PDA

View Full Version : Vucije Staze

Mogli
25-02-2004, 06:43 PM
Evo moje jedne pesme, a uskoro zavrsavam i novi remix i ponovo cu je otpevati. Ako nesto tu i valja onda se zahvaljujem svima koji su mi pomogli svojim savetima.

http://www.mulder.co.yu/moglipesma/

Starter*
25-02-2004, 11:33 PM
BRAVO!!!!!! :beer:

ridge
26-02-2004, 12:13 AM
sta li je tu za bravo :?:

kVu
26-02-2004, 12:35 AM
pa s obzirom da si na vg forumu napisao na cemu si radio, ne znam kakav komentar ocekujes ?

Mogli
26-02-2004, 12:51 AM
Interesuje me i laicko i profesionalno misljenje. Spremem kompletan materijal, pa gledam u kom pravcu da idem i da mi pesma zvuci bar malo moderno. Sigurno je jedno, da necu pustiti najjace pesme na ovakav nacin. Ukusi su razliciti. Nekome se svidja Gibonni, a nekom Direktori.
Nema ljutnje. Dajte i vi svoje radove, da ih analiziramo. Samo se tako moze nauciti, a ne ziveti u svom samozadovoljstvu, a pri tom ne radeci nista.

MACI
26-02-2004, 07:12 AM
Meni ovo zvuci pristojno,mozda mi malo smetaju clean gitare ako su to uopste one(PM. Ko to jos cuje ),i mislim da ti je malo Vokal preglasan samo u strofi .
U svakom slucaju nije lose....
Neznam kako vi ali ja se drzim jedne stvari a to je da je dobra pjesma ona koju prihvati publika.
Iz svog iskustva znam da npr.na svom albumu sam tipovao na par pjesama kao potencijalne hitove ,a ono se vise pusta pjesma koju u stvari i nisam mislio snimiti.

Jedno je snimati za svoju dusu a drugo za novac.

Pozdrav

Starter*
26-02-2004, 02:37 PM
sta li je tu za bravo :?:

Pa stvarno ne znam o cemu ti to...ukusi su razliciti, a od tebe kao muzicara ili cega vec se ocekuje da budes open-mind sto se zanrova tice...kao i svega ostalog...Ja recimo ne slusam ovu vrstu musike ali objektivno dobra pesma, dobar text...bas me zanima sta nije dobro...
mozda neka tehnicka strana ali slusao sam je na losim zvucnicima pa mozda nesto nisam primetio...mada me zanima kolliki procenat publike ove vrste muzike obraca paznju na tehnikalije.. :!: ..tako da

Mogli
26-02-2004, 02:51 PM
Meni ovo zvuci pristojno,mozda mi malo smetaju clean gitare ako su to uopste one(PM. Ko to jos cuje ),i mislim da ti je malo Vokal preglasan samo u strofi .
U svakom slucaju nije lose....
Neznam kako vi ali ja se drzim jedne stvari a to je da je dobra pjesma ona koju prihvati publika.
Iz svog iskustva znam da npr.na svom albumu sam tipovao na par pjesama kao potencijalne hitove ,a ono se vise pusta pjesma koju u stvari i nisam mislio snimiti.

Jedno je snimati za svoju dusu a drugo za novac.

Pozdrav

Hvala ti Maci na lepoj analizi i mislim da si u pravu. Sve sam to u novom remixu korektovao. Inace uradio sam jednu stvar u densu - Ti kosu pusti -i kazu mi neki prijatelji da su je culi u Banjaluci, pa ne mogu da verujem da je cak tamo otisla iako nisam snimio nikakav cd. Znas li nesto o tome?

Eon
26-02-2004, 02:52 PM
meni je ovo sa slusne strane ok...pocetak mi je previse neodredjen...produkcijski je ok jedino sto neki instrumenti malo odskacu u nekim momentima....mislim da ces malo kompresiju morati drugacije srediti jer glas nije nekako najcistiji ili su meni usi zacepljene(sinoc sam zaglavio) :roll:
Prebrz kraj ali sve u svemu prolazi..odradi mix ponovo

Mogli
26-02-2004, 03:15 PM
Hvala prijatelju, takve analize mi trebaju, da vidim gde generalno gresim.

Eon
26-02-2004, 04:30 PM
ma nema frke...za ono gore na hardware-u no bad feelings :wink:

kVu
26-02-2004, 05:04 PM
Ovako. Poslao si stvar u 112kbps, ne znam zasto, al ok. Nemam nikakvu ?irinu u snimku. Po?etak stvari dosta odbija zbog lo?e harmonije guda?a, koji su ina?e generalno lo?i. ?ak mislim da su u ovakvoj pesmi nepotrebni, ja bi pre ubacio neke "tople" string padove umesto toga. Shaker ide sa leve strane, kod tebe je sa desne. Vokal previ?e ?tr?i, probaj sa du?im reverb time'om i naglasi malo sibilante kod eq-a reverba na nekih 7-8khz, ali pre toga pokusaj malo da ubije? sibilante na vokalu, ali samo malo. ?ini mi se da je i bass malo ja?i nego ?to bi trebalo. To bi bilo to, dosta stvari mulja u pozadini, al je mogu?e da je to i zbog lo?eg kvaliteta mp3-a. Celokupno zvu?i pristojno, s tim ?to mi nekako vokal previ?e be?i od svega. On treba da bude in the middle, previ?e mi be?i u visoke, a srednjih nigde. Nema "topline"... Poradi malo na dinamici, mislim da si prekompresovao.

Eto, shvati ovo sve kao dobronamerne kritike ?to se ti?e zvuka. Raspisao sam se, al to je zato ?to verujem da mo?e? dosta bolje od ovoga.

pozdrav...

SandRob
26-02-2004, 05:59 PM
Shaker ide sa leve strane.
nije naucno dokazano ;)

Mogli
26-02-2004, 06:34 PM
Ovako. Poslao si stvar u 112kbps, ne znam zasto, al ok. Nemam nikakvu ?irinu u snimku. Po?etak stvari dosta odbija zbog lo?e harmonije guda?a, koji su ina?e generalno lo?i. ?ak mislim da su u ovakvoj pesmi nepotrebni, ja bi pre ubacio neke "tople" string padove umesto toga. Shaker ide sa leve strane, kod tebe je sa desne. Vokal previ?e ?tr?i, probaj sa du?im reverb time'om i naglasi malo sibilante kod eq-a reverba na nekih 7-8khz, ali pre toga pokusaj malo da ubije? sibilante na vokalu, ali samo malo. ?ini mi se da je i bass malo ja?i nego ?to bi trebalo. To bi bilo to, dosta stvari mulja u pozadini, al je mogu?e da je to i zbog lo?eg kvaliteta mp3-a. Celokupno zvu?i pristojno, s tim ?to mi nekako vokal previ?e be?i od svega. On treba da bude in the middle, previ?e mi be?i u visoke, a srednjih nigde. Nema "topline"... Poradi malo na dinamici, mislim da si prekompresovao.

Eto, shvati ovo sve kao dobronamerne kritike ?to se ti?e zvuka. Raspisao sam se, al to je zato ?to verujem da mo?e? dosta bolje od ovoga.

pozdrav...

Slozio bih se sa svim sto si rekao, osim onoga za gudace. U osnovi sam mislio da spojim klasiku sa nekim interesantnim synth zvukom, ali nisam nasao pravo resenje, pa su oni ostali usamljeni.
Sto se tice vokala, to je vec izvan mog znanja. Ponovo sam otpevao, mnogo pazljivije, ali me umem da to ofarbam da zvuci toplije.
Jako sam samokritican i ne smeta mi nikakva losa primedba. O svemu volim da razmislim jer me cesto skrene sa mojih ustaljenih puteva.

