Log in

View Full Version : 2 Before Time - Gospode Boze (Pedja)

puRe
12-10-2003, 11:32 AM
http://www.streamload.com/purator003/Pedja/

Ocekujem obracanje autora... :wink:

idekius
12-10-2003, 02:32 PM
L&M (elem), upravo sam preslusao pesmu koju si uploadovao. Da ne preterujemo zatupljivanjima s produkcijom posto ja tu ne vidim neku banalnu tehnicku gresku, sve ostalo je stvar ukusa. Ja licno ne varim onako velike hallove, ali kao sto rekoh to je stvar ukusa. Mogu da primetim da da si bass odsljakao na najbolji moguci nacin zvani cika Pedja Pastorius i kazi mi da je u pitanju sempl pa cu Fendera da zavrljacim kroz prozor ili ugradim u sasvim lepu drvenu ogradu :). Ne svidja mi se jedan od one dvojice (valjda dvojice) repera (nadam se da to nisi ti). U pojedinim delovima moram malo da napregnem svoje raznim marshalima, fenderima, vermonama itd skasane ushi da bih razumeo text i to ne zbog lose produkcije glasa, vec zbog toga sto decko ume da bude prilicno nesiguran u repovanju, a i savetujem da ga tri puta dnevno shutiras u straznjicu :) sve dok ne nauci dikciju. Dikcija, intonacija, ritmika i razgovetnost pevanja su slovo A za sve pevace (ukljucujuci i repere) i tu nema oprastanja.

Rezime: Bass linija FANTASTCNA! Nema sta da se doda, nema sta da se oduzme. Da je bas vise divljao i demonstrirao silu tehnike i poznavanja fazoncica, starocrkvenih i ovakvih i onakvih skalica, umetnost i umesnost slap tehnike i mrtvih tonova ( tipa: "lele bate chupam i bijem ki nezdrav, nezna se dal' je brzi palac ili kaziprst sa povremenim potpomaganjem srednjeg prsta" :) ) samo bi poremetio kompoziciju.

Produkcija: Sasvim u redu za takav stil svirke, sad da li je bolja ova ili ona chinelica i da li je trebao ovaj instrument malo tise ili glasnije i ovakav ili onakav efekt, tu je vec ona poznata narodna: -Sto ljudi, sto cudi. Ja licno nikada ne bih stavio toliki efekt, ali iz istog razloga ni jedan reper ili narodnjak, kao ni ljudi koji rade te ultra komercijalne pravce nikada nebi radili samnom.

Vokali: Treba im rada, ucenja i vezbe. Snimljeni su pristojno i ostalo je na njima.

Aranzman, kompozicija, text, stil: Za tako nesto sasvim u redu. Lepo, pedantno i inteligentno, pa pesma dise. Medjutim, po mom misljenju, taj stil je doziveo svoj zenit u drugoj polovini devedesetih, dugo bio na vrhu i otprilike ulaskom u novi milenijum krenuo da se gasi. Da budem iskren, ne zalim za tim puno... Ne kazem da je RAP losa svirka, ali RAP je nesto sto pripada crnackom narodu i moze da se kaze produzena ruka blues-a. Crnci iz jednog kvarta ne slusaju RAP iz drugog kvarta jer imaju drugacije probleme (koje opevavaju u RAP-u), drugaciji sleng na kom pricaju, a i oni se zgrazavaju belackog RAP-a. Kada cujem da mi srbin kaze da slusa RAP, to mi dodje isto kao kada bih cuo da neki crnac slusa Miroslava Ilica i igra kolo. Mi malo volimo da pobegnemo od toga sto jesmo, ali voleo bih da cujem pesmu "Rasle tikve na bunjiste" u interpretaciji Louis Armstronga, ili "Svilen konac" u interpretaciji Janis Joplin. Tako verovatno nigerima deluje srpski RAP.

