Log in

View Full Version : Vokal filteri ili ?i??enje vokala

idvi
19-09-2003, 01:37 AM
Kako filtrirati vokal .Koje pluginove ili..?
Naime radi se Spiker vokalu (pri?e na CD-u)treba se rije?iti SSS ,P ,mljac,,a da slika se puno ne promjeni.Probao sam dosta plugina ali oni mjenjaju sliku.koji su naj bolji filtri(plugini )za sss,PP,mljackanje itd.
Dali to mogu radit u Cool editu navodno je on naj bolji za takve poteze

Eon
21-09-2003, 12:47 PM
Za filtriranje ti je nabolji kont sta zelis da uradis.....

U principu trebalo bi da sve odradis na EQ procitaj Topic ....back vokali

vlado
25-10-2003, 04:15 AM
Ja sam za prisutno snimljen vocal i gate :wink:

kVu
25-10-2003, 09:10 AM
Da, gate je prava stvar ako nemas nesto nenormalno shuma. Mozes probati i expander... Nemoj da se zaje*esh i stavis kompresor i to mali attack, ubice ti visoke (sibilante)...

SandRob
25-10-2003, 10:26 AM
ja bi "s" pokusa rijesit sa nekim deeserom, recimo sa wavesovim.
"p" i "b" bi pokusa rijesit sa nekim lowcutom. igra bi se recimo sa waves lineq i brutalno bi riza sve duboke, sve dok ne osjetim da glas zvuci neprirodno.
btw: ljudskom glasu se mogu poprilicno rizat duboki, a da i dalje zvuci ok. bitno je da su visoki uredni.

oko mljackanja se nebi puno zajebava. ne virujen da bi ih gate rijesi, jer bi jos prije sriza disanje, a onda bi zvucalo neprirodno.
a i mljackanje je dio govora - sto ima veze.

ako bas iritira smanjiva bi ga selektivno i manualno, mljac by mljac.
"p" i "b" koje se cuju i nakon prolaska kroz eq, bi takodjer bi smanjiva jedan po jedan.

Eon
25-10-2003, 11:12 AM
Da, gate je prava stvar ako nemas nesto nenormalno shuma. Mozes probati i expander... Nemoj da se zaje*esh i stavis kompresor i to mali attack, ubice ti visoke (sibilante)...

Dobrodosao Vlado.....

kVu....Gate je zeznut za rad za vokalima...ne kazem da je ne moguce ali moze se promenom dinamike pesme i zatvoriti dosta stvari koje ne bi trebale da se zatvore...

Desser je isto zeznut za filtraciju....jedino sibilanti...ok

Najbolje je polako i lepo isprobavati sa kombinovanjem eq-a...prisutan treba da bude ali ne i neprirodan....

SandRob
25-10-2003, 11:38 AM
Desser je isto zeznut za filtraciju....jedino sibilanti...ok
deeser nista osim sibilanata nece ni taknut, samo mu treba lipo namistit prag i ukjucivat ce se samo na sibilante.

kVu
25-10-2003, 12:14 PM
Sve to ok, eon-e i sandro, ali covek ima problem sa spoljnjim shumovima u vec ko-zna-kako snimljenom speechu... Ne verujem da ce mu trebati deeser i slicne sprave... Za tako nesto, noise gate ce odlicno da mu posluzi, samo ako dobro podesi parametre... Najbolje da idvi posalje kratak sempl tog govora pa da vidimo sta moze da se uradi...

Sto se tice cool edit-a, idvi... Ukoliko ti ne treba neki super kvalitetan zvuk, mozes da skinesh shum koristeci noise reduction u cool edit-u... Uzmi uzorak shuma, prebaci ga u NR, da prepozna frekvencije, i onda uradi chistku, obelezi ceo govor i procesuj, al ne idi preko 80% NR-a, da ti ne bi bash zesce s*ebao zvuk. Sto je spoljni shum jachi, to ce ti vishe degradirati zvuk... Sam proceni koliko ti odgovara...

Za mljac ne znam kako da ti pomognem, jer se to verovatno dobro cuje... Skidaj mljac po mljac ko sto kaze sandro ili uradi neki filter na svaki mljac, da ne bude bas gluvo na po delic sekunde... Mada ne znam zasto bi skidao to... To je kao kad bi probao da skinesh shkripu zica na gitari, a to onda nije feeling. Gubis prirodnost...

U globalu, nemas bezbednu operaciju, sta god da mu stavis, snimak ces napraviti gorim. Gledaj samo da ga napravish sto manje gorim. :)

Pozdrav Vlado i od mene, nadam se da neces dzhaba provesti vreme ovde. Mozda i saznas nesto novo, ko zna. ;)

SandRob
25-10-2003, 12:43 PM
covik je lipo reka! citiran: "sss,PP,mljackanje itd."
jedino neznan sto mu znaci "itd"?! :roll:
cini mi se da san procita u upustvima od wavesovega restauration paketa da neutralizira "itd". mislin da cak imaju poseban plugin koji se zove waves itd. :wink: :oops:

SandRob
25-10-2003, 12:47 PM
waves mljac :lol: :lol: :lol:

SandRob
25-10-2003, 12:49 PM
waves shmrk :twisted:

puRe
25-10-2003, 03:30 PM
Sad smo stvarno postali Star Wars forum...i Sandro je promenio avatar :rotfl:

Mada ja sigurno necu to da uradim...mogu samo da promenim u nesto Pink Floyd-related... :wink:

kVu
25-10-2003, 03:32 PM
Ti ne mozes, nemas creamware... Only for sektashi... :D

puRe
25-10-2003, 03:33 PM
Ti ne mozes, nemas creamware... Only for sektashi... :D

Pu pu...sad cu da kupim Lunu samo zbog toga...

Eon
25-10-2003, 03:40 PM
Kupi Scope pa prodaj meni young skywalker....kupi scope pa prodaj meni young Skywalker...my force is not functioning

puRe
25-10-2003, 03:47 PM
Kupi Scope pa prodaj meni young skywalker....kupi scope pa prodaj meni young Skywalker...my force is not functioning

Ummm...nemam para... ;)

idekius
25-10-2003, 04:00 PM

Dobrodosao!

Pedja
25-10-2003, 04:24 PM
Dobrodosao Vlado!

SandRob
25-10-2003, 04:32 PM

Mada ja sigurno necu to da uradim...mogu samo da promenim u nesto Pink Floyd-related... :wink:

ma, ja san ovo privremeno jerbo su me ovi eon i ovi idekius zaludili, ma se bas ne vidin u ovemu liku, a u sektama jos i manje :oops:

Eon
25-10-2003, 05:12 PM
gore glavu Sandro....sredicemo mi njih..... :wink:

Ma malo sale nije na odmet :lol:

puRe
25-10-2003, 05:19 PM

De de...sad ce i Pink Floyd sekta...samo da kVu pristani da promeni avatar u Rogera Watersa (posto sam ja Gilmour jelte :D )...

SandRob
25-10-2003, 05:32 PM
a sid barret?

Pedja
25-10-2003, 05:34 PM
Ja moram da stanem na "Live" stranu (Matrix sekta) :D

idekius
25-10-2003, 05:35 PM

De de...sad ce i Pink Floyd sekta...samo da kVu pristani da promeni avatar u Rogera Watersa (posto sam ja Gilmour jelte :D )...

Ups! Poucucete me mojim oruzjem! Kako da nasrnem na vas kada sam veliki obozavaoc te grupe? :( Ovo mi lici na ono "Pridruzi mi se Luke!" Moram da izdrzim... :roll:

kVu
25-10-2003, 05:38 PM
Ej ej :!: :!: :!: Ja sam Gilmour, pa el sam gitarista, majq mu... zovite me "mr. Slowhand no.2, even slower as you should expect". Klepton je ipak no.1 ;) Ako bash ne dash, mozhe i Roger Waters, ne bih se bunio... kekeke

Inace, proslavlja se 30-godisnjica doticnog albuma (dark side of the "mymoon'z gooz") :lol: , malopre sam video... www.pinkfloyd.co.uk Uradjen je remaster u 5.1 surround-u ... PURATOR, nabavljaj ga sto pre :!:

SandRob
25-10-2003, 05:38 PM
he, he

Eon
25-10-2003, 05:39 PM
Th power of the force is with you yoda

puRe
25-10-2003, 05:43 PM
Inace, proslavlja se 30-godisnjica doticnog albuma (dark side of the "mymoon'z gooz") :lol: , malopre sam video... www.pinkfloyd.co.uk Uradjen je remaster u 5.1 surround-u ... PURATOR, nabavljaj ga sto pre :!:

Vec ga imam (2 dana posto je izasao sam ga kupio)
:rotfl:

kVu
25-10-2003, 05:55 PM
AJ AJ AJAJAJAJA, evo odbijam se o zidove od odusvljenjjjaaa... (josh nakachi link za onaj ludi smajli)

purrraaatttooorrr, bacaj broj telefona, sledece nedelje dolazim po njega (mis'im da narezem)...

puRe
25-10-2003, 05:59 PM
AJ AJ AJAJAJAJA, evo odbijam se o zidove od odusvljenjjjaaa... (josh nakachi link za onaj ludi smajli)

purrraaatttooorrr, bacaj broj telefona, sledece nedelje dolazim po njega (mis'im da narezem)...

Eeeeeeej pa to je Hybrid SACD kako to cudo da iskopiram...

kVu
25-10-2003, 06:03 PM
khm khm, pa zar ne moze preko clone cd-a da se uradi istovetna kopija ? jeb'ga, ne razumem se u te stvari, ako ne moze, nema veze... ima da iskopam plochu (ima strika moj sve albume) i da slusham, na vinyl bre!

puRe
25-10-2003, 06:05 PM
khm khm, pa zar ne moze preko clone cd-a da se uradi istovetna kopija ? jeb'ga, ne razumem se u te stvari, ako ne moze, nema veze... ima da iskopam plochu (ima strika moj sve albume) i da slusham, na vinyl bre!

Ma videcu...dogovoricemo se uostalom... :wink:

idvi
13-01-2004, 12:57 AM
Pozdrav svima i hvala na savjetima ali nemojmo ovaj divni forum pretvarat u (makar nje?no)u ne?to drugo.Mo?da grije?im .
Svima svako dobro u novoj 2004!

Eon
13-01-2004, 09:52 AM
nema problema idvi...malo se sprdamo ali naravno posle objasnjenja koje ti stoji na pocetku...ako imas jos pitanja izjava itd. samo pisi :wink: