Log in

View Full Version : Sandrovo obecanje...

pulsar 2
08-01-2004, 09:39 PM
Sandro,

Jednom si obecao da ces detaljno i shematski objasniti kako se moze preko Cubase SX-a pozvati efekte iz pulsara. Dali je doslo vreme da ispunis obecanje ili cemo morati sacekati jos malo ?

Pozdrav, Pulsar 2

Anonymous
08-01-2004, 10:01 PM
Seme nisu neophodne a i stvar je poprilicno prosta pa ce
to ici i ovako.
Kao prvo treba kreirati efekt u cubase sx-u zatim ga adresirati
na slobodan asio bus u pulsar projektu.
U pulsar projektu spojiti taj asio bus sa ulaz(om)ima sfp efekta a
njegov(e) izlaz(e) utaknuti u mikser (kanale ili return), gotovo !
Pored ovoga postoji takodje nacin da se efekt istovremeno koristi
i u cubaseu i u sfp mikseru. Za ovo se mora zrtvovati po jedan kanal
sfp miksera za svaki efekat . Na ovaj kanal treba prikljuciti onaj asio
koji vodi sa cubase efekta, zatim kanal iskljuciti iz sume pa pojacati do
kraja onaj aux koji vodi na send efekat u sfp projektu koji trebamo i
u cubaseu. Ne treba zaboraviti da jednim asio parom mozemo opskrbiti
dva send efekta. Fader levele ovih kanala po pravilu treba staviti na 0dB
a sve suvisne auxe respektivno treba potpuno smanjiti.
Na slican nacin se razumljivo mogu integrisati i spoljni efekti u cubase
odnosno cubase + sfp.

Pedja
08-01-2004, 10:56 PM
Dobrodosao tonalino :wink: (mada si s nama skoro mesec dana :) )

Anonymous
08-01-2004, 10:59 PM
Bolje vam usao :lol:
Vidim da uglavnom sve znate sami pa rekoh sebi, da ne smetam.

Mogli
09-01-2004, 01:21 AM
Da, sve sami znamo, ali mi treba par dana da isprobam ovo sto si gore napisao. Svaka cast.

pulsar 2
09-01-2004, 10:04 AM
Pa bas zato sto treba par dana da se isproba, ja sam trazio shematski izgled i kako to izgleda u pulsar projektu..Jer nismo svi majstori za pulsar projekte.

Pedja
09-01-2004, 01:32 PM
Bolje vam usao :lol:
Jos jedan za***ant :lol:

SandRob
09-01-2004, 02:07 PM
oprosti, pulsar 2. :oops:
imas pravo. ja recen, pa mi se neda, pa neman vrimena, pa zaboravin... onda se sitin (ili me se podsjeti), ali nisan u studiju... i tako dani prolaze.
sorry. sorry. sorry :oops:

sad san na radiju i nemogu napravit slicice, ali kad dodjen doma napravit cu projekte za sx/nuendo i sfp i ucinit slicice. mozda uploadan jos veceras... ili sutra u toku dana :roll:
pulsar 2, nadan se da ce ti projekti pomoc da shvatis princip rada i routhanja u sfp-u, jer nema smisla da ti neko drugi pravi projekte. stos je upravo u tome da svak pravi projekt po svomu gustu 8)

SandRob
11-01-2004, 07:05 PM
u nadi da cu pulsaru2 "olaksat zivot", evo mog projekta:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/project.gif
1. pulsar2 MIDI source je preko Midi filtera spojen u Sequncer MIDI destination 1. to je MIDI veza klavijature i nuenda.
2. na sequncer MIDI source 1 spajam pulsarove instrumente. to je, dakle, MIDI veza izmedju nuenda i pulsarovih instrumenata.
3. sequncer MIDI source 2 je spojen na pulsar2 MIDI A destination. to je veza sequncera sa vanjskim synthovima, samplerima, efektima ili sa jos jednim kompjuterom :!:
4. ASIO 24 bit Source (1L/1R) je spojen u STM1632. tom vezom master bus iz nuenda ulazi u pulsarov mixer, a preko njega u 24 bit wave dest 2 (wavelab) i preko manjeg mixera u 24 bit wave dest 1 (pinguin audio meter) i pulsar2 analog destination (monitori).

5. ASIO 24 bit Source (2L/2R i 3L/3R) su spojeni na pulsarove reverbe i tom vezom preko nuendovog aux senda u njih saljem dry signal na obradu. naravno, iz reverba mora izlazit 100% wet signal:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/wet.gif
6. ASIO 24 bit Source (4L/4R) spojeni su u mono kanale od STM1632 i tu vezu koristim za monitoring, odnosno za slusanje onoga sto snimam.
7. pulsar2 analog source spojen je na Asio 24 bit destination (ulaz u nuendo) i na STM1632 radi monitoringa.
btw: monitoring busevi iz nuenda i pulsar2 analog source-i (mikrofoni) nisu routhani u MixL/R od stm1632, nego preko direct outs u mali mixer za monitoring.
btw2: reverb insertiran u rtn1 aux sekcije stm1632 sluzi samo kod snimanja, ako pjevac ili muzicar zeli malo jeke u slusalicama.
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/stm.gif

da bi sve ove veze funkcionirale, u nuendu/sx-u treba kreirat buseve na ovaj nacin:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/buses.gif
dakle, busevi FX 1 i FX 2 sluze da bi se preko njih dry signal slao u pulsarove efekte.
postupak je vrlo jednostavan. na nuendovom kanalu se umjesto njegovog fx kanala samo odabere (pod Outputs) bus FX 1 ili FX 2.
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/ch.gif

naravno, po potrebi se moze dodavat jos buseva, kod stereo tehnika snimanja monitoring takodjer treba bit stereo i sl... bitno je shvatit princip, onda nije problem projekt prilagodit potrebama.

Mogli
12-01-2004, 04:14 PM
Svaka ti cast na ovome.

pulsar 2
12-01-2004, 07:21 PM
E Sandro, zlatni Sandro...

Da znas da ti mi skracujes muke za 6 meseci. Jer najmanje toliko mi treba da "otkrijem" sam ono sto ti pises na jednoj poruci.

Hvala i Bog te cuvao.

Mogli
13-01-2004, 12:19 AM
Imam jedno amatersko pitanje - Ne razumem kako da aktiviram modul - Asio 24bit source i to da ima cetiri stereo kanala kao kod tebe Sandro?
Kad otvorim neki drugi projekat, koji je dat kao example, pojavi se Asio source koji ima i po 16 kanala, ali nije 24bit. Ne znam kako se podesava kolicina kanala Asio drajvera?

Anonymous
13-01-2004, 12:24 AM
Desno dugme mausa na ASIO source i sve ostalo pise...ili dupli klik
mausom na ASIO modul.

SandRob
13-01-2004, 09:22 AM
mogli i pulsar2, kad skuzite stvar - princip spajanja, onda van nece past vise na pamet uopce otvarat njihove projekte. ja, kad instaliran sfp, odma brisen direkorije, projects, samples, samplers, vstplugins i sl...

ovo je, ko sto san reka, moj default projekt i skoro uvijek krecem od njega. ko sto je tonalino reka, projekt se moze napravit tako da se pulsarovi efekti koriste za vst i sfp devicse zajedno.
naprimjer, mogu se svi efekti insertirat u aux sekciju i preko buseva od nuenda slat kanale u stm1632, pa se u tom slucaju mogu koristit i pulsarovi dynamicki efekti.
evo, sad mi pada na pamet projekt kojega nisan nikad radi, a moga bi bit zanimljiv.

recimo, da se na isti nacin preko sendova i nuendovih buseva salje dry signal u stm1632 koji se sad preko sendova od stm1632 salje u pulsarov reverb. naravno, u ovom slucaju se dry signal nesmi routhat u master od stm1632.

btw: uz ovaj startup projekt iman i jedan mali projektic kojega koristin za mixanje radijksih reklama i jingleova.
u njima koristin pulsarove compresore kao autofadere.

Mogli
13-01-2004, 01:35 PM
mausom na ASIO modul.

Da, znam za to, ali ne mogu da promenim broj koji tamo stoji. Broj kanala je dva, ali se to ne moze promeniti. Gde moze biti greska?

andrija
13-01-2004, 01:41 PM
mausom na ASIO modul.

Da, znam za to, ali ne mogu da promenim broj koji tamo stoji. Broj kanala je dva, ali se to ne moze promeniti. Gde moze biti greska?

ides na onaj broj dva, kliknes i vuces mouse gore; onda moze da increase asio channels; ali trebalo bi i kad klicknes jednom na 2 da moze da uradis te settings;

ili

ides u onaj routing window ne onaj velike nego mali onda na outs onda asio i opet ides na 2 , klickes ili vuces mouse;

SandRob
13-01-2004, 02:03 PM
he, he... ovo je jedan od nacina. mozes kliknut na prozorcic i sa kursorima livo/desno minjat. mozes minjat i sa brojevima...

hm, morat ces prominit naviku da knjige i manuale poklanjas prijatejima :wink:

pulsar 2
13-01-2004, 02:08 PM
Kada ti se otvori surface (ili panel) ASIA, namestis maus na taj broj sto ti kazes i kliznes mausom gore (da povecas broj kanala) ili dole (da smanjis). Maus prilikom klizanja treba drzati pritisnut.

pulsar 2
13-01-2004, 02:10 PM
Evo, dok sam ja napisao poruku Sandro je vec objasnio...

Mogli
13-01-2004, 02:15 PM
Hvala vam svima, poceo sam da osecam neizmernu ljubav prema vama jer sve to lepo radi!! A sto se tice Rackovica, ja sam ubedjen da je jos uvek u analognom fazonu. Nije smeo da izbaci knjigu posle dve hiljadite i da osporava sigurnost podataka na digitalnim medijima, strahujuci sta bi se dogodilo kad bi jedan projekat neke velike zvezde propao jer bi hard disk prestao da radi. Taj nije cuo za OMF i to razmisljanje pripada ranim devedesetim. Ja bi se ipak odlucio za tvoju knjigu Sandro.
Bas bi voleo da cujem kako je gospodin Rackovic producirao back vokale i to u poredjenju sa tvojim? Ima raznih vrsta kuvara. Tu mislim na knjigu sa receptima za kuvanje. Ipak cemo prednost dati onome gde su ta jela vec isprobana, gde se ti sastojci mogu naci kod nas i gde je brate to bar malo jeftinije. Svaki Divinerov tekst sam odstampao, kao i tvoj. To su pravi kuvari!!

SandRob
13-01-2004, 03:06 PM
da je moje znanje upola kao vladimirovo, ja bi se lupa nogama u guzicu od srice. nazalost, nije tako. zato kad god mi nesto nije jasno, ja lipo pitan vladimira i covik mi sve objasni.
on je knjigu pisa prije 10-tak godina, a u medjuvremenu su se neke stvari, sto se digitalija tice, ipak prominile. medjutim, sto se samog snimanja zvuka i produciranja tice, jedina bitna stvar koja se prominila je medij. nekad se snimalo na analogne trake, a danas na digitalne diskove. mikrofonske tehnike, podesavanje kompresora, efekata, mixanje... je ostalo isto, cak i u masteringu, di je digitalija okrenula mnoge stvari naopako, jos uvik se koriste analogne sprave.
sto bi reka na cinjenicu da jedan brian willson nikad u zivotu nije koristi diitalni reverb. cak i na svojoj najnovijoj ploci koristi iskjucivo prirodne ambijente - eho ploce i eho sobe?
buch vig - producent i bubnjar garbagea (producira je i nirvanu), snima digitalno, a onda sve prenosi na analogne trakase i mixa na engleskim pultovima iz sedamdesetih.
ovo lito san u korculi upozna americku glumicu i pjevacicu ammy jo johnson (poznatija je ko glumica - glumila je u zivot na sjeveru, felicity...). korcula joj se jako svidja, zeli tu kupit kucu, pa smo tako popricali o tome da kod mene snima album. cula se sa svojim producentom koji se slozi, ali je reka da ce on iz amerike donit mikrofon, pretpojacalo i trakasa - ostalo ga se ne tice.
digitalna tehnika u mnogocemu nema alternative, ali promisli:
jeli bolje pravo gitarsko pojacalo ili njegova digitalna simulacija?
prava traka ili simulacija? prava lampa ili simulacija? pravi reverb (prostor) ili simulacija?
dakle, jos uvik postoje kreativni razlozi da se koristi analogija. kamo srice da i ja mogu bit vise u "analognom fazonu", ali skup je to sport.

Eon
13-01-2004, 04:58 PM
E da se tako lako knjige pisu Mogli svi bi ih pisali pa i ja :roll:
Mislim da je knjigu itekako tesko napisati jer postoje uslovi koji odredjuju smer pisanja knjige.Takodje mislim da je knjigu vezanu za produkciju jos teze napisati jer kako svi vidimo tehnologija samo ide gore i svaka knjiga koja se napise je po svom izlasku vec zastarela.Mnogo stvari vezanih za produkciju su univerzalne i zato mislim da Rackoviceva knjiga ima svoju sustinu koja se u njoj nalazi

Malo filozofije ali tako je

puRe
13-01-2004, 06:12 PM
nazalost, nije tako. zato kad god mi nesto nije jasno, ja lipo pitan vladimira i covik mi sve objasni.

Mozda si u pravu da on ima to teoretsko znanje, ali mogu da se kladim u sve da ce svaki tvoj mix zvucati bolje od njegovog.

To je razlika...

Mogli
14-01-2004, 05:12 AM
E da se tako lako knjige pisu Mogli svi bi ih pisali pa i ja :roll:
Mislim da je knjigu itekako tesko napisati jer postoje uslovi koji odredjuju smer pisanja knjige.Takodje mislim da je knjigu vezanu za produkciju jos teze napisati jer kako svi vidimo tehnologija samo ide gore i svaka knjiga koja se napise je po svom izlasku vec zastarela.Mnogo stvari vezanih za produkciju su univerzalne i zato mislim da Rackoviceva knjiga ima svoju sustinu koja se u njoj nalazi

Malo filozofije ali tako je

Nije problem napisati knjigu. Problem je napisati dobru knjigu. A sto se tice sustine, ja nisam u toj knjizi nasao ono sto sam trazio i zato sam je poklonio prijatelju, a ni on je ne cita. Volim jednostavne i prakticne stvari, a ne suvoparna izlaganja Marksovog kapitala. Cenim vasu fasciniranost tom knjigom i nemam nista protiv.

SandRob
14-01-2004, 07:44 PM
a sto si ti ocekiva da ces nac u knjizi naslova "muzicki tonski studio" - carobnu formulu kako napravit svjetski no1!?
ja san u knjizi nasa upravo ono sto san ocekiva, a to je da opise studio i alate u njemu i mislin da je to vladimir napravi vrlo strucno.
naravno, da se svak s ovin ne mora slozit, ali bez ikakih argumenata gadit covika i napisat (pa i u sali) da je njegova knjiga "gomila sranja"...

... i ne samo da san dobi to sto san ocekiva, nego san u vladimiru dobi izvrsnega prijateja koji je, bez imalo sujete, spreman pomoc u svakon trenutku.

Mogli
14-01-2004, 08:04 PM
Knjiga je super, ali u njoj ne pise kako da kad kreiram buseve u Nunedu,
postavim Out Scope 24 bit? Tamo mogu da izaberem samo 16bit. Inace ja nemam Pulsar, vec Lunu, ali je SFP univerzalna.

puRe
14-01-2004, 08:23 PM
naravno, da se svak s ovin ne mora slozit, ali bez ikakih argumenata gadit covika i napisat (pa i u sali) da je njegova knjiga "gomila sranja"...

Ako sam ono rekao bez argumenta onda ne znam...mozda samo neko nece da ih slusa/procita.

Sad ispada da ako kazem nesto protiv knjige to je isto kao da sam coveka napao :roll:

... i ne samo da san dobi to sto san ocekiva, nego san u vladimiru dobi izvrsnega prijateja koji je, bez imalo sujete, spreman pomoc u svakon trenutku.

Mozda je takav prema tebi (iz neke koristi ili neceg treceg) ali njega poznajem u drugom svetlu (i to ne samo ja vec jos neki ljudi koje znam)...

P.S:
Preporucujem ti da otvoris jedan "Vlada Rackovic topic" i da tamo raspravimo sve, a ne ovako da bezveze to radis u threadovima koji nemaju veze (ovaj put si to zapoceo tako sto si sarkasticno prigovarao Mogliju sto je poklonio knjigu - ne vidim kakve to ima veze sa tobom).

SandRob
14-01-2004, 10:34 PM
mogli, pa nisi valjda ocekiva da ces u knjizi "muzicki tonski studio", nac kako koristit nuendo i sfp? pa to ti sve pise u manualima i (izmedju ostaloga) na forumima poput rumskega (ni sam ne citan manuale :roll:). medjutim, ako nekoga zanima princip rada tonskog studija kupit ce knjigu. naravno da to ne mora bit knjiga vladimira rackovica. :wink:

puratoru, u tvomu potpisu je duze vremena stajalo kako je knjiga vladimira rackovica "gomila sranja". nisan zelio komentirat, da nebi ispalo da to cinim iz osobnih razloga, jer san se odavno deklarira kao vladimirov prijatej. uostalom, tvoje je pravo izrec misljenje o knjizi koju si posteno plati.
pogledaj malo ode (http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=730&start=0), pa ces vidit da san se i tu suzdrzava bilo sto komentirat, ocekujuci da ces iznit dovoljno argumenata za svoju tvrdnju. moze bit da san nesto propusti, ali jedini tvoj "argument", koji san nasa, je to sto je vladimir u knjizi (sa 211 stranica) napisanoj prije 10-ak godina, reka da je "traka pouzdanija od diska", tako da stjecem dojam da su ipak u pitanju neki osobni razlozi, te da je tvoj "saljivi potpis" ipak svjesna provokacija.
ispricavan se mogliju ako je moju "opasku" shvati kao zlonamjernu, ali nisan odoli da se malo ne nasalim.
ne osjecan potribu da otvorin "vlada rackovic topic". to si moga ti napravit, umisto da kreiras "saljive potpise"?!

puRe
14-01-2004, 10:49 PM
Ok, idem sutra lepo u knjizaru da kupim knjigu i da napisem sve sa citatima sta mi se ne svidja...posto je ocigledno da moram imati nekoliko stotina argumenata kako bi moje misljenje uopste bilo vazece.

Ono sto sam naveo je najveca glupost koju sam zapamtio...ovo ostalo je manje-vise moj celokupni utisak (ukratko - da knjiga nije prakticna i da ima neistina)...takodje, naveo sam da ce tako i da izgleda taj MMI (posto je Vlada tamo profesor a i imao sam prilike da vidim kod Boskovica listu casova koja je identicna sadrzaju njegove knjige).

To sto si moj potpis shvatio licno u potpunosti je tvoj problem. U njemu nema nista protiv tebe, Vlade ili bilo koga drugog. U pitanju je samo recenica koju sam izgovorio Boskovicu kad me je pitao kakva je knjiga.

ps:
Knjigu nisam kupio...pozajmio mi je prijatelj.

Mogli
14-01-2004, 11:31 PM
Mene stvarno interesuje kako da kad kreiram buseve u Nunedu i to
tako da Out Scope bude 24bit , a ne 16 koji je tamo dat?

Eon
15-01-2004, 12:36 AM
Bez nekih zescis zamerki ili prebacivanja ali covek je definisao neke stvari ili bar pokusao kao sto je to uradilo stotine pisaca ovakvih i slicnih knjiga.
To da li je u puratorovom potpisu stajalo nesto ili nije i kako je to shvaceno licni je problem svakog ponaosob.Ne treba da se uvlacite u te nepotrebne razgovore..ja sam...ti si...
Mogli sve stvari vezane za odredjene konkretne stvari..programe i ostale softverske i hardverske elemente kao sto Sandro rece imas u uputstvima ili manualima a ono sa druge strane je upravo Vlada i pokusao da objasni...priblizi sustinu ili koncepciju citavog studija...ostalo vezano za sitnice se moze i sam procackati

Mogli
15-01-2004, 01:58 AM
Danas sam zvao mog kolegu da mi vrati knjigu koju sam mu poklonio.
Objasnio sam mu da je to od zivotne vaznosti za opstanak naseg foruma.
Cekam odgovor od njega.

Eon
15-01-2004, 10:43 AM
hehe onda je urami ili pod stakleno zvono 8)

SandRob
15-01-2004, 11:07 AM
Mene stvarno interesuje kako da kad kreiram buseve u Nunedu i to
tako da Out Scope bude 24bit , a ne 16 koji je tamo dat?

prvo u sfp-u moras, umisto 16bitnih, stavit sve 24bitne devicese (asio i wave).

u cubaseu pritisnes "shift+s" (nuendo/project/project setup...) i "record format" namistis na 24bit.

busove u cubaseu aktiviras tako da prvo u sfp-u kliknes duplo na "asio 24bit source, te otvoris potreban broj "channels" (buseva).
onda u cubaseu otvoris mixer u cijem livom-donjem kutu kliknes na ovi butun http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/vst.gif i u prozoru "outputs" dodas nove buseve (add bus) i dodjelis im "asio device port". radi bolje kontrole, preporucan ti da busevima prominis imena ovisno o namjeni, odnosno o onome sto ces kroz njih slat.

u wavelabu prvo stisnes "ctrl+p" i u "audio card" namistis "preferred playback resolution" na 24bit alt.
onda (isto u wavelabu) otvoris prozor "record" i u njemu namistis vako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/record.gif.
naravno, finalni *.wav za cd, moras sacuvat u 16bitova, prethodno koristeci dither!

kao def player sa kojin ces svirat 24bitne fileove preporucan winamp (verzije: 2.9xx lite - ako ti treba samo najjednostavniji player ili verziju 5.xx ako zelis koristit winamp za sve multimedia fileove)

eto ga! tako izgleda 24 bitni setup.

Mogli
15-01-2004, 07:55 PM
Hvala ti na ovom iscrpnom objasnjenu jer mi je sve to mnogo pomoglo.
Posto koristim flekovanu verziju SFP-a, sto bi rekao Deky, izgleda da tu nesto nije stimalo kako treba. Tek kad sam aktivirao obicne Asio multimedijalne drajvere i posle sve to vratio na Asio Scope, sve je pocelo da funkcionise, medjutim sad mi se otvara SFP pri startovanju racunara, a to se nije ranije dogadjalo?

Anonymous
15-01-2004, 08:40 PM
Start~Run~msconfig~Systemstart

tu treba deaktivirati sfp software i restartovati kompjuter.

Mogli
15-01-2004, 11:10 PM
Ne, nije problem u tome vec sto SFP nije backround, vec se otvara routing window, sto me nervira. Trebalo bi da se ucita normalno startup projekat.

Eon
15-01-2004, 11:27 PM
e to se i meni desavalo ali tek reinstalaciom SFP-a mi se resilo...verovatno se neki sistemski fajl sjebao na putu do kuce pa sam ga uputio ponovo...probaj reinstall samo pazi da ne izgubis bitne podatke

idekius
16-01-2004, 04:33 AM
Ne, nije problem u tome vec sto SFP nije backround, vec se otvara routing window, sto me nervira. Trebalo bi da se ucita normalno startup projekat.

Hmmm.... Cudnovato... Jesi li probao da napravis project kakav zelis bez routing window-a, da ugasis racunar i kada te pri gasenju pita dali zelis da sacuvas promene u startnom projectu kazes YES?

Nije valjda da ti ne rade asio 2 moduli????

Mogli
16-01-2004, 02:33 PM
Probao sam, ali se pri startovanju pc-a, opet otvara SFP, ali sad samo onaj prozor gde su stavke - File, Set...itd.
Asio 2 nisam ni koristio, jer ne znam ni kako se tacno spajaju, a niko o njima ni ne govori. Nema ih ni u Sandrovom projektu. Samo sam cuo pohvale o njima, kako su novi standard i nista vise.
Meni u SFP uopste ne rade Sempleri, vec se cuje zujanje, a ni onaj reverb master pro, sto mi je bas zao.

Eon
16-01-2004, 02:37 PM
pogledaj da li ti je ukljucen always on top...mozda je to...ne znam sta bi moglo biti...Asio 2 je standard koji mislim da najbolje razgovara sa steinbergom...spaja se isto kao i svaki drugi ASIO

SandRob
16-01-2004, 02:56 PM
asio2 ima direkt monitoring i to je jedina razlika. ja volin namistit monitoring kako meni odgovara, zato koristin obicni asio.

SandRob
16-01-2004, 03:02 PM
Meni u SFP uopste ne rade Sempleri, vec se cuje zujanje, a ni onaj reverb master pro, sto mi je bas zao.

rade ti samo individualni izlazi od semplera. master out ti nece radit. zato ti je najbolje zaboravit pulsarove samplere. imas kontakt, halion, speedsoft vsampler, sample tank... oni su puno prakticniji. nece ti radit ni masterverb pro, kao ni transcient designer. cak i ako imas licencu za te neke devicese, sa flekom ti nece radit. zato ja ne koristin fleku. :roll:

pulsar 2
16-01-2004, 08:08 PM
Sandro,

Mogu ti rec da sam usao u stos projektovanja. Upotrebljavam tvoj projekt. Probao sam snimit Master i na WavLab i na SX-u spojivsi Main Mix mixete 1632 na Asio dest. Uspeo sam, ali...

...Ali ja ne bih bio majka problema ako bi sve isao glatko...

Prilikom snimanja Mastera fale MIDI instrumenti koji dolaze od mog sintesajzera. Ja lijepo sve cujem na monitore prilikom plejbeka, pritisnem record za snimanje ali kada zavrsim snimak - nema MIDI???

I u Wav Lab i u Cubase SX- isto : snimaju se samo VST-i. Zasto mi se to
desava ?

SandRob
16-01-2004, 08:30 PM
malo bolje pogledaj. sigurno nesto nisi dobro spoji. pretpostavljan da ti vanjski instrumenti ulaze u sfp preko adat sourcea? on ti mora bit ukjucen u pulsarov mixer, na kanalima mora bit ukjuceno dugme "mix" to je ono zeleno(kad je ukjuceno)/sivo(kad je iskjuceno).

posalji mi tvoj projekt i ja cu ti rec di je greska?!

pulsar 2
16-01-2004, 09:03 PM
Sandro,

Nisam znao kako da posaljem ovdje moj projekt pa sam poslao na tvoj e-mail : remix@posluh.hr
Interesanto je i jos nesto, nemam signal ni u Master kanalu (Audio 1 Stereo In 1+In 2 out : BUS 1) u Cubase SX-u, a imam signal u mixer 1632 u Master kanal (ch 1). A taj signal u mixer ulazi bas od BUS 1 (!!!????)

Hajde da vidimo sta ces pronaci ??

SandRob
17-01-2004, 09:52 AM
evo gledan tvoj projekt i vidin dosta nelogicnosti. imas otvorenih buseva koji nicemu ne sluze i neke nelogicne spojeve.
ajde, idemo zajedno napravit projekt, samo mi reci:

koji sequncer koristis?
koje vanjske sintove koristis?
kako spajas mikrofon(e) u konpjuter?

pulsar 2
17-01-2004, 12:42 PM
1) Koristim Cubase SX verzija 1.xx

2) Od vanjskih sintova koristim GEM S3 turbo

3) Mikrofon Rode NTK je spojen u preamp Focusrite Voice Master Pro, a on u A16 konverter na In 16 ( ADAT B 8). A16 je Master namijesten na 48000 kHz a Pulsar je Slave. Prijatnije mi je povezati mikrofon u A16 nego direktno u Pulsar, kao prvo zbog meterbridza u A16, i drugo, ko zna, mozda ce mi nekad zatrebati spojit nesto...

Mogli
17-01-2004, 12:48 PM
Napravio sam istovetan projekat kao ti Sandro, podesio sve parametre i javio mi se problem kod WaveLaba-a. Naime, kad namestim u njemu u prozoru - Records\Properties - da to bude stereo 24bit, onda dobijam jak sum, a desni kanal je stalno u crvenom. Taj sum nestane kad stavim na 24bit Alt. Ne znam koja je razlika izmedju te dve alternative? Interesuje me jos da li ti ceo projekat radi na 96000Hz?

p.s. Evo, sad sam video kad promenim Hz, ukljucim 96000, pa se vratim na 41000, onda nestane sum? Da nije problem do verzije WaveLab-a?
Imam istovetni problem sa XTC. Uvek je bio u izoblicenju.

SandRob
17-01-2004, 01:07 PM
1) Koristim Cubase SX verzija 1.xx

2) Od vanjskih sintova koristim GEM S3 turbo

3) Mikrofon Rode NTK je spojen u preamp Focusrite Voice Master Pro, a on u A16 konverter na In 16 ( ADAT B 8). A16 je Master namijesten na 48000 kHz a Pulsar je Slave. Prijatnije mi je povezati mikrofon u A16 nego direktno u Pulsar, kao prvo zbog meterbridza u A16, i drugo, ko zna, mozda ce mi nekad zatrebati spojit nesto...
ima li sanse da predjes na nuendo 2.xx ili na zadnju verziju sx-a?
nuendo bi bilo bolje, tako da ti mogu poslat i kompaktibilni nuendo projekt.

Napravio sam istovetan projekat kao ti Sandro, podesio sve parametre i javio mi se problem kod WaveLaba-a. Naime, kad namestim u njemu u prozoru - Records\Properties - da to bude stereo 24bit, onda dobijam jak sum, a desni kanal je stalno u crvenom. Taj sum nestane kad stavim na 24bit Alt. Ne znam koja je razlika izmedju te dve alternative? Interesuje me jos da li ti ceo projekat radi na 96000Hz? neman pojma zasto se to dogadja na 24bit-a. i ja koristin alt, jer se to i meni dogadja.
ja radin na 44.1khz.

pulsar 2
17-01-2004, 02:02 PM
Pa, koja je zadnja verzija SX-a ? Dali je 2.01 ? Pa, mogu. Ali zar je neka velika razlika ? Dali SX verzija ima neku ulogu u kreiranju SFP projekta ?

Mogu ako je potrebno prec i na Nuendo, ali ne znam dali se mogu snac, bojim se da ces morati jos puno pitanja da mi odgovoris poslije za nuendo. Ako si voljan, OK. Dali pesme koje sam aranzirao u SX mogu ucitavat u Nuendo ?

Pedja
17-01-2004, 02:18 PM
Mogu ako je potrebno prec i na Nuendo, ali ne znam dali se mogu snac, bojim se da ces morati jos puno pitanja da mi odgovoris poslije za nuendo. Ako si voljan, OK. Dali pesme koje sam aranzirao u SX mogu ucitavat u Nuendo ?
Da ti odgovorim ja dok se Sandro ne javi :wink:
SX i Nuendo su ti potpuno kompatibilni i vrlo slicni. Ono sto uradis u SX-u mozes nastaviti u Nuendu i obratno. Ako si se navikao na SX onda neces imati problema sa Nuendom posto, kazem, veoma su slicni (isti im je otac :) ).Instaliraj Nuendo dok se Sandro ne javi :wink:
Pozdrav

Mogli
17-01-2004, 02:44 PM
Poslusaj Pedju i instaliraj Nuendo. Posle ces biti srecan.

pulsar 2
17-01-2004, 02:48 PM
A koja je zadnja verzija Nuenda ?? I ima li neprilika kao sa sto je imao moj SX sa MIDI emulated kanale, Midi port enabler i slicne stvari... ?

Mogli
17-01-2004, 03:01 PM
Ja koristim 2.01 jer nisam nabavio zadnju 2.1. Nisam primetio nikakve probleme.

SandRob
17-01-2004, 03:17 PM
Ja koristim 2.01 jer nisam nabavio zadnju 2.1. Nisam primetio nikakve probleme.
ima dosta razlika u verzijama. osim toga nece sa 2.01 nece moc otvorit projekt napravljen u 2.1, koji mu posaljem.

A koja je zadnja verzija Nuenda ?? I ima li neprilika kao sa sto je imao moj SX sa MIDI emulated kanale, Midi port enabler i slicne stvari... ?
u mene je verzija 2.1.0 build 10. mislin da je to zadnja, ali nisan siguran. problemi sa emulated chanels su isti kao kod sx-a, ali se jednako i rjesavaju, ne brini.

pulsar 2
18-01-2004, 11:18 AM
Sandro,

Na zalost nemam Nuendo 2.1.0 nego verziju 2.0.1

Proverio sam da nemam mozda Cubase SX najnovu verziju, ali ne...imam verz. 2.0. Tako da preostaje jedino da popravljamo "nelogicnosti" na postojecem SFP projektu sa postojecim SX 1.xx. Na primer kako da smanjimo broj nepotrebnih BUS-eva, i kako da napokon dobijem MIDI instrumente na Masteru koji snimim na WavLab ili Cubase SX.

U momentu kada nadjem Nuendo 2.1.0 build 10, precicu na taj sekvencer.

puRe
18-01-2004, 11:46 AM
Sandro,

Na zalost nemam Nuendo 2.1.0 nego verziju 2.0.1

Proverio sam da nemam mozda Cubase SX najnovu verziju, ali ne...imam verz. 2.0. Tako da preostaje jedino da popravljamo "nelogicnosti" na postojecem SFP projektu sa postojecim SX 1.xx. Na primer kako da smanjimo broj nepotrebnih BUS-eva, i kako da napokon dobijem MIDI instrumente na Masteru koji snimim na WavLab ili Cubase SX.

U momentu kada nadjem Nuendo 2.1.0 build 10, precicu na taj sekvencer.

Pa samo skini update sa sajta i crack i to je to...

pulsar 2
20-01-2004, 03:33 PM
Skinuo sam danas update 2.1.0_10, ali prilikom instaliranja trazi mi NAME i SERIAL NUMBER nuenda. Dobro, nisam uspeo instalirat kada procitah da prvo treba skidat update 2.1.0 pa poslije 2.0.1_10.

Nego, Sandro, hajde dok ja sredim ove stvari pomogni mi da doteram taj moj projekt sto sam ti poslao.

Znaci tu je problem sto fali MIDI signal u MASTERU i kako reducirati "visak" BUS-eva .

SandRob
20-01-2004, 03:38 PM
sve cemo sredit, samo ja prvo moran kod sebe sredit neke stvari. sori :)

pulsar 2
21-01-2004, 09:00 PM
Probao sam hiljadu nacina da "UBACIM" MIDI instrumente sa mog sintesajzera na MASTER, ali dzaba... Da nije mozda resenje da MIDI vezu na SFP projektu:

Pulsar -------->Sequencer
Sequencer -------> Pulsar

ubacim na mikseru STS 1632 ??? Kako ?

Pomognite, ako Boga znate, jer ovo jer mi je ovo vec postalo zamarajuce...

Pedja
21-01-2004, 10:08 PM
Ehh, ja sam takodje nov sa Lunom i mislim da sam neke stvari provalio i ukapirao ali i meni nije jasno kako MIDI da prebacim u audio. Uspelo mi je da snimim u Sound Forge ali u samom Cubase-u mi ne ide?

idekius
22-01-2004, 04:48 AM
Ehh, ja sam takodje nov sa Lunom i mislim da sam neke stvari provalio i ukapirao ali i meni nije jasno kako MIDI da prebacim u audio. Uspelo mi je da snimim u Sound Forge ali u samom Cubase-u mi ne ide?[/quote]

Vezes Asio destination na Mix out na mixeru i soliras midi traku koju hoces da snimis.

idekius
22-01-2004, 04:49 AM
Ehh, ja sam takodje nov sa Lunom i mislim da sam neke stvari provalio i ukapirao ali i meni nije jasno kako MIDI da prebacim u audio. Uspelo mi je da snimim u Sound Forge ali u samom Cubase-u mi ne ide?

Vezes Asio destination na Mix out na mixeru i soliras midi traku koju hoces da snimis.

SandRob
22-01-2004, 09:14 AM
drugovi, ja mislin da vi misate kruske i jabuke.
ako vam midi instrumenti sviraju i cujete ih na monitorima, to znaci da su midi veze spojene kako treba i tu vise nemate sto minjat.
dakle, midi se spaja:
pulsar/luna midi source -> seq. destination
seq. source -> pulsar/luna midi destination
na ovaj nacin midi informacije idu iz master kyborda u kompjuter, onda dalje u sx/nuendo, a iz njega ponovo preko midi izlaza iz konpjutera u vanjski synth.

e sad bi trebalo objasnit sto je midi a sto audio, ali bojim se da ja to necu najstrucnije napravit. u svakemu slucaju to nije isto. midi nije zvuk i nemoze ga se spajat u asio, mixer, wave dest i sl. midi je samo lanac informacija prema synthu koje mu kazu koje note ce svirat, kojim velocitijem, di ce nota pocet, a di zavrsit i sl.
:!: midi nije zvuk :!:
da bi ste snimali zvuk koji dolazi iz syntha morate njegove audio izlaze spojit u pulsara/lunu a ne u vanjski mixer ili pojacalo!!!
ako audio izlaze iz syntha spojite na pulsarov stereo audio ulaz, onda ce njegov zvuk u sfp ulazit kroz pulsar/luna audio source. da bi ga snimili u cubase spojit ce te:
pulsar/luna audio source -> asio destination
za snimanje u wavelab spojit ce te:
pulsar/luna audio source -> wave destination

ako su vam pulsarovi/lunini audio inovi zauzeti, onda mozete spojit izlaze iz synthova u nekakav adat interface ili a16. u ovom slucaju zvuk iz syntha ide preko adat sourcea i za snimanje u cubase treba spojit

adat source -> asio za cubase
adat source -> wave destination za wavelab

eto, nadan se da van je sad jasnije. ako nije idemo zajedno napravit projekt!?

Pedja
22-01-2004, 10:15 AM
:!: midi nije zvuk :!:
Pa dobro :oops: , znam da midi nije zvuk ali tako kazem da bi objasno (malo sam cudno i ovo objasnio :shock: :lol: )

Posle ovih vasih objasnjenja i pojasnjenja mislim da je sve jasno :wink:
Hvala za pomoc!

Pedja
22-01-2004, 01:46 PM
Pomalo sam brzao i zato nisam video ono sto treba, a zato mi nije ni radilo :oops:
Postavim 24 Bit Wave Destination na izlaz Mixera i ocekujem da mi snima u Cubase-u :oops:
Vidim gde sam gresio :wink:

Eon
22-01-2004, 02:22 PM
mosez i Asio destination pa ces isto snimati..ja preko wave destinationa snimam u wavelab ali princip je isti...
midi je protokol koji salje samo note tj. udarac prsta u dirku klavijature ili bilo cega drugog

SandRob
22-01-2004, 02:27 PM
mosez i Asio destination pa ces isto snimati..ja preko wave destinationa snimam u wavelab ali princip je isti...
midi je protokol koji salje samo note tj. udarac prsta u dirku klavijature ili bilo cega drugog

:shock: valjda od dirke klavijature prema "necem drugom" ;)

Eon
22-01-2004, 02:31 PM
Sandro znas sta sam mislio :wink: naravno od klavijatur negde a moze i sa kompa u klavijaturu ako imas touch screen 8)

Pedja
22-01-2004, 02:36 PM
Jasno mi je sve :wink: Kao sto rekoh malo sam brzao pa nisam video neke stvari :roll:

Mogli
22-01-2004, 02:36 PM
Znaci, kad te neko lupi sakom po ruci dok sviras, to je - midi. To mi zena svakodnevno radi. Sad sam ukapirao.

Pedja
22-01-2004, 02:38 PM
Znaci, kad te neko lupi sakom po ruci dok sviras, to je - midi. To mi zena svakodnevno radi. Sad sam ukapirao.
:rotfl: Meni kad odem na forum :lol:

Mogli
22-01-2004, 02:43 PM
A kad ti poklopac klavira padne na prste to je controller - afertouch.

pulsar 2
22-01-2004, 04:53 PM
Povezao sam kako si rekao Sandro : ADAT source na ASIO. I zamisli.....USPELO JE (kazem "zamisli" jer ja sam majka nevolja). Svirao sam jedan midi instrument na prvom kanalu i poslije sam isti snimio na audio stereo kanalu, ali cujem da volumen nije isti kao na originalnom midi kanalu... nesto je slabiji...

PS. Sandro, budi ljubazan, "doteraj" moj projekt prema onome sto si objasnio gore, jer znam da cu ja nesto dirati sto ne treba, pa mi posalji. Eto na primer mikrofon sam povezao na 8 kanal ADAT B, a izlaze iz Sinta na 1 i 2 kanal ADATA.

SandRob
22-01-2004, 06:36 PM
evo ti projekt (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/rumski/project/novi%20projekt.pro)

sad ti iz prvog asio izlaza ide master od sx-a
kroz druga dva saljes aux-send u pulsarove reverbe
a cetvrti mono izlaz ti je bus preko kojega ces slusat ono sto snimas na microfon. znaci, kanal u sx-u na koji snimas vokal ces, dok snimas, routhat na taj mono bus a kad zavrsis snimanje onda ces ga usmjerit u mix (glavni bus).
btw: sx bi ga treba automatski skuzit mono bus i cim kreiras mono audio kanal on bi treba bit automatski routhan na taj mono bus)

kroz prva dva kanala od adat source ti ulazi synth, a kroz osmi ti ulazi mikrofon. ti kanali kroz direct out-e od stm 1632 ulaze u asio.
prvadva asio destinationa ti sluze da snimas synth a na treci asio destination snimas mikrofon.
btw: prema ovome moras i u sx-u kreirat input chanells.
btw2: u aux sekciji od stm1632 ti je insertiran jedan reverb koji ti sluzi kod monitoringa tako da pjevac ima malo jeke u slusalicama. taj reverb ne ulazi u snimak.
btw3: sad vanjski synth vise nemoj ukjucivat u vanjski mixer! ukjuci ga samo u adat interface!!

eto, to je najosnovnije. meni nije problem napravit projekt, ali to moras ti cinit sam za sebe ovisno o tvomjim zeljama i nacinu rada. to i je ono najbolje kod pulsara. ja zaista malo koristin pulsarove devicese, ali ovaj routhing daje fantasticne mogucnosti. ako se te mogucnosti ne koriste, onda je bolje uzet za manju lovu neku drugu karticu.