Log in

View Full Version : pitanje... [psychedelic trance produkcija]

SumAnuT
09-11-2003, 10:34 PM
kao prvo dali ima ovde iko ko pravi psy trance ?

kao drugo vec duze vreme me zanima kako pravi producenti 'teraju' zvukove da prichaju , pa ako neko mozhe da mi odgovori na ovo pitanje ako ne znate na hsta tachno mislim mogu da isechem nekoliko primera pa da poshaljem nekome ko bi zno da mi odgovori ...

otprilike kapiram da se to radi ma mod wheelom ili phaserom ili flangerom ... uspeva mi do nekle ali nikako ne mogu da namestim zvuk da pricha bash kako bih hteo ... uvek moram da pravim kompromis (ustvari vrti pa shta ispadne) ...

dakle ...

puRe
09-11-2003, 11:15 PM
Nisam siguran da sam shvatio potpuno...verovatno mislis na vocoder koji spaja zvuk sinta i glasa tako da zvuci kao da synth prica...

Talpa
09-11-2003, 11:23 PM
pa ako zelis takav neki zvuk onda uzmi reactor 3 i ucitaj synth vowels ;)

Eon
09-11-2003, 11:42 PM
Dobar fazon ti je recimo koristenje vocodizera ako si mislio na doslovno teranje na pricu...a ako si mislio na ozivljavanje instrumenata onda ti je tu potrebno veliko poznavanje zvuka kao i iskoristavanje elemenata tog zvuka na najbolji nacin....
Ja u tom slucaju koristim dobar compresor u kombinaciji sa phaserom i delayeom...probaj kombinovati te efekte i filtere i dobices nezamislivu opustenost synthova i ostalih drangulija

puRe
09-11-2003, 11:58 PM
Ja u tom slucaju koristim dobar compresor u kombinaciji sa phaserom i delayeom.

Jos i ako imas dobar hardverski phaser (Smallstone ili Moogerfooger)...samo cuda izlaze ;)

SumAnuT
10-11-2003, 12:26 AM
ne ne ne ... nema veze sa ljudskim govorom ... najveci problem je sto ja to ne mogu da objasnim ... ajde ovako ...

znachi samo synth bez ikakvih vokala ... ali zvuk se menja nekako po samoglasnicima ... ajde ispashcu smeshan al shta sad ... ide otprilike uAu uOu uIo uOu ... el to phaser radi ... ili frekvencija ... ili flanger il neka kombinacija ... kako ... shta?

SumAnuT
10-11-2003, 12:30 AM
ovo vazhi za dva prva odgovora ova dva druga uleteshe izmedju poshto sam zaboravio da kliknem d poshalji batn ...

ok probacu to ali to sa phaserom me nervira jel kad ga stavim da radi npr 4/4 ili 2/4 stalno se ponavlja isto a meni treba npr 16/4 ali kad ga tako stavim onda se presporo menja ... opet kada stavim dva poshto radim u reaasonu onda dobijem jedno veliko nishta i tako ...

kVu
10-11-2003, 12:54 AM
Ja mislim da ti pricas o minimoog-u. ;)

Eon
10-11-2003, 12:58 AM
e za takvu foru sa samoglasnicima ti treba humanizer...ne znam koji bi mogao da ti preporucim posto ih nisam koristio puno ali verujem da ce neko vec preporuciti...ja ga imam na SC 88pro i secam se da sam ga koristio..
Vezano za phaser....to definitivno mozes i sa dobrim phazerom a sudeci po tvom odgovoru ti ne koristis neki raskosniji...tako da cu i tu preporuku ostaviti verovatno za puratora jer ja uglavnom koristim pulsarove efekte a ti od njih nemas vajde....nadji negde SSBphaser odlican modulation phaser za obradu svega i svacega :wink:

Eon
10-11-2003, 01:01 AM
Ja mislim da ti pricas o minimoog-u. ;)

hihihihihi u pravu si

SumAnuT
10-11-2003, 02:17 AM
uf ... reason izgleda postaje tesan ... :(

ajde pomagajte sad ... recimo da sam se navikao na reason ... koji bi program mogao najbolje da iskoristim sa ovim dosadashnjim znanjem ... recimo da bih skinuo logic platinium da se oprobam u njemu poshto nece ni nuendo ni cubase da mi rade ... koji plaginovi bi mi trebali za psy trance ?

Eon
10-11-2003, 10:59 AM
evo ti mog predloga....nadji na netu muzzys..podrzava vst i dxi...radi kao sat i odlican je za elektronsku produkciju..ja ga licno koristim u medjuvremenu cekajuci GODOA :wink:
mogu ga ja postaviti ako zelis....naravno preko puratora :roll:

puRe
10-11-2003, 11:00 AM
ovo vazhi za dva prva odgovora ova dva druga uleteshe izmedju poshto sam zaboravio da kliknem d poshalji batn ...

ok probacu to ali to sa phaserom me nervira jel kad ga stavim da radi npr 4/4 ili 2/4 stalno se ponavlja isto a meni treba npr 16/4 ali kad ga tako stavim onda se presporo menja ... opet kada stavim dva poshto radim u reaasonu onda dobijem jedno veliko nishta i tako ...

Tebi bi ili trebao talkbox ili da naucis da koristis filtere kako bi stvorio "vowele" (na engleskom ;) ).

Secam se da je FLoopsu bio neki tutorijal gde su pomocu raznih filtera postignuti samoglasnici (i menjanje istih).

Talkbox je sprava (najcesce gitarska pedala) i vise informacija mozes naci ovde:
http://www.blamepro.com/talkbox.htm

nixylive
10-11-2003, 11:39 AM
Aj postavi insert iz pesme da cujem na kakve zvukove mislis.

Talpa
10-11-2003, 12:42 PM

necu vise da ponavljam

SumAnuT
10-11-2003, 01:41 PM

necu vise da ponavljam

ok ok samo sam hteo da budem siguran da znate na shta mislim ...znachi nishta od reasona ... :(

Eon
10-11-2003, 02:55 PM
reason koristi kao plugin u cubase-u eto toliko od reasona

zmaj
10-11-2003, 10:11 PM
Eto resenja :idea: 8) :lol:
Mislim da sam shvatio sta covek hoce,ako nisam nikom nista :oops:
Mislim da tebi treba zvuk koji pravi EVOC.To je vst koji ide uz Logic audio platinum.Uz pomocu njega mozes praviti te sintetisane glasove(u stvari obradjivati vec postojece).Znaci usnimis glas,pokrenes evoc,namestis side kanal i sviras.Da bi dobro ukapirao kako to radi najbolje je da uzmes ceo Logic-ov disk na kome su neke demonstration pesme pa pokreni onu evoc-ovu,malo dzaraj i to je to.Mislim da se kVu takodje koristi Logic,pa ako zna nesto vise ne bi skodilo.
E,da,posto sam sada dobio onaj vokator nije mi jasno kako da ga koristim u Nuendu,kao sto koristim evoc u logic-u,pa bi bilo lepo da mi neko otkrije tajnu :oops:
pozdrav

Solozabal
10-11-2003, 10:15 PM
Skini besplatni VST plugin JS Humanizer, ja mislim da je to otprilike to sta trazis.. samo sta ga neces moc pokrenit iz Reasona jer on ne podrzava VST/DX efekte. Reason SUX 8)

puRe
10-11-2003, 11:07 PM
Eto resenja :idea: 8) :lol:
Mislim da sam shvatio sta covek hoce,ako nisam nikom nista :oops:
Mislim da tebi treba zvuk koji pravi EVOC.To je vst koji ide uz Logic audio platinum.Uz pomocu njega mozes praviti te sintetisane glasove(u stvari obradjivati vec postojece).Znaci usnimis glas,pokrenes evoc,namestis side kanal i sviras.Da bi dobro ukapirao kako to radi najbolje je da uzmes ceo Logic-ov disk na kome su neke demonstration pesme pa pokreni onu evoc-ovu,malo dzaraj i to je to.Mislim da se kVu takodje koristi Logic,pa ako zna nesto vise ne bi skodilo.
E,da,posto sam sada dobio onaj vokator nije mi jasno kako da ga koristim u Nuendu,kao sto koristim evoc u logic-u,pa bi bilo lepo da mi neko otkrije tajnu :oops:
pozdrav

Evoc je vocoder...a isto to imas i u Reasonu...

zmaj
10-11-2003, 11:30 PM
ali ja reason ne koristim.Mogu li Vokator da koristim kao evoc?

puRe
10-11-2003, 11:44 PM
ali ja reason ne koristim.Mogu li Vokator da koristim kao evoc?

Da, Vokator je isto vocoder ali ti ipak preporucujem da probas mozda neki drugi (eventualno prostiji)...recimo Orange Vocoder (radi fenomenalno, a i dosta je prost za upotrebno).

SumAnuT
12-11-2003, 03:13 AM
ljudi ... ne mozhemo biti sigurni sve dok ne chujemo ... ja nemogu da radim to shto vi pricate zato shto radim samo reason , pa ne znam da li je to to cemu vi pricate ... to da je sintetizovani glas nije nisam na to mislio ... a ni vi ne mozhete znati o cemu ja pricam dok ne cujete eo dva fajla

http://spreak.designersnetwork.org/sumanut/Sound%201.wma

http://spreak.designersnetwork.org/sumanut/Sound%201%20(2).wma

sound jedan je malo veci ... ali je primer drastichan ... u prvih 5 do 10 sec cucete kako zvuka kazhe uiu au na to sam mislio ... drugi primer je mnogo manji 100 kb (za ove shto ih mrze da skidaju ili nemaju vremena) ali primer i nije toliko izrazit kao u prvom fajlu ... eto sad znate na shta sam mislio pa ...

Eon
12-11-2003, 12:55 PM
Ovo ti se odradjuje kombinacijom phasera i drugih filtera...cutoff...resonance...LFO...malo kombinuj i doboces zadato

Eon
12-11-2003, 01:10 PM
kraci fajl ti je odradjen phazerom dry:0% wet 100% i to 2 oktava low cut do 800hz i +2-3db 1100hz....dobar synth i odlicno odradjeni compresori...to ti je definicija tog zvuka...odstupanja postoje naravno

duzi fajl ti je isto to phazer sa delayeom i odradjenim rateom tj.phazer ima svoju talasnu duzinu rate kojim se provodi na zvuk nju odredjujes brzim ili kracim talasnim duzinama...e sad...video si da su likovi odradili duzinu note tako da je rate phazera u prvom delu up a u drugom down.....u sve to dodaj i modulation blago ga povecavajuci u prvom zvuku i isto tako blago ga spustajuci u drugom...to ti je to formula
2+2=5 :roll:

kVu
12-11-2003, 05:32 PM
Automatizacija brajko... ;)

Eon
12-11-2003, 05:46 PM
Automatizacija brajko... ;)

i to ofanzivna :da:

Boskovic
12-11-2003, 07:28 PM
Imam frenda koji je taj "vokalni" efekat mnogo lijepo sam odradio i to u Loopsima. Citav posao je zavrshio sa low pas i band pass fiterima koji osciliraju (fruity peak controler-pandan AutoPan midi efekat u Cubase) postavljeni po insertima ali i po sendovima. Prilicno ga je iznapanjivao ali dobio je uoiuoiuoiuoi od obicnog sustain sinta.

SumAnuT
12-11-2003, 09:55 PM
kraci fajl ti je odradjen phazerom dry:0% wet 100% i to 2 oktava low cut do 800hz i +2-3db 1100hz....dobar synth i odlicno odradjeni compresori...to ti je definicija tog zvuka...odstupanja postoje naravno

duzi fajl ti je isto to phazer sa delayeom i odradjenim rateom tj.phazer ima svoju talasnu duzinu rate kojim se provodi na zvuk nju odredjujes brzim ili kracim talasnim duzinama...e sad...video si da su likovi odradili duzinu note tako da je rate phazera u prvom delu up a u drugom down.....u sve to dodaj i modulation blago ga povecavajuci u prvom zvuku i isto tako blago ga spustajuci u drugom...to ti je to formula
2+2=5 :roll:

ok ... hvala svima na odgovorima , pogotovo Eon-u ... bas si mi lepo ovo razlozhio , svaka cast ...

imam josh jedno koji phaser je najdobriji za nuendo il cubase ... posto u reasonu kolko god se trudio ... dobijem neshto tako ali ... ja missim da moze bolje ... sa nekim phaserom sa vise opcija il shta znam ...
iiii da ... ovaj deo : dobar synth i odlicno odradjeni compresori ... kakve veze kompresori imaju u prichi?

Eon
12-11-2003, 11:26 PM
Za phaser sam ti rekao da ja koristim pulsarove koji su dobri tako da ces preporuku uzeti od nekog drugog
Kompresori su tu zbog bolje dinamike svega u tom zvuku..jer njihovim kombinovanjem u zavisnosti sa drugim instrumentima dobijas ne samo cistiji i izdefinisaniji zvuk vec i sedanje istog u pesmi...tako da ce ti to uaaaa i iuuuuuu ili kako vec bilo :roll: biti jos zvucnije i neverovatnije za napraviti :wink:
ali veruj mi sa dobrim phaserom delayom i compresorom kao i sa malo cimanja oko eq-a dobijas isto to :da:
znaci opet
2+2=3 :roll:

Benx
26-05-2004, 06:34 PM
Predpostavljam da imas analogni synth, tj. DSP analog synth, kao Nordlead, Virus ili Nova. Za psy trance ti takodje treba nesto za ritmove kao MC-303 ili MC-505 i slicno (ja koristim Virus Kb i MC-505). Na prvi pogled izgleda da je lako uraditi dobar psy trance, ali sam se uvjerio da sitnice igraju glavnu ulogu u tome (poslusaj Astral Projection - Trust in Trance - najbolji trance album ikad snimljen na planeti).
Ja ne radim trance profesionalno ili for money (vise sam gitarista pa onda aranger ili "producent"), ali jednostavno sdam se navuk'o na trance, tj. na Astral Projection, pa malo kuckam na kompjuteru - za svoju dusu.

A sada odgovor: trik je u filterima! Filteri stvaraju taj wowow fazon u zvuku. Pokusaj koristiti arpeggia i sinhronizovane filtere (razlicite za svaki patch ili track. Filtere (band pass, low pass, high pass ili slicno) mozes modulisati LFO-ima koje trebas sinhronizovat sa tempom pjesme u raznim omjerima (na cijeli takt, 1/4, 3/4 itd) a takodje i pocetnu fazu LFO modulatora (opcija na Virusu).

Pokusaj podmetnuti neki breakbeat loop protjeran kroz distorziju, gated reverb i sinhronizovan filter sweep ispod onog glavnog tuc-sss, tuc-sss ritma i have fun!

Nadam se da sam ponudio neke konkretne odgovore.

SumAnuT
27-05-2004, 12:07 AM
jesi jesi ... hvala ti ...

a od svega toga shto si predpostavio ... imam samo softver ... al dobro ... shta je tu je ...

SumAnuT
27-05-2004, 12:09 AM
postoje li softverske verzije tih instrumenata?

missim znam da postoje htedoh pitati kako se zovu?

Ra
27-05-2004, 02:38 AM
is there a Serbian - English Babel Fish type of thing?

This all looks interesting, but I wouldn't want to rely on YuKe or Mr Elektronicar to translate.

Benx
27-05-2004, 02:24 PM
Naravno da postoje, ali ja ih ne koristim mnogo (skoro nikako). Mislim da mozes dobit dobre rezultate sa Reaktorom, Waldor PPG, Pro 52, i sl.... stvarno nisam u toku dogadjaja sa soft synthovima, vjerovatno postoji nesto novije u opticaju?

ProkDu
12-10-2004, 03:55 AM
pm-uj me za ono sto ti treba

psy trance you'll see