View Full Version : Redukcija Shuma
idekius
16-11-2003, 03:55 PM
Sta koristite za filtraciju shuma na traci? Koliko filtrirate shum?
Ja koristim dobri stari soundforge noise reduction 2.0, selektujem sam pocetak trake, gde je cist sum, obicno koristim preset "defult for fast computers with auto capture" i zatim ga dostelujem da shum skine negde do otprilike -81, -85 db zavisno od trake koju obradjujem jer mora da se vodi rachuna da se zvuk na traci ne osteti, na kraju,kada su sva podesavanja gotova, kazem -all sample data, preslusam taraku i uporedim sa originalom i ako sam zadovoljan kliknem O.K. Sa midijem koji je prebacen u audio ,naravno, redukcija shuma nije ni potrebna, ali na trakama na kojima je snimljena gitara, bass gitara, glas... cesto je potrebna takva intervencija.
Kako vi to radite? Mozda postoji bolji nacin...
Boskovic
16-11-2003, 05:00 PM
Ja sam iz nuzde (poshto sam imao brdo shuma) koristio/koristim i sad Waves XNoise. OK je do jedne mjere, ali kako je kod nekih mojih snimaka bilo grdilo shuma (Live, bezvezni micovi, shum u sobi), znao sam da ubijem shum ali i snimak
idekius
16-11-2003, 05:18 PM
Ja sam iz nuzde (poshto sam imao brdo shuma) koristio/koristim i sad Waves XNoise. OK je do jedne mjere, ali kako je kod nekih mojih snimaka bilo grdilo shuma (Live, bezvezni micovi, shum u sobi), znao sam da ubijem shum ali i snimak
Probao sam Waves XNoise... Nije to O.K.... Probaj ovo sto sam gore opisao jer je sigurno bolje. Medjutim, mora da postoji i bolji nacin.
Nikad ne koristim noise reduction... Osim eventualno neki put, noise gate, da ubijem floor ako mi zasmeta... Cak, stavise, mislim da spoljni sum cesto ume da da smeka celoj stvari...
SandRob
16-11-2003, 05:59 PM
koji shum? di je taj shum? ja ne cujen nikaki shum?
idekius
16-11-2003, 06:08 PM
Nije valjda da nikada ne pokupis shum kada recimo snimas gitaru??? Pa sama gitara ima svoj shum, do duse to zavisi i od boje i od kombinacije magneta koji se koriste, ali cak i LesPaul i Fender Strat imaju svoj shum, ne bas tako mali da bi smeo da se ostavi u pesmi. Da ne pricam o shumu koji moze da se javi kada se ozvuci pojacalo. Bez obzira sto se u te svrhe obicno koriste manji lampashi, ali shuma ipak ima.
sum moze biti i pozitivan...nekako pridodaje prirodnosti citavog kompleksa....ali naravno ne u prevelikoj kolicini...
Treba biti narocito oprezan sa redukcijom jer se moze sjebati sve
Dobro de ne istichi prednosti svog pulsara :wink:
SandRob
16-11-2003, 10:09 PM
Nije valjda da nikada ne pokupis shum kada recimo snimas gitaru??? Pa sama gitara ima svoj shum, do duse to zavisi i od boje i od kombinacije magneta koji se koriste, ali cak i LesPaul i Fender Strat imaju svoj shum, ne bas tako mali da bi smeo da se ostavi u pesmi. Da ne pricam o shumu koji moze da se javi kada se ozvuci pojacalo. Bez obzira sto se u te svrhe obicno koriste manji lampashi, ali shuma ipak ima.
oooops! imas pravo. distorzirane gitare su problem.
ja u studiju iman gibson les paul custom (crni), messa/boogie studio pre amp i fender super reverb pojacalo i do sad san koristi samo noise gate.
u zadnje vrime distorzirane gitare sniman preko pulsarovog bluesmana (moran probat onaj tvoj fender), ali distorzirani zvuk saljem samo u monitore, a u asio destination saljem samo cisti signal.
kasnije ga u mixu provlacim kroz uadov nigel (guit amp simulator) koji takodjer simulira i gitarski shum, kojega takodjer eliminiram sa gateom.
gate stavljam prvoga u niz, onda posli njega stavim distorziju. reverb i/ili delay stavim na send (fx kanal).
nikako se gate nesmi stavit iza jeka!!
takodjer pazim da ne pretjeram sa kompresijom, jer ona nemilosrdno pojacava nezeljeno zujanje i shum!
idekius
17-11-2003, 05:12 AM
Ja u zadnje vreme gitare snimam sa celmo bluesmen (narocitio kada mi trebaju clean boje na srednjim tonovina narocito one tipa Shadows) i fender dsp plug in (za nesto malo tvrdje), ali creamware distorzija ipak nije dovoljno dobra pa u te svrhe koristim externe distorzije. Kada me ne mrzi i kada kocu stvarno strava gitaru onda ozvucim pojacalo, cevnog marshala koga ipak ni jedan plug-in ne moze da emulira maximalno dobro. Koristim ili Shure SM57,ili AKG C 1000. E sad... Meni pojacalo zuji (verovatno zbog racunara. Zujanje prestaje kada izolujem masu na strujnom kablu pojacala. OPASNO PO ZIVOT!, ali pali...
