Log in

View Full Version : Gipsani zidovi...

kVu
06-04-2004, 10:10 AM
Ovako. Totalno sam promenio raspored stvari u svojoj "reziji"... Nabavio sto, napravio drveno postolje za zvucnike i sl... E sad, interesuje me par stvari....

Ispod zvucnika cu da postavim itison, kako mi ne bi sto previse rezonovao ispod 100hz. Planiram i neke peskire iza zvucnika, posto su udaljeni od zida svega pola metra (do metar), dok ne nabavim piramidalni sundjer. Ima li to smisla? :) Pod je drveni laminat, ali me vadi to sto je cela soba puna raznolikog namestaja, pa je zvuk dobro "upijen". Imate li jos neki predlog ? Da li da u dogledno vreme postavim brodski pod na zidove ili eventualno lamperiju ? Toliko od mene zasad...

Pozdrav!

Shot
06-04-2004, 10:42 PM
Ima jedan trik za postavljanje monitora!
Najbolji materijal na kojima se upijaju i rasipaju vibracije monitora je neoprenska spuzva. To kad se stavi ispod zvucnika stvarno pomaze.
A znate sto je ta neoprenska spuzva? MOUSE PAD! Oni stari podlosci za misa koji su mekani, spuzvasti... hehe!
Skupis po tri mouse pada za svaki zvucnik i stavis zvucnike na to! Jeftino a najbolje!

Peskiri (kod nas se kaze "rucnik") nije neko sretno rijesenje. Nit ce izgledati ikako, niti ce bit funkcionalno.

Kupi 3 metra 10cm daske (debljina nije bitna), slozi od toga okvir 1x0.5m (dubok tih 10cm - koliko je siroka daska). To napuni s mineralnom vunom (tervol npr.) i onu prednju plohu presvuci s nekom laganom tkaninom (da ne gledas u ruznu zutu mineralnu vunu). To objesi iza zvucnika na zid. Isti postupak ponovi jos jednom za iza drugog zvucnika. Sve skupa jako jeftino a jako efikasno!

Ako ces postavljat brodski pod / lamperiju na zidove, probaj ga ne postaviti da je svugdje priljubljen uz zid. Stavi ga da ide VVVVVVV nagnuto (ali pod blagim kutem, jedva primjetno, od par stupnjeva).

kVu
07-04-2004, 01:00 AM
E OVO mi je trebalo! Hvala puno! Licno sam sada prezadovoljan zvukom, ali bi da ukinem ono rezonovanje ispod 100hz koliko god je to moguce. Ovo ce mi zasigurno pomoci. Hvala jos jednom!

Shot
07-04-2004, 09:08 PM
Sto se tice tih DIY apsorbera, njihova dubina ti je parametar koliko ce duboko ici u upijanju frekvencija. Znaci, ako postavis onako kako sam objasnio s 10 cm dubine on ce "raditi" do te-i-te frekvencije, a ako stavis da bude recimo 15 cm onda ce apsorber popiti do dublje frekvencije. Ne mogu sad iskopat tocno di mi je ta formula kojom se izracunava ta frekvencija. Budem to kasnije iskopao. Ali pazi - fora je da ako apsorber radi od (recimo) frekvencije 140 Hz na gore, to znaci da ce on isto tako upijati i frekvencije sub harmonika. Znaci, on ce raditi i na 70 Hz, ali upola manje efikasno.

ANITA
13-08-2004, 12:20 AM
Posljednji moji tjedni prosli su u smisljanju a zatim realizaciji odnosno pretvorbe moje sobe u studio.

Inicijalna ideja bila je sagraditi sobu u sobi od gipsanih ploca ali stiska s vremenom i uopce kompleksnost te ideje.. i odustali smo od tog. Za sad smo malo promijenili oblik prostoriji na nacin da smo u 2 kuta stavili gipsane ploce (koje su ujedno na taj nacin bas trapovi, ali ih nismo busili bar ne za sad).. iza njih mineralna vuna naljepljena (koja iiiipak pika!!)....
_ostatak sobe je u razini zvucina (sirine metar ) stavljena regenerat spuzva http://www.geocities.com/filip_zganec/regenerat.jpg (tapetarska, za namjestaj tvrda jaka i lijepa!!! spuzva.... a prvi zid u koji zvucnici gledaju (prva reflekscija) je stavljena ta deblja spuzva od 2 cm preko cijelog zida i tu negdje (na kriticne tocke koje cemo izracunati kad sve namjestimo ) cemo jos postaviti nesto piramidalne spuzve (u razini zvucnika)... da se zvuk i razbija..
Ovo su spuzve te sve
http://www.geocities.com/filip_zganec/spuzvesve.jpg