SandRob
26-02-2004, 06:57 PM
i ja mislin da su gudaci lose izaranzirani. osin tega mi smeta celo u sredini. violina je livo, a celo bi trebalo bit simetricno - desno.
meni glas zvuci ko da je sniman na dinamickemu mikrofonu i ciini mi se da si malo radi na dynamici i eq-ima na pojedinacnim kanalima, pa si to "nadoknadi" u masteringu. loop je neki gotov i zvuci nelose, ali ne dolazi dovoljno do izrazaja, zbog guzve u sesnaestercu. prateci vokal je nekako maknut iza sa jekom i u livu stranu, koja je inace za 2db jaca od desne. na toj strani je i neki sintetski klavir koji mi se takodjer ne dopada. reverb mi na ciloj snimci zvuci prilicno "jeftino", ali to moze bit i zbog "kvalitete" mp3-a.

btw: provaj napravit jednu caku sa pratecim vokalom.
paniraj ga livo (ne skroz) i send posalji u waves doubler kojega ces panirat simetricno desno. pazi da ti na doubleru bude iskjucen "direct" (dry). pazi da ti prateci vokal i doubler budu jednake snage. jeku mozes dodat samo na dry pratecem vokalu.
bilo bi odlicno da se fx chanel moze routhat u grupu pa na sve stavit jeku i neki kompresorcic, ali nemoze :(

drugi nacin (mozda jos bolji) da uduplas prateci vokal i da ti ostane sredina za glavni vokal je da na back vokal inseriras waves doubler, odaberes neki preset (recimo doubler 4 voices) i da iskjucis "direct" (dry).
isprid doublera stavi jedan kompresor i dodaj neki reverb na send.

ridge
26-02-2004, 08:26 PM
Nemoj da se ljutis al pesma je suplja na sve strane,al moj odgovor je vise bio prema ljudima koji samo kazu bravo za nesto sto nije za to.Smatram da je mnogo bolje reci sve ono za sta mislis da je lose pa sad zavisi od osobe neko ce da iskoristi kritiku neko nece al to je vec njegova stvar.
Sad sto se tice pesme da manemo produkciju lose je i otpevano ne svidjaju mi se akcenti na nekim recima a i nekako je mrtvo.Instrumenti su ti tu cisto da ima neceg a ne zato sto nose neku melodiju il atmosferu il bilo sta.Sto naravno ne znaci da nemoze da se sredi al treba tu jos mnogo toga da se promeni.

Mogli
26-02-2004, 08:27 PM
Sandro@

Sve cu sa zadovoljstvom da isprobam, ali mi definitivno nije jasno da li se vokal snima mono ili stereo. Pravo da ti kazem to mi nije jasno ni za gomilu drugih instrumenata. Poneki put mi se cini da je neki instrument mono usnimljen mnogo bolje legao u stvar. Svidja mi se i ono sto je rekao kVu, da nema sirine u zvuku, a ni to ne znam kako se postize. Sirina? Ako vokal snimim mono, vec je izgubio sirinu, zar ne?
Inace kao reverb sam koristio revreb pack 2, samo sto se to lose cuje ovde. Gudace sam koristio one iz Kompaktovog paketa i izvorno mi zvuce bolje od onog Halionovog stringsa, ili ja to ne znam da namestim...

Ridhe@

Ni u jednom momentu se ne ljutim. Mogao sam da pesmu i ne objavim i da se i dalje pravim veliki poznavaoc stvari, medjutim ja sam resio da napredujem, a to ima i svoju tezinu. Inace, u poverenju, tesko je napraviti laganu pesmu. Tu se sve cuje i nema mnogo foliranja, a jos teze je to uzivo otpevati.

Eon
26-02-2004, 08:50 PM
Sandro@

Sve cu sa zadovoljstvom da isprobam, ali mi definitivno nije jasno da li se vokal snima mono ili stereo. Pravo da ti kazem to mi nije jasno ni za gomilu drugih instrumenata. Poneki put mi se cini da je neki instrument mono usnimljen mnogo bolje legao u stvar. Svidja mi se i ono sto je rekao kVu, da nema sirine u zvuku, a ni to ne znam kako se postize. Sirina? Ako vokal snimim mono, vec je izgubio sirinu, zar ne?
Inace kao reverb sam koristio revreb pack 2, samo sto se to lose cuje ovde. Gudace sam koristio one iz Kompaktovog paketa i izvorno mi zvuce bolje od onog Halionovog stringsa, ili ja to ne znam da namestim...

Ridhe@

Ni u jednom momentu se ne ljutim. Mogao sam da pesmu i ne objavim i da se i dalje pravim veliki poznavaoc stvari, medjutim ja sam resio da napredujem, a to ima i svoju tezinu. Inace, u poverenju, tesko je napraviti laganu pesmu. Tu se sve cuje i nema mnogo foliranja, a jos teze je to uzivo otpevati.

Za stereo u vokalu iskoristi mono izlaz u stereo ulaz u luni i baci neki chorus ili reverb.Ili mono izlaz na dva mono ulaza pa jedan malo levo a drugi desno...sirinu dobijas sa stringsima i ostalim akordima..gitarama itd.
Probaj ovo mora da valja

SandRob
27-02-2004, 07:25 AM
vokal se snima mono. prateci vokal (ako je samo jedan) mozes snimat i sa nekom stereo tehnikom, a mozes probat napravit i trik koji san ti opisa, a mozes ga samo maknut u stranu (pazi koju), mozes na njega stavit kratak delay (jedno ponavljanje krace od 30ms), pa glas maknut livo, a delay desno. mozes snimit i prateci duplex (dva poootpuno ista backa) i razmaknut ih livo-desno.
sirinu dobijas paniranjen instrumenata livo-desno i dobrim jekama, chorusima i stereo delayima u cemu moras pazit da ne pretjeras. ja ti za glas nebi bas priporuci chorus i slicne modulacijske efekte. najbolji nacin da ti glas izleti naprid i da dobije sirinu je da ga provuces kroz waves doubler. ako zelis glas pomaknut naprid u zvucnon slici onda sa nekim delayem (jedno ponavljanje krace od 30ms) napravi fatening.
takodjer moras pazit da ti neki instrumenti (glavni vokal, bass, kick...) obavezno budu u sredini, jer ces njihovim "sirenjem" ubit dinamiku.
vodi racuna da uho nemoze prostorno definirat ton ispod 400hz.
inace, nesmis pretjerat sa sirenjen. svaki instrument mora imat misto u mixu - prostorno, metricki, dinamicki, frekfencijski...
btw: slazen se sa ridheom da ti akcenti nisu ok. moras pazit da ti se naglaseni/nenaglaseni slogovi u textu poklapaju sa teskim i lakim dobama takta. sad neman ode pjesmu da cujen, ali mogu ti tocno rec koje rici nisu dobro otpjevane u tom smislu. sjecam se da odma u prvom stihu ima jedna takva.

Eon
27-02-2004, 10:33 AM
vokal se snima mono. prateci vokal (ako je samo jedan) mozes snimat i sa nekom stereo tehnikom, a mozes probat napravit i trik koji san ti opisa, a mozes ga samo maknut u stranu (pazi koju), mozes na njega stavit kratak delay (jedno ponavljanje krace od 30ms), pa glas maknut livo, a delay desno. mozes snimit i prateci duplex (dva poootpuno ista backa) i razmaknut ih livo-desno.
sirinu dobijas paniranjen instrumenata livo-desno i dobrim jekama, chorusima i stereo delayima u cemu moras pazit da ne pretjeras. ja ti za glas nebi bas priporuci chorus i slicne modulacijske efekte. najbolji nacin da ti glas izleti naprid i da dobije sirinu je da ga provuces kroz waves doubler. ako zelis glas pomaknut naprid u zvucnon slici onda sa nekim delayem (jedno ponavljanje krace od 30ms) napravi fatening.
takodjer moras pazit da ti neki instrumenti (glavni vokal, bass, kick...) obavezno budu u sredini, jer ces njihovim "sirenjem" ubit dinamiku.
vodi racuna da uho nemoze prostorno definirat ton ispod 400hz.
inace, nesmis pretjerat sa sirenjen. svaki instrument mora imat misto u mixu - prostorno, metricki, dinamicki, frekfencijski...
btw: slazen se sa ridheom da ti akcenti nisu ok. moras pazit da ti se naglaseni/nenaglaseni slogovi u textu poklapaju sa teskim i lakim dobama takta. sad neman ode pjesmu da cujen, ali mogu ti tocno rec koje rici nisu dobro otpjevane u tom smislu. sjecam se da odma u prvom stihu ima jedna takva.

svaka cast sandro ovo cu copy/paste pa na zid pored zakona o ponasanju

Mogli
27-02-2004, 10:41 AM
Da si mi cuo pesme pre ovog foruma, sigurno bi umro od smeha.
Ako se vokal snima mono, kako se stavlja stereo reverb iz Sir-a, kad on podrzava samo stereo traku? I jos da te pitam, sad radim jednu brzu, funk stvar, svi kazu da je hiticna, ali ja imam generalni problem sa brasovima. Ne znam kako da postignem da budu onako, kao igle, a opet jasni i diskretni. Nabavio sam Quantum Leap Brass i oladio se kad sam video more zvukova, mislim kako da to koristim u mom Kontaktu?
Interesuje me i produkcijski zvuk brasova, jer sam i ranije dobijao kritike na njihov racun. Takvo je vreme doslo, mora covek sve sam.
A sto se tice Waves doubler, ne mogu da ga nadjem. Imam onaj komplet
Waves 4.0.

Eon
27-02-2004, 11:00 AM
Da si mi cuo pesme pre ovog foruma, sigurno bi umro od smeha.
Ako se vokal snima mono, kako se stavlja stereo reverb iz Sir-a, kad on podrzava samo stereo traku? I jos da te pitam, sad radim jednu brzu, funk stvar, svi kazu da je hiticna, ali ja imam generalni problem sa brasovima. Ne znam kako da postignem da budu onako, kao igle, a opet jasni i diskretni. Nabavio sam Quantum Leap Brass i oladio se kad sam video more zvukova, mislim kako da to koristim u mom Kontaktu?
Interesuje me i produkcijski zvuk brasova, jer sam i ranije dobijao kritike na njihov racun. Takvo je vreme doslo, mora covek sve sam.
A sto se tice Waves doubler, ne mogu da ga nadjem. Imam onaj komplet
Waves 4.0.

Znaci mono izlaz iz asio sourcea saljes u asio destination stereo koji je opet u Cubase-u ali stereo...i tu radis sta zelis

SandRob
27-02-2004, 11:09 AM
nije mi bas jasno o cemu govorite.
pa ne stavljate reverb na insert nego na send (fx chanel).

Eon
27-02-2004, 11:13 AM
pa stavice ga on na send fx u cubase-u samo sam mu rekao kako od mono kanala da stvori stereo odnosno kako bi to ja uradio

SandRob
27-02-2004, 11:29 AM
pa stavice ga on na send fx u cubase-u samo sam mu rekao kako od mono kanala da stvori stereo odnosno kako bi to ja uradio

pa moze ga poslat i u stereo grupu, ali ce glas i dalje ostat mono ako mu se ne dodaju stereo efekti.

neznan tocno u kojemu je paketu doubler. mislin u onom zadnjem musicians ili tako nekako.

Eon
27-02-2004, 11:44 AM

pa moze ga poslat i u stereo grupu, ali ce glas i dalje ostat mono ako mu se ne dodaju stereo efekti.

Naravno da ce ostati mono...kada stavi reverb onda je na stereu

Mogli
27-02-2004, 02:47 PM
Ja vam predlazem da napravimo virtualni bend! Nisam jos smislio naziv :roll:

Mogli
01-03-2004, 12:35 AM
Evo sam je ponovo otpevao, pa koga ne mrzi da skida ili da slusa evo link
http://www.mulder.co.yu/moglipesma/

Inace, definitivno odustajem od daljnjeg remixa jer je to nemoguce izvesti bez pravih monitora. Mislim da cu uzeti one aktivne Genelec 1030.
Inace se zahvaljujem svima na sugestijama jer su mi mnogo pomogle da vidim gde sam.