Log in

View Full Version : Reverb

Eon
05-12-2003, 12:13 PM
Kako postaviti ovaj effecat a da ne bude preteran i da lepo sedne u mix??
Kako odraditi reverb da njegov dolazak u stereo slici bude iza ili ispred nekog zvuka recimo drums??
Kako objedini reverb u gotovom mixu tako da on ima prisutnost ali da se ne primeti??
8)

Shot
05-12-2003, 03:30 PM
Q: Kako postaviti ovaj effecat a da ne bude preteran i da lepo sedne u mix??

A: Reverb se u misku uvijek stavlja na SEND. Poziva ga se preko RETURNa (ili AUXa) na svakom kanalu. Wet/Dry odnos na reverbu je 100:0, znaci da reverb iz sebe pusta samo procesirani signal (jeku).
Na taj nacin ga se moze pozivati sa svakog kanala i dozirati razlicito. Ne postoji posebna formula za postavljanje parametara reverba. Sve ovoisi o pjesmi, o tipu mixa i osobnom izboru.
Postoje dva osnovna opca pristupa namjestanja parametara. Jedan nacin je da se postavi relativno kratko vrijeme odjeka (ispod 1.5 s), kratki pre-delay (ispod 40 ms) i dodaje se na kanale relativno vise reverba (vise od 5%). Time se dobije izrazeniji stereo bez predugackog odjekivanja. Drugi je pristup da se postavi dugacak odjek (vise od 1.5s... cak do 5 sekundi!), primjetan pre-delay (oko 80-120ms) i taj se reverb na returnu (auxu) dozira vrlo vrlo malo (1%). Koji puta je potrebno i smanjiti output gain na reverbu. Cilj je dobiti reverb koji se jedva primjeti u odnosu na suhi signal. Tim pristupom zadrzava se suhoca u miksu a dodaje se dubina. U ovom slucaju jedna od korisnih stvari je izvlaciti miks na 32-bita da bi se zadrzala rezolucija za mastering, i u masteringu je obavezno koristenje dithera

Q: Kako odraditi reverb da njegov dolazak u stereo slici bude iza ili ispred nekog zvuka recimo drums??

A: To se ne moze napravit "u zivo"! Uzme se odredjeni part na nekom kanalu i okrene ga se naopako (reverse). Zatim se na njega postavi reverb (na send/return, ali moze i preko INSERTA!) i napravi se mixdown (render) samo tog kanala. Zatim se taj procesirani signal zamjeni sa originalom (cubase to moze automatski napraviti na novi kanal). Zadnji korak je da se cijeli taj part opet okrene naopako (reverse). Postoji i pristup da se renderira samo wet signal reverba koji se smjesti na neki drugi kanal i nakon sto se on i original (dry) okrenu naopako moguce je dozirati kolicinu tog obrnutog reverba.

Q: Kako objedini reverb u gotovom mixu tako da on ima prisutnost ali da se ne primeti??

A: Stavljanje reverba na master insert u mixu nije preporucljivo. On se obicno dodaje u fazi masteringa. Opcenito se tu postavlja reverb minimalne duljine (0.2 - 0.3 s) sa kratkim pre-delayom (obavezno ispod 40ms zbog Haasovog efekta... preporucljivo oko 20ms) i reverb signalu se koji put treba odrezati niske frekvencije ispod 15Hz da ne zamuti bass/kick. Dozira ga se vrlo malo. Obicno je princip da se podigne reverb do praga cujnosti, i onda ga se spusti za 3db dole. Naime, kada ostali procesori sjednu u masteringu i nabriju snimku taj reverb ce biti primjetniji, tako da ga se dozira po principu "namjesti optimalno pa onda za svaki slucaj malo stisaj"

Eon
05-12-2003, 08:12 PM
odlican koment Shot... :wink:

Jel ima jos neko nesto da doda...ja nemam :roll:

