Log in

View Full Version : Rjesavanje problema s Wavelabom

Shot
03-02-2004, 12:16 AM
Evo nesto sto ce nekima od vas biti jednom prilikom korisno.
Anita mi se preko maila zalila na probleme s Wavelabom, pa sam joj napisao kako sam ja rjesavao kad bi mi Wavelab krenuo radit gluposti i rusit se u startu. Konkretna situacija je da se na nekom od efekata (pluginova) srusi jer ga ne moze inicijalizirati i tako postane neupotrebljiv. Ne moze ga se pokrenuti.
Uglavnom, evo:

Wavelab je katastrofalan. Kad krene zajebavat onda se to tesko rijesava. Stvarno ne znam sta mu je. Meni su ti isti problemi bili, i jos dvojici frendova sam pomagao da to rijese. Procedura za to rjesavanje je totalno idiotska, nije komplicirana ali nevjerovatno iritantna.
Pazi ovako... u Wavelab folderu imas pod-folder Wavelab/Presets/plugins. Tamo imas fajl "plugins to ignore.txt". Otvori ga s Notepadom (duplo klikni na njega) i drzi ga otvorenog negdje sa strane. U onom Wavelab/System folderu pronadji fajl "plugins.set" i njega obrisi. Sad startaj Wavelab i gledaj dno ekrana, tamo di mu je status linija. U njoj vidis kako se efekti ucitavaju. Kad zapne, brzo gledaj na dnu u taj status line i vidjet ces ime tog fajla na kojem je zapelo. Onda njegovo ime upises u fajl "plugins to ignore.txt" i kliknes Save. Drzi i dalje taj fajl otvoren! Opet izbrisi fajl "plugins.set" (ako ga je uopce stigao napraviti. Opet startaj Wavelab i gledaj na kojem ce slijedecem fajlu zajebat. Ponovi cijelu proceduru. Tako jednog po jednog upisujes imena fajlova efekata koje nije u stanju ucitati. Ne zaboravi svaki put kad upises ime fajla stisnut Save!!! Ja sam se s tim znao par puta zeznut pa bi pogubio konce sta radi a sta ne radi. Na kraju price ce se Wavelab otvoriti kao da nista nije bilo. Kad se otvori, nemoj vise brisati "plugins.set". Postoji i jedan koristan tip - kad upisujes imena fajlova u notepad, copy-pejstaj ih. Drzi jednostavno otvoren win.explorer prozor u folderu vstplugins (onom glavnom iz kojeg ti sve vuce), oznacuj fajlove misem i onda stisci F2 na tastaturi (komanda Rename file). Kad ti omoguci da mijenjas ime fajla, samo sa Ctrl+C kopiraj njegovo ime i njega pejstaj u onaj "plugins to ignore.txt" (u notepadu). Tako ces izbjeci eventualne tipfelere!

...hope it helps...
:)

Pedja
03-02-2004, 12:28 AM
Hvala za koristan savet !!!
Nek se nadje, zlu netrebalo :wink:

Digital Cave
03-02-2004, 08:21 AM
Tamo imas fajl "plugins to ignore.txt". :)

Izgleda da u Steinberg-ovim programima sve treba ignostisati (ignore.txt ignorefilter -MIDI, ...) :lol:

MilTon
03-02-2004, 11:56 AM
Ima jos jedna prostija fora, koja moze da upali u 90% slucajeva: samo pustite da se WaveLab do kraja startuje, bez obzira sto izbacuje gresku koja trazi close programa. Ignorisite prozor o gresci, ugasite regularno WaveLab, i tek na kraju sklonite prozor o gresci. Pri sledecem startu WaveLab ce se normalno ucitati.

SandRob
03-02-2004, 12:49 PM
Ima jos jedna prostija fora, koja moze da upali u 90% slucajeva: samo pustite da se WaveLab do kraja startuje, bez obzira sto izbacuje gresku koja trazi close programa. Ignorisite prozor o gresci, ugasite regularno WaveLab, i tek na kraju sklonite prozor o gresci. Pri sledecem startu WaveLab ce se normalno ucitati.

je! to i ja radin :) samo prozor o greski stavin sa strane, tako da mogu pritiskat one druge prozorcice di se trazi "ok". kad prodje procedura sa inicijalizacijom, onda tek stisnem taj prozor sa "close".

isti problem san ima i sa jednom verzijom nuenda i rjesenje je bilo identicno :)

ANITA
26-02-2004, 12:35 AM
Evo, proteklih sat vremena ulozih u ono ispisivanje jedno 13564 tisuca onih DLL-ova (u plugins to ignore). I sad otvaram wavelab i on se kao dize, sve se ono ucitava, vise ne prijavljuje nikakve pogreske i onda samo odjednom nista, zatvori se kao da nista nije bilo!! I to je sad to. trazila sam mu i onaj file plugins.set, ali nema ga nigdje (dobro sam potrazila).
Ne znam u cemu bi sad mogao biti problem. Znaci - ne prijavljuje vise da se ne moze otvoriti radi svih tih dll-ova..... vec se krene lijepo ucitavati i onda se ugasi i nista......

Boze! Za poludit!

Pomooooc!

I sto sad? :cry:

idekius
26-02-2004, 05:44 AM
S obzirom da imas zestoke probleme i sa Cubase SX-om (verovatno iste te probleme), mozes da probas sledece:
-Da uninstaliras VST instrumenete i plug-inse koji te zezaju
-Da reinstaliras operativni sistem (mislim da je u tvom slucaju to bolja varijanta).

ANITA
26-02-2004, 12:12 PM
Probat cu prvu varijantu (uninstal VST instrumente). :cry: Ne bi bas preinstaliravala OS opet (muka mi je od preinstaliravanja)..... jer sve drugo radi normalno i izvrsno. Cubase i Wavelab nisu zeljelai raditi ni na samom pocetku odnosno na skroz cistom terenu.

Ali znas sto je zanimljivo.... svi oni dll-ovi koji su kocili dizanje wavelaba, pa to su dll-ovi koji nemaju veze ni s vst-om ni s nicim, bilo je raznih od Antivirusnih programa, do programa za web design itd. Kakve to sve veze ima s wavelabom i zasto to njega muci, nije mi jasno! Ako netko moze objasniti, bilo bi dobro. Ne kuzim tu njegovu logiku.....

I sad nista....

:cry:

SandRob
26-02-2004, 12:33 PM
Probat cu prvu varijantu (uninstal VST instrumente). :cry: Ne bi bas preinstaliravala OS opet (muka mi je od preinstaliravanja)..... jer sve drugo radi normalno i izvrsno. Cubase i Wavelab nisu zeljelai raditi ni na samom pocetku odnosno na skroz cistom terenu.

Ali znas sto je zanimljivo.... svi oni dll-ovi koji su kocili dizanje wavelaba, pa to su dll-ovi koji nemaju veze ni s vst-om ni s nicim, bilo je raznih od Antivirusnih programa, do programa za web design itd. Kakve to sve veze ima s wavelabom i zasto to njega muci, nije mi jasno! Ako netko moze objasniti, bilo bi dobro. Ne kuzim tu njegovu logiku.....

I sad nista....

:cry:

neznan ni ja otkud ti deelelovi, ali jesi li provala:
- unistalirat wavelab
- ocistit u registriju sve sto ima veze s wavelabon
- instalirat ponovo wavelab?

idekius
26-02-2004, 12:37 PM
Sta li ti sve to instaliras :D
Napravi lepo dual boot i u jednom OS radi iskljucivo muziku, a u drugom se igraj do mile volje :wink:

Inace Cubase SX 2.01 i WaveLab rade u XP-u sa Lunom 2 bez greske, sto znaci da ti negde zeznes stvar...

andrija
26-02-2004, 12:40 PM
Sta li ti sve to instaliras :D
Napravi lepo dual boot i u jednom OS radi iskljucivo muziku, a u drugom se igraj do mile volje :wink:

Inace Cubase SX 2.01 i WaveLab rade u XP-u sa Lunom 2 bez greske, sto znaci da ti negde zeznes stvar...

dual boot je jedna solution, druga opcija je instalirati drive image i napraviti image; kad nesto neradi onda samo restore i opet radi sve :D

ANITA
26-02-2004, 12:46 PM
JUHU!!! Sve je ok.
Pocistila sam wavelab i instalirala jedan drugi wavelab i sve normalno radi i bez onog upisivanja u plugins to ignore, sve super! Probat cu kasnije i cubase (ili nuendo), pa ako mogu zamoliti vas da mi kazete neke bitnije razlike izmedu Cubase-a i Nuenda da se odlucim lakse.

Puno vam svima hvala na pomoci.