Log in

View Full Version : Behringer B1 ili B2

Igor
21-02-2004, 03:00 PM
Da li je za kucni studio bolje kupiti Behringer B1 ili B2? Za trecinu skuplji drugopomenuti nikako mi se ne rimuje sa cinjenicom da kupovinom B2 dobijam dva mikrofona u jednom. Naravno da meni ne treba za kucu omnidirectional karakteristika, ali budzet mi, gle cuda, dozvoljava i da razmisljam o teoriji "sta bi bilo, kad bi bilo".

P.S.

Planiram ad uz B1 (ili B2) kupim i Behringer miksetu UB 1002. Trenutno imam dinamicki mikrofon AKG 660S, koji direktno "bodem" u Audigy 2 mic ulaz. Unapred se izvinjavam vlasnicima ozbiljnije muzicke opreme, ali u vreme kada sam nabavljao spravu finansijski limit je morao da presudi.
Sada, kao sto rekoh, planiram da predjem na kondenzarca, a citao sam u nekim knjigama da je iole ozbiljnije snimanje vokala(ne treba mi za pevanje, nego za citanje radio drama) neyamislivo bey miksete i kond. mica.
Molim za komentar...

SandRob
21-02-2004, 03:25 PM
ne treba ti mixer za snimanje glasa. dovoljan ti je jedan mali (jeftini) mono preamp (http://www.mwsound.com/commerce/ItemView.cfm?INV_ID=3629).
neznan koliko b2 kosta, ali mozda za tu lovu mozes kupit nesto ala b1 samo kvalitetnije? mozda neki rode ili akg ili... neznam?

Pedja
21-02-2004, 10:44 PM
Mozes pogledati i ovaj preamp koji je takodje jeftin, a dobar
https://www.jrrshop.com/product_info.php?products_id=370
ili isto to
http://www.behringer.com/02_products/prodindex.cfm?id=MIC100&lang=eng&formval=0

puRe
21-02-2004, 11:13 PM
ili isto to

Pa hoces da se posle ozraci... :lol:

Inace, imao sam prilike kod Digital Cavea da probam onaj Behringer DDX3216 (digitalni mixer) - FANTASTICNO RADI!!!

Pedja
22-02-2004, 08:17 AM
Malo zracenja nije na odmet... :lol:

Eon
22-02-2004, 09:53 AM
ili isto to

Inace, imao sam prilike kod Digital Cavea da probam onaj Behringer DDX3216 (digitalni mixer) - FANTASTICNO RADI!!!

o da taj mixer je dobar a i cena je dobra...cini mi se oko 1400 eura...ne znam igore bolje neuzimaj behringer mixer sem ako nije digitala...pravi dosta suma na eq-ovima a ne mozes ih iskljuciti

puRe
22-02-2004, 11:46 AM
ili isto to

o da taj mixer je dobar a i cena je dobra...cini mi se oko 1400 eura...ne znam igore bolje neuzimaj behringer mixer sem ako nije digitala...pravi dosta suma na eq-ovima a ne mozes ih iskljuciti

Ovde kosta 1000EU u Artistu :idea:

Eon
22-02-2004, 02:10 PM
da izgleda da mi se bas cinilo...i ovde je tako ako ne i nesto manje...znam da sam bio pre mesec dana i bio je na snizenju mozda i oko 900 eura

Igor
23-02-2004, 10:33 AM
Dobro, voleo bi Igor da ima 100 i kusur evara za digitalni mixetu, ali za sada on to moze jedino iza zatvorenih kapaka, i to, tek nakon REM faze...
Elem, vase odgovore nisam doziveo kao razlog za dilemu, jer sam vec razmisljao o tome da li je bolji mali mic. preamp ili mala analogna mixetica. Razlog sto je teret odluke krenuo ka drugom tasu prakticne je prirode. Mixeta u sebi vec ima mic.preamp i phantom, kao i -10db opciju. Kupovinom mic preampa dobio bi i limiter, ali bi izgubio izvorne mogucnosti zbog kojih mixeta i postoji.
Moje pitanje glasi... Posto cu glas snimati u svojoj (podstanarskoj)sobi, gde mi akustika i ne ide na ruku, da li je bolje opredeliti se za analognu mixeticu koja bi mi koliko toliko pruzila mogucnost da smanjim visoke i ubijem sum, ili je pametnije da zaboravim na pricu o "dve muve jednim udarcem" i opredelim se za jedan od dva ponudjena mic preampa...

P.S.

Koliko se ja razumem u spremanje tursije, dobri hardverski limiteri kostaju i po nekoliko stotina evra, pa mi i taj limiter na mic.preampu lici na macku u dzaku, sto je, kako cuh od vas, slucaj i sa ne bas savrsenom EQ sekcijom na simpaticnom Behringeru UB 1002.

SandRob
23-02-2004, 10:58 AM
limiter ti je jaaaako bitan jer ce ti snimci bit cistiji. bez njega ces morat stisat nivo a samim tim ce shum bit nekoliko puta jaci.
po meni bi najoptimalnija kombinacija bila neki behringerov preamp/comp/limiter. nac ces ga za malu lovu, a ruku na srce, tebi za radio ne treba nista bolje od b1 i nekog takvog preampa (ala behringer composer).
to je sto se snimanja tice. sa mixerom ces dobit jos dodatne mogucnosti, koje mozda tebi nisu vazne?!

btw: ja na svom radiju iman b1 i behringer composser.

Igor
23-02-2004, 11:13 AM
A koliko kosta preporuceni Behringerov limiter. Isao sam na njihov sajt ali nisam nasao cenu...
Da li doticni u sebi vec ima pretpojacalo i zasto je bolji od malih mic. preampa koja su mi predlozena?

Eon
23-02-2004, 11:42 AM
Dobro, voleo bi Igor da ima 100 i kusur evara za digitalni mixetu, ali za sada on to moze jedino iza zatvorenih kapaka, i to, tek nakon REM faze...
Elem, vase odgovore nisam doziveo kao razlog za dilemu, jer sam vec razmisljao o tome da li je bolji mali mic. preamp ili mala analogna mixetica. Razlog sto je teret odluke krenuo ka drugom tasu prakticne je prirode. Mixeta u sebi vec ima mic.preamp i phantom, kao i -10db opciju. Kupovinom mic preampa dobio bi i limiter, ali bi izgubio izvorne mogucnosti zbog kojih mixeta i postoji.
Moje pitanje glasi... Posto cu glas snimati u svojoj (podstanarskoj)sobi, gde mi akustika i ne ide na ruku, da li je bolje opredeliti se za analognu mixeticu koja bi mi koliko toliko pruzila mogucnost da smanjim visoke i ubijem sum, ili je pametnije da zaboravim na pricu o "dve muve jednim udarcem" i opredelim se za jedan od dva ponudjena mic preampa...

P.S.

Koliko se ja razumem u spremanje tursije, dobri hardverski limiteri kostaju i po nekoliko stotina evra, pa mi i taj limiter na mic.preampu lici na macku u dzaku, sto je, kako cuh od vas, slucaj i sa ne bas savrsenom EQ sekcijom na simpaticnom Behringeru UB 1002.

druga je prica kada kazes koliko si spreman uloziti jer malo za bogatog moze biti puno za siromasnog...ali da ne filozofiram...uzimaj preamp kao sto sam ti rekao jer na mixeru a narocito behringerovom ces dobijati samo sum i nista vise...NISU KVALITETNI

Igor
23-02-2004, 11:53 AM
OK, shvatio sam sustinu, ali, samo jos nesto... Da li je bolji Behringerov ili Arteov preamp. Ili je Preporuka naseg prijatelja sa Korcule pravo resenje?

Eon
23-02-2004, 12:01 PM
mislim da ti za radio ne treba vise od B1 i behringerovog preampa

Igor
23-02-2004, 12:06 PM
Hvala Eon. Ako neko od vas ostalih ima neku drugu, mozda bolju kombinaciju za mene, molim vas ne stedite iskustvo i prste...

SandRob
23-02-2004, 12:49 PM
problem sa ovim behringerovim composerom je sto on nema preamp, pa nemozes direktno mikrofonom u njega. zato ti predlazen da uzmes Behringer B1 i Behringer Tube Ultragain Mic 100 (ili jos bolje ART Tube MP OPL) i da krenes radit sa time.
Vremenon, aaaako se ukaze potreba (sto sumnjan), mozes uzet neki behringerov mono comp/limiter/(gate) takodjer za malu lovu.

Pedja
23-02-2004, 04:17 PM
Najbolja kombinacija za sad ti je, sto rece i Sandro, Behringer B1 i Behringer Tube Ultragain Mic 100. Ja imam Behringer Tube Composer T1952 ali kao sto je vec receno on nema preamp i onih 48V, pa je pored njega potreban mikrofonski preamp. Njegova cena je oko 200$, a mozes pogledati i ovde http://www.8thstreet.com/product.asp?ProductCode=3447&Category=Audio_Proces sors
Ako si trenutno "tanak" finansijski, ona prva kombinacija bi ti najvise odgovarala :wink:

Igor
31-03-2004, 10:20 AM
Post scriptum...

Pre dve tri nedelje konacno sam se izuo za Behringera B2 Pro i Yamahin mixer MG 12/4. Kupio sam paprene profi kablove i pop up filter. Svakako, bila je to nesrazmerno velika investicija u odnosu na honorar jednog DAWljenika. Dvoumio sam se da li da poslusam neke od vas pa da se umesto mixera odlucim za mikrofonsko pretpojacalce, da li da ne kupujem B2 jer je skoro duplo skuplji od B1 koji bi mi uzgred zavrsio posao, ali koji je samo cardoid i.t.d...
Da li zbog toga sto sreca prati hrabre, svejedno. mogu vam reci da sam prezadovoljan. Tek sam sada pretocio teoretisanje o prednosima kondenzatorskih mikrofona u praksu. Frekventni odziv je fascinantno siri nego kod dinamiskog AKG D660, zvuk je precizniji, sve deluje nekoliko puta ozbiljnije.
Velike muke su mi zadavale pretpostavke o neizbeznoj reverberaciji podstanarske sobe u kojoj zivim. Da li ce to biti kao u nekom expres loncu, ili ce ipak biti podnosljivo. Ne da je podnosljivo, nego je super. AKAIjevim multi kompresorom odradim mastering, prethodno malo dignem srednje da mi glas ispliva i to je to.
Eto... Cinilo mi se kao obaveza da vam javim epilog price. Valjda to i jeste ono sto spaja ljude na ovom forumu. Happy end my friend...

Pedja
17-04-2004, 10:08 PM
Ako se resis i za preamp evo jedne nove spravice i nije skupa
http://www.behringer.com/MIC200/index.cfm?lang=ENG

Igor
19-04-2004, 11:00 AM
Da, planiram da u nekoj buducnosti mic i mixer premostim nekim takvim uredjajem, ali s obzirom da vec imam 48V napajanja sa mixete, to ne bi ucinio iz tih pobuda vec radi masnoce koju bi mi dale lampe. E sad... Da li je bolje da sacekam i ustedim pare za ono Behringer ludilo koje si mi prethodno preporucio, ili da kupim ovaj tube preamp. Kazem, preamp vec imam, pa verujem da ce odgovor biti da se strpim, ali, eto, kayi sta i kako...

Pedja
19-04-2004, 10:55 PM
Koji preamp imas?

Igor
20-04-2004, 10:02 AM
Nemam klasicni solo preamp vec mixetu Yamaha MG 12/4 koja ima phantoma (preamp) sa neophodnih 48V da bih pokrenuo B2. Bez obzira sto to nije digitalni mixer, mogu ti reci da nemam zamerke, jer nemam suma, a to je valjda osnovni preduslov da bih uopste racunao na takav nacin rada. Pluginovima sam uspeo da kreiram "virtualnu masnocu", ali i ja i ti znamo da to nije to, vec da je imitacija. Otud dilema. Da li kupiti neki Behringerov Autocom koji nema tube simulator i koji je, uzgred receno, pet hiljada dinkica jeftiniji od onog koji ima taj dodatak u specifikaciji, ili biti strpljiv, pa odvajati od usta da bi jednog dana postao vlasnik onog Behringerovog tube ludila koji si mi vec preporucio.

Eon
20-04-2004, 10:41 AM
pa mixer koliko ja znam ne moze niti ce ikada biti preamp sem onih preskupih za koje ne bi trebalo jesti citav zivot da ih mozes kupiti :)
ako imas virtualni setup i ako si zadovoljan ne vidim razlog za kupovinu hardverskog jedino ako imas mogucnost pa ga kupis...

Najbolje ganjaj neki tube preamp kako bi mogao omastiti zvuk :D