Log in

View Full Version : Tutorial za Wavelab4

Igor
16-11-2003, 01:06 PM
Prijatelji dobrog zvuka i veliki borci protiv muzicke industrije... Obraca vam se jedan dvadesetosmogodisnji novinar koji je trbuhom za kruhom prebegao iz Kragujevca u Novi Sad, pokusavajuci da u srcu Vojvodine progura svoju pricu. A ona, ukratko, izgleda ovako... Posle pet godine smucanja po raznim lokalnim radio stanicama, pecenja zanata i edukacije slusnog aparata, resih da kupim kompjuter. No, ova investicija ne bese nimalo jednosatavna. Trebalo je kupiti masinu na kojoj cu moci ne samo da gledam filmove i slusam muziku, nego i da kreiram priloge, reportaze i radio drame, dovoljno kvalitetno da bih mogao da ih prodajem.
S obzirom da mi tata nije neurohirurg, a jos manje politicar, u startu sam morao da se odreknem super luksuznih masina. Bez obzira na to, nije mi se zurilo. Dve godine kasnije, a sada u mom podstanarskom sobicku nalazi se AMD-ov XP 2500+ (barton core), EPOX-ova maticna ploca sa 2x256 Kingstonovog RAM-a i nVidia cipsetom, MSI graficka sa AGP-om 8 puta i 64 RAM-a, Audigy2 ex Platinum, Maxtorov HD sa 80GB i neka, zaboravio sam koja, TV/FM kartica. Sve to upakovano u Chaintech-ovo kuciste.
Za kvalitet zvuka sumnjam da ima ikakve veze, ali da kazem da imam i Philips-ov monitor 107 T5, a kupio sam i AKG-ov mikrofon e660s. Tu su i AKG-ove slusalice (samo za njih sam dao 100 evra), a zvuk mi iz kartice ide u UNITRA pojacalo i odatle na neke solidne monitore od 30W.
Juce sam u Beogradu kupio MIDI klavijaturu M audio Radium49, jer mi je relativno dobar racunar (bar ja tako mislim) pruzio mogucnost da malo zaboravim na SoundForge i potrudim se da naucim da radim i sa nekim ozbiljnijim softverom.
Zato bih vas zamolio da mi objasnite gde bih mogao da nadjem User guide za Wavelab 4 (PDF ako moze), jer mi se jako dopao. Neke ponude na ovom sajtu pokusao sam da iskoristim, ali fajl koji bih skinuo nikako nisam mogao da otvorim.

SandRob
16-11-2003, 03:35 PM
wavelabov manual je u *.pdf formatu. znaci, da bi ga moga otvorit moras imat instaliran acrobat reader (http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html).

Eon
16-11-2003, 04:40 PM
Dobrodoslica Igore...

idekius
16-11-2003, 05:28 PM
Dobrodoslica :wink:

Pedja
16-11-2003, 10:57 PM
Dobro dosao Igore :!:

