View Full Version : Kako naci karakteristicne frekvencije
arados
06-09-2003, 05:07 AM
Evo nesto za Sandra. Sandro, vjest si u objasnjavanju, a nebi lose bilo da kolege koji su manje u djiru saznaju nesto vise o tome, o sweep eq itd.. itd..
Naravno ako imas volje i cajta.
POZDRAV
Mogu li ja da probam.... :D
Pa mislim da je sweep neka vrsta otvaranja i zatvaranja frekvencija i tako se one sa odredejnim zadatkom postavljaju na instrumente i dobijaju se lepi sweep padovi ili synthovi ili synth stringsi...iiii.....iiiiii.....i sta god zelis
SandRob
12-09-2003, 10:43 AM
sorry, sorry! ne ignoriran vas, nego nisam mogao uc na rumski 10-tak dana. o sweep eq-ima neman pojma, a ovo sa karakteristicnim frekvencijama cu objasnit sa slicicama - step by step, samo mi zato treba malo vise vrimena, a sad san u maloj strci i zbrci.
stay tuned :wink:
arados
12-09-2003, 01:28 PM
Samo polako. Kazu ljudi:
"Ko je poletio - i vrat je slomio" :wink:
Pozdrav svima, narocito Rumskom.
Brzo prodju gusterska vremena, onda je lakse.
SandRob
12-10-2003, 03:52 PM
nisan zaboravi, ali bi voli objasnit sa slicicama. za to mi treba malo vise vrimena, a njega bas u zadnje vrime neman puno. :(
sorry, sorry :oops:
Sad cu ja na brzinu (bez slicica)!
Objasnit cu to na vokalima, iako naravno cijeli postupak vrijedi (i jednako se koristi) na svim drugim izvorima zvuka.
Znamo da vokal ima nekoliko bitnih frekvencija: oko 150hz, oko 300-400hz, oko 800-900 hz, oko 2KHz, oko 3KHz, 5 KHz, 12Khz.
Stvarno mi se ne da za svaku frekvenciju objasnjavat iz kojeg dijela tjela dolazi i na sto utjece.
Ajmo se koncentrirat na ovu najdublju frekvenciju, cisto kao primjer.
Hocete pojasnit razgovjetnost vokala u miksu, ne zelite ga poglasnjavat ili pretjerano kompresirat. Ona mu malo skratite najnizu osnovnu frekvenciju. Kako ju pronaci?
Uzmite bilo koji PARAMETRICKI EQ (Waves Q1-10, Ultrafunk...). Bitno je da taj EQ omogucava jako uske Q-ove. Za te stvari Waves Renaissance EQ-ovi nisu najbolji izbor jer su vrlo blagi.
Postavite Q na vrlo usku vrijednost (recimo u Wavesovom EQ na vrijednost oko 40). Dignite gain te frekvencije na maksimum (u Wavesima na +18db). Sad po malo - ali stvarno po malo - vozajte frekvencije u rasponu od 100 do 200 hz. U jednom trenutku primjetit cete da neka odredjena frekvencija pretjerano "zvoni" (gruva, pretjerana je). Sad samo promjenite gain na otprilike -5db i rasirite Q na oko 10-15. Vokal u ovoj varijanti puuuno bolje legne u mix, 200% bolje zvuci na klupskom razglasu (jer bas kutije u klubu ne pojacavaju toliko duboke frekvencije u bas podrucju vokala), ostavlja mjesta da bass gitara (synth, whatever...) bude definiraniji i blablabla...
Ista procedura vrijedi za bilo koje frekvencijsko podrucje. Na primjer, ako je vokal "preostar", vjerovatno mu treba pronaci rezonantnu frekvenciju (tako se to inace zove u teoriji) oko 2kHz-3.5KHz i to blago spustit.
Vrijedi pravilo da se niske frekvencije mogu spustati za vise decibela sa uskim Q-om, a visoke frekvencije za manje decibela ali s jako sirokim Q-om (Q moze biti cak i 2).
Sad to malo vjezbajte i skuzit cete!!
:)
fino objasnjeno..... :wink:
arados
23-11-2003, 08:59 PM
Odlicno. To je to sto sam trazio da Sandro (ili netko drugi) objasni ljudima
kako da odredjena frekvencija iskoci pred nas uz uporabu Q faktora odn. krivulje. Ne bi bilo lose da svaki od nas napise post sa nekim karakteristicnim frekvencijama odredjenih instrumenata (acc. gitara; clean el. gitara; rock bass; funky bass; itd ...). Znam da to ovisi i o modelu instrumenta, ali moze nekome biti itekako od velike koristi.
POZDRAV cijelom forumu, a posebno
R U M S K O M
SandRob
23-11-2003, 11:44 PM
Odlicno. To je to sto sam trazio da Sandro (ili netko drugi) objasni ljudima
kako da odredjena frekvencija iskoci pred nas uz uporabu Q faktora odn. krivulje. Ne bi bilo lose da svaki od nas napise post sa nekim karakteristicnim frekvencijama odredjenih instrumenata (acc. gitara; clean el. gitara; rock bass; funky bass; itd ...). Znam da to ovisi i o modelu instrumenta, ali moze nekome biti itekako od velike koristi.
POZDRAV cijelom forumu, a posebno
R U M S K O M
di si ti, covice :) bas san danas promisli kako te nima!?
tablice sa karakteristicnim frekfencijama se mogu nac na internetu i te brojke moze svak nabubat, ali nijedan glas ili instrument nisu isti i zato se treba oslonit na uho i treba puno vjezbat i eksperimentirat ako se zeli stvarno naucit princip. frekfencije ispod 100 i oko 150hz su uglavnom problematicne na svakom vokalu, ali vec one oko 250hz momu glasu mogu davat mutnocu, a tvomu mogu davat punocu.
koje frekfencije ce se rizat ovisi i od aranzmana. pratece vokale ces recimo rizat u onim frekfencijama di glavni glas dominira. tako ces dobit da se backovi cuju u mixu, ali da ne poklapajo glavni vokal.
basu recimo mozes razjebat karakteristicne frekfencije na vise mista i to u podrucju di dominira kick. na taj nacin ces bas moc puno vise pojacat u mixu a da ne zamuti stvar i da se kick cuje.
gotovo svaki instrument mozes malo "ustipat" na racun nekog drugog instrumenta.
arados
24-11-2003, 09:27 PM
di si ti, covice :) bas san danas promisli kako te nima!?
Prezauzet sam, pa se malo manje javljam, ali :lol: tu sam svakako.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.