PDA

View Full Version : Synt patosi

Pedja
03-10-2003, 03:22 PM
Prilikom pravljenja pesme i stvaranja odredjene atmosfere i shmeka u njoj, mislim da bitnu ulogu igra postavljanje odredjenog (pravog) patosa tj. podloge. Koje patose najcesce koristite? Da li su to neki od synt patosa, stringsovi, horovi ili pak nesto drugo?
Bilo bi veoma korisno i poucno da se cuju vasa misljenja i iskustva :!: :wink:

kVu
03-10-2003, 03:30 PM
Gde li samo nadje "patos". :D Ja to zovem pad iliti "tepih"...

Nikad, ali nikad nisam koristio samo jedan "patos", vec ces dobar zvuk dobiti samo u kombinaciji nekoliko njih i pravilnog processinga (ukoliko je potreban). Sad, da li je synth, mekan, atmosferski, hor ili nesto trece je vec na tvom izboru. Proberes, pa sta ti najvise legne u aranzman. Ja licno volim sam da pravim svoje "patose" ili eventualno neki isprocesiram malo, posto nikad nisam nesto ljubio preset-e. Uglavnom, jako je bitno odabrati pravi zvuk. To je ono sto daje celokupnu "atmosferu" pesmi i "shmek" kao sto kazes, tj. odredjeni ton, raspolozenje...

Ako hoces nesto konkretnije, pitaj...

pozdrrr...

Pedja
03-10-2003, 03:35 PM
Gde li samo nadje "patos". :D Ja to zovem pad iliti "tepih"...
:D Nemam pojma... To mi je u glavi, a odakle ne znam. U pravu si, pravilnije i lepse je pad

Eon
03-10-2003, 03:45 PM
hmmmm...ja na rad muzike uopste gledam kao na slikanje....covek kada krene da slika onda krece od kraja slike tj.od najdalje tacke na slici...
tako se i ja sluzim ovime..naravno ne doslovno ali patosi tepisi itd.zavisi sta pesma trazi...ako postavljam synthove,stringse,effecte,ritmove onda ih naravno u zavisnosti od dinamike citave pesme stisam tek da postoje tj.da se ne cuju vec samo kada ih mutiras da vidis da nesto fali...
u postavljanju tepiha mislim da je najbitnija dinamika pesme od cega oni ustvari i usko zavise jer njihovim postavljanjem se dobija dubina i upotpunjenost same pesme
od tepiha koristim najvise ritmove ali nije na odmet i neki harmonik koji ce ulepsati citavu situaciju ali kaze zavisi od koraka do koraka

Boskovic
03-10-2003, 05:41 PM
Ovo shto Eon rece oko stishavanja i mutovanja....to je vrlo bitna stvar i to je onaj dio muzike koji ako nije prisutan ti znash da neshto fali ali ne mozesh identifikovati shta fali.
Ja sam do sad sa "tepisima" imao prilicno problema jer sam poprilicno manit, i s'obzirom da muziku cesto dozivljavam kao skakanje, mlacenje po gitari, bubnjanje po namjeshtaju i slicne tripove, veoma mi je teshko da nivelishem neki "tanani tepih" koji ce biti u totalno pozadinskoj funkciji.

Mada kad su u pitanju synth padovi, definitivno mi je prvi na listi Atmosphere (bash mi fali jer mi nije instaliran trenutno), LogicB3 i NI B4 su mi takodje super ali njih vec odpanjim malo jache i iskljucivo kad radim rock i zive gitare. Aj bash preporucite svoje favorite jer meni sve posle Atmo zvuci nekako sirotinjski i tek uz dosta stekanja i eventualno dupliranja tepiha dobije neku sirinu/dubinu. A ja bash neshto i ne volim da radim sa tepisima.
I da takodje su mi super ritmicke envelope (to bash gotivim)

kVu
03-10-2003, 06:19 PM
Preporuka: AKAI XX Large Pads 1 i 2 . Dvojku nemam, a mlogo bi voleo da je nabavim. Uglavnom OBAAVEZNO se u XX kompletu primenjuje vishe kombinacija i eventualni processing... Odlichni tepisi...

pozz

puRe
03-10-2003, 06:22 PM
Posto patosi cine veci deo moje muzike (ambijentalna bitno je da su kvalitetni jelte :) ).

Od softvera definitivno preporucujem Atmosphere i Absynth posto taj posao obavljaju odlicno i stvarno su za klasu bolji od bilo cega drugog.

Boskovic
03-10-2003, 07:46 PM
Da bravo Absynth je isto odlican

Pedja
05-10-2003, 04:55 PM
Od softvera definitivno preporucujem Atmosphere i Absynth posto taj posao obavljaju odlicno i stvarno su za klasu bolji od bilo cega drugog.

Atmosphere su super. Do skoro sam uvek imao problema sa tepisima ali sad "one" bitno menjaju stvar. Stvarno su za klasu bolje od ostali stvari.

Mogli
08-10-2003, 12:29 AM
Kod nas se kaze - Tepih. Svejedno, lep pad moze mnogo da ulepsa pesmu, ali i da je ucini monotonom i dosadnom. Svi ti patosi i linoleumi vrlo lako mogu da ubiju dinamiku pesme i da se posle cudis kako dobro zvuci neka stvar koja ga uopste i nema.

SandRob
17-10-2003, 09:34 PM
8) he, he... "patos" hi, hi... :lol: "patos". koja krasna ric. 8) minjan terminologiju. od danas vise nema tepiha, tapeta, groundova, padova i slicno - samo "patos" :roll:

Eon
17-10-2003, 10:00 PM
Svi ti patosi i linoleumi vrlo lako mogu da ubiju dinamiku pesme i da se posle cudis kako dobro zvuci neka stvar koja ga uopste i nema.

Tacno