View Full Version : Produkcija radio drame
Vidite ovako... Pre nego sto sam kupio maaaaaalo ozbiljniju opremu nisam imao pojma za sirinu umetnickog izrazavanja u fazi postprodukcije. Zapravo, od te brazde na kraju muzickog oranja zavisi vise od 70 odsto ukupnog utiska, koji, istina, zavisi i od subjektivnog, ali to bi trebalo da bude samo van domena standardno dobro ispoliranog zvuka.
Podsecanja radi, recimo da imam AMD 2500+ Baton Core koji clokovan radi na 2.01 (ili tako nesto MHz), Audigy 2 ex, EPOX 8RDA + plocu, dva puta po 256 MB RAMa, Yamahin mixer MG 12/4, Behringer B2 Pro mic, skromno ali prihvatljivo kvalitetno pojacalo i zadovoljavajuce monitore na izlazu i AKG profi slusalice.
Znaci skromno, ali nije lose. Svejedno, sve to koristim, tacnije experimentisem, da bi jednoga dana mogao da napravim proizvod poznatiji kao radio drama, radio kozerija, KRP, to jest, kratka radio prica. Naravno, podrazumeva se da bi to bio proizvod koji bi mogao da ide u etar bez stida ili neke drasticne razlike u odnosu da domacu, radijsku produkciju (ne mislim na Radio Beograd ili Studio M Radio Novog Sada, vec na lokalne radio stanice.
Studio nemam, ali pomocu noise gatea reverberaciju prostorije ublazim do granica neprimetnog. Zaista je tako. Medjutim, nisam siguran kako bi nakon sirovog usnimavanja i seckanja trebalo da postavim DAW lanac. Licno, prezadovoljan sam kako radi AKAIjev decabuddyev multikompresor, ali nedavno sam nabavio i neki YAMAHin finalizer koji takodje nije los... Konfuzan sam, znam...
Da uprostimo... Recimo da radite neku vrstu radio dijaloga u kojem oba lika tumacite sami, s tim sto je jedan malo pichnut a drugi normalan. Ispod toga ide muzicka podloga koja je gotova, a s vremena na vreme ubacite i pokoji efekat da ilustrujete pricu.
Pitanja... Na kolikoj decibelazi i kojim (plugin) redosledom obraditi sirove dijaloge? Kada ih obradite i postavite na podlogu, kako bi koristili eq da bi dobili frekvencijsku punocu? I na kraju, kada dobijete maximalno zadovoljavajuci rezultat, da li je i tada potrebno propustitimaterijal kroz neki finalizer ili je to nepotrebno?
multikompresor nemoj koristiti jer se vrlo lako sve unisti ako ne znas da radis sa njim...iz iskustva ti govorim :)
glasove postavi sto jace i postavi ih na sredinu(oni treba da ti budu glavni i da se najcistije cuju).Gate je dobar za ubijanje reverba sobe i tu ti je glavno da ga najbolje iskoristis...jer kada jendom snimak udje u Editor nema povratka....znaci usnimavanje ti je vrlo vazno...takodje ih usnimi u sto vecoj decibelazi sto ces kasnije u mixu da stisas u zavisnosti od podloge
redosled bi trebao biti ovakav
mikrofon---compresor(nekada nije potreban,samo zbog peakova)---gate---mixer---editor
sve ostalo kasnije resavaj
frekvencija zavisi od samog glasa koji proizvodis uglavnom nemoj puno mudrovati tu jer nema pravog resenja(onako kako ti osetis) experimentisi
na kraju sve propusti kroz neki finalizer da bi iscistio zvuk tj.doveo ga na pravi kvalitet slusljivosti....nikada ne koristi nesto u velikoj kolicini,znaci svega pomalo...kod eq-ova pripazi
ja ti za eq predlazem da skines sve sto je nisko od nekih 300Hz za recimo 3-4db a malo pojacas visoke kako bi kasnije u finalu mogao da te visoke regulises
:D
OK. Kazes da je umereno koriscenje pluginova kljuc dobrog zvuka, pa me zanima da li je ta teorema primenjljiva i na multikopresore. Konkretno, sa njima dobijam jaci, precizniji a ne premodulisan zvuk...
I druga stvar, kako koristiti finalizer, sta konkretno uraditi sa njim? Da li se osloniti samo na sluh, ili postoje neka pravila, to jest uputstva, ili ti standardi za pocetak?
multikompresor ne trebas na glasu...njegova funkcija je da odredjeni mix koji nije dobar poboljsa koliko moze...a ako ti je mix dobar multikompresor ti nije potreban
finalizer ti je mastering spravica pomocu koje ces svoj mix da poboljsas
e sada nisam koristio taj tako da ti ne mogu nista konkretno reci ali pretpostavljam da ima limiter compresor gate i eq i moza jos pokoju zanimljivu stvarcicu....ovo iskoristi po sluhu ali prethodno snimi mix pa da mozes da se vratis ako nesto unistis :wink:
SandRob
13-04-2004, 09:53 PM
prvo sto ti nikako nebi priporuci je da koristis gate u snimanju!
njega uvik mozes stavit kasnije, ako je potrebno, a mozda je najbolje i ostavit taj zvuk sobe, ako je to "radio drama" i narocito ako se dijalog odvija u sobi?
pretpostavjan da se ne odvija u gluhoj komori? ;)
multiband ti sigurno nece trebat (ja bi ih inace zabrani "zakonon o kompresorima" ;)),
"finaliser" ne znaci nista! to je marketinski naziv za neku spravu, ali pretpostvjan da mislis na brickwall limiter?
on ce ti trebat.
sa eq-om srezi podrucje kako ti je reka eon, ali pazi ako budes podiza visoke, neka to bude podrucje oko 10khz, ali nemoj pretjerat ni u rezanju ni u potenciranju, jer glas mora bit prirodan (tamniji nego sto je u pop produkciji).
raspitaj se do kojeg podrucja radio uopce reproducira, da ti se ne dogodi da nabicis frekfencije (iznad nekih 16khz) koje ti se kasnije nece ni cut, ili od koje ce stvarat distorzije na odasiljacu na svakom izgovorenom sibilantu.
mozes se malo poigrat pa "govornike" maaalo razmistit u prostoru - livo/desno. recimo jednega na 10 uri (livo) a drugega na 2 (desno).
time ces dobit dodatnu dramatiku kod stereo reprodukcije.
kad budes snima glas kompresor namisti na neki treshold od 1:2,5. stavi malo brzi atack ali ne prebrz i stavi brzi release. a treshold namisti tako da se kompresor ukjucuje samo u jacim dilovima. to ti ej dovoljno za korektan snimak, a kasnije ces jos iskomprimirat u masteringu.
kod snimanja mozes ukjucit i lowcut na mikrofonu.
u masteringu poredaj: eq -> compressor -> (reverb) -> limiter
neka ti peakovi udaraju u 0db (ili -0.2db), a neka ti rms u jacim djelovima bude oko -10db... iako danas rade i vise (do -8db), ali mislin da to nije dobro, jer radija na izlazima imaju jake dinamicke sprave, pa ti se moze dogodit da ono sto si snimi prejako bude tise, a ono sto je tise da se cuje jace.
osim toga, ako bas sve izravnas izgubit ces na makrodinamici i samim tim na dramatici.
Sandro ja sam citao po mnogim casopisima da compresor ide pre limitera i izmedju njih ne sme biti nista pa cak ni reverb...
verovatno si ga zato stavio u zagradu :)
SandRob
13-04-2004, 10:47 PM
nisan to cita, ali ima logike. ma reverb san stavi u zagrade zato sto mu mozda nece ni trebat ili ce ga trebat toliko malo da je sasvim nevazno di ce bit i napisa san ga kad mi je dosa napamet. ali primjedba stoji. bolje da je isprid kompresora. 8)
inace, i ja stavim u mastrengu eq -> comp -> limiter -> dither iako mislin da ne treba uvik bit tako.
ima hardwarea kojima mozes prebacit eq iza compresora, odnosno isprid limitera (to ima i moj tl).
ako tako bolje zvuci, zasto tako i ne napravit?
inace, i ja stavim u mastrengu eq -> comp -> limiter -> dither iako mislin da ne treba uvik bit tako.
ima hardwarea kojima mozes prebacit eq iza compresora, odnosno isprid limitera (to ima i moj tl).
ako tako bolje zvuci, zasto tako i ne napravit?
Ova konstatacija mi je nekako nelogicna ali ako kazes da je tako na TL-u onda mora imati svrhu. :roll:
Mozda je tako da bi se samo neke frekvencije prigusile jer se vrlo lako upravo eq-ovima mogu napraviti peakovi. :)
SandRob
14-04-2004, 10:07 AM
ma nije to nista neobicno. eq se bez problema stavi iza kompresora.
i pluginovi imaju tu mogucnost.
i gate mozes stavit di hoces. ako njime hoces skinut nepotrebne sumove, stavit ces ga isprid, ali ako ga hoces koristit kreativno, mozes ga stavit di hoces, cak i iza limitera. sve zavisi sto zelis dobit.
ok znam da pravila ne postoje mozes staviti
reverb-->gate-->compressor-->delay-->limiter
ja sam ovim sistemom dobijao mnogo jake i masne zvukove
ali mislim radi izbegavanja peakova koji samo dodju :D
OK, iz prilozenog sam zakljucio da bi se trebalo gnusati multikompresora, kojima sam, moram vam priznati, bio jako zadovoljan jer su mi dozvoljavali da gainom pojacam odredjeno frekvencijso podrucje i uz istancan osecaj za nepreterivanje dobijem, kako bi se to reklo, jak zvuk. Verovatno tezim necemu sto mogu imati samo sa lampama, dakle masnoci, ali sta je tu je. Kad ih bude bilo, bice ih. Heh...
Nego, objasnite mi metafiziku recenice prvo ovo, pa onda ovo, a onda ovo... Da li se taj lanac formira u insert rackovima, ili je bolje da primenjujem plugin po plugin? Druga varijanta sigurno stedi procesor, ali prva jos sigurnije daje krila prilikom kreativnog formiranja muzickog fajla. Kako se to radi?
TO sto bi neki frekvencijski polozaj pojacao uradi sa eq-om pa onda resi sa kompresorom
prvo ono pa ono pa ono znaci da postoji pravilo koje bas i nije pravilo ali se uvek okvirno treba drzati toga jer u principu ako odes daleko od tog pravila ili ces nesto jako unistiti ili ces doci do mnogo jakog experimentalnog novog zvuka (redje se desava)
Sam si odgovorio na pitanje da li treba koristiti u insert rackovima ili plugin po plugin...znaci sa prvim dobijas slobodu izmena a u drugom slucaju imas granicu ogranicenja stvari u slobodi kreativnosti :D
SandRob
15-04-2004, 05:04 PM
obavezno sve skupa u seriju.
najbolje ti je govornike stavit svakega u svoj kanal i pomaknut ih malo livo i desno, onda ih zbicit u jednu grupu i iz nje slat efekt send u fx chanel sa insertiranim reverbom.
u svaki pojedinacni kanal mozes stavit eq i compresor, a u master chanel stavis limiter.
ma moze kako hoces ima milijun kombinacija. nemoras ni ucinit grupu nego iz svakog kanala poslat send... samo nemoj sa nijednim efektom pretjerat i to mora bit ok.
predlazem da limiter ostavis za kraj...kada sve zavrsis onda radi limiter i ostale stvari jer ako u toku rada stavis limiter mozes se sjebati sa signalom i onim sta zelis postici
OK drustvo. Faza experimentisanja ulazi u domen akceleracije. Javljam se pet minuta pre eksplozije. Laku noc sviraci...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.