Log in

View Full Version : ALESIS ION!

dlukace
05-03-2004, 01:08 AM
da li se isplati uzeti alesis ion synth u ovaj ve? postoje?i set up
1.korg ms2000
2.roland sh32
3.clavia nordrack2

review mu je dobar i pomalo zvu?i kao mnogo skuplja andromeda,ali stvarno neznam.ovu ma?inu uzima moj brat pa je u stvari tra?io moje mi?ljenje ,a ja sad ?elim ipak znati mi?ljenje ve?ine ovdje na forumu jer vjerujem u va? sud...hvala!

Eon
05-03-2004, 11:33 AM
lepo izgleda ali koliko je potreban ne znam...mislim da ce sa neki vst-ima naci i bolje resenje od ovoga (moje misljenje)

puRe
05-03-2004, 12:07 PM
bas pre desetak minuta sam zavrsio dugacak test istog sinta te mogu da kazem da je fenomenalan...sad koliko ti je potreban to je vec diskutabilno...bolje skupi pare i uzmi neki analogni sint (Juno 106)

dlukace
05-03-2004, 08:28 PM
pure-ti si mi sad najmjerodavniji ba? zbog tog reviewa-za?to ti je sint fenomenalan? ?to ga ?ini posebnim,za?to mi umjesto njega spominje? juno 106? juno je ve? stari i nestabilan sint kojem je svaki drugi chorus ?umovit i nema dijelova za njega...ti sintevi su nekad bili dobri-danas nisu jer su se istro?ili-te?ko je na?i juno u dobrom stanju.ali kakav ion ima sound? :)

puRe
05-03-2004, 09:27 PM
pure-ti si mi sad najmjerodavniji ba? zbog tog reviewa-za?to ti je sint fenomenalan? ?to ga ?ini posebnim,za?to mi umjesto njega spominje? juno 106? juno je ve? stari i nestabilan sint kojem je svaki drugi chorus ?umovit i nema dijelova za njega...ti sintevi su nekad bili dobri-danas nisu jer su se istro?ili-te?ko je na?i juno u dobrom stanju.ali kakav ion ima sound? :)

Juno sam predlozio vise onako ako hoces analogni sint.

Sto se tice Ion-a:
Prva stvar koja me je odusevila su filteri, posto nema standardne lp/hp/bp vec sve te ali kao emulacije razlicitih sintova. Primer: Oberheim Lowpass, Oberheim Highpass, JP Lowpass, itd... kao i neke ezotericne filtere (Phase Warp). Oscilatora ima 3 a vec spominjanih filtera ima dva. Ono po cemu se razlikuje od ostalih sintova je modulation matrix (citaj: spajanje svega sa svacim) koji je dosta redak kod sadasnjih hardverskih sintova. Sint poseduje i external input te ga mozes koristiti kao vocoder/fx procesor ali to nazalost nisam stigao probam. Sint je multitimbralan i ima 8 glasova.

Jedinu zamerku koju imam je interfejs koji je u pocetku malo zbunjujuc ali dovoljno je sat-dva da se vec naviknes na njega (ja sam malo razmazen posto sam navikao na Norda gde su sve kontroli pred tobom i nema prckanja po menijima ;) ).

Ako imas neka pitanja, reci :idea:

dlukace
06-03-2004, 12:12 AM
imam par pitanja
1.da li je zvuk iona ?e??i od norda (tu mislim na distorziju ako je ima ili ?ak bez efekata-?isti zvuk oscilatora)
2.kakve su mu udaraljke?
3.ima li sequencer-barem ne?to nalik motion sequenceru na ms2000?
4.da li mo?da zna? neki software sint koji pribli?no ima sli?an zvuk ovome?
5.koji tip zvukova najbolje radi-npr-padove ili baseve,leadove...?
eto malo sam te bombardirao pitanjima,ali ?ta ?e? kad moram...

puRe
06-03-2004, 09:07 AM
imam par pitanja
1.da li je zvuk iona ?e??i od norda (tu mislim na distorziju ako je ima ili ?ak bez efekata-?isti zvuk oscilatora)
2.kakve su mu udaraljke?
3.ima li sequencer-barem ne?to nalik motion sequenceru na ms2000?
4.da li mo?da zna? neki software sint koji pribli?no ima sli?an zvuk ovome?
5.koji tip zvukova najbolje radi-npr-padove ili baseve,leadove...?
eto malo sam te bombardirao pitanjima,ali ?ta ?e? kad moram...

1. Uffff, nisam ga bas poredio sa Nordom (posto nisam ni slusao na svojim monitorima/zvucnicima vec na nekom ozvucenju). Cini mi se da ipak ima malo tvrdji/jaci zvuk (pogotovu u nizim frekvencijama ali to vec moze da bude do tog ozvucenja :? ).

2. Posto u Nord Leadu 3 nema one opcije za udaraljke (kao u dvojci) ne mogu da ti ih uporedim ali ovako mi zvuce odlicno same po sebi (mada to i nije toliko bitno pored onolikih semplera/ritam masina za VST).

3. Nazalost, ne. Imam jedno pitanje za tebe oko toga, da li MS2000 ima najobicniji 16-step sekvencer tj. da mu ja izaberem note i da ih on svira.

4. LinPlug/Rob Papen Albino mi na prvi pogled/slusanje najvise lici (kako po zvuku tako i po funkcionalnosti)

5. Koliko sam cuo baseve/leadove radi fantasticno, a padove uglavnom proizvodi one "mocne" (koji zauzimaju sve od 20Kz do 20 KHz) ;)

EDIT:
Moja greska - izgleda da Ion ima step sekvencer sudeci po njegovom mladjem bratu Micronu. Uostalom, siguran sam da ima sekvencer za ritam.

dlukace
06-03-2004, 03:12 PM
ne izabire? mu note nego je to rije?eno s pitch-om(kao kod nekih starih analognih sequencera).motion sequencer usko je vezan ustvari s kreacijom zvuka-odnosno on pridonosi da zvuk bude "?ivlji" i dinami?niji.do 3 sequence mogu ubacit u patch(npr. na 1 je pitch,na 2 je cutoff,a na tre?oj resonance).prilikom snimanja uklju?ujem arpeggiator kojem s tempo funkcijom odre?ujem brzinu.malo i meni fale te note jer s pitchem je to malo te?e i mukotrpnije,ali ?ta ?e?...sequencer je ina?e mo?da i najja?i dio sinta jel stvarno je odli?an,samo ?to su neke stvari malo druga?ije poslo?ili.

puRe
06-03-2004, 09:25 PM
jasno mi je to...znaci na stepovima odaberes koju ce notu svirati u odnosu na pritisnutu notu (recimo imam 4 stepa: 0, 12, 0, 12)...to znaci da ce svirati C, visoko C, C i ponovo visoko C?

dlukace
07-03-2004, 12:03 AM
...imam 4 stepa a na svakom stepu pitch ima raspon od -24 do +24 ?to zna?i da je tvoj primjer to?an.zna?i u odnosu na note,pitch ima raspon 2 oktave i to je sva mudrost.
usput,jesi li na neuronu probao napraviti koji hoover i vox sound?

puRe
07-03-2004, 10:34 AM
usput,jesi li na neuronu probao napraviti koji hoover i vox sound?

pa moze da se dobije, sve zavisi od originalnog sempla koji mu ubacim...