Igor
17-11-2003, 12:32 PM
...Korcula, Smedrerevo, Nis... Hvala vam ljudi. Iskren da budem, iako sam nakon visednevnog listanja sadrzaja gotovo svih tema na ovom forumu stekao utisak da ljudi na njemu imaju retko neobicnu potrebu da jedni prema drugima budu uctivi i kulturni, poucen iskustvima sa nekih drugih Internet sokaka, nisam bio siguran da i mene ocekuje takva dobrodoslica. Vasi skromni komentari prijatno su me iznenadili.
Verovatno ste primetili da ja bas ne znam da se susdrzim kad pustim prste da se rastrce po tastaturi. Izvinite, ali valjda je za jednog novinara to sasvim normalno.
Uglavnom, Acrobate reader imam, i ne bi bio nikakav problem da Wavelab tutotial procitam u tom programu. Naravno, ako mi neko kaze gde bih mogao da ga skinem.
E sad... Zasto Wavelab4? Iskren da budem, nisam 100% siguran da bi mi bas ovaj softver kompletno zavrsio posao, ali mi se jako dopada "fejdiranje". Za vas koji se bavite kompleksnijom muzickom produkcijom, to je verovatno smesna opaska, ali za mene nije. Do sada sam multikanalnu montazu radio u Cakewalku, koji se pokazao kao vrlo praktican, ali me "Stainbergov" softver ipak fascinira nekom ozbiljnoscu, prikladnom onima koji bi, cini mi se, zeleli da nauce nesto vise i odu korak dalje.
Bio je to skok sa konja na magarca, ustvari na zirafu. Sa Cakewalka i Soundforgea na Cubase SX. O ne... Sta je ovo, spaceshuttle? (pauza) Ja sam tako mali. (malo duza pauza). I, onda sam se setio da je prvi susret sa prvopomenutim programima bio takodje pomalo slatko-bolan. Naucices ti to Igore, samo polako.
Prvih 200 strana Cubaseovog tutoriala sam procitao za rekordna tri sata, ali nisam nasao ono sto me je najvise zanimalo. Ucinilo mi se da sam upoznao kompleksan, ali ne bas elegantan program. Jednosatvno, naucio sam da izbacim volume line, i da na njoj radim fejdove, definisuci karakter fejda. To je nekako jednostavnije, nego da separativno obradjujem svaki zapis. Drugim recima, navikao sam da vidim tu liniju koja mi je u workfileu davala mogucnost da vidim sta se desava sa tonom...
Buduci da Wavelab4 podrzava i VST pluginove, ima veoma elegantan crossfade, a i volumeline ne krije za razliku od Cubasea, mislim da je izbor sasvim opravdan.
Situaciju, doduse, pomalo komplikuje nedavna kupovina MIDI klavijature, jer, kako sam obavesten, u Wavelabu4 ona mi nece puno znaciti. Sa druge strane ovakva investicija mozda nije ni losa, jer ce me primorati da se navikavam na neki drugi (profesionalniji) softwer za produkciju.
Ocekujem vasu pomoc i savete koji bi me naveli na neka drugacija i bolja raymisljanja.

Eon
17-11-2003, 01:17 PM
ok drago mi je da si se javio i ostavio ovakav post...
skromni odgovori proisticu iz cinjenice da je jedan od nas odgovorio na nesto upitano i cinjenice da smo se svi slozili sa odgovorom u ovom slucaju Sandroba...tako da nije bilo vise sta da se odgovori
Sa obzirom da si nam dao vise resursa za dalje odgovore evo mojih...

Moj predlog ti je (inace vise puta napisan na forumu) da slobodno dan za danom predjes na Cubase ili Nuendo...nemoj da te plasi njegova kompleksnost ili izgled...nije uopste tezak cak nasuprot veoma je lagan za upotrebu sto je i bila prevashodnost Steinberga pri izradi ovakvog programa...znaci bez predrasude samo uleti i polako jedno po jedno u zavisnosti od potrebe gazi...
Za 10 dana ce ti biti opusteno da ga ukljucis i radis u njemu kao sto si u wavelabu a wavelab ce ti polako padati u zaborav...tj.nece ti biti potreban
Druga stvar vrlo bitna a vezana je za tvoje pitanje je da u Nuendu ili Cubase-u koristis VSTi i VST...VSTi su instrumenti koji u sebi sadrze algoritme oscilatora itd.tako da imas gotove presete zvukova koje ces upravo na tvojoj midi klavijaturi moci da odsviras dok su u wavelabu samo VST efekti upotrebljivi ...
takodje ces vremenom i skontati i automatizaciju VSTi-ja tj. upotrebu svakog parametra na odredjenom instrumentu iz sekvencera...znaci zelis da ti se u pesmi pojacava zvuk lepo upises parametre u sekvenceru i on ti se sam pojacava bez da ti ista diras...samo gledas
:shock:

To je za pocetak....poz

File
17-11-2003, 06:01 PM
mo?e pitanje vezano uz wavelab: ovo ?e vam sigurno biti smije?no-(vama iskusnijima).........kada isproduciram jednu stvar......kako da to "paste"-am na cijeloj snimci......pa da ne moram to raditi "pje?ke".......i da: gdje bi mogli skinuti taj tutorial za wavelab........hvala

SandRob
17-11-2003, 06:32 PM
mo?e pitanje vezano uz wavelab: ovo ?e vam sigurno biti smije?no-(vama iskusnijima).........kada isproduciram jednu stvar......kako da to "paste"-am na cijeloj snimci......pa da ne moram to raditi "pje?ke".......i da: gdje bi mogli skinuti taj tutorial za wavelab........hvala

stvar ces exportirat (nuendo/file/export... audio mixdown) u wav formatu, a onda ces je ucitat u wavelab di ces se na njoj dodatno izivljavat.

uputstvo ces dobit od mene samo mi daj emajl.

File
18-11-2003, 12:20 AM
dmetlhed@hotmail.com ------------ ja sam stvarno zapeo na wavelabu i bilo bi mi vrlo drago kada bi mi netko dao popis programa koji mi trebaju(pa cak i nabavio na cd-u, ako ba? treba :).....onda bi ja tek mogao da razgovaram sa vama(he he he).

Eon
18-11-2003, 12:30 AM
evo ti

http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=548

Igor
18-11-2003, 06:06 PM
Hvala na ohrabrenju i smernicama za dalji rad, ali, ipak, u svojoj, priznajem, predugoj besedi naglasio sam da necu odustati od Cubasea, a narocito sada kada imam MIDI keyboard.
Ono sto me interesuje je, oprostite na ponavljanju, fejdiranje. Dakle... Kada imam neki audio fajl u SX-u i zelim da odradim fejd out, a par sekundi potom (na tom istom tracku) fejd in (da bi na kanalu ispod ili iznad utisavanje dopunio nekim drugim audio sadrzajem), koliko sam skontao potrebno je selektovati taj deo i odabrati envelope. Dobro, rec je o svojevrsnom softverskom rezonu koji postujem. Ali onda nastaje problem...
...sta ucinitii kada je na jednom audio fajlu potrebno prvo uraditi fejd in, a onda fejd out. U programima (Cakewalk, Vegas, Wavelab), u kojima postoji volume line, jednostavno stavis tacku, podignes liniju, pomeris, odredis karakter fejd in-a, to isto uradis sa fejd outom i gotovo. U Cubaseu kada otvorim envelope ja u startu imam samo volume maksimum koji mogu da smanjujem. Dakle, sta da radim?

P.S.

Izvinjavam se sto moja prica vise nema veze sa temom ovog foruma, ali kada imas toliko toga da pitas lako je da zaboravis na takve stvari.

SandRob
18-11-2003, 08:56 PM
selektiraj snimljeni audio. i pojavit ce ti se dva mala plava (u nuendu su plavi) trokutica u lijevom i desnom gornjem kutu koje mices i tako namistas fade in/out i jedan kvadratic (gore, u sredini) kojim minjas volumen.

to je jedan nacin.

drugi nacin je automatizacija.

ukjucis na kanalu onaj R (read) i W (write) i potezes potenciometar gori/doli i sve se to lipo zapise (W) i kasnije potenciometar sam ide gori/doli onako kako si ga mica (R)

SandRob
18-11-2003, 09:30 PM
igore i file, da ne saljem samo vama na emajl tutorial, stavi san ga ode (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/WaveLab4_Manual.rar), pa ko voli...

Boskovic
18-11-2003, 11:09 PM
U programima (Cakewalk, Vegas, Wavelab), u kojima postoji volume line, jednostavno stavis tacku, podignes liniju, pomeris, odredis karakter fejd in-a, to isto uradis sa fejd outom i gotovo. U Cubaseu kada otvorim envelope ja u startu imam samo volume maksimum koji mogu da smanjujem. Dakle, sta da radim?
Nauci da koristish automatizaciju u Cubase :wink:

Upali "R" dugme (READ) i napravi automatizaciju

Igor
20-11-2003, 03:03 PM
Nazalost nemam Internet u stanu, pa u odnosu na pojedine posetioce ovog foruma prilicno zaostajem sa odgovorima i komentarima.
HVALA!!! prijatelji na ustupljenom Wavelab tutorialu. Njegovo iscitavanje sledi u narednih nekoliko dana, kada ce mi verovatno biti razjasnjeno i nekoliko nedoumica vezanih za ovaj program...

P.S.

Posto sam prosli put primetio da sam na pravom mestu zapoceo pravu temu, ali i da je ona mojom radoznaloscu i vasom namerom da mi pomognete prerasla u nesto sasvim drugo, moja naredna pitanja bice smestena u kategorijijama hardware i software.

File
07-12-2003, 09:06 PM
Ja jo? uvjek nisam uspio vidjeti taj tutorijal jer ne mogu otpakirati file....imam program, imam i win-c, a i skid'o sam vinzip......a i ponovio sam download odavde pa opet ni?t'...

SandRob
07-12-2003, 09:13 PM
(unistaliraj zip)
instaliraj rar

File
11-12-2003, 01:02 AM
uspje?no....hvala....e sad kad sam shvatio razliku izme?u wavelaba i nekog sekvencera, trebam tutorial za cubase pa da razradim tehniku...