Volis Shadowse. Ti si KRALJLJLJLJLJLJ!!! :D
LM, distorzija kao plugin je djubre neovejano. Nigde nisam cuo u bivshoj Yugi da je neko el. gitaru snimio kako treba, pogotovo distorziranu. Nema ni P od punch-a, a to je jedna od najbitnijih stvari. Nadam se da znate na sta mislim. :D
bok!
idekius
17-11-2003, 10:35 AM
Volis Shadowse. Ti si KRALJLJLJLJLJLJ!!! :D
LM, distorzija kao plugin je djubre neovejano. Nigde nisam cuo u bivshoj Yugi da je neko el. gitaru snimio kako treba, pogotovo distorziranu. Nema ni P od punch-a, a to je jedna od najbitnijih stvari. Nadam se da znate na sta mislim. :D
bok!
Celmo Bluesman uz malo jebavanja i podesavanja stvarno moze da napravi lepu Shadows boju... Javi ako ga nemas da ti posaljem.
SandRob
17-11-2003, 10:41 AM
ja sam prije ima 2 voxa ac30, ali san ih proda jer su mi cinili veliku buku. je da imaju samo 30 vati, ali cinumilijun decibeli.
na njima postoji samo jedan seting koji funkcionira, a to je "svi potenciometi do kraja".
eeeee, to je bila toncina. jos dodas malo delay-a i imas origiginal shadowse :roll:
btw: meni je najbolji gitarski simulator uadov nigel, onda bluesman, a onda onaj amplitube koji nikad ni ne dodje na red :wink:
idekius
17-11-2003, 11:02 AM
Na zalost Sandro, i Marshal ima isti problem kao tvoj VOX. Dobije pravi zvuk tek kada ga odsrafis kao nezdrav. :cry:
e...a to uopce nije lo?e, ve? je zakon :twisted: ......mar?al sa njegovim gainom(footswich) + neki gipson je naaaajbolja kombinacija za pravi masni i mo?ni distorzirani zvuk........nikaki kompresori, procesori, metalzonovi i ?ta ja znam ne mogu konkurirati ovome. A ?to se ti?e glasnoce.......puno je ljep?i zvuk distorzirane gitare, kada je on dug i kada se pojavljuje ona lagana simfoni?na mikrofonija, a to se kod tihog zvuka ne mo?e dobiti......
A fender gitare kupe sve ?ive strujne tokove u okolici od 10 metara :) pa normalno da zuje i ?ume ko ?ubre.
Jadran
20-11-2003, 01:53 AM
Sum na snimku se nemoze otkloniti da se ne izgubi na kvalitetu snimka. Da biste izbjegli sum morate brinuti o njemu kad snimate kasnije je kasno jer gubite na visokim tonovima.
MUzzY
04-01-2004, 08:11 PM
Cisto da vam napomenem da ako volite da modelujete zvuk gitare obavezno probate Amplitube ... nista mu nemoze prici a kvalitet zvuka je kao sa profi proceosra. Kad zatreba moze da se ukombinuje sa Warpom da bi se dobio masan i tezak ton.
A sto se suma tice, blah ... noise gate i to je to. Tesko ces izvuci shum kad se nesto snimi. Treba spreciti ne leciti.
pOz.
Pošto imam jeftinu Audigy karticu koja nosi sa sobom dosta šuma ja redovno moram da se borim protiv toga. Za tu priliku koristim program cool edit pro koji ima dosta dobar noise reduction plug in. Samo označim početak fajla gde je karakterističan šum i pustim program da odradi frekventni profil tog šuma. Uz par podešavanja mogu da vam kažem da se ne gubi uopšte mnogo korisnog zvuka. Plug in ima opciju da se čuje izdvojeni šum tako da možeš da usput i podešavaš. Jedina mana kao i kod svih noise reduction plugin ova je da se gube visoki tonovi, ali sa dobrim eq i to se naknadno sredi.
idekius
07-06-2006, 09:43 AM
Po?to imam jeftinu Audigy karticu koja nosi sa sobom dosta ?uma ja redovno moram da se borim protiv toga. Za tu priliku koristim program cool edit pro koji ima dosta dobar noise reduction plug in. Samo označim početak fajla gde je karakterističan ?um i pustim program da odradi frekventni profil tog ?uma. Uz par pode?avanja mogu da vam ka?em da se ne gubi uop?te mnogo korisnog zvuka. Plug in ima opciju da se čuje izdvojeni ?um tako da mo?e? da usput i pode?ava?. Jedina mana kao i kod svih noise reduction plugin ova je da se gube visoki tonovi, ali sa dobrim eq i to se naknadno sredi.
Ako vec to moras da radis, topla preporuka za Algorithmix NoiseFree Plug...
?uma peva, ?uma blista...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.