View Full Version : Potreban savet u vezi zica za bass
idekius
28-01-2004, 03:52 AM
'Ajde bassisti i gitaristi priskacite u pomoc...
Ja definitivno ne mogu da kupujem toliko zica, koliko one brzo mogu da gube ton, a narocito visoke tonove...
Kako vi odrzavate zice i koje zice koristite? Ja zice cistim sa Kyser-ovim Dr.Strinfellow jer sam od GHS Fast Fret odustao posto se ove nove serije rasuse u rekordnom roku, pa ga izgleda ne vredi kupovati. Za GHS je izgleda prelazak sa metalne na plasticnu kutijicu znacio i prelazak na slabiji kvalitet.... Kada ciscenje na taj nacin vise nije od koristi, latim se izvlacenja zice iz civije i umotasvanja iste u krug precnika 12-13 cm i na taj nacim malo ostruzem prljavstinu iz namotaja pa zice monovo "propevaju" ali na kratko... Sledeci i poslednji stadijum mi je iskuvavanje zica u rastvoru vode i sode bikarbone i tako postignem "pristojan", ali kratkotrajan efekt.
Kako vi to radite? Uz ove moje metodice zice mogu da se cuju "metalno" max mesec do mesec i po dana...
Inace, sto se proizvodjaca zica tice misljenje mi se menja i malo, malo pa promenim firmu... d'addario, rotosound (njih izbegavam), ernie ball, a trenutno su mi na gitari zice firme Ash i sa njima sam prilicno zadovoljan. Debljina koju kupujem je (g)0,45-(e)105.
Kakvi su vasi saveti?
Dakle:
-Koje zice?
-Kako ih odrzavati?
Boskovic
28-01-2004, 05:33 AM
Bash mi se svidja ova tema, i iako sam ja jedan od moderatora ovog dijela foruma molim sve sa vishe iskustva od mene da se ne ustrucavaju od price o instrumentima.
Malo smo zaboravili pored silnih plugina i produkcijskih "kompresor/limiter" zavrzlama da se nekad muzika pravila samo sa instrumentima i prstima.
Pedja
28-01-2004, 06:44 PM
Deki,
i ja sam koristio i koristicu te iste metode da bih produzio vek zicama i to bi u principu bilo to. Kompleti zica su mi vremenski trajali u zavisnosti od marke proizvodjaca i naravno od toga koliko sam dugo na njima svirao.Kad zice pocnu da gube onaj "metalni" zvuk, prvo sam ih cistio nekim sredstvom za skidanje prljavstine sa zica, sledeci korak bi bio skidanje sa gitare, umotavanje i brisanje krpom ne bi li skinuo malo prljavstine koja se zavukla izmedju namotaja i na kraju sam pribegavao kuvanju u vodi sa sodom bikarbonom. Sa ovakvim ciscenjem sam produzavao vek trajanja zica ali za kratko.
Ipak moramo da se pomirimo sa tim da cesce moramo da menjamo zice kako bi smo imali kvalitetan ton. "Ne mozes od babe da napravis devojku" :) tj. drugacije receno dolazi do zamora materijala i takve zice su za kantu.
Inace sam najcesce koristio D'addario i Ernie Ball 0,40 ili 0,45
Da smo izabrali trubu za instrument, trebala bi nam samo krpica da je glancamo :lol:
Jadran
28-01-2004, 08:22 PM
Ja sam koristio specijalnu tecnost za ciscenje zica od worvika znam da se to pravilo od limunove kiseline i bila je strasno efikasna.Ali odkako nesviram vise zive svirke nekoristim je. Znam dobro se sjecam da je naziv pocinjao sa Citrone ali dalje da me ubijes nemogu se sjetiti to sam kupovao u njemackoj. probacu da nadjem naziv te tecnosti.
fipke
29-01-2004, 01:35 AM
Secam se u jednom intervjuu Marcus Miller je izjavio kako svaki drugi dan menja zice kad je na turneji...puuf
idekius
29-01-2004, 02:21 AM
Secam se u jednom intervjuu Marcus Miller je izjavio kako svaki drugi dan menja zice kad je na turneji...puuf
Hmmm.... Pusti ti Marcus Milera... njegove dva dana stare zice bih iskreno receno zdusno stavio na mog milenijumskog sokola i pazio bi ih i mazio par meseci iz jednog prostog razloga:
-Zice koje kupim u inostranstvu mi se UVEK bolje pokazu nego ovo sto kupim ovde... Izgleda da istocnoj evropi uvaljuju neku schnj klasu zica... Znam da sam se jednom napalio na rotosound swing bass kupljen u nemackoj, ali kada sam iste takve kupio ovde uopste nije bila ista stvar u pitanju...
Koliko sam cuo i Pastorius je namerno svirao prstima umazanim piletoinom (verovatno je dobijao slican efekt kao sa GHS FastFret-om zbog onih njegovih cuvenih polustepenskih klizanja), ali mi tako nesto ni u bunilu nije palo na pamet :D
Nego ovo o limunskoj kiselini sto je Jadro pomenuo sam vec negde cuo i to cini mi se da mi je neko hvalio bas limunsku kiselinu koja moze da se kupi i u samoposluzi, ali neznam kako se to radi. Kao dobru stvar za odrzavanje fingerboard-a mi je neko pomenuo limunovo ulje (valjda), ali o tome neznam nista.
Pedja
29-01-2004, 09:48 AM
Zaboravio sam da kazem da sam za iskuvavanje zica u vodu sa sodom bikarbonom dodavao par kapi sirceta ili limunovog soka. Valjda ta kiselina razbije onu masnocu i prljavstinu!
fipke
30-01-2004, 04:17 PM
'teo bih samo da spomenem moj slucaj sto se tice zica: ja koristim dean markley blue steel i one su mi na jazz bassu stojale godinu dana i imale su metalican zvuk vrlo dugo (naravno ne konstantan vec opadajuci) ali rezultat je stvarno bio dugotrajan!!! Uz to, nisam se uopste trudio da ih cistim kojekavim sredstvima vec samo najobicnijom krpicom posle svakog sviranja. Jeste da su prosecno svirane mozda svaki drugi dan al to mu opet dodje 6 meseci!! !! :P
divinesound
30-01-2004, 09:49 PM
Briliance se verovatno gubi vec posle par nedelja.
Ali, to je problem jedino ako ti takav zvuk strasno nedostaje
ili ako sviras slapp. Mnogo je vaznije, cini mi se, kako ti gitara iznosi
donje frekvencije.
Zice ne kuvam, jer je efekat kratkotrajan.
Fast fret kazu da pomaze.
Neces verovati, ali ja ga nikad nisam koristio.
Normalno je da ces pred snimanje u studiju staviti nove zice.
A posle toga...u skladu sa mogucnostima.
Tako bar ja radim, a vidim i neki bolji basisti od mene
na ovim prostorima.
idekius
30-01-2004, 11:48 PM
Briliance se verovatno gubi vec posle par nedelja.
Ali, to je problem jedino ako ti takav zvuk strasno nedostaje
ili ako sviras slapp. Mnogo je vaznije, cini mi se, kako ti gitara iznosi
donje frekvencije.
Zice ne kuvam, jer je efekat kratkotrajan.
Fast fret kazu da pomaze.
Neces verovati, ali ja ga nikad nisam koristio.
Normalno je da ces pred snimanje u studiju staviti nove zice.
A posle toga...u skladu sa mogucnostima.
Tako bar ja radim, a vidim i neki bolji basisti od mene
na ovim prostorima.
Imam Fender Jazz Bass Special iz onih nesretnih godina kada su Japanci bili vlasnici firme fender tako da u donjim frekvencijama nije bas maximalni ubica, ali vrsi posao i lepo se i definisano cuje (kako se otprilike cuje moja gitara na snimku mozes cuti ako te ne mrzi da skines ovaj mp3 file http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=714 )... Mislim da je mozda dam Mirku Tasicu da mi napravi za nju telo od pticijeg ili prugastog javora,a moze da se desi i da je shutnem i kupim neko petozicano chudo... Sto se slap-a tice sviram ga samo kada to drugi od mene traze jer mi to zvuci vrlo idiotski izuzev u nekim specificnim situacijama i specificnim pesmama... Mislim svaka cast Alexisu Sklerowskom i slicnim manijacima, ali ja slap i ne umem bas puno da sviram, a narocito ne ona shamaranja zica i slicne fore za demonstraciju sile... Ja sam star covek, ton po ton :D
Izuzetno sam changrizav i pun zamerki kada je bass u pitanju, ali tvoja svirka mi se bas puno dopada. Dopada mi se sto su ti bass linije lepo osmisljenje i melodicne, a posebno mi se svidja onaj country bass iz mokre ulice jer je linija prelepa. Skinuo sam je do detalja i stvarno mi se svidja... inteligentno, nema sta... Maca mi je pustala i neke vase demo snimke koje ste radili u nekom analognom studiju i takodje sam ishvalio bass. Neznam da li si obratio paznju na Vadu Karadzova (onaj tip sto sada svira u Kerberu i sa Louisom)? Do duse na koncertu je svirao upravo ono sto je trebalo da svira pa nije dolazio do izrazaja, a i zvuk mu nije bio O.K. OPASAN JE!!! Odusevljen sam njegovom svirkom, a covek inace svira odlicno i kontrabas i predaje u Niskoj srednjoj muzickoj skoli. Moze da ti se cini da preterujem, ali u njegovim rukama i neka kanta od Melodije ili Jolane zazvuci odlicno!
divinesound
31-01-2004, 11:56 PM
Hvala ti!
Ako nadjes u Nisu CD TEODULIA i Madam Piano,
cuces neke interesantne stvari. Cak ima i jedna moja stvar
sa solom na basu. Zove se DERT.
Meni je oduvek bilo najznacajnije da osmislim neku svoju
liniju. Takodje je veoma bitno pratiti bubnjara i prilagodjavati se
njegovom stilu.( Neces valjda cekati da se on tebi prilagodi?!)
I jedan stari trik: propustati ponekad
njegove udarce dobosa. Tada denfuj zicu i tako se dobija GROOVE !
Lako je svakom basisti kome iz ledja svira JOSKO! On i bata GAJA
su klase u KERBERU. Vada bi trebalo da promeni bas. Onaj se nista nije cuo. Ne znam kako je na snimku. Covek je odlican, pravi funkcionalni
basista, bez mnogo egzibicija.
Ako ti nekad zatreba, evo ti telefon mog savetnika za sva pitanja basa.
Zove se Vlada Novicic , i veliki je majstor i poznavalac, zaljubljenik,
ucitelj ali i trgovac svega onoga sto je u vezi sa basom.
On ti moze dati uvek prave informacije i savete za kupovinu, i odrzavanje
gitare i zica. TEL 063 80 50 662 i 011 32 44 952
POZDRAV
pitanje: de u bg-u ima da se nadju brushene zhice ? trebaju mi za neke finalne snimke...
inace, jako mi je drago sto se otvorila ovakva tema. stizem da pisem vise cim stignem...
pozz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.