*sve sto sam napisao je jedno vrlo subjektivno misljenje

Pedja
12-10-2003, 06:09 PM
Ufff.. Malo kasnim sa odgovorom i izlaganjem. Bio sam nesto zauzet. Izvinjavam se. :oops:
Pesma je uradjena pre 2-2,5 godine za smederevske repere "2 Before time". Tekst i zamisao je njihova, a ostalo sam ja odradio. Ovo je inace bilo moje prvo iskustvo sa RAP-om.
Pesma je radjena na PC400Mhz sa 96 MB RAM-a u Cubase VST. Svi instrumenti koji se cuju su iz SF2 osim basa.Bas je sempl :) i isao je preko Gige. Vokali su snimani sa Shure 565, a sad je druga prica njihova dikcija i ostalo :roll: (he,he he trebao sam da ga sutiram u straznjicu :lol: )
To bi otprilike bilo to. Pesma je malo poduza, ali toliki im je bio tekst...... :) A da ...... nisam ja repovao :lol:
Ipak, ovo je bilo moje prvo iskustvo sa RAP muzikom

Pedja
12-10-2003, 07:07 PM
Pardon. Sad sam se setio u vezi basa. Za njega sam lepio dve boje i to je jedna bila iz SF2 banke, a druga neki Giga sempl.
Ovaj bas je ipak uradjen sa semplom :) ali pravi bas je pravi bas, pogotovo Fender :wink: (ili onaj moj petozicani kog sam prodao :cry: )

idekius
13-10-2003, 04:02 AM
Pardon. Sad sam se setio u vezi basa. Za njega sam lepio dve boje i to je jedna bila iz SF2 banke, a druga neki Giga sempl.
Ovaj bas je ipak uradjen sa semplom :) ali pravi bas je pravi bas, pogotovo Fender :wink: (ili onaj moj petozicani kog sam prodao :cry: )
Taj 5 string sam video na slici i to nije bass vec basscina :)

Eon
17-10-2003, 11:10 AM
Moji utisci....

Pesma je konceptualno ok...malo je zastarela ali kao sto i sam kazes radjena je pre dve godine...
Bass je mama ali cini mi se da si trebao vise ostaviti mesta za kick na nekih 800hz jer je bass zauzeo sve niske freq..
snare mi je ala 80-te ali daje dobar utisak citave price
glasove si preterano reverbovao tako da se sa snareovim reverbom gubi odjek ali ok
I cini mi se da ovo nije rap nego neka kombinacija sa danceom (baladom) iz sredine 90-tih

POZ

Pedja
17-10-2003, 11:23 AM
I cini mi se da ovo nije rap nego neka kombinacija sa danceom (baladom) iz sredine 90-tih
Oni jesu reperi ali ostalo je bio moj uticaj :) (kao sto rekoh moje prvo iskustvo sa Rapom i eto sta ispade :lol: )

Eon
17-10-2003, 11:30 AM
Uglavnom je ok ali znas da se zamerke najlakse nadju :lol:

idekius
17-10-2003, 02:20 PM
Uglavnom je ok ali znas da se zamerke najlakse nadju :lol:

Normalno... Inace vise volim kada me neko kritikuje, nego kada me hvali. Hvale imam dovoljno od pristrasnih drugara i sl. Ovako se da otkloniti neki nedostatak.

Eon
17-10-2003, 03:34 PM
Apsoltuno se slazem Idekius..uglavnom ko god cuje muziku kaze...ma ja ne vidim razliku od cd-a (to je varijanta ljudi koji se bas ne razumeju puno u produkciju) a oni ostali kazu ok je...preterano je...odlicno je itd.

Nema tu leka samo ovaj forum je izuzetak :lol:

Pedja
17-10-2003, 10:22 PM
Inace vise volim kada me neko kritikuje, nego kada me hvali.
To je ono pravo..... Tako mozes da otklonis sve ono sto nije dobro.

idekius
18-10-2003, 01:06 AM
Inace vise volim kada me neko kritikuje, nego kada me hvali.
To je ono pravo..... Tako mozes da otklonis sve ono sto nije dobro.

To je, kao sto rece Eon, izvodljivo samo na na ovom sajtu kod nas. Jedino ovde nas ima dovoljno kvalifikovanih za takve vrste kritike.

kVu
18-10-2003, 06:06 AM
Na brzinu, pa na spavanje. Moram da ti ukazem na par bitnih gresaka koje si napravio.

U repu obavezno ide closed-mic snimanje vokala. Dakle, mora biti prezentan i dodata neka mala soba (reverb). Ovi reverbi koje si ubacivao se nikako ne uklapaju u tu pricu.

Bas je dobar, ali mora malo vise da "vozi".

Najveca mana je sto nemas dinamiku i prezentnost. Sve zvuci suvise "daleko"... Udario si prejaku kompresiju. Eto, to su po meni ovde najvece mane. Subjektivno sve naravno, sto ljudi - sto cjudi... Mozda si i hteo da isfuras da ovako ispadne, to vec ne znam. :)

Toliko za sad... pozdrav!

Boskovic
18-10-2003, 03:20 PM
E Vuce mislim da si totalno u pravu za snimanje rep vokala. Kad poslusham recimo Ja Rule, Nelly, oni so totalno presentni i nema reverba koji ih udaljava. Bukvalno mi zvuce sa povrshine zvucnika. Takodje sam chuo da dosta repera radi iskljucivo duplex varijantu, tako da se i time iskljucuje potreba za pakovanjem glasa u reverb.

Eon
18-10-2003, 06:42 PM
da da jedna od opcija reverba je da se njegovim pravilnim koristenjem moze doticni instrument na koji se reverb postavi postaviti iza nekog drugog instrumenta vizuelno posmatrajuci

Pedja
18-10-2003, 09:12 PM
Kao sto sam vec rekao, pre ovoga nisam bas imao dodirnih tacaka sa Rap muzikom. Ovo je neka moja izmisljotina :) , a sve kritike i saveti su dobrodosli jer tako cu za neki buduci rad valjda da ispravim greske. Sa ovim klincima imam jednu stvar gde im je u pesmi pevala CYA. To smo radili sa duplexom i ako hocete i to da cujete mogu da stavim (mada ima malo vulgarnih reci :oops: )

puRe
18-10-2003, 09:14 PM
Kao sto sam vec rekao, pre ovoga nisam bas imao dodirnih tacaka sa Rap muzikom. Ovo je neka moja izmisljotina :) , a sve kritike i saveti su dobrodosli jer tako cu za neki buduci rad valjda da ispravim greske. Sa ovim klincima imam jednu stvar gde im je u pesmi pevala CYA. To smo radili sa duplexom i ako hocete i to da cujete mogu da stavim (mada ima malo vulgarnih reci :oops: )

Stavi da cujemo...

Pedja
18-10-2003, 09:18 PM
Samo da je potrazim :oops: Za koji cas...

Pedja
18-10-2003, 09:52 PM
Nesto nece :?: Ne mogu na streamu da uploudujem pesmu. Pojavi se samo "Sorry, the upload system is currently unavailable.". Probao sam i novi account da otvorim ali nece, pise "Sorry, no new accounts can be created at this time". Moracu izgleda malo da pricekam.

puRe
18-10-2003, 09:54 PM
Nesto nece :?: Ne mogu na streamu da uploudujem pesmu. Pojavi se samo "Sorry, the upload system is currently unavailable.". Probao sam i novi account da otvorim ali nece, pise "Sorry, no new accounts can be created at this time". Moracu izgleda malo da pricekam.

Da, Streamload ima neke probleme (upgradeuju server) tako da i ja ceo dan ne mogu nista novo da skidam osim zapocetih downloadova (Giga Saxophone od 400 MB ;) ).

Pedja
18-10-2003, 09:57 PM

Da, Streamload ima neke probleme (upgradeuju server) tako da i ja ceo dan ne mogu nista novo da skidam osim zapocetih downloadova (Giga Saxophone od 400 MB ;) ).
Njam, njam...sto kaze Eon :)

Eon
19-10-2003, 12:37 AM
Sa ovim klincima imam jednu stvar gde im je u pesmi pevala CYA. To smo radili sa duplexom i ako hocete i to da cujete mogu da stavim (mada ima malo vulgarnih reci :oops: )

Postavljaj sutra tj.danas....hmmmm...jel danas juce ili sutra :roll: .... ma stavi danas :wink: