Log in

View Full Version : CuBaseica na rostilju

Igor
15-04-2004, 10:55 AM
Nisam strucnjak za upotrebu send efekata, pre bi se moglo reci da sam neko ko uz redovno kupljenu literaturu pravi prve korake, pa me interesuje zasto u CuBaseu 2.01 umesto liste sendova u virtualnom racku izlaze opcije Bus i Outputs? U prethodnoj verziji izlazila je slicna lista kao i na insertu, medjutim, sada je nema...

Eon
15-04-2004, 11:08 AM
Insert efekti su oni koji se postavljaju pre eq-a i compresora dok su send efekti postavljeni posle svega toga u lancu...bus i output ti je to isto i nema potrebe da se zamaras sa time...
na bus se obicno postavlja reverb,delay i njihova prednost je sto ih mozes istovremeno aktivirati na vise kanala odnosno zvukova
insert efekat ti ide samo na jedan kanal

Igor
15-04-2004, 01:15 PM
Ne, ne, to znam, mislim cemu sluzi i kako radi. Ono sto me buni je nacin na koji da postavim sada taj reverb ili vec koji efekat na send. Pre sam imao prozor i kada kliknem na njega izadje mi spisak kao i na insertu, a sada skliznu jedino opcije koje sam naveo. BUS je u startu stikliran a citav rack je smrznut (nema biranja). Ja onda prebacim na stereo output i dugmad na sendu se aktiviraju, ali efekata koje bih tu postavio ponovo nema vec je samo BUS odstikliran, a Stereo output stikliran...

SandRob
15-04-2004, 01:42 PM
moras kreirat fx kanal i u njegov insert stavis plugin.

Igor
15-04-2004, 02:06 PM
Kako se to radi SandRob?

SandRob
15-04-2004, 07:42 PM
lipo!
klikni desnin misen na livi dil ekrana (isto ko kad kreiras "normalne" kanale) i odaberi "add fx channel track" (tu funkciju ti je najbolje stavit pod key commands - u mene je alt+x), onda podji u mixer uz ostale kanale nadji taj fx channel i u njega insertiraj neki reverb (sa wet 100%).
onda na kanalu, kojemu hoces dodat reverb otvori send sekciju, izaberi taj fx chanel i salji.

ma to ti ima u help, sigurno je bolje objasnjeno nego sto ti mi to mozemo ovako samo ricima.
pogledaj help, a kad zapnes pitaj :)

Eon
16-04-2004, 10:12 AM
londa podji u mixer uz ostale kanale nadji taj fx channel i u njega insertiraj neki reverb (sa wet 100%).

i dry 0% obavezno

puRe
16-04-2004, 10:53 AM
londa podji u mixer uz ostale kanale nadji taj fx channel i u njega insertiraj neki reverb (sa wet 100%).

i dry 0% obavezno

vecina reverba ionako ima samo jedan slider (dry i wet kao jedna funkcija)

Eon
16-04-2004, 11:05 AM
u slucaju da nema...vazi ono pravilo :roll: :D

Igor
17-04-2004, 09:36 AM
Hvala na svemu. A sto se tice koriscenja helpa vrlo rado bih to radio da na poslu ne provodim trinaestak sati dnevno i oko osam za racunarom. Ja sam neki vajno novinar, pa mi je to neizbezna kombinacija. I zato izvinite sto ovako dosadjujem, jednostavno, ostatak energije koristim kuci za praktican rad a on mi, naravno, uvek donese i neki praktican problem.

SandRob
17-04-2004, 09:45 AM
ma nema problema, igore, slobodno sve pitaj, ali sluzi se i manulaom. :wink:
i ja pitan sto neznan. zato (izmedju ostalega) i je ovi forum. 8)

Eon
17-04-2004, 10:04 PM
oooo daaaaa :wink: niko od nas ne zna sve a i nista tako da smo samo zajedno prejaki :D