SandRob
05-12-2003, 11:28 PM
prilikom procesiranja i simuliranja bezbroj nepravilnih reverbacija u procesoru se minjaju i obrcu faze signalu, zato kod odabira reverba treba vodit racuna o mono kompaktibilnosti, te nije zgorega s vremena na vrijeme bacit oko na correlation meter i stvar poslusat u mono tehnici.

da bi glas ostao cist i dobio punocu u modernoj produkcije cesto se umjesto reverba koristi vrlo kratak delay do 10ms, sa vrlo malim feedbackom 10-15% ili bez njega.
ja vise volim koristit mono delay, ali nije pravilo.

ako pak glasu zelimo dodat sirinu, koristit cemo stereo delay bez feedbacka. skroz paniran L/R duzine oko 30ms na jednom i 40ms na dugom kanalu.
kasnjenje se moze minjat ovisno o tempu pjesme i treba ga namistit tako da se ne cuje klasican slap efekt.

ANTISHA
06-12-2003, 09:57 AM
Dobro je obratiti pozornost i na boje reverba,tj da ga mo?emo ekvalizirat u kanalu na koji izlazi, ?to je u SX-u i Nuendu sada lako jer ga vidimo u mixeru kao i svaki drugi kanal sa svim mogu?nostima procesinga.Pa kad imamo vi?e razli?itih jeka, (a pogotovo kad se koriste npr. 3 ista ali s razli?itim pode?enjima), dolazi do izra?aja eq. Jer koliko su god one razli?ite,proizvodi ih jedan plugin, a on ima svoju logiku i algoritmiju koja je uvijek ista.
Kako je lipo rekao SHOT, ja svakodnevno koristim onu drugu opciju s du?im reverbima, jer mi je omiljena talijanska produkcija popa, a to ?esto i radim.

SandRob
06-12-2003, 10:17 AM
oprosti, antisha, ali mislin da govoris o drugoj stvari :roll:
... ja svakodnevno koristim onu drugu opciju s du?im reverbima, jer mi je omiljena talijanska produkcija popa, a to ?esto i radim.

Cilj je dobiti reverb koji se jedva primjeti u odnosu na suhi signal. Tim pristupom zadrzava se suhoca u miksu a dodaje se dubina.

btw: izmedju ostaloga, odlike dobrog reverba su gustoca i mono kompaktibilnost. djabe eq-i, ako reverb nije kvalitatan. danas ima puno reverba koji zvuce dobro, ali kad se pomisaju sa ostalim instrumentima ili kad se slusaju u mono tehnici "nestanu".

ANTISHA
06-12-2003, 02:14 PM
oprosti, antisha, ali mislin da govoris o drugoj stvari :roll:
... ja svakodnevno koristim onu drugu opciju s du?im reverbima, jer mi je omiljena talijanska produkcija popa, a to ?esto i radim.

Cilj je dobiti reverb koji se jedva primjeti u odnosu na suhi signal. Tim pristupom zadrzava se suhoca u miksu a dodaje se dubina.

btw: izmedju ostaloga, odlike dobrog reverba su gustoca i mono kompaktibilnost. djabe eq-i, ako reverb nije kvalitatan. danas ima puno reverba koji zvuce dobro, ali kad se pomisaju sa ostalim instrumentima ili kad se slusaju u mono tehnici "nestanu".

Ono prvo sam to?no rekao ?ta jesam, pa ne znam ?ta se ?eli re?. Du?i reverbi, s manje senda po kanalu. Snimka ostaje jasna,nije u balonu, relativno suha i prije svega duboka.

Gusto?a ?ega?!! Ja dosta radim s panoramama reverba, i nikada ih ne stavljam sve u centar,nego i njih panoramski raspore?ujem kao i aran?man. I tu je dio pri?e,jer i efekt je boja kao i instrument.
A ?to se ti?e monokompatibilnosti, stvar je danas druga?ija jer su ve?ina radija i TV-a stereo,a ne kao nekad pa mono polako kao slu?anje nestaje.Slu?ao sam nekoliko stvari od Tota novijeg datuma, pa u monu nestane pola toga (samo na nekim songovima), a No1 su u pop-rocku.
Za to ?ta ti govori? rade se posebni mixevi ako se u monu ?eli sve potpuno zadr?ati (radiomix, AM-mix), ako je pjesma koncipirana netipi?no.To nisu varijante originalnog mixa, nego potpuno druga?iji, (druge jeke i ostalo po potrebi).
Ali generalno se sla?em o tome ?ta si napisao,to je dio teorije iz onih tutorala koje ?itamo i sigurno je ispravno, ali svakodnevno su noviji zahtjevi, potrebe i mogu?nosti

P.S.
Oprostite na ? i ? svi na forumu jer me to z....aje cili ?ivot!

SandRob
06-12-2003, 02:39 PM
mozda san ja u krivu, ali mislim da proces koji je shot objasni nema nikakve veze sa plate reverbima tipa lexicon tipicnih za talijansku produkciju i za sladunjavi soft rock tipa toto, ali najbolje da on to dodatno pojasni?!

ok, za monokompaktibilnost se mogu donekle slozit. znan da je sve vise producenata ignorira, ali ja ne... jos uvik ne.

gustoca, punoca... je jedna od osnovnih karaketristika dobrih (skupih) jeka. stavis li dvije razlicite jeke na isti glas, neces osjetit veliku razliku dok ne ukjucis cili aranzman.
naravno da se vake stvari mogu nac u tutorialima i raznim knjigama (vidi: vladimir rackovic - muzicki tonski studio), a mogu se dat i konkretni primjeri, ali nebi se zeli dublje upustat u "religijske rasprave". ;)

Eon
06-12-2003, 11:37 PM
Da slazem se sa Sandrom i sa tobom Antisha delimicno jer u principu dobar reverb proistice iz samog namestanja intenziteta i njegove kolicine kao i eq postavke...
Vecina reverbova koje ja koristim su stereo..mono retko...nekada mono stavljam na drums cisto radi nekih licnih afiniteta ali dobijanje odlicne stereo slike se dobija kvalitetnim postavljanjem reverbova kao i panovanja istih...sto antisha rece...e sada odredjivanje duzine i kolicine reverba se mislim licno ne treba preterati jer 4-5ms predelaya je dovoljno i dosta jer ga treba postaviti i na druge instrumente takodje njegov int.treba biti vrlo mali jer se opet ostavlja mesta za druge stvari...

Sedanje reverba u mix je poseban tretman i ja ga licno isprobavam na vise nacina...
Jedan od njih je eq-isanje koji najvise odobravam i jacina reverba koja treba da bude prisutna ali kao sto neko rece da se ne primeti
eq-isanje mi je najbitnije jer se odredbom frekvencija postavlja reverb na tacnu lokaciju spektra i on MORA da sedne (podrazumeva se prethodno namestanje int. i kolicine)
Takodje velika stvar je blago dodavanje verba na mixeru na AUX-u jer se tom izvedbom dobijaju razliciti koncepti instrumenta na koji je verb dodan...najvise volim reverse verb koji mi na recimo kick dodaje i njegovu imaginarnu sliku okrenutog kicka tako da se na oko 1 khz stvara idealna stvar za napredovanje u pesmi
Velika stvar mi je recimo vokalno reverbisanje koje se kako Sandro kaze mora dodavati blago i obavezno je potrebno pustanje citavog mixa da bi se naravno culo kako to sve izgleda(zvuci)
Ne znam koristi li iko automatizaciju na reverbu jer je to mocan stvarcica?????

ANTISHA
07-12-2003, 08:46 AM
mozda san ja u krivu, ali mislim da proces koji je shot objasni nema nikakve veze sa plate reverbima tipa lexicon tipicnih za talijansku produkciju i za sladunjavi soft rock tipa toto, ali najbolje da on to dodatno pojasni?!

ok, za monokompaktibilnost se mogu donekle slozit. znan da je sve vise producenata ignorira, ali ja ne... jos uvik ne.

gustoca, punoca... je jedna od osnovnih karaketristika dobrih (skupih) jeka. stavis li dvije razlicite jeke na isti glas, neces osjetit veliku razliku dok ne ukjucis cili aranzman.
naravno da se vake stvari mogu nac u tutorialima i raznim knjigama (vidi: vladimir rackovic - muzicki tonski studio), a mogu se dat i konkretni primjeri, ali nebi se zeli dublje upustat u "religijske rasprave". ;)

Nikakvi plate reverbi, nego dark i bright halovi s razli?itim predelayima ( ?ak i vrlo dugim od 100 pa nadalje ms).A spomenija sam slu?ajno talijanejer su oni pop izmislili pa valjda o njemu sve i znaju,a Toto je sve osim sladunjav. Nije mi najdra?i, al budimo po?teni to su najbolji muzi?ari na svijetu, a produkcija jo? bolja, tu se da puno nau?it slu?aju?i o klasi?noj produkciji.
To za dvije razli?ite jeke na glas: pa da bi ih mogao do?ivit treba ih stavit u kontekst ostalog glazbenog tjela, a samostalno se mo?e stavit i 8, pa da ti se u?ini da dobr zvu?e.To je bar najbanalnije.

SandRob
07-12-2003, 11:51 AM
evo bas gledan po enciklopedijama i toto se navodi kao predstavnik soft rocka. mozda nekomu soft rock zvuci zestoko, ali meni zvuci sladunjavo.
i ne pise nigdi da su oni "najboji muzicari na svitu". njihov zadnji album sa obradama je izvrsno isproduciran i tu se nema sto rec, ali ja puno vise volin originalne izvedbe. naravno, to je subjektivno.

za talijane pise da su izmislili picu, njoke i pasta shutu, ali ne pise da su izmislili pop. :roll:

ANTISHA
07-12-2003, 12:57 PM
evo bas gledan po enciklopedijama i toto se navodi kao predstavnik soft rocka. mozda nekomu soft rock zvuci zestoko, ali meni zvuci sladunjavo.
i ne pise nigdi da su oni "najboji muzicari na svitu". njihov zadnji album sa obradama je izvrsno isproduciran i tu se nema sto rec, ali ja puno vise volin originalne izvedbe. naravno, to je subjektivno.

za talijane pise da su izmislili picu, njoke i pasta shutu, ali ne pise da su izmislili pop. :roll:

Ma ko ih sve ?ljivi,ajmo na ?evape ajvar i kapulu pa ?emo posli ?togod dobro izmixat.

Shot
07-12-2003, 01:09 PM
Joj kako ste se zapetljali po svemu i svacemu!

SandroB i Antisha - obojica ste djelomicno u pravu ali i niste.

Sto se tice talijanske produkcije tu Antisha ima pravo. Malo jaci reverb je karakteristika talijanskog popa. Dugacak reverb, vrlo gust i precizno equaliziran. To su neka obiljezja stila i ne treba ih uzimat zdravo za gotovo. Na primjer, postoje debate koliko reverbova koristiti u jednoj pjesmi. Neki zagovaraju pristup da se koristi samo jedan da bi se zadrzao isti ambijent unutar svih elemenata mixa, dok drugi vole stavljati razlicite reverbove na razlicite grupe zvukova (signala). Sto se tice talijanskog popa, tu se koristi vise razlicitih. Ali to ne znaci da bi na nekakvoj bluegrass country ili r&b pjesmi to bio dobar pristup!

Vidim da ste se zakacili i za gustocu reverba. Tu je pak Sandro u pravu. Upravo se reverbovi najvise razlikuju po svojoj gustoci i koloraciji. Gustoca reverba je mjera koliko su pojedini odjeci vremenski razmaknuti jedan od drugog. Ako je ta gustoca velika takve reverbove nazivamo "hall", a ako je reverb slabije gustoce to ze zove "plate". Plate osim male gustoce obicno ima i odrezane niske frekvencije spektra.
Na primjer, puno se pricalo o TC Native Reverb plug-inu kao jako kvalitetnom. S druge strane mnogi su smatrali taj reverb ekstremno losim. Zasto? Jer je jako male gustoce sto ga cini vrlo neprakticnim za vokale, dok je na elektricnim gitarama briljantan. Lexicon reverbovi pak godinama slove kao najbolji za vokale jer su gusci i dobre boje (iako ih danas TC sustize sa svojom serijom M koja je takodjer sjajna).

Mono kompatibilnost jos uvijek treba uzimati u obzir iako manje nego prije. Osobno mislim da se ne treba previse brinuti jer vecina reverbova je jos uvijek mono kompatibilna. Naravno, bilo koji reverb ako se dodatno provlaci kroz kojekakve stereo expandere gubi mono kompatibilnost. Ali neki put je upravo stos upotrijebiti ekstremno mono ne-kompatibilan reverb pa ga postaviti vrlo tiho u odnosu na suhi signal. To ne utjece bitno na mono kompatiblinost cijelog miksa a u stereu daje sjajan feeling.

Dalje... to ko je smislio pop je najkretenskija tema. Sto ako ja kazem da sam smislio beton, stolicu i oblake! Ja to tvrdim a vi sad o tome imajte svoje misljenje. Besmisleno!

Eon
07-12-2003, 02:21 PM

Ma ko ih sve ?ljivi,ajmo na ?evape ajvar i kapulu pa ?emo posli ?togod dobro izmixat.

onda aj dolazite u BanjaLuku na najbolji cevap na planeti zemlji :D

Pedja
07-12-2003, 02:52 PM

onda aj dolazite u BanjaLuku na najbolji cevap na planeti zemlji :D
Ja imam strava ajvar pa mozete i kod mene :D

SandRob
07-12-2003, 04:07 PM
za anitu i mene molim cevape od soje :roll:

ANTISHA
07-12-2003, 04:08 PM
Joj kako ste se zapetljali po svemu i svacemu!

SandroB i Antisha - obojica ste djelomicno u pravu ali i niste.

Sto se tice talijanske produkcije tu Antisha ima pravo. Malo jaci reverb je karakteristika talijanskog popa. Dugacak reverb, vrlo gust i precizno equaliziran. To su neka obiljezja stila i ne treba ih uzimat zdravo za gotovo. Na primjer, postoje debate koliko reverbova koristiti u jednoj pjesmi. Neki zagovaraju pristup da se koristi samo jedan da bi se zadrzao isti ambijent unutar svih elemenata mixa, dok drugi vole stavljati razlicite reverbove na razlicite grupe zvukova (signala). Sto se tice talijanskog popa, tu se koristi vise razlicitih. Ali to ne znaci da bi na nekakvoj bluegrass country ili r&b pjesmi to bio dobar pristup!

Vidim da ste se zakacili i za gustocu reverba. Tu je pak Sandro u pravu. Upravo se reverbovi najvise razlikuju po svojoj gustoci i koloraciji. Gustoca reverba je mjera koliko su pojedini odjeci vremenski razmaknuti jedan od drugog. Ako je ta gustoca velika takve reverbove nazivamo "hall", a ako je reverb slabije gustoce to ze zove "plate". Plate osim male gustoce obicno ima i odrezane niske frekvencije spektra.
Na primjer, puno se pricalo o TC Native Reverb plug-inu kao jako kvalitetnom. S druge strane mnogi su smatrali taj reverb ekstremno losim. Zasto? Jer je jako male gustoce sto ga cini vrlo neprakticnim za vokale, dok je na elektricnim gitarama briljantan. Lexicon reverbovi pak godinama slove kao najbolji za vokale jer su gusci i dobre boje (iako ih danas TC sustize sa svojom serijom M koja je takodjer sjajna).

