PDA

View Full Version : Moj princip stvaranja glazbe

ANITA
24-03-2004, 12:59 AM
Kako su me neki od vas nekoliko puta vec priupitali za moju glazbu... a ja stalno odgadam da vam je posaljem, odlucila sam vam otprilike opisati svoj proces skladanja.... mozda dobijete odgovor zasto sam tako spoora....

1. skladanje na klaviru (tu smo prekocili dio kad danima sviram i sviram prije nego me nesto inspirira i tad ustvari stvar krece ili sanjam skladbu pa se usred noci dignem i idem je ?downloadati? iz sna u realnost)

2. razradivanje melodija sa ciljem "pronalaska" najljepsih harmonija (to nekad traje i tjednima) ponekad vec i za druge instrumente (ali jos uvijek samo na klaviru i "u glavi")

3. kad je tema razradena - sviram je dok ne budem savrseno zadovoljna sa tehnikom sviranja - sto znaci da moram ostati u tempu (osim onih malih varijacija koje u piano verzijama obavezno radim jer iskljucim metronom i sviram skroz samo po osjecaju) a da zadrzim "osjecajnu" dinamiku.

4. ovdje se mogu zadrzati na snimanju piano verzije ili taj dio preskociti

5. instrumentalizacija i skladanje za ostale grupe instrumenata

6. orkestracija (tu radim na dobijanju sto vjernijeg zvuka i slicnijeg orkestru, pa tako i orkestriram po odredenim principima - koji se mogu uklopiti - npr. udvostr?enje flauta sa violinama u tercama i kvintama (ili u drugim rasponima), fagot sa trombonima itd. Nikad ne slijedim sva pravila i koristim ih samo onoliko koliko su se spontano uklopila u moju mentalnu sliku skladbe. Ali povremeno vrlo dobro dodu da stvore nesto sto se mozda ni ne cuje ali se osjeti da je bolje, punije, zivlje.

7. kako najcesce radim skladbe s nekoliko tema, ponekad ni sama ne znam krajnji aranzman jos do ovdje jer uvijek jos nesto novo dode i razvije se u trecu temu npr.

8. Kada sam to otprilike zavrsila, sad je vrijeme za poraditi na detaljima u artikulacijama instrumenata (sto radim i usput, ali ponekad i ostavim za poslije). Znaci dobro promotrim gdje mogu doprinijeti i naznaciti kako ce sto biti odsvirano (vibrato, non-vibrato, detache, con legno, mute.... trill i sl.)pa po tome i promijeniti sampleove na pojedinim notama itd. To je vazno i kasnije za note kad ce se davati glazbenicima, ali ipak se ovdje najvise radi o "sluzenju" sampleovima kako bi oni bolje "sluzili" svojoj svrsi. Ovo mi je mukotrpan dio koji kasnije nitko ni ne cuje, ali meni je vazan.

9. mixanje je naravno radeno usput, ali ne do savrsenstva. Raspored instrumenata sam postavila po orkestralnom "defaultu" vec na samom pocetku. Sada je vrijeme da se malo bolje promotre layeri, sto zelim da bude naprijed, sto iza, kome treba kakav efekt, kakvu boju zelim proizvesti. Snimim instrumente po njihovim grupama u audio (puhace, gudace, limene, udaraljke itd.) i tu je sad potrebno raditi na njima. Odabrati dobar reverb koji mi nece zamutiti stvar (a lako to moze jer je velika kolicina instrumenata i nema one ?pop? cistoce) a dati ce onaj potreban osjecaj prostora (najcesce hall-a). Equilazer koristim vrlo malo jer najcesce kad vidim (cujem) da fali odredenih frekvencija ? radi se ili o tome da je u tom dijelu to potrebno ili da nedostaje udvostrucenje sa instrumentima u npr. visem registru. Najcesce se radi o problemu s orkestracijom ovdje, iako se naravno equilazerima moze jos dodatno poraditi na boji. Ovdje mi nedostaje dosta znanja pa ustvari vise uspijevam pokvariti stvari nego uljepsati. Dobrodosla je pomoc s vase strane za ovaj dio.

