View Full Version : kako
kako da is cubasea audiofile(jedan po jedan)prebacim u wavelab....ili kako da sacuvam taj wav u neki direktorij
Svaki kanal pojedinacno soliraj (solo gumb na kanalu - "S") i idi na File/Export/Audio Mixdown
Anonymous
06-04-2004, 12:40 AM
Ili jednostavnije: idi u folder pesme CubaseaSX u kojoj si snimao
te fajlove a onda u podredjeni Audio folder i kopiraj sve fajlove
iz tog foldera na mesto koje zelis.
Ili jednostavnije: idi u folder pesme CubaseaSX u kojoj si snimao
te fajlove a onda u podredjeni Audio folder i kopiraj sve fajlove
iz tog foldera na mesto koje zelis.
...u slucaju da nije potrebno da svi snimljeni budu na tocnim vremenskim pozicijama...
SandRob
06-04-2004, 11:32 PM
... i da se prethodno ocisti smece, ako ga ima u audio pool-u...
Hvala....sku?io sam......Al moj frend je jednom sa nekom tipkom u cubasu drito prebacio u wavelab....?ak se on automatski i otvorio...gdje je ta tipka???
SandRob
07-04-2004, 01:05 PM
Hvala....sku?io sam......Al moj frend je jednom sa nekom tipkom u cubasu drito prebacio u wavelab....?ak se on automatski i otvorio...gdje je ta tipka???
mislin da to sto govoris nije moguce u nuendu i sx-u.
to se moglo napravit u cubase vst 32, tako da u setingu, umisto internog wave editora namistis wavelab (ili drugi externi editor). onda samo duplo kliknes na wav i otvori ti se u wavelabu. pri tom ti u cubaseu opcija "play in background" mora bit iskjucena, jer u protivnom, nakon editiranja nebi bilo moguce sacuvat wav.
cim se vratis, cubase skuzi promjene i stari wav zamini novim - editiranim.
meni je ta opcija isto puno falila u pocetku, ali sad san se vec pomalo naviknu na nuendov interni editor :roll:
E a paj sad.....Na mixeru od kartice(prozor?i?)ima kao za birat semplrejt, a ima i automatski da sam bira...kak onda kod snimanja? jel to on samo kod pu?tanja ili svakak'?...a kad u vinampu pustim mp3cu i pr?kam po tom - tak se muzika ubrzava ili usporuje.....pitanje2: Kad stavim u wavelabu snimanje na 24bita i 96frekvenciju uzorkovanja - sve ok. al kad na to idem stavit neki od ja?ih plaginova(npr. simulacija poja?ala(warp) ili deesser) po?ne ?tekat, a kad to pretvorim u 44,1 onda ide normalno....jel to zbog brzine mog kompjutera(633) ili ti plaginovi nisu napravljeni za 96, nego za 44,1.....a ak je tako....?ta bi ja onda treb'o? Prebacit u 44,1 - obradit sa efektom(renderirat) i opet vratit u 96?
pitanje br3:Gdje se u cubaseu SX naiktava bit snimanja(16,24) i frekvencija uzorkovanja(44,1 blabla)?
SandRob
08-04-2004, 10:47 AM
stavi sve na 44.1/16 i radi. ne razbijaj glavu sa (za tebe) poootpuno nebitnim stvarima. :wink:
Ni?ta ne?u nau?iti ako budem dobivao ovakve odgovore :? ...a i za?to su za mene nebitne, kad i ja ?elim sve ?to kvalitetnije...i ako imam mogu?nosti(a imam) za?to ih ne bi iskoristio...
SandRob
09-04-2004, 08:48 AM
Gdje se u cubaseu SX naiktava bit snimanja(16,24) i frekvencija uzorkovanja(44,1 blabla)?
sx/project/project setup.... namisti na 96/32 i radi "kvalitetnije" :)
Gdje se u cubaseu SX naiktava bit snimanja(16,24) i frekvencija uzorkovanja(44,1 blabla)?
sx/project/project setup.... namisti na 96/32 i radi "kvalitetnije" :)
:roll:
ajde sad....192....il' 384 :? :roll:
cekaj da li njemu uopste radi 96/32...kartica mu 99% to ne podrzava???
ako je ovaj drugi broj bit onda mo?e ovo 96/24.....Ali vidim da se ne?t moje znanje kosi sa istinitim znanjem ("kvalitetnije")....pa bi bilo zgodno kad bi mi malo netko to objasnio(bit i frekvenciju uzorkovanja)...po teoriji znam ?ta je, al kako se to odnosi u konkretnom smislu i u praksi....bio bih zahvalan...
bit je dubina zvuka tj.16 bit ima ilustrativno receno 16 stepenica koje mozes kontrolisati svaku ponaosob....24 ima logicno 24 stepenice,32 ima 32...
frekvencija je amplituda koja ce napraviti jedan herz ,tj. setnju od sredine pa gore pa dole pa nazad na sredinu, u jednoj sekundi...znaci sto vise herza to je kvalitetniji zvuk i naravno cistiji....valjda si razumeo jer ja ovo nisam bas nesto strucno objasnio :oops:
cekaj da li njemu uopste radi 96/32...kartica mu 99% to ne podrzava???
pa retko koja kartica (osim onih najskupljih) podrzava pravih 32 bita...sve ovo sto mi imamo je floating point (valjda sam pogodio izraz) 32 bit...
to sam i mislio...pulsar radi na 24bit-a ali interno efekti obradjuju zvuk 32-bitno
presvega
09-04-2004, 03:27 PM
hm 16 stepenica , pre bih reko 2^16 stepenika.
diviner
09-04-2004, 09:29 PM
ako je ovaj drugi broj bit onda mo?e ovo 96/24.....Ali vidim da se ne?t moje znanje kosi sa istinitim znanjem ("kvalitetnije")....pa bi bilo zgodno kad bi mi malo netko to objasnio(bit i frekvenciju uzorkovanja)...po teoriji znam ?ta je, al kako se to odnosi u konkretnom smislu i u praksi....bio bih zahvalan...
http://www.yumidi.com/forum/viewtopic.php?t=672&highlight=sample
Licno bih preporucio 48 Khz kao apsolutni minimum,96 kao optimum za snimanje, jer je odmjeravanje zvuka ipak vece, sto je mnogo bitno za pravilno prenosenje gornjeg frekventivnog opsega zvucnog spektra (realnija reverberacija, zvuk vjerniji kod reprodukcije intrumenata koji sviraju u "gornjim" oktavama, violina, hi-hat udaraljke)! Samim tim je veci broj visih harmonika koji bitno uticu na prirodnost koloracije snimka !
Zasto je bitno odmjeravanje zvuka u visokom sample rate-u, lako je objasniti! Nacrtaj sebi uvecano sinosuidu od 14 Khz koju je potrebno "digitalizovati", ali dosta uvecanu (recimo periode 3 cm)! Zatim je odmjeri signalom koji je svega tri puta gusci (44,1 Khz) , vece frekvencije, (sto znaci da je perioda 3 puta manja = 1 cm), pa onda na svakom odmjerenom mjestu povuci tanku uspravnu liniju do mjesta na kome ce ona sjeci sinusoidu! Sada spoj presjecne tacke (racunajuci pocetnu i krajnju) i vidi sta ces dobiti ! Dobices trougaoni signal, a ukoliko odmjeravani signal nije cjelobrojni umnozak odmjeravane frekvencije, i promjenu u fazi signala (jitter) !
Sada probaj odmjeriti signal sa 6-7 puta vecom frekvencijom odabiranja uzoraka (sample rate 96 Khz), vidjeces da dobijeni signal vec lici na sinusoidu (iako je vise trapezast) i shvatices u cemu je poenta!
14 Khz signal jeste skoro na margini covjekove sposobnosti raspoznavanja boja zvuka, ali nista bolja stvar se ne desava ni sa 10Khz-nim zvukom, na koji je covjek vec itekako osjetljiv!
SandRob
09-04-2004, 10:04 PM
... ali sto se dogadja kod resamplinga? po kojima algoritmima se on odvija? mozda bi bilo zanimljivo nacrtat sto se dogadja kad se sa 48 pribacuje na format audio cd-a od 44.1?
sto je sa sampleovima koji su snimjeni na 44.1? treba li i njih resamplirat u 48 (pa ih opet vratit u 44.1)?
jeli se pri tom zvuk vise razjebe ili sto smo "dobili" snimajuci na 48?
da buden jasniji, ne zagovaran ni jednu ni drugu mogucnost, ali nisan bas siguran sto je bolje. :? ja radin u 44.1 :roll:
Ja licno mislim da je sasvim svejedno dokle god u nasim "studijchicjima" mozhemo osetiti razliku... Sve preko toga mislim da nema nikakve svrhe, niti se zamlacivati time da li ce to tamo negde u vrhunskom studiju zaista zvucati bolje ako se snima na np3. 96khz...
btw. ja radim na 48khz/24bit... navika...
da to kod resamplinga i mene brine i kontam da nije svrsishodno odraditi sve u recimo 96 iako na kraju sve prebacujes u 44.100 ali pitam se kako to veliki studiji resavaju...jer ipak na kraju krajeva ljudi se ne bi zamarali sa tim vecim freq.da nisu skontali resenje za resampling...
Ipak mislim da kada se radi na 96/24 i koriste efekti na toj freq. zvuk ostaje upisan i preradjen tako,jer kompletnom mixu se menjaju parametri celoga mixa a ne zvukovi posebno koji cine taj mix....ovo je moja hipoteza :roll:
I ?ta onda na kraju mi je radit' sa efektima koji ?tekaju na 96?
Jel mo?e onda - resemplirat na 44,1 - obradit sa efektom(renderirat) - vratit' u 96??? ili ...
SandRob
10-04-2004, 12:01 PM
I ?ta onda na kraju mi je radit' sa efektima koji ?tekaju na 96?
Jel mo?e onda - resemplirat na 44,1 - obradit sa efektom(renderirat) - vratit' u 96??? ili ...
napravi kako ti bolje zvuci :)
SandRob
10-04-2004, 12:09 PM
da to kod resamplinga i mene brine i kontam da nije svrsishodno odraditi sve u recimo 96 iako na kraju sve prebacujes u 44.100 ali pitam se kako to veliki studiji resavaju...jer ipak na kraju krajeva ljudi se ne bi zamarali sa tim vecim freq.da nisu skontali resenje za resampling...
neznan kako rade u velikima studijima. sigurno svi ne rade jednako.
mislin da oni, ako radu u vecen samplerateu, izlaze iz konpjutera analogno i tako rade mastering i onda koristeci vrhunske pretvarace sve snimaju na 44.1.
ovo samo nagadjan, jer mi to nekako ima logike.
nekad san prati postove o ovoj temi na raznim forumima, ali san odusta jer o ovome dvoje i puno veci maheri od nas.
ja san nekad radi na 48, a sad radin na 44.1 i uopce ne razmisljam o temu. :roll:
kamo srice da je moja produkcija toliko dobra da bi rad na vecemu samplerateu nesto znaci i da cujem razliku u finalnom proizvodu. ali nazlost nije i radije cu vrime trosit uceci, vjezbajuci i experimetirajuci sa drugim, za mene vaznijim stvarima.
Ja se takodje nisam zamarao ali videvsi da mi mix na 48 i 44.100 ne zvuci isto..tj.na 44.100 mi zvuci plice malo sam se zapitao kako da ovo resim na pravi nacin...jer recimo:
kada koristim kompresor na kicku na 48 sa malo jacim attackom i veoma malim releasom kako bi dobio ono kasnjenje od par ms desava se da na 44.100 mi to bude prenaglaseno nego na 48 gde je suptilno
ovo je samo jedan od primera drugi je delay
koji je na 44.100 mnogo zaguseniji nego na 48
za resampling koristim decimator a nekada i wavelabov pretvarac
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.