Log in

View Full Version : XP...

Eon
17-11-2003, 05:15 PM
jel ne moze solo da se instalira...mora na 98 ili na 2000???

Mogli
17-11-2003, 05:38 PM
Moze da se instalira solo i ja sam to uradio. Instalacija na 98-cu se zove prljava instalacija i ona sa sobom nosi neke bug-ove. Ja sad imam cisti XP i iznenadjen sam kako lepo radi.

Eon
17-11-2003, 05:40 PM
ajde objasni kako...kada ga zelim instalirati kaze cannot run this program in DOS mode....nisam nasao nikakav Bootdisk za XP....znaci zelim instalaciju na formatiran disk...samo XP i nista vise

BTW:mozda sam baksuz nabavio Xp koji je samo upgrade verzija...aj pogledajte molim vas da li imate na instalacionom od XP-a make boot disk za XP

Mogli
17-11-2003, 06:03 PM
A:\ F: (enter)

F:\ CD i386

F:\ i386 winnt.exe

U ovom slucaju F mi je cd rom. Uradi ovako.

Eon
17-11-2003, 06:18 PM
bad command or file name

idekius
17-11-2003, 06:42 PM
Aaaaaaa????? Kakav bre crni DOS???? Ne zajebavajte se... XP je butabilan, sto znaci namestis u bios-u da bootuje sa CD-a i restartujes racunar! Nikakve flopy diskete i DOS komande! Kada pita za one scasi uredjaje i gluposti, kliknes na F5 da bi ti XP instalirao u standard PC mod-u umesto u ACPI !

Boskovic
17-11-2003, 07:00 PM
Iskljucivo "clean install" i obavezan tweak XP-a.

ACPI ili StandardPC to vec zavi od ploce i kartica koje se koriste, i tu se "lome koplja" shta je bolje

Eon
17-11-2003, 07:03 PM

ACPI ili StandardPC to vec zavi od ploce i kartica koje se koriste, i tu se "lome koplja" shta je bolje

sta je tweak xp-a???
kako da znam sta mi je bolje za pulsar i abita th7II???

SandRob
17-11-2003, 10:10 PM

sta je tweak xp-a???
kako da znam sta mi je bolje za pulsar i abita th7II???

ne treba ti ni dos ni win98. dovoljan ti je instalacijski cd od xp-a!!

iskjuci u biosu plug&play.
namisti u biosu da ti boota sa nekog cd-a i u njega stavi instalacijski cd od xp-a.
kad ti se bude diza system pitat ce te da pritisnes bilo koji butun, ako zelis da ti boota sa tog cd-a.
dakle, pritisni tad bilo koji butun.

na samom pocetku instalacije (kad te u dnu bude nesto pitat za SCSI) samo stisni f7.

nakon toga samo slijedi instalaciju, sve je vrlo jednostavno. imas mogucnost i formatiranja diskova i participiranja.... samo pazi da stogo ne izbrises sa diskova!!

btw: neko sugerira da se formatira u FAT32, ali ja san formatira sve na NTFS i neman nikakega problema.

e da. tweakat znaci "optimalizirat". javi kad instaliras xp, pa cemo zajedno stipat!! :wink:

SandRob
17-11-2003, 10:41 PM
evo liste tweakinga koje ja radim.
bilo bi lipo da se znalci ukjuce sa primjedbama, sugestijama i sl...

flashiraj BIOS na zadnju verziju (na svoj rizik).
(BIOS) ukjuci: PCI 2.1 Support.
(BIOS) iskjucit: Plug & Play OS, Power management, USB Support...

1. Processor scheduling stavi na background services (ovo je jako vazno).
Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Performance Settings > Advanced Tab > Background Services

2. Visual effects stavi na minimum.
Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Performance Settings > Visual Effects Tab > Adjust for best performance
(btw: ja onda pribacin na custom i ukjucin samo use common task in folders)

3. iskjuci Desktop Background Image
Right Click Desktop > Properties > Desktop Tab > Background None

4. iskjuci Screen Saver
Right Click Desktop > Properties > Screen Saver > None

5. iskjuci Fast User Switching
Start > Settings > Control Panel > User Accounts > Change the way users log on or off > Untick Use Fast User Switching

6. iskjuci Power Schemes
Start > Settings > Control Panel > Power Options > Always On > Turn off monitor and turn off hard discs to Never

7. iskjuci Hibernation
Start > Settings > Control Panel > Power Options > Hibernate > Untick Hibernation

8. aktiviraj DMA na Hard Diskovima/CD ROMS
Start > Settings > Control Panel > System > Hardware > Device Manager > IDE ATA/ATAPI Controllers > Right Click Primary IDE channel and Secondary IDE channel > Properties > Advanced Settings Tab > Transfer Mode to "DMA if available" for both devices.
(ovo je vazno)

9. iskjuci System Sounds
Start > Settings > Control Panel > Sounds and Audio Devices > Sounds Tab > Sound Scheme to None.

10. Do Not Map Through Soundcard
Start > Settings > Control Panel > Sounds and Audio Devices > Hardware Tab > (highlight your soundcard from the list) > Properties > Audio Devices > (highlight your soundcard from the list) > Properties, and check the "Do not map through this device" checkbox.

11. iskjuci System Restore
Start > Settings > Control Panel> System > System Restore Tab. Tick the "Turn off System Restore on all Drives"
(ovo je vazno)

12. iskjuci Automatic Updates
Start > Settings > Control Panel> System > Automatic Updates > Turn off automatic updating. I want to update my computer manually

14. iskjuci Error Reporting
Start > Settings > Control Panel> System > Advanced > Error Reporting > Disable Error Reporting

15. iskjuci Remote Assistance
Start > Settings > Control Panel> System > Remote > Untick Allow remote assistance invitations to be sent from this computer

16. fixiraj Swap File (Virtual Memory)
Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Performance Settings > Advanced > Virtual Memory Change > Custom Size. stavi najmanju i najvecu na istu vridnost.
(btw: ja san dosta vrimena radi sa iskjucenin swap fileom bez problema. cak mi se cini da mi je system bio brzi)

18. iskjuci Offline Files
Start > Settings > Control Panel > Folder Options > Offline Files Untick "Enable Offline Files"
(ovo i ne moras - ja ne cinin)

19. iskjuci Remote Desktop
Start > Settings > Control Panel > System > Remote > Untick "Allow users to connect remotely to this computer"

20. iskjuci Internet Synchronise Time
Start > Settings > Control Panel > Date and Time > Internet Time > Untick "Automatically synchronize with internet time server"
(mislin da nemoras ni ovo)

21. iskjuci Hide Inactive Icons
Start > Settings > Taskbar and Start Menu > Taskbar TAB > Uncheck "Hide Inactive Icons"

22. iskjuci Automatic Desktop Cleanup Wizard
Start > Settings > Control Panel > Display > Desktop > Customise Desktop > Untick "Run Desktop Cleanup Wizard every 60 days"

23. iskjuci NTFS Last Access Time Logging (samo NTFS)
Start > Run > regedit > HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlSet > Control > Filesystem. Add a new DWORD-value NtfsDisableLastAccessUpdate and set value to 1.

24. iskjuci Creation of DOS Compatible 8.3 filenames (samo NTFS )
Start > Run > regedit > HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlSet > Control > Filesystem. Set the NtfsDisable8dot3NameCreation to 1.

25. iskjuci CDROM Autoplay
Start > Run > regedit > HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlSet > Services > Cdrom. Set AutoRun to 0.

26. iskjuci Notification Area Balloon Tips
Start > Run > regedit > HKEY_CURRENT_USER > Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Explorer > Advanced. Create a new DWORD value called EnableBalloonTips and set to 0.

27. iskjuci Disc Indexing Service
Right Click Start > Explorer > Right Click Each Disc > Properties > Untick "Allow Indexing Service to index this disc for fast file searching".

28. iskjuci nepotrebne Startupe
Start > Run > Typing "msconfig" > Startup > untick any items you don't need.

29. namisti Hardware Graphics Acceleration na FULL
Right click Desktop > Properties > Settings > Advanced > Troubleshooting > Hardware Acceleration > to full.

30. unistaliraj Microsoft Messenger
c:\windows\inf\sysoc.inf > "msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7" > remove word 'hide' > Control Panel > Add/Remove Programs > Uninstall Messenger.

31. iskjuci Write Caching On The Disk
Right click My Computer > Properties > Hardware > Device Manager > Disk Drives > Properties > Untick "Enabled Write Caching On The Disk".
(ovo je vazno za pulsar)

32. iskjuci nepotrebne Servicese
Start > Run > Type "services.msc"

Alerter - Disabled
Application Layer Gateway - Service Manual
Application Management - Manual
Automatic Updates - Disabled
Background Intelligent Transfer - Manual
ClipBook - Manual
COM+ Event System - Manual
COM+ System Application - Manual
Computer Browser - Disabled
Cryptographic Services - Automatic
DHCP Client - Automatic
Distributed Link Tracking Client - Disabled
Distributed Transaction Coordinator - Disabled
DNS Client - Automatic
Error Reporting Service - Disabled
Event Log - Automatic
Fast User Switching Compatibility - Disabled
Help and Support - Automatic
Human Interface Device Access - Disabled
IMAPI CD-Burning COM Service - Manual
Indexing Service - Disabled
Internet Connection Firewall (ICF) / Internet Connection Sharing (ICS) - Automatic
IPSEC Services Manages - Disabled
Logical Disk Manager - Automatic
Logical Disk Manager Administrative Service - Manual
Messenger - Disabled
MS Software Shadow Copy Provider - Manual
Net Logon - Disabled
NetMeeting Remote Desktop Sharing - Manual
Network Connections - Manual
Network DDE - Manual
Network DDE DSDM - Manual
Network Location Awareness (NLA) - Manual
Norton AntiVirus Auto Protect Service - Disabled
NT LM Security Support Provider - Manual
Performance Logs and Alerts - Manual
Plug and Play - Automatic
Portable Media Serial Number - Disabled
Print Spooler - Automatic
Protected Storage - Manual
QoS RSVP - Manual
Remote Access Auto Connection Manager - Disabled
Remote Access Connection Manager - Manual
Remote Desktop Help Session Manager - Manual
Remote Procedure Call (RPC) - Automatic
Remote Procedure Call (RPC) Locator - Manual
Remote Registry - Disabled
Removable Storage - Manual
Routing and Remote Access - Disabled
ScriptBlocking Service - Disabled
Secondary Logon - Disabled
Security Accounts Manager - Disabled
Server - Automatic
Shell Hardware Detection - Disabled
Smart Card - Disabled
Smart Card Helper - Disabled
SSDP Discovery Service - Manual
System Event Notification - Automatic
System Restore Service - Disabled
Task Scheduler - Disabled
TCP/IP NetBIOS Helper - Disabled
Telephony - Automatic
Telnet - Manual
Terminal Services - Manual
Themes - Disabled
Uninterruptible Power Supply - Disabled
Universal Plug and Play Device Host - Disabled
Upload Manager - Manual
Volume Shadow Copy - Disabled
WebClient - Disabled
Windows Audio - Automatic
Windows Image Acquisition (WIA) - Disabled
Windows Installer - Manual
Windows Management Instrumentation - Disabled
Windows Management Instrumentation Driver Extensions - Manual
Windows Time - Disabled
Wireless Zero Configuration - Disabled
WMI Performance Adapter - Disabled
Workstation - Disabled

Mogli
17-11-2003, 10:56 PM
Aaaaaaa????? Kakav bre crni DOS???? Ne zajebavajte se... XP je butabilan, sto znaci namestis u bios-u da bootuje sa CD-a i restartujes racunar! Nikakve flopy diskete i DOS komande! Kada pita za one scasi uredjaje i gluposti, kliknes na F5 da bi ti XP instalirao u standard PC mod-u umesto u ACPI !

Namestio sam Bios da on prvi pokrene instalaciju, ali nije radilo. Verujem da je to najjednostavnije resenje, cemu uvek i tezim, ali nazalost praksa je poneki put drugacija. Mozda mi instalacioni disk ne valja, ali ja sam mu dao po Dos-u i za pet sekundi je krenula instalacija.
Inace i386 je naziv direktorijuma drugog po redu sa instalacionog diska XP-a, pa je Eone moguce da je kod tebe drugi broj u pitanju. To mozes videti isto iz dos-a u Helpu, sta ti pise, ako vec ne mozes da pristupis cd-u. Inace momci su u pravu sto se tice butabilnosti XP-a, tako da bi najbolje bilo da ih poslusas.

Eon
18-11-2003, 12:13 AM
Sandro svaka cast na tweakingu mene :lol:
Ovo cu da odradim ali nazalost nece da instalira XP...izgleda nije butabilni..sutra cu da uzmem novi pa se javljam sa podacima i tweakovanjima..nece ni ovaj fazon Moglijev tako da moram da uzimam novi definitivno

Mogli
18-11-2003, 12:56 AM
Koliko imas particija na disku?

Eon
18-11-2003, 01:01 AM
dve jedna 5GB a druga 35GB

Mogli
18-11-2003, 01:13 AM
Pa jesi li mu dao ?

A:\ E:

E:\ CD i386 (ili drugi broj)

Eon
18-11-2003, 11:01 AM
jesam F:(jer mi je to cd) i taj broj(386)koji drugi...???