10. mastering (to ce netko drugi kad ja sve dovrsim do te faze)

U 11. fazi se vjerojatno vec pitam zasto uopce radim glazbu kad mi je vec muka od te pjesme koju valjda vec svi koji zive u blizini znaju napamet... i ocigledno cu je moci slusati za koji mjesec kad bar otprilike zaboravim kako zvuci i kad budem u mogucnosti iskljuciti svoj analiticki um i dalje traziti potencijalne popravke i unapredenja (na vec "gotovoj" pjesmi...)

Evo, to je to otprilike. Sad sam otprilike u 6.oj. Sto se 9-te faze tice, tu jos i istrazujem tako da sve ovo ide puzevim korakom. Ali dobro, slijedeci puzev put ce sigurno biti brzi kad on vec pusti onu svoju tekucinu po kojoj se kasnije samo sklize. Iako, sto ako puz nece ici istim putem.... Ma dobro.

I onda kazu da skladanje glazbe nije posao? Ma covjece, uzivam 20% vremena, ostalo je rad, rad i rad. Proucavanje orkestracija..... uklapanje njihovih kontradiktornih uputa iz svake knjige..... Npr. klasicari naveliko izbjegavaju udvotru?enja u oktavama, dok neki drugi izvori lijepo objasnjavaju kako se to i zasto i gdje radi itd.... Jos uvijek se sa sluhom moze postici puno, puno iako je znanje od velike pomoci, naravno.

Ponekad mi se cini da sam izgubila onaj feeling prepustanja glazbi. U posljednje vrijeme taj osjecaj bude prisutan samo dok si sviram klavir, a cim upalim kompjuter i orkestriram... dosta cari mi nestane. Naravno da me smeta i zujanje kompjutera (i odlucila sam ga staviti u drugu prostoriju), jos uvijek. Ma koliko ga utisali (imamo definitivno najtisi kompjuter od svih koje poznajemo).... jos uvijek zuji i onda mi kasnije zuji i u usima od njega. Taj konstantni iritantan zvuk..... ghghghgh.

Ovim vas pozivam da i sami pisete o svom principu stvaranja. A takoder ako netko vidi nesto u cemu bi mi mogao pomoci da unaprijedim svoj rad - dobrodoslo je.

Eon
24-03-2004, 03:17 PM
Svaka cast!!! ovo sam prekopirao pa cu malo izmixati sa svojim nacinom...hmmmm....mislim da smo ovo negde vec pisali pokusacu potraziti pa cu javiti...jos ti samo fali da postavis neku od stvari da se cuje :wink:

ANITA
25-03-2004, 02:19 AM
Budem, budem. :D

Tesko je dovrsiti stvar! Posebno jer sam se zakukuljila u nesto.. odabrala jedan princip orkestriranja i sad nisam zadovoljna i cini mi se da bi bilo bolje da sam radila skroz drugacije. Dovoljno je dobro, recimo moglo bi se reci da je cista ?etvorka! I to je grozno! :x Dode mi da sve izbrisem i krenem ponovno..... ne znam samo imam li snage sve to ponoviti.

S druge strane, moj Filip kaze da sam bolesni perfekcionist i ponekad me pita kad cu dovrsiti i srediti Hanz Zimmerove skladbe koje naravno nisu savrsene kao ni moje...... :roll: :D

Mozda je to bolest, a mozda cu s vremenom stvarno napraviti nesto savrseno i vrijedno truda i silnog vremena. Mislim da je to moguce. Osim toga, moj jedini cilj je napraviti (za vrijeme svog zivota) skladbu/e koja ce doista biti vrijedna mog zivljenja.

Nisam zabrijala u klasici, nemojte se bojati za mene. :D Moj stil je nesto za sire mase od klasicara. Nije tesko. Vrlo je slusljivo, da se skromno izrazim. :D

Eon
25-03-2004, 08:42 AM
Evo da i ja napisem iako sam siguran da sam to vec negde napisao ali nema veze...

1.zavisi sta zelim da radim ali u principu mi je najbitnija melodija oko koje se zakacim i sviram je sviram i na kraju je snimim onako kako misilim da najbolje zvuci.Ovo zna da traje i po nekoliko dana.

2.Kada usnimim melodiju potrazim odgovarajuci ali ne i krajnji zvuk i malo je sredim ...kvantizacija, velocity itd. i pridodam par instrumenata, recimo bass, ritam, i mozda neki accord...i naravno sve ih lepo postavljam u mix odmah ali ne i konacno

3.tu pocinjem sa aranzmanom posle ubacivanja instrumenata...prvo napravim kostur aranzmana tj. neku vrstu definicije pa onda sredjujem stvari i dodajem i oduzimam(ovo je najduzi period i zna potrajati i par meseci).Znam po deset puta da predjem stvar iz pocetka do kraja.

4.kada konacno zadovoljno zavrsim aranzman i onda doradjujem mix i malo se igram sa produkcijom u smislu efekata i postavke instrumenata u stereo slici...kompresore i druge dinamicke efekte postavljam tek na kraju a ostale efekte tipa delay ili reverb odradim jos pod tackom 2. ali sa promenama u toku rada

5.naravno nikada nisam zadovoljan mixom i izborom instrumenata ali nekako sebi kazem aj dosta pa dje pukne i uvek se ispostavi da nisam u pravu (tj. da nije dosta i da sam trebao jos truda da ulozim)

6.kada zavrsim sve onda radim mastering ali samo ako je potrebno jer znam dosta i da unistim stvar masteringom i mislim da je to druga skola

7.posle svega radim dithering i decimatorom prebacujem stvar u 16bit 44.100 jer inace radim na 4800024bit

Ovako uglavnom radim stvari sa dosta izuzetaka

Shot
26-03-2004, 12:17 AM
@ ANITA:

Nemoj se nista brinuti. Moras proci tu fazu kad te sve "tehnikalije" nerviraju. Jednostavno moras. S vremenom ces razvit neki svoj ubrzani postupak, neke stvari ces raditi automatski bez puno razmisljanja. Ti se jos uvijek moras privikavati na to da dok si za kompjuterom moras misliti o 5 stvari paralelno, a od toga su 4 totalno tehnicki-prakticne prirode. Kad ti sve bude pod prstima totalno ces se drugacije osjecati radeci. Vjerovatno ce ti muzika subjektivno djelovati bolje. A to je i poanta. Svako slijedece djelo/pjesma/luster/gefufna mora biti bolje od onog prethodnog. Barem ja tako razmisljam. Ja bi odmah potpisao kapitulaciju i potpuno se ostavio muzike onog momenta kad bi osjetio da sam potpuno zadovoljan s onim sto sam napravio.

Shot
26-03-2004, 12:44 AM
Evo i mog principa rada...

Imam u osnovi dva razlicita pristupa.

U prvoj varijanti radim samostalno instrumentalne loopove (najvise do minute) i to kako mi dodje. Ne postoje pravila. Dosta se volim igrati sa samplovima sa starih stvari (crnacki soul-funk 70ih) koje rezem, preslagujem itd... To je cijela filozofija za mene od prvog momenta kad krenem po second hand shopu kopat po hrpama ploca za koje u prvi moment nemam pojma kako uopce zvuce pa do samog sempliranja. Kasnije na to dosviravam svoje teme, programiram svoj ritam i ko-zna-kakve soundove uvalim. Nema nikakvih pravila. To je ono sto konstantno radim i uvijek imam nekakav svoj portfolio tih beatova. Naime kad radim s reperima oni uglavnom imaju taj princip da od svakog producenta pokupe cd-e s beatovima i onda biraju. Ko da kupuju iz kataloga! :lol:

Drugi je pristup da radim nesto ciljano i to uglavnom onda radim s kompanjonom koji je gitarist. Odmah snimamo gitaru (akusticna uglavnom) i petljamo s tim. Dalje je opet isto - dodatne teme, soundovi blabla...

Uglavnom kad postoji ta neka gruba skica ide se u studio. U 99% posla radim s vokalima tako da se u studio ide snimati vokale. Nastojim da ne snimamo na gotov aranzman nego volim da na licu mjesta neke ideje padnu (bridge ovdje, break ovdje...)

To onda nosim opet kuci i sad radim pravi aranzman. Poslozim tocan redoslijed i pomalo pocinjem s ozbiljnijim instrumentalizacijama. I ovdje zapravo nema pravila. Volim jednostavnost i koji puta namjerno ne zelim potrpat svasta u instrumental. A koji puta ispadne i da pjesma "trazi" da se jako razradi i "zakomplicira".

Slijedeca faza ovisi o budgetu projekta. Ako je dobar budget, volim otici opet u studio na overdubbing. Volim dovest basista da odsvira bas linije onako kako sam ih doma isprogramirao, da malo doda taj liveness. Ili koji puta odemo snimiti hammond ili rhodes. Ove neke instrumente koje nema sanse da ja dobijem iz kompa. Cijenim ja mogucnosti VSTi-a ali pravi instrument je pravi instrument.

Kad imam sve usnimljeno, povadim sve u kanale i nosim na mix. U nekim ekstremnim situacijama sam doma mogu smiksati, ali to stvarno mora biti neki low budget. U zadnje vrijeme sve sto sam radio su bili dobri projekti pa smo imali vremena i vremena za raditi. Volim sam miksati ono sto sam slozio. Radio sam tih par zadnjih projekata na par metarskoj mrcini od pulta (SSL 4000) i to je totalni uzitak.

Nakon sto dovrsim miks, vadim ga s pulta u wav fajl i jos ekstra vadim sub-mikseve. Uvijek vadim posebni sub-miks instrumentala, bubanj+bas, samo lead vokal, samo back vokali. To je da se kasnije moze jos korigirati nivoe. Naime neki izvodjaci (kojima u pravilu ne dozvoljavam da mi sjede iza mene dok se miksa) imaju bolesne filmove da im vokal mora biti jos glasniji i slicno. Onda se lako s tim sub miksevima moze vokal dignuti u fazi masteringa. Cesto se takodjer zna dogoditi da na drugim sistemima miks drugacije zvuci u low spektru, pa je za takve korekcije korisno imati poseban sub-mix bubnja s basom.

I mastering na kraju... obicno to rade drugi po sluzbenoj duznosti ali ja se uvijek poigram kod sebe malo s mesteringom. Naime, imam katastrofalno misljenje o svima koji se komercijalno bave masteringom i tvrdim da masu puta oni znaju unistiti snimku. Zato volim kod sebe napraviti neke probne mastere tako da njima postavim malo vise kriterije, a koji puta mozda i izdavac prihvati moj master pa mogu vise naplatiti! :D

I tak to ide...
E da, zaboravio sam reci... uglavnom radim hip-hop i r&b

Mogli
26-03-2004, 03:00 PM
Mislim da je izostavljen jedan od najvaznijih delova komponovanja, a to je postupak brisanja projekta da se ne bi stvar ponovo menjala do besvesti...To je bolno, ali pali.

ANITA
26-03-2004, 03:33 PM
Uh, to stvarno zvuci bolno.
Ja sam sad presla sa svog dvomjesecnog rada na nesto drugo i u 2 dana napravila kao sa onom ranije u 2 mjeseca! Mislim, doduse nisu iste razine slozenosti polifonija, ali nema veze.

I naravno shvatila sam da sam se previse zakukuljila u ono sto sam trebala raditi za druge. Zato sam i prestala uzivati u skladanju..... I bas prije neki dan nakon sto sam vam se tu pozalila kak vise ne tece, rekla sam samoj sebi: "Pa, daj radi jednostavno kako osjecas, prepusti se svom feelingu i svom stilu.. ma koliko on cudan bio za druge mozda." I to sam i napravila i sad sam odmah zadovoljnija (i glazbom i zivotom). Naravno radilo se o ritmu bez kojeg vise nisam mogla zivjeti. Sinkopirani ili u 7/8, ma svasta (volim i neobicne zvukove koristiti za ritam...npr. cekic orkestralni sto ustvari .... ali rijetko me kad moj unutarnji feeling zove u 4/4.

I veselo sad obznanjujem da smo danas moja kcerkica i ja plesale uz moju novu pjesmu, sto znaci da je dobro jer ona je kao i njen tata bubnjar (koji mi je iskritizirao snare koji sam odabrala, pa cemo na tome veceras poraditi - moram zadovoljiti bubnjara u kuci) jako osjetljiva na dobar ritam (obozava latino glazbu sa puno percussiona.... sve sto nam pokrece trbusne misice......)

Kad zadovoljim bubnjarski dio (a tko zna koliko ce to trajati i tko ce veceras spavati "na kaucu" - on ili ja) i naravno jos malo produbim pjesmu i poradim na artikulacijama, moglo bi se reci da je taj dio skoro gotov. Ah.