Evo slika rasporeda kakav ce biti (trenutno je soba prazna, prije nego smo stavili spuzvu u njoj se nije moglo pricati od reverba... uzzzzzass)
http://www.geocities.com/filip_zganec/soba.jpg

Mozda klavir necu staviti u studio... nisam sigurna (volim svirati u dnevoj sobi, a Roland klavijatura ce mi biti u stolu na ladici na izvlacenje...).... i treba tu negdje napraviti mali prostor za snimanje.....
Ako ima tko ideju za bolji raspored ili kako tu jos smisliti nesto za snimanje.. recite.

Jedini razloga zasto bi klavir premjestala u studio sobu je sto bi direktno svirala na samplovima koje koristim.. a ovako sviram na njemu, pretvorim u midi i uzimam sample.... nije isto a bitno mi je da klavir bude stoo bolji...

I druga stvar... onaj zid pored kojeg je sad kao klavir... udarac rukom u taj zid i strasno odzvanja i bruji... (i to smo tek sad skuzsili kad smo lijepili spuzvu i lupili rukom)... ostali zidovi lijepo zvuce po spuzvi tihi priguseni "tap" a ovo bljooong... Znaci, taj zid je definitivno u komi (to je zid do kupaone.... mozda su cijevi krive.. ili sto vec.. sto sad uciniti sa tim zidom? Jer mogao bi raditi probleme... Gipsane ploce na cijeli zid ili?

Ok.... to je otprilike to. JAvim kad sve ovo dovrsimo kakvi su efekti odnosno kako sve to sad zvuci....

Ideje i prijedlozi dobrodosli jos dok je soba prazna

alen
13-08-2004, 01:33 AM
Ono sto mogu da primetim je da sto sa racunarom
mozes gurnuti blize donjem(na skici) zidu.Time
ces oslabiti signal koji dolazi do gornjeg zida
na kojem kazes da su absorberi.Velika debljina absorbera
treba da se postavi da bi se umirile niske
frekfencije tako da ako imas prostora,zid u koji
gledaju zvucnici neka bude sto dalje od istih.
Problem sa ovim zidom do kupatila je malo teze resiti.
Jedna od varijanti je da napravis drvene okvire(prozore)
koje popunis nekim apsorberom,najjednostavnije tervolom i
preko toga zategnes neko platno,najbolje mikrofiber srednje
gustine.E sad,mozda nije isplativo jer vidim da je zid velike
povrsine ali mislim da je to jedno od najboljih resenja.

Pedja
13-08-2004, 05:18 PM
Uradi ovako kao sto Alen kaze, a za ovaj zid od kupatila mislim da je najbolje da uradis kao sto sam ti vec objasnjavao.
Na zidove postavite-usrafite konstrukciju od letvi ili gredica i to debljine 5 cm ili 8 cm, zavisi koliko je tervol debeo, i posle na to srafite gipsane ploce. To nije velika investicija za zid te velicine (3 ploce maximum), a dobijate odlicu zvucnu izolaciju, gipsana ploca - tervol - zid :wink:
Javi sta ste uradili i ako imate jos pitanja :wink:

ANITA
16-08-2004, 12:18 AM
Decki, bez brige!!

Evo, danas smo konacno zavrsili s lijepljenjem regenerat spuzve , postavili smo tepih i moj novi stol... i stalke za zvucnike i pustili smo si glazbu.... VAU!!! Koja razlika, nismo mogli vjerovati koliko toga cujemo vise nego ranije.... kako se raspored u mixu bolje osjeti i dozivi... iiizvvrsno... cisto, lijepo.... raj, raj, raj...... :D Kako jos nismo polijepili sve piramidalne spuzve... samo smo istrazivanja radi slusali sa i bez njih iza nas.. I zamjetismo da je vrrrlo bitno stavii difuzore iza leda (unatoc tome sto je tamo najdeblja spuzva, znaci odlican apsorber), stvarno se cuje razlika, kao da malo procisti zvuk, vrate se visoki.... razlika je osjetna...

Jedna stvar koja me sad mrvicu brine je sto prva refleksija od zvucnika "udara" u stol (klasican problem), provjerili smo s ogledalom i da.... sto s tim napraviit? ili jednostavno kad mi dode miksercic i ta "neravna" oprema to vise nece biti bitno jer nece ploha biti ravna?!

Onaj zid sto sam spominjala ustvari uopce ne radi probleme u zvuku.... samo na udarac, a za to ga necu koristiti :wink:

Pazili smo takoder na najbitniju stvar kod nearfeld slusanja, a to je da ja i zvucnici budemo povezani u istostranicnom trokutu.

Stvarno sam prezadovoljna!!! Mozda mi mrvicu smeta takva gluhoca.. cudno mi je, kao da su mi se usi zacepile i feeling kad se ude u tu sobu je poput ulaska u neku drugu dimenziju 8) .

Imam i ime za svoj studio.... Pogadajte!

Pedja
16-08-2004, 12:29 AM
Imam i ime za svoj studio.... Pogadajte!
Da nije :roll: ......FAO :D
Kada mozemo da ocekujemo slike? :)

arados
16-08-2004, 01:38 AM
I zamjetismo da je vrrrlo bitno stavii difuzore iza leda (unatoc tome sto je tamo najdeblja spuzva, znaci odlican apsorber)!
Kakve difuzore?
Pojasni nam malo.

alen
16-08-2004, 12:32 PM
Oko tog zamisljenog trougla koji stvaraju zvucnici i mesto za slusanje.Mnogo bolja stereo
predstava se dobija kada se malo udje u taj trougao,odnosno da treci ugao bude 10,20 cm
iza glave slusaoca.Time se bukvalno upliva u stereo sliku i stereo raspored se mnogo bolje
cuje.Koliko ce se uci u trougao zavisi,naravno,od medjusobnoh rastojanja zvucnika ali
optimum je nekih 15-20cm.
Inace to sa difuzorima je cisti inzinjerski posao.Svaki difuzor utice na odredjenu frekfenciju tako da treba znati sta se radi i na koju frekfenciju
se utice jer u protivnom se postize kontraefekat.
Merni mikrofon mora stojati na mestu za slusanje i sve kontrolisati
kroz analyzer jer se jedino tako moze dobiti predstava kakav je zvuk.
Uvo u tim slucajevima nije merodavno.

ANITA
17-08-2004, 01:51 AM
O zanimljivo ovo s trokutom.... meni je ustvari slucajno ispalo tako da sam ja malo blize zvucnicima i svida mi se zvuk (prostornost odnosno raspored slike kakvu prije nisam cula).

Pod difuzorima sam mislila na piramidalnu spuzvu koja radi svoje strukture razbija--- Ona nije gusta niti cvrst poput regenerat spuzve koja je cisti apsorber.

Alene.. da, ovo je cisto inzinjerski posao i zamoran i tesko je stvari uciniti savrsenima. Moj suprug je dipl-ing-elektrotehnike pa smo prokopali puno i po njegovim starim knjigama s faksa i konzultirali se naokolo i otprilike uvijek dosli do otprilike istih zakljucaka. To je otprilike to kako smo napravili.
Jos uviijek ostaje najbitnije, a to je puno slusanja "uzorne" glazbe i uvijek usporedivati mix.. i to je to. Meni je sad predivno raditi u toj sobi i stvarno se nevjerojatno dobro cuje svaki detaljcic. Sad stvarno ne znam da li smo napravili dobar posao sa svim frekevcijama (ustvari sigurno nismo...:-)).. ali poradit cemo i na tome s vremenom ako bude potrebe.

Aha, ustvari sam se bojala da ce biti problema s basevima (posebno radi mojih monitora alesis m1 mk2) koji inace daju too much basa. Iznenadih se ugodno!! Isplatilo se za****vat sa postavljanjem gipsanih ploca u kuteve. A jos kad premjestim svoj klavir (masa, masa upija baseve)..... i voila!

A i moj ljubicast tepih (mekan poput pjeska) utjece na najvise frekvencije.. izvrsno :wink: .

Ime studija jos necu otkriti ali samo vam mogu reci da trenutno tu sobu zovemo Raj. Anita, gdje ides? "U Raj..." :D

arados
17-08-2004, 05:24 AM
PARADISE?

arados
17-08-2004, 05:24 AM
Ili EDEN?

