvije godine i nisam te upoznao, a evo me ?iva i zdrava. Tako i ti mene.

To ?to ?ivi? u ST-u isto ni?ta ne zna?i - ovdje ima ljudi iz kudikamo ve?ih i vrijednijih sredina.

Mo?da ?e? ipak biti bolji kupusar nego akademac! Bar ne?e? morati slati ni?ta u Italiju :lol:

Ne?u ti vi?e replicirati, da nebi bilo da gu?im na? forum
Iskoristi?u kao i uvijek priliku da pozdravim cijeli forum
pa i tebe Antisha imenja?e. Kao sto Bora re?e: Ostajte mi zdravi, debeli i veseli!

P.S. ANITA veeeeeeeeeeliko hvala! Ne?u zaboraviti!

ANTISHA
04-05-2004, 08:24 AM
Da ne razlikujem ? i ? dok tipkam, to sam ve? davno prije objasnio na forumu.
?kola je ovdje poslu?ila samo kao dokaz da znam o ?emu pri?am i govorim i za ni?ta vi?e
Nu?du vr?im na adekvatno predvi?enim mjestima za to, a ana forumu koristim smajlije koje je postavilo uredni?tvo, a to zna?i da se mogu koristiti u odre?ene svrhe.
Kako je Split zavr?io u pri?i o masteringu, Milanu i svemu o tome, nije mi poznato. Vjerovatno vi?a matematika! To je izgleda neki tvoj problem i opsesija.
To ?ta se ne znamo, a bio si ovdje, takvih je jo? 300.000 - 500 (oni koje znam), pa je sad malo jasnije.
Kupus je odli?an, pogotovo kiseli: puno C vitamina i ?eljeza, a upija i alkohol.

Pozdrav!!

P.S. Ako ima? jo? ne?to, ja se ve? unaprijed sla?em sa svim i sva?im samo da se ubrza proces ove agonije i prelijevanja ?upljeg u prazno.