PDA

View Full Version : Snimanje violine

Digital Cave
02-02-2004, 10:12 AM
Ispri?ajte va?a iskustva u snimanju violine :scared: - dajte sugestiju oko postavljanja lanca, kao i vrednosti za kompresor, limiter, EQ ili ne?to drugo. Vrijanta sa jednim i/ili dva mikrofona.
Neki koristan link :?: - savet - sugestija :!:

ANTISHA
02-02-2004, 11:23 AM
Violina je vrlo slo?en instrument po svojoj funkciji, gra?i, a pogotovo premazu.Tendencija kod snimanja je koristiti ?to manje EQ-a, eventualno iznad 8,9,10 KhZ obratit pozornost. Savjetuje se koristit samo limiter glede spomenutih pikova.
Ali sve je ovo uvjetno re?eno, a zavisi od:
1. Namjena violine: da li je kao dio orkestra ( viol I ili viol II ), jer onda je u funkciji pratnje melodije puha?a razli?itim ritamskim figurama na harmonijskoj osnovi.Tj. daje temeljnu orkestralnu boju i gipkost koju puha?i nemaju. Dinami?ki raspon joj je ogroman u odnosu na ve?inu instrumenata, tako da se mo?e dosta "komprimirat"a da ipak ostane dovoljno prirodna jer "ima mesa dovoljno".
Ako je solo u nekoj pop glazbi, instrumentalima ili neznam kako nazvat,budi oprezan sa tom dinamikom jer je onda opasna, ali nemoj pretjerat sa insertima, neka ona malo izleti i potone ponekad.
2. Kakve su joj ?ice? dali ov?je crijevo omotano ?elikom ili najlon, ILI kombinacija, ?to je bitna razlika u boji, a samim time igra EQ-em postaje zanimljivija itd.itd.

Nadam se da sam bar malo pomogao. Nisam snimao violinu solo, jesam jednom guda?ki kvartet, ali to je opet druga praksa.

Usput, si mi malo dao ideju da se sjetim studentskih dana kad se u?ija simfonijski orkestar.Pa ?u malo opet listat prije spavanja kao nekad, samo ne za ocjenu, ha!ha!
Pozdrav!

Digital Cave
02-02-2004, 02:24 PM
Svaki savet poma?e.
Violina je odli?na, kao i gudalo, ?ice metalne. Ima izuzetno o?tar zvuk, ?to olak?ava stvar jer je to upravo zvuk koji se tra?i.
Snima se samo solo violina (klasika).
Izvo?a? je majstor zanata, ?to tako?e olak?ava stvar.

Cilj: ?to verniji snimak bez dodatne koloracije.

ANTISHA
03-02-2004, 09:01 AM
Svaki savet poma?e.
Violina je odli?na, kao i gudalo, ?ice metalne. Ima izuzetno o?tar zvuk, ?to olak?ava stvar jer je to upravo zvuk koji se tra?i.
Snima se samo solo violina (klasika).
Izvo?a? je majstor zanata, ?to tako?e olak?ava stvar.

Cilj: ?to verniji snimak bez dodatne koloracije.

Onda nema? frke, ako je stvar klasi?na porazgovaraj s violinistom kakvo je djelo, ima li puno dinami?kih nijansiranja. Ako nema ja bi to snimija bez ikakvih inserta, u drugom slu?aju vrlo malo rezat pikove limiterom.

Eon
03-02-2004, 11:21 AM
1.a zasto ne koristiti kompresor za violinu???
2.zar violina pravi tolike peakove??

SandRob
03-02-2004, 12:38 PM
ja bi koristi kondezatorski mikrofon i stavi bi ga tocno u sredinu izmedju pocetka vrata, konjica i ona dva rezonantna otvora, na udaljenost 30-40cm. ako svirac ima studijsko iskustvo, onda nemas problema, on ce se namisit u milimetar na misto di ce violina najbolje zvucat i di ce mu bit najprirodniji zvuk za svirat.
nikad nisan snima violinu, ali san snimajuci celo vidi da je kvalitet mikrofona jaaako bitan. u momu slucaju, snimak je bio bolji sa rode-ntv, nego sa akg-c3000, zato probaj sve kombinacije.
ako ti prostorija nije skroz gluha, mozes se malo poigrat i stavit jedan mikrofon prema najvecoj reflektirajucoj povrsini (strop, zid...) i tako usnimit onu prvu refleksiju, koja ce dat instrumentu punocu. vjerojatno ces tomu kanalu morat obrnut fazu, a ako ti se zvuk ne svidi, ne moras taj kanal ni stavit u mix.

btw: ja bi isto stavi jedan limiter - za svaki slucaj. vrag ne spi ;)

Digital Cave
03-02-2004, 02:34 PM
Hvala svima na savetima.
Probali smo dva Neumana i AKG 414 i sve verzije zvu?e dobro.
Limiter mora definitivno jer, bez obzira na iskustvo izvo?a?a, stil izvo?enja je ekstremno agresivan.
Soba mi je gluva kao i broj 1 iz Alan Forda, pa ?e biti samo jedan mikrofon.

Jo? jednom :wink: svima.

SandRob
04-02-2004, 06:56 PM
vrlo prakticne savjete, odgovore na ovo i na slicna pitanja naci ce te u studio buddy (http://www.studiobuddy.com/download.html)-u.
rokomendiran svima da ne budu lijeni ispunit formular i downloadiraju studio buddy :)

ANITA
05-02-2004, 09:31 PM
:P
Hvala na odgovorima za snimanje violine. Bas sam imala namjeru to pitati ovih dana! Izvrsno.

A sad daljnje pitanje! Kako uklopiti solo zivu violinu uz orkestar sacinjen od sampleova? Koji su moguci problemi? Sve se bojim pitati - je li sve ustimano... I opcenito solo zive instrumente u kombinaciji sa sampliranima - kakva su vam iskustva?

THX

Eon
05-02-2004, 10:57 PM
pa zar semplovan instrument nije bio nekad ziv!?!?!

salim se malo....tu nema greske...naravno bitno je pravilno usnimiti instrument i uklopice se bolje nego bilo koji sempl...malo nastimas glasnocu i iskompresujes(limitiras) ako treba i to je to...eq i ostalo po zelji

ANTISHA
06-02-2004, 06:00 PM
Generalni problemi su kad se pojavi ?ivi instrument u mno?tvu sempliranih, (koji su naravno opet ?ivi samo fino filtrirani i na?timani)je ra?timanost.To je pogotovo ?ujno kod netemperiranih instrumenata, a kad se svira violina ili bilo koji guda?, nijanse su dosta ?ujne, jer nijedan violinist ne ?uje svoju violinu jednako, nekomu je u datom momentu visoka, nekomu taman kako treba itd.
Dosta slavnih kompozitora ukazuje na problem da im se neki solo guda? ?ini ra?timan i "prije nego po?ne svirati", pogotovo onima s apsolutnim sluhom, jer guda?i nisu temperirani instrumenti.Me?utim kad im zasvira orkestar, onda im je super. Netko je malo visok, netko nizak i na kraju sve to zvu?i sjajno.