SandRob
17-08-2004, 07:45 AM
a difuzori bi trebali bit od krutega materijala! neznan koliko difuziraju te piramide i koje frekfencije difuziraju. takodjer je pozeljno da difuzori budu nepravilnih oblika ili da budu napravljeni prima proracunu, tako da se zna koje frekfencije tocno razbiju.
da ja sad cinin difuzore, iza ledja bi ucini jedan grubi kameni zid od grubega bilega kamena.
to bi bilo i lipo za vidit. :roll:

a studijo ce se zvat 'jednorog' oli 'kus-kus'?! :wink:

ANITA
17-08-2004, 03:01 PM
Eheh.... pa ja sam simulirala kamen u kutu Raja.

http://www.geocities.com/filip_zganec/zid2.jpg

http://www.geocities.com/filip_zganec/zid.jpg

Jos sam ga malo oslikala da izgleda bolje... dodala sam "smolu" koja je pala s obliznjih borova i mala posvjetljenje i sjene. Bas se ne vidi na slici jer je kompresirana, ali dobro.

E sad, cijelu sobu tako... hm, hm...

p.s. Bilo je odlicno za otkriti da na "kamencice" mogu objesit i slusalice :D .

Reci cete da sam luda.... al sto mogu....

arados
17-08-2004, 10:24 PM
Sandro, zato i pitam za difuzore.Nisam ni ja stavljao onu piramidalnu spuzvu kao difuzore...

ANITA
18-08-2004, 12:05 AM
Ma od kud sad to da piramidalna spuzva ne difuzira i da moraju biti kruti materijali?

Treba paziti na milijun stvari, to je istina. NE smije biti konkavnog oblika (kao ono sto si ti stavio, Sandro, one ploce kao za krov, zato to nije dobro) jer se opet stvaraju stojni valovi i bla, bla. Ali mislim, oduvijek se piramidalna spuzva koristi kao difuzor, basevi su druga prica, njima treba masa, zato se i rade sobe u sobi i onda unutra piramidalne spuzve.

Ali poanta je slijedeca - ako se koristi nearfield monitoring onda se uopce ne treba puno zaje**... uostalom, u najboljim studijima na svijetu nemas vise od jedne (ili 2) tocke u kojima sve zvuci kako treba. Znaci, bitno je sve podrediti odabranoj tocci sjedenja pri mixanju i monitoringu.

A i evo nekih programcica za izracunavanje...

http://www.etfacoustic.com/download.html

Shot
18-08-2004, 09:21 PM
To mene na kraju price se ubacujem! Brijem da ste to super napravili! Jedva cekam da vidim kako to izgleda uzivo!

ANITA
18-08-2004, 10:49 PM
DA, da....

Samo ti dodi bilo kad.... Imat cu vremena slijedeci tjedan jer Filip ide u Finsku, pa mozemo prebacivati jos sto treba (dobit cu waves 5 i te neke stvarcice)....
a probaj pogoditi sto cu kupiti od mica i predpojacala?!!! Samo cu reci par stvari - vidio si ih, probao si ih, odlicni su, sad su njegovi, bit ce moji.... :D !!

Joooooj, jedva cekam sve to. Dugo vec nisam bila ovako ushicena....

Evo nekih slika... s time da jos nismo stavili piramidalnih spuzvi koliko treba... jos cekaju...

http://www.geocities.com/filip_zganec/studio.jpg

http://www.geocities.com/filip_zganec/studio2.jpg

Pedja
18-08-2004, 10:58 PM
Ove najnovije slike se ne vide :?

ANITA
18-08-2004, 11:04 PM
Evo sad se vide.....
A i poslala sam ti ih na meil upravo....

puRe
18-08-2004, 11:11 PM
Mnoogo sterilno izgleda...ne bih mogao ja tako da radim... :P Obavezno ubaci neku sliku, lampu ili vec nesto da oplemenis prostor...

pozdrav,
dekorater Pure

ps:
gde li mi je sada onaj asshole smajli da stavim pored imena... :lol:

ridge
18-08-2004, 11:19 PM
Meni se cini da su ti zvucnici mozda malo preblizu zidu tj cini mi se da bi profitirala ako bi ih pomerila jedno 20-30 cm unazad.Bar mi se tako cini ovako na prvi pogled.

U stvari to ce biti pravi studio tek kad se nabacaju stvari u njemu kad se napravi blagi kreativni lom i krs ovako jos nije to to

:lol:

ANITA
19-08-2004, 01:28 AM
Mnoogo sterilno izgleda...ne bih mogao ja tako da radim... :P Obavezno ubaci neku sliku, lampu ili vec nesto da oplemenis prostor...

pozdrav,
dekorater Pure

ps:

Puric moj, ne brini.... Naaaravno da to jos nije gotovo.... Bilo bi prakticki nemoguce da ja imam sobu bez slika :D .... Upravo slike su te koje cekaju.. ALI... nekako pozelih naslikati nove bas za svoj studio, a ne samo premjestiti stare... tako da ce mozda jos jedno vrijeme biti sterilan :wink:

puRe
19-08-2004, 01:32 AM

pozdrav,
dekorater Pure

ps:

Puric moj, ne brini.... Naaaravno da to jos nije gotovo.... Bilo bi prakticki nemoguce da ja imam sobu bez slika :D .... Upravo slike su te koje cekaju.. ALI... nekako pozelih naslikati nove bas za svoj studio, a ne samo premjestiti stare... tako da ce mozda jos jedno vrijeme biti sterilan :wink:

ma ja volim da izvodim kerefeke...kod mene nema rada bez topline okruzenja :D

ANITA
19-08-2004, 01:33 AM
Meni se cini da su ti zvucnici mozda malo preblizu zidu tj cini mi se da bi profitirala ako bi ih pomerila jedno 20-30 cm unazad.Bar mi se tako cini ovako na prvi pogled.

U stvari to ce biti pravi studio tek kad se nabacaju stvari u njemu kad se napravi blagi kreativni lom i krs ovako jos nije to to

:lol:

Zvucnici su sad udaljeni oko 2 metra od zida. A na zid iza mojih leda smo stavili 2 cm regenerat spuzve + piramidalnu koju vidis tako da je moguc problem preventiran. Mozda jos uvedemo neke promjene, koliko mi prostor dopusta (kako me ogranicavaju vrata za balkon npr. i slicno). Treba napraviti malu komoricu za snimanje jos....

O kreativni kaos.... joooj..... to me podsjeca na jednog mog dragog prijatelja koji je rekao da ce moj klavir postati pravi klavir kad cu na njemu gasiti cikove a ne ga stalno glancati (btw, vise ga ne glancam i vec mi kcerkica pise slova po njemu... ali daleko sam od cikova...)... :D

ANITA
19-08-2004, 01:42 AM
ma ja volim da izvodim kerefeke...kod mene nema rada bez topline okruzenja :D

Vidi, ovo je moja kerefeka kuhinjskog zida..... Nije bas bilo uspjesno jer sam radila s obicnim bojama za zid koje su uzzzzasne (i ne znam sto mi bi da uopce probam s njima)... ali bilo je fora sliikati na veeeelikom formatu...

Cisto da se ne zabrines za sterilnost... :wink:

http://www.geocities.com/filip_zganec/kuhinja.jpg

A ovo su kerifeke iz dnevnog boravka (medij-suha pastela)

http://www.geocities.com/filip_zganec/vila.jpg

http://www.geocities.com/filip_zganec/musko.jpg

http://www.geocities.com/filip_zganec/dupin.jpg

i moj Filip sa Omi... kad je imala 2 godine...

http://www.geocities.com/filip_zganec/filomi.jpg

Nadam se da vas nisam zagnjavila s ucitavanjem slika....

puRe
19-08-2004, 01:49 AM
unutrasnji dekorater Pure je srecan! :D

ANITA
19-08-2004, 01:51 AM
unutrasnji dekorater Pure je srecan! :D

Oh, drago mi je.... :D

ridge
20-08-2004, 12:34 AM
Moracu jednom da posaljem sliku mog radnog okruzenja :oops:

Pedja
20-08-2004, 02:00 AM
Evo sad se vide.....
A i poslala sam ti ih na meil upravo....
:D :wink:

Eon
20-08-2004, 09:44 AM
Da dodam... ka difuzori se mogu postaviti na strategijsko mesto, znaci po coskovima na odredjenoj visini polica sa knjigama koje su rasporedjene da rasprsuju zvuk...ovo je ujedno i najjeftinija metoda

puRe
20-08-2004, 12:21 PM

Ovako (http://www.jannemecek.net/cmot/haos.jpg) nesto? :D

(moj sto u izdanju od pre par meseca...fali jedan monitor :) )

ridge
20-08-2004, 02:25 PM
Pa ideja je ista al ucinag mnogo mnogo veci :lol:

Mogli
25-08-2004, 06:21 PM

Ovako (http://www.jannemecek.net/cmot/haos.jpg) nesto? :D

(moj sto u izdanju od pre par meseca...fali jedan monitor :) )

Ono u tegli mora da je majonez?