Mono kompatibilnost jos uvijek treba uzimati u obzir iako manje nego prije. Osobno mislim da se ne treba previse brinuti jer vecina reverbova je jos uvijek mono kompatibilna. Naravno, bilo koji reverb ako se dodatno provlaci kroz kojekakve stereo expandere gubi mono kompatibilnost. Ali neki put je upravo stos upotrijebiti ekstremno mono ne-kompatibilan reverb pa ga postaviti vrlo tiho u odnosu na suhi signal. To ne utjece bitno na mono kompatiblinost cijelog miksa a u stereu daje sjajan feeling.

Dalje... to ko je smislio pop je najkretenskija tema. Sto ako ja kazem da sam smislio beton, stolicu i oblake! Ja to tvrdim a vi sad o tome imajte svoje misljenje. Besmisleno!

Ma sve je OK, samo si doslovno svatija ono za Pop, ja sam samo poku?ao kazat kako su u njemu talijani jedni od respektiraju?ih,-tu se da sve nau?it
i onda sam skratio misao, valjda i Sandro konta ?ta sam htio re?i i glede Tota. Drugi put ?u stavit navodnike, pa se ne?emo sporit oko gluparija.
I AJMO VI?E NA ?EVAPE I PIVO KOD EKIPE!
:beer:

Eon
07-12-2003, 09:22 PM
JA sam apsolutno ozbiljan dodjite :"Imate cevape od mene" :da:

Shot
08-12-2003, 03:31 AM
Pa kad smo kod cevapa...mogao bi nam malo razjasnit enigmu s tehnickim specifikacijama, performansama i to...

koja je razlika izmedju sarajevskih, banjaluckih, zenickih i sta ja znam kojih cevapa???? :lol:

koliko ulaza ima sarajevski cevap i jel banjalucki podrzava ASIO?

kVu
08-12-2003, 03:38 AM
Banjalucki definitivno podrzava asio... Najbolji drajveri... :ike:

MACI
08-12-2003, 08:00 AM
Samo zapamtite MUJINI drajveri za cevape u Banja Luci su najbolji!!! :ike:

ANTISHA
08-12-2003, 09:08 AM
Evo ima vam na www.?evapi.com novi update - 2.01 sad podr?ava i stand alone.Kupimo original nije skup,isporu?uju i baklave ko pojede vi?e od 50 i poklanjaju krvne pretrage u klinici po izboru.

SandRob
08-12-2003, 09:48 AM
obzirom da podrzavaju asio, dobro je uz njih imat i pravu literaturu:
fine art of mixing... (http://www.drinkboy.com/Library/BookList/FineArtOfMixingDrinks.html)

Eon
08-12-2003, 09:49 AM
Da da kao sto rece MACI Mujini cevapi su najjaci u banjaluci i to je istorijsko mesto...znaci ko dodje u BL ide kod MUJE pre nego sto je ista obavio u gradu...
Razlika Sarajevski i Banjalucki su u velicini Banjalucki su veci dok su Sarajevski mali ali vrlo ukusni takodje...e sada ne znam koliko ulaza ima sarajevski ali banjalucki top model je sa 16 ulaza i naravno podrzava ASIO izlazi su druga stvar :lol: (mono)

TOLJAGA
13-05-2004, 10:51 PM
Da, tako?e re?i tehni?aru da namo?i ulaze poprili?no, da budu topli i meki. E onda ?evapi sjednu "ko mu?ki na ?enski ulaz(?itaj:jack)"!!!
Ne treba ni jogurt zaboraviti naravno... :lol:

diviner
14-05-2004, 01:13 AM
Ej jogurt...jogurt ide uz Burek :!: ! Ma kokakolica uz cevape sjeda samo tako...to vam je inace jedan pravi primjer kako Bosna moze dobro saradjivati sa svijetom (u ovom slucaju sa Sjedinjenim Americkim Drzavama) ;) :lol: !

Pozdrav svim novopridoslima :arrow: !

I svaka cast svima koji su pomogli oko razjasnjenja definicije i termina "Primjena reverba"...

Dodacu:

Treba paziti kod mjesanja vise razlicitih tipova reverba, kako ne bi dolazilo to tkz interferencije, nezeljenog poklapanja i potiskivanja odredjenih frekvencija, harmonika (nema univerzalnog nacina, jer je sama priroda nastanka reverba u velikoj mjeri spontan i kompleksan proces, pa ostaje samo detaljno preslusavanje, na nesto glasnijoj razini)...

Slozio bih se s ostalima u vezi mono kompatibilnosti (treba voditi racuna, ali se ne treba nesto pretjerano sikirati oko toga)...to je zaostavstina proslih vremena, kada su mono uredjaji (kasetofoni, tranzistori) bili daleko vise u opticaju. Kada vec spomenu kasetofone (i mini linije), treba misliti o onim bliskim zvucnicicima spojenim, maltene, jedni do drugih, onako blisko, miksajuci stereo signal u mono (cesta je situacija slusanja muzike na taj nacin, drzeci mini liniju u vitrini, slusajuci je na vise od 3m udaljenosti) :idea: ! I tu se izvjesno pojavljuje slican fenomen, zvan potiranje faza signala...Btw. ja licno, nikada ne bih mogao nijednu muziku slusati na taj nacin (osim ako je u pitanju kafic, restoran)!

nixylive
14-05-2004, 06:30 AM
Pa kad smo kod cevapa...mogao bi nam malo razjasnit enigmu s tehnickim specifikacijama, performansama i to...

koja je razlika izmedju sarajevskih, banjaluckih, zenickih i sta ja znam kojih cevapa???? :lol:

koliko ulaza ima sarajevski cevap i jel banjalucki podrzava ASIO?

Ha ha. E ovo se zove profesionalna deformacija :lol:

nixylive
14-05-2004, 06:36 AM
Sad ste se malo uneozbiljili, ako, ali samo da kazem nesto vezano za one savete o reverbu sa pocetka. Meni je ono kao fizika, nista mii nije jasno, samo sam zagubljeno blenuo. Ma jedva sam procitao jer mi nista nije jasno. Dobro znam neke pojmove ali jedva.

Zanima me jel ste vi to sami naucili kroz rad ili vam je neko pokazivao. Kako se dolazi do takvog znanja o vi mocni i pametni audio tehnicari :wink:

Eon
14-05-2004, 08:53 AM
he he niko od nas nazalost (sa verovatnim izuzecima) nije to ucio u skoli a ponajmanje ja i za to mi je najvise zao.

Daleko sam od audio tehnicara a jos dalje od nekog strucnjaka. Sedi 2-3 sata i pusti loop sa nekim milim zvukom...uzmi 5-6-7-8-9-10....vrsta reverbova i isprobavaj pa ces i sam videti razliku u njima a i skontaces sve ovo o cemu smo pricali

TOLJAGA
14-05-2004, 02:20 PM
Ej jogurt...jogurt ide uz Burek :!: ! Ma kokakolica uz cevape sjeda samo tako...to vam je inace jedan pravi primjer kako Bosna moze dobro saradjivati sa svijetom (u ovom slucaju sa Sjedinjenim Americkim Drzavama) ;) :lol: !

Novoprido?li: Hvala mnogo!
Lijepo vam je ovde mogu ti re?i :P

Mada, ?evap ipak autohtono ide(?itaj:MORA) sa Jogurtom, a ne Cocacoooolom. To ti za Pizzu ipak sa?uvaj.

puRe
14-05-2004, 02:27 PM
[quote="diviner"]Ej jogurt...jogurt ide uz Burek :!: ! Ma kokakolica uz cevape sjeda samo tako...to vam je inace jedan pravi primjer kako Bosna moze dobro saradjivati sa svijetom (u ovom slucaju sa Sjedinjenim Americkim Drzavama) ;) :lol: !

Novoprido?li: Hvala mnogo!
Lijepo vam je ovde mogu ti re?i :P

Mada, ?evap ipak autohtono ide(?itaj:MORA) sa Jogurtom, a ne Cocacoooolom. To ti za Pizzu ipak sa?uvaj.

jogurt ne ide uz cevape...pivo ide...ili coca-cola...

diviner
14-05-2004, 03:29 PM
Znate kako kazu...ukusi su razliciti i o njima nema smisla raspravljati !

Zivjeli ;) !

nixylive
14-05-2004, 05:19 PM
he he niko od nas nazalost (sa verovatnim izuzecima) nije to ucio u skoli a ponajmanje ja i za to mi je najvise zao.

Daleko sam od audio tehnicara a jos dalje od nekog strucnjaka. Sedi 2-3 sata i pusti loop sa nekim milim zvukom...uzmi 5-6-7-8-9-10....vrsta reverbova i isprobavaj pa ces i sam videti razliku u njima a i skontaces sve ovo o cemu smo pricali

Onda ok. Jer tako se i ucim. Ma malo ste me uplasili sa svim onim izrazima i savetima. Moram samo nesto da pitam. Cesto pricate u hercima i sl. Gde se to uopste podesava. Do sad s enisam susretao s tim jer u Music Maker nema toga, tj. program to sam realizuje. Znam inace ti herci za sta su. Jednu za basove, srednje i visoke, ali kako i gde se to podesava.

Eon
14-05-2004, 09:09 PM
Moraces se malo baciti na profesionalnije stvari od Music Makera koji je amaterski program. Brzo ces shvatiti kako i sta se tu desava. To sto si rekao je tacno samo sto u profesionalnijim programima to sve stoji ali u preciznijim detaljima.

SandRob
14-05-2004, 09:15 PM
...ili coca-cola...

ja bi radije pepsi :roll:

Eon
14-05-2004, 09:24 PM
Ili coctu... :D

ali pivo mi najbolje ide uz cevape

TOLJAGA
14-05-2004, 10:03 PM
E vidi ga sad... I on je za pivo uz ?ev.
Jo? mi ka?i da naru?uje? veliku porciju mjesto sega-giga-mega KOMBINACIJE S KISELIM MLIJEKOM. Pa to i Novosa?ani koji odu u Banjalu?anku u Jevrejskoj zanju da je najljep?e za naru?it, a ?to napravi ruka bosanca :lol: :lol: :lol:
Pivo bih ja ipak rezervisao za prase s ra?nja.(Imam osje?aja da o ovoj temi dikutuju samo 100 kila?i :wink: Mislim , zajedno sa monitorom ako se mjerimo - 17" min.)

TO SARMA!

kVu
14-05-2004, 10:38 PM
Uz cjevape moze sta oces... ;)

Eon
15-05-2004, 12:32 AM
Dobro narucim sto vecu porciju ali popijem i dva piva :roll:

Benx
07-06-2004, 11:49 PM
Mujini cevapi u BL su strahota dobri.

Ko je dir'o u TOTO?!!! Taj je gluh ko top (ne uzeti za ozbiljno)!

a dobri su reverbi, narocito kad ubodes kako triba

nixylive
08-06-2004, 10:05 PM
Moraces se malo baciti na profesionalnije stvari od Music Makera koji je amaterski program. Brzo ces shvatiti kako i sta se tu desava. To sto si rekao je tacno samo sto u profesionalnijim programima to sve stoji ali u preciznijim detaljima.

Ma znam. Precicu na bolji program, ali ovaj radi sa onim semplovima koje samo redjas pa zbog toga sam jos na njemu, inace kad pocnem da snimam ono sto sviram, stvar ce biti malo drugacija. Kad te semplove stavim u Cubase, mnogo se bolje cuje nego u MMaker.

Eon
09-06-2004, 12:26 AM
samo napred, svaka cast :wink: