View Full Version : space
Planiram napraviti kontrolnu sobu, jer ju nikad nisam imao, a (naravno) bez nje se ne mo?e....bez nje ne mogu raditi zvuk u realnom vremenu.....nego:snimi, stani, preslu?avaj, ?timaj.......Nju bi izgradio u obliku trokuta.....obadva zvucnika bi i?la iz jedne plohe tog zida(trokuta), a ja bi sjedio u ?o?ku......da li je to ispravno.....hocu li tako dobiti deformaciju zvuka.....i sve one spike o space-sound continumu?........i kako bi najbolje mogao "istreshati" taj projekt (istreshati-?to manje novca potro?iti). Samo mi je bitno - da ja mogu zatvoriti vrata te sobe i ne cuti zvuk ?to dolazi izvana.....Koji je materijal dobar za izolaciju zvuka.....ne spominjite gipsane ploce----preskupo..........ja bi vi?e neku ovakvu verziju: tepih-drvo-sloj stiropora-drvo-pa opet tepih........
Dajte mi svoj predlog......budite kreativni.........thanx!
stvarno nekad pretjerujem.......i sa glupim i pametnim pitanjima.............moram malo vi?e slu?at(?itat), a manje pitat............. :oops:
Boskovic
20-11-2003, 11:25 PM
Dajte mi svoj predlog......budite kreativni.........thanx!
Nema ti tu kreativnosti stari. Pametnije cike od nas se evo decenijama bave akustikom prostora spram zadatog cilja (nearfield, recording, live death prostor, open...) zato udri malo po searchu po sajtu i obidji i malo net. Evo jednog linka
http://ozren_bilan.tripod.com/index.htm
Kad skontash elementarne pojmove o zvuku i problemima koji se pojavljuju onda cesh i sam (a shto ti je inace moj predlog!) odloziti pravljenje te sobe na "neko" vrijeme, i traziti da ti izbrishemo iz posta ovu ideju o trouglastoj sobi :wink:
Aj zivio!
SandRob
20-11-2003, 11:27 PM
baci oko ode (http://www.saecollege.de/reference_material)
Trokutasta soba - NE!
Zasto? Zato sto ti onda moras sjediti u kutu sobe a to je najgora moguca pozicija. U kutevima se pojavljuje pojacanje niskih frekvencija. Zasto se obicno postavljaju bass trapovi u kuteve? Upravo zbog toga! Radije napravi pravokutnu prostoriju i smjesti u sva 4 kuta jednostavne bass trapove. To moze biti jednostavna okrugla spuzva, valjak promjera barem 30 cm.
A sto se tice te varijante da ne radis s gips plocama, nego radije ides na varijantu s drvetom i tepisima - to ti je vjerovatno skuplje! Ko je rekao da bas moras postavljati gips ploce? Postavi tanke panel ploce (panel = medijapan = MDF) i iza njih postavi mineralnu vunu. Ne znam kakve su cijene u srbiji, ali mogu reci cijene u hrvatskoj kakve su tim materijalima.
Racunajte da je 7.6 kn = 1 euro...
Tapisoni se obicno prodaju iz role na metar. 4 metra siroka rola, 1 metar kosta oko 60 kn. Naravno, onaj tapison od 1 do 2 cm debljine. Sve tanje kao da i nije postavljeno.
Gips ploce su po kvadratu oko 18 kn
Mineralna vuna je...pazi sad... 7 kn po kvadratu
Panel ploce su oko 15-25 kn po kvadratu (ovisno o debljini)
Varijanta s tapisonima uopce nije neko rijesenje. A da ne govorim da tapisoni jaaako slabo izoliraju frekvencije ispod 500 hz.
Usporedbe radi, da stavis mineralnu vunu na zid i pokrijes ju panelima to ti izolira frekvencije cak do 70 hz.
Da......gledao sam malo i istra?ivao i shvatio.....moja trash varijanta ne dolazi u obzir.....ho?e li kontrolna soba 2 sa 3 metra biti dovoljna....jer ova druga(?to planiram za studio)je ve?a(cca 4 sa 3 m).....?uo sam da je bolje imati ve?u kontrolnu sobu, ali mene pati to ?to se osim studia i snimanja u istom prostoru moraju odr?avati probe mnogih bendova....
Mozes napraviti koliko god hoces veliku reziju, al sve ce se odraziti na zvuk! I takodjer, bez obzira koliko ti je velika prostorija, ona ce zvucati bolje ako je akusticki tretirana nego da ju ostavis golih zidova.
S malim prostorijama je jedini problem da su vrlo neprecizne u bass podrucju. Naime, potrebna je odredjena distanca "glave" od monitora i od svih zidova da bi se valovi dugih longituda (niske frekvencije) razvili u prostoru. Ako tog prostora nema u miksu ces podizati bassove, tako da kada mix poslusas negdje drugdje mozda shvatis da ima previse bassa. Ili se moze pak dogoditi da uhvatis neki stojni val u poziciji gdje slusas pa "prenabrijes" odredjeno frekvencijsko podrucje.
Sto ti se tice druge prostorije, ako mislis tamo stavljati bend da odrzava probe, moras to dooooobrooo izolirati. Ako imas u blizini nekakve susjede, pozalit ces. Da bi zagusio zvuk da ne izlazi iz prostora trebat ces graditi svoje zidove od gips ploca s mineralnom vunom izmedju i to tako da te konstrukcije budu barem 20 cm debljine.
Postoje dvije bitne stvari - izolacija i akustika. Izolacija je ono sto ce ti trebati da zvuk iz tvog prostora ne izadje van susjedima (to trebas napraviti u "studiju"), a akusticki tretman je ono sto trebas napraviti da u prostoriji dobijes izbalansiran i kvalitetan zvuk (ono sto ti trebas u "reziji")
:) :) :) ?to se tice susjeda....nije frka jer se tamo odr?avaju probe ve? dugih 10 godina.....jedino ?to trebam izolirati je re?ija(izolirati ju od studia).....zna?i re?iju bi trebao graditi(po?to ona jo? ne postoji)od gipsanih plo?a i vune, dupli debeli prozor i tapacirana vrata.....da'l je tako?
E to ?to mi govori? o basevima i prenabrijavanju....ho?e li se to dogoditi u prostoriji 3 sa 3 metra ili da obavezno ?irim vidike i teritorij :) .....?to se ti?e gradnje - to poku?avam napraviti ?to kvalitetnije, jer ?u jednoga dana imati i kvalitetnu opremu s kojom ne?u mo?i ni?ta, ako je prostor u k****.....a ovako mo?e? kompenzirati....
Mozes. Samo izbegni paralelne zidove, odradi akustiku kako treba, velicina sobe nikad nije bila problem, cak stavise, mislim da je bolje raditi u maloj sobi.
Gle, soba je mala i s tim se nosis. Sad treba smislit dobar nacin kako to okrenut u svoju korist. Bilo bi super ako bi mogao nekako nactrat dimenzije prostorije i naznacit gdje su vrata i prozori.
Onako napamet, ako hoces dobru izolaciju izmedju dvije prostorije najbolje bi bilo kad bi izgradio svoj zid/vrata. Sandwich konstrukcija od nekoliko slojeva gips-ploce, mineralne vune i zraka.
Napravi skicu pa ju zakaci na neki post ovdje pa cemo vidjet.
:)
SandRob
24-11-2003, 01:14 PM
Mozes. Samo izbegni paralelne zidove, odradi akustiku kako treba, velicina sobe nikad nije bila problem, cak stavise, mislim da je bolje raditi u maloj sobi.
ma velicina sobe je najbitnija i bolja je veca nego manja.
medjutin, ako je ona vec izgradjena onda nemas izbora, ali ako nije obavezno moras postovat omjere zidova. u knjizi ozrena bilana - akustika prostora postoje omjeri za mala studija do odredjene litraze. neznan napamet, jerbo mi je knjiga u jednega doticnega tipa :wink: , ali mislin da bi omjer treba bit:
1 : 1,25 : 1,6
shot, ispravi me ako san fali omjer :roll:
ooooops, da izbjegnemo nesporazum, gluha soba u kojoj se snimaju samo vokali i sl. moze bit mala i ako je dobro zdenfana moze bit ko bog.
...ali mislin da bi omjer treba bit:
1 : 1,25 : 1,6
Bravo majstore!
Tocno, sjedi PET!!
To je takozvani Bonnelov kriterij. Neki papak iz dalekog nam Brazila pod imenom Bonello je smislio da odnosi dimenzija moraju biti 1:1.24:1.59 sto se u praksi zaokruzuje na 1:1.25:1.6
Ima i drugih pravila, recimo Laudenovo pravilo glasi 1:1.4:1.9
i bla bla bla...
:wink:
Ad Fines
27-01-2004, 10:44 PM
JA se narode selim u nov prostor. :?
Zapravo radi se o tome da mi prostor od studija dobiva novo ime a to je "kupatilo" a tzv. rezija "spavaca soba". Ovo ljeto je moj stari gradio garazu i njoj u sklopu brdo prostorija(5). Rekao je da te svoje "vrangulije" selim u novi prostor(a i moja zena se s njim slozila). Sad sam u totalnom k****. :twisted: :twisted: :twisted: :?
I studio i rezija su bili odlicno prilagodjeni i meni i oko mene. Buka iz studija se gotovo i nije cula kad se lupa bubanj. Ma mogao sam ga snimat i u ponoc. A sad to sve moram srusit. J**** ti zivot al je cudan. Vidio sam da ovdje ima ljudi koji su voljni pomoci pa bi molio nekog da mi sto prije i sto konkretnije kaze i da mi da koji savjet za uredjenje novog prostora. Ja vec nesto motam po glavi al trebam i vas jer kad sam sam slagao svoju prvu prostoriju dugo je trajalo, a sad mi se cini da bi mogao biti puno brzi.
Radi se o golim zidovima.
Sutra cu izmjerit pa cu vam javit dimenzije.
:wink: Hvala :D
Ad Fines
27-01-2004, 10:52 PM
Zaboravio sam se pozalit jos na to da ce nov prostor biti puno manjih dimenzija,a toga me najvise strah.
Do sad je rezija imala 15 kvadratnih metara a studio 8.
S obzirom da ces radit sve ispocetka, odi na ovaj site i tamo su pravi freakovi koji ti mogu najbolje pomoci:
John L. Sayers (http://johnlsayers.com)
To je NAJbolji site za gradnje studija. Drzi ga taj tip John koji je tata-mata.
Nakon sto pregledas sve fotke (obrises sline s tastature), odi na forum di mozes poslati svoje nacrte i javit ce ti se netko od power-usera koji ce ti sve objasniti.
Daj si malo vremena i sve ces skuzit!
Ad Fines
29-01-2004, 11:15 PM
E moj SHOT , znao sam da ces se prvi javit jer imas za ovakve stvari petlje(muda)!
Pregledat cu a ti molim te javljaj se kad budes mogao na moje nove upite vezane za uredjenja.
Veliki pozdrav
Tiki the Boyler
24-01-2005, 11:40 AM
I sta na kraju bi sa Filetovom rezijom?!
evo nisam dugo bio tu...Nisam gradio ni?ta, nego sam iskoristio jednu veliku sobu 4 sa 5m i nju sad koristim ko re?iju...dok mi je gluva soba...ona varijanta:kartoni od jaja, spu?ve, kamena vuna itd...i dosta sam zadovoljan....bubanj mi ispada dosta dobro...za razliku od nekih studija u Zagrebu u kojima sam bio i koji su akusti?ki tretirani "po pravilima"...meni bubanj ispada jo? i bolje....Ne mislim na produkciju(to ovisi o osobi), nego ba? o tome da li se prostor ?uje...dok su i gitare dobre a i vokali....sve onda poslije ovisi o meni.....sa prostorom sam zadovoljan.....jedino ne ku?im bas-trapove....osjetim da se u kutovima skupljaju niske frekvecije, ali kako se to odra?ava na zvuk koji snimam i ?ta ?u posti?i instaliranjem bas- trapova(znam kako se to radi)?
Tiki the Boyler
31-01-2005, 03:41 PM
Pa smirices to neugodno tutnjanje koje se javlja u uglovima... Tacnije nastaje tu negdje a cuje se (itekako) u cijeloj prostoriji.
Dakle, stavis bass trap i nema muljanja prilikom snimanja/slusanja... Bas je precizan kontrolisan i upravo tamo gdje treba da bude...
Tako nekako...
thanks....nisam imao u vidu da se to stvaranje tutnjanja odra?ava na cijelu prostoriju.....Kad iz zajebancije snimam neku probu benda sa jednim mikrofonom, onda ga postavim malo prema kutu, tak da snimka ima vi?e basa..hehe
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.