Eon
18-11-2003, 05:24 PM
Citavu sam Banja luku preorao i nasao sam samo na disketama boot ali isto je...pa sam digao sistem i evo instalira se XP ali nisam nigde imao pitanje za SCSI jos cekam...evo finalizing installation

edit:sranje instalirao sam u ACPI modu (nigde mi nije bilo pitanje sa SCSI-jem da stisnem f7)...jel se moze u windowsu negde to promeniti

SandRob
18-11-2003, 05:37 PM
ma, to ti je bilo vrlo kratko na samom pocetku. pisalo ti je dole u kutu! nije bilo neko posebno upozorenje koje je cekalo da ti odgovoris.

ali nema veze! instaliraj tako kako je. ako ti se u roku od 5-6 dana sfp svaki put bude diza bez nekakvih upozorenja da ti fali serijski broj, ostavi tako i bog te veseli - jos i bolje.

ja sam se vec sa dvi konfiguracije uvjeri da mi pulsar bolje radi kad je manje irq-ova, ali ima ljudi koji kazu da im radi u oba moda podjednako.

ako te bude zajebavalo, izgubit ces ponovo 2 ure vrimena i lipo sve priinstalirat, samo ces pazit da na pocetku zviznes f7!

Eon
18-11-2003, 05:39 PM
e ok...probacu ovako par dana pa ako bude problema onda aj Jovo nanovo

SandRob
18-11-2003, 05:56 PM
e ok...probacu ovako par dana pa ako bude problema onda aj Jovo nanovo

jedini problem koji mozes imat je da ti se svakih 5 dana (u prosjeku), kod otvaranja sfp-a pojavi to upozorenje da fali serijski. to ces samo ignorirat. dakle, nije to bas neki problem :)
ako ne zelis ama bas nikakav problem, onda ces reinstalirat xp u standard pc mode.
ma, mozes ti updateat konpjuter u standard pc mode vrlo jednostavno i naknadno, ali ce ti se onda javit neki drugi problemi! da sad ne duljim, ako ti sve bude radit neka ti stoji kako je, ako te bude zajebavat lipo ces priinstalirat.

Eon
18-11-2003, 06:07 PM
hvala ti

Mogli
20-11-2003, 11:19 AM
Pa ne znam je si li sad instalirao solo XP?

Eon
21-11-2003, 11:01 AM
jesm jesam...digao sam sistem sa bootabilnih disketa(6 komada) tweakovao(malo pretweakovao zbog networka)...sve sam ono sandroovo doslovno istweakovao i izgubio network sa drugim racunarom....ali vratio sam na staro....pulsar mi stoji na sredini ploce sto sam cuo od mnogih da je za creamware najbolje....ne mesa se nisacim i radi kao Bog...XP jos bolje...jos jednom zahvala :wink:

SandRob
21-11-2003, 11:14 AM
jesm jesam...digao sam sistem sa bootabilnih disketa(6 komada) tweakovao(malo pretweakovao zbog networka)...sve sam ono sandroovo doslovno istweakovao i izgubio network sa drugim racunarom....ali vratio sam na staro....pulsar mi stoji na sredini ploce sto sam cuo od mnogih da je za creamware najbolje....ne mesa se nisacim i radi kao Bog...XP jos bolje...jos jednom zahvala :wink:

jesi u standard pc ili acpi?

Eon
21-11-2003, 11:31 AM
ACPI...samo cekam da nesto zaserenda....ali za svo cudo jos nista

SandRob
21-11-2003, 01:00 PM
ACPI...samo cekam da nesto zaserenda....ali za svo cudo jos nista

ja nisan ima dobra iskustva. sa 2 razlicite konfiguracije san ima isti problem(cic), ali ne znaci da ces ga i ti imat. 8)
ko zna o cemu to ovisi :?

btw: ako ti se, kod podizanja pulsara ili otvaranja projekta, javi taj dijalog koji trazi serijski javi! bas san kurijozan :roll:

Eon
21-11-2003, 04:18 PM
za sada se ne javlja nista...startuje ga vrlo brzo....javicu ako dodje do problema sa obzirom kakve sam "srece" bice ih 8)

SandRob
21-11-2003, 04:48 PM
za sada se ne javlja nista...startuje ga vrlo brzo....javicu ako dodje do problema sa obzirom kakve sam "srece" bice ih 8) nece

Eon
21-11-2003, 06:47 PM
